ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Κυριακή 04 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Φράγμα Αποσελέμη. Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσει Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αποσελέμης, Λαγκάδα
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Δευτέρα, 03 Ιανουάριος 2005

Το φράγμα στον Αποσελέμη μπορεί να σταματήσει!

Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις.

Η υπόθεση του φράγματος στον χείμαρρο Αποσελέμη στην περιοχή λαγκάδα του Δήμου Χερσονήσου βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του καθώς επίκειται η Δημοπράτηση του έργου μέσα στον Φεβρουάριο του 2005.

Το ζήτημα του φράγματος αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό πρόβλημα που επηρεάζει το ευαίσθητο και ήδη επιβαρημένο υδρογεωλογικό καθεστώς της ευρύτερης περιοχής του ορεινού συγκροτήματος Δίκτη της Κρήτης.

Υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί η σκοπιμότητα του έργου υπό το φως των νεώτερων αλλά και παλαιότερων δεδομένων όσον αφορά την ποσότητα των απολήψιμων υδάτων, την ποιότητά τους, το κόστος κατασκευής και τις ανάγκες των πόλεων που προορίζεται να υδρεύσει.

Εκτός αυτού έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής γης, σε πολλές περιοχές του Δικτύου Φύση 2000, παραβιάζει κατάφορα την Οδηγία-Πλαίσιο 2000/60ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτική των υδάτων και αναγκάζει χιλιάδες κατοίκους να αλλάξουν κατοικία και τρόπο ζωής.

Οι κάτοικοι αναζητούν συμπαραστάτες όπου είναι δυνατόν και η μικρότερη βοήθεια που μπορεί να τους προσφέρει κανείς είναι πολύτιμη αυτή την περίοδο.

Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις:

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ή ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ:

Ενημερώσου για τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στον ήδη επιβαρημένο από την υπεράντληση υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής των Λασιθιώτικων βουνών και στην Πεδιάδα.

Ενημερώσου για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον σε πολλές περιοχές του Δικτύου Φύση 2000, στο φαράγγι της Αμπέλου, στην Λαγκάδα του Δήμου Χερσονήσου, στο Οροπέδιο Λασιθίου και στις εκβολές του Αποσελέμη.

Ενημερώσου για τον ξεριζωμό, την πολύχρονη ομηρία και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές των κατοίκων του Σφεντυλίου και των Ποταμιών.

Ενημερώσου για τις επιπτώσεις του φράγματος στον πολιτισμό, τη ζωή και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Ενημερώσου για τις πραγματικές ανάγκες και συνθήκες και για τις πολλές εναλλακτικές λύσεις ύδρευσης του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου.

Ενημερώσου για τις μικρές ποσότητες νερού που αναμένονται από το φράγμα, για την ποιότητα του νερού και το δυσανάλογο κόστος που καλείσαι να πληρώσεις.

Ενημερώσου και ενημέρωσε όλους τους γνωστούς σου.
ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ απέναντι στο πρόβλημα!

Για την ενημέρωσή σου μπορείς να ανατρέξεις στα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στο ecocrete:
- Στη σελίδα της
Επιτροπής Λαγκάδας Κατά του Φράγματος

- Στην κατηγορία "Αποσελέμης - Λαγκάδα" της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου.
- Στο άρθρο για το νερό στο Ηράκλειο της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου.
- Στα άλλα άρθρα για τον Αποσελέμη που έχουν δημοσιευθεί στο ecocrete.

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δημοσιοποίησε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Ενημέρωσε τους αναγνώστες σου για όλες τις πτυχές του προβλήματος και τις εξελίξεις γύρω από αυτό.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ:

Βάλε ένα link στο site σου προς το ecocrete ή σε όποια σελίδα του ecocrete κρίνεις πιό ενδιαφέρουσα για το ζήτημα.
Χρησιμοποίησε αν θέλεις τα παρακάτω banners ή buttons.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ:

Στείλε μήνυμα σε όσες διευθύνσεις νομίζεις με το παρακάτω κείμενο ή όποιο κείμενο κρίνεις εσύ πιό κατάλληλο.

Το κείμενο:

"ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ!

Είναι φανερό ότι οι αναμενόμενες ποσότητες νερού στον ταμιευτήρα του σχεδιαζόμενου φράγματος στον Αποσελέμη θα είναι μικρές και ότι η ποιότητα του νερού δεν θα είναι η καλύτερη.

Το οικονομικό κόστος ενός τόσο μεγάλου έργου σε σχέση με τα οφέλη θα είναι δυσβάστακτο, άλλωστε κανείς δεν ξέρει πού θα βρεθούν οι πόροι για να τελειώσει, αν τελειώσει ποτέ.
Αντίθετα η αξιοποίηση των 280 εκ.κ.μ. των πηγών του Αλμυρού σήμερα φαίνεται να είναι περισσότερο από ποτέ εφικτή, άμεση και οικονομική αν εφαρμοστεί η αφαλάτωση με την τεχνολογία της αντίθετης όσμωσης σε υφάλμυρα νερά.

