ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο υγρότοπος της Ροδιάς στο δέλτα του Λούρου στον Αμβρα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΡΟΔΙΑΣ , Τρίτη, 15 Μάρτιος 2005

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΡΟΔΙΑΣ
Στρογγυλή, Τ.Κ. 48200, Φιλιππιάδα
Τηλ: 2683041219, Fax: 2683041387
E-mail:
rodia@otenet.gr, Ιστοθέση: www.rodiawetlands.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ

Τα «Νέα της Ροδιάς», είναι μια τριμηνιαία ηλεκτρονική έκδοση του «Κέντρου Υγροτόπων Ροδιάς» που δίνει πληροφορίες για τον υγρότοπο της Ροδιάς, κάθε εποχή του έτους. Ο υγρότοπος της Ροδιάς βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του Αμβρακικού και είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος καλαμιώνας της Ελλάδας. Ένας παράδεισος στη γη που δημιουργήθηκε με το πέρασμα των αιώνων κατά την φιλική συνάντηση του ποταμού Λούρου με τον Αμβρακικό κόλπο. Ο αγαπημένος τόπος των ανθρώπων των πουλιών και των ψαριών.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΙΑ

Ο ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ
Το τέλος του φθινοπώρου και οι πρώτοι μήνες του χειμώνα πέρασαν σχετικά ανώδυνα στην υδάτινη πολιτεία της Ροδιάς. Τσουχτερό κρύο δεν είχαμε, παρά μόνο 2 – 3 μέρες στα τέλη του Νοέμβρη. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως ένα γλυκό χειμώνα. Οι βροχερές μέρες ήταν λίγες, ωστόσο οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν υπήρξαν πολύ έντονες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει σε μερικά σημεία η λιμνοθάλασσα της Ροδιάς, καθώς η στάθμη του νερού έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όπως κατέγραψε αυτοσχέδιος παλιρροιογράφος, το μέγιστο ύψος του νερού ήταν περίπου 10 εκατοστά υψηλότερο από τα επίπεδα που καταγράφηκαν πέρυσι την ίδια εποχή. Το νερό ξεπέρασε  τα συνοριακά και προστατευτικά αναχώματα στο βόρειο μέρος των λιμνοθαλασσών (από λιμνοθάλασσα σε λιμνοθάλασσα).

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

Οι φαλαρίδες, γνωστές και ως «λούφες» στην περιοχή του Αμβρακικού, μετακινήθηκαν