Αλλοιώνεται και καταστρέφεται περιβαλλοντικά μια εξαιρετικά σημαντική και εκτεταμένη περιοχή από το Οροπέδιο μέχρι τις εκβολές του Αποσελέμη και με άγνωστες, αλλά σίγουρα δραματικές, επιπτώσεις στον ευρύτερο υδροφόρο ορίζοντα.

Διαλύεται ο κοινωνικός ιστός, ο πολιτισμός και η οικονομία της περιοχής, άνθρωποι ξεριζώνονται και βλέπουν τον τόπο τους να ρημάζει ανεπανόρθωτα.
Ακυρώνεται κάθε προσπάθεια αξιοποίησης και ανάδειξης της ενδοχώρας του Δήμου Χερσονήσου, πράγμα που θα αποτελούσε διέξοδο στην υποβάθμιση που αντιμετωπίζει ένας από τους σημαντικότερους τουριστικά δήμους της Kρήτης.

Καλούμε την πολιτεία να λάβει την γενναία και σοφή απόφαση να σταματήσει την πορεία του έργου πριν να είναι αργά και να επανεξετάσει το ζήτημα της ύδρευσης του Ηρακλείου, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες αντιλήψεις, τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και τις θέσεις των κατοίκων.

Ενημερώσου για το φράγμα στον Αποσελέμη από το www.ecocrete.gr"

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛ
Επισκέπτης , 2005-02-09 07:54:31
Επειδή κατάγομαι από το Αβδου, χωριό που επηρρεάζεται από το φράγμα Αποσελέμη αλλά και επειδή θέλω να λέγομαι λογικός άνθρωπος είμαι ενάντια στο φράγμα αυτό, αλλά είμαι και ενάντια στην προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκο δικαστηρίου προκειμένου α μη γίνει το φράγμα, γιατί πρώτον δεν πρόκειται να μας δικαιώσει γιατί και με κονδύλια της Ε.Ε. γίνεται αυτό το φράγμα και δεύτερον γιατί μόνο αν δε θέλει ο λαός μπορεί τότε πραγματικά να έμποδιστεί η δημηιουργία του φράγματος αυτού.Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος είναι να ενημερωθεί ο λαός του Ηρακλείου ότι δε θα λυθεί το πρόβλημα ύδρευσής που έχει με το φράγμα αυτό έτσι ώστε να είναι μαζί στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής έτσι ώστε το ΥΠΕΧΩΔΕ να δει ότι ο μόνος που θέλει να γίνει το φράγμα είναι οι μεγαλοεργολάβοι που θα κάνουν τα έργα και φυσικά η κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντά τους.Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το ΥΠΕΧΩΔΕ υπό το βάρος των λαϊκώνπιέσεων να αναγκαστεί να πάρει πίσω την απόφαση για τη δημιουργία του φράγματος.
Επισκέπτης , 2005-12-09 17:35:30
Παιδιά συμφωνώ με πολλά άλλα πράγματα που βλέπω στο σιτε σας αλλά σχετικά με το φράγμα πιστεύω ότι χρειάζεται γιατί η Κρήτη είναι κατάξερο νησί και το φράγμα εχει πολλά καλά να προσφέρει, ας δούμε ξανά αλλη μια φορά τα υπέρ και τα κατά...
Πρώτα μαθαίνουν κι ύσ
Επισκέπτης , 2005-12-10 08:37:20
Αγαπητέ συνεπισκέπτη αυτού του χρήσιμου και πολύ προσεκτικού site θα έπρεπε να διαβάζετε τα άρθρα αλλά και τις εφημερίδες πριν αποφασίσετε να γράψετε ανακρίβειες και υπερβολές. Αν το κάνατε αυτό θα βλέπατε ότι μεγάλα φράγματα σε μεσογειακά νησιά είναι εγκληματική πρακτική γιατί ανατρέπουν την υδρογεωλογική ισορροπία. Μα δείτε τι γίνεται διεθνώς με τα μεγάλα φράγματα! Μην πέρνετε θέση έτσι αβίαστα υπέρ των φραγμάτων! 
Για τον επισκέπτη της 2.9.2005: η ΕΕ έχει ήδη αμφισβητήσει το φράγμα στον Αποσελέμη ως απάτη και αυτό θα φανεί ξεκάθαρα μέχρι τον Φλεβάρη του 2006.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 10 Δεκέμβριος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 86 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58218353
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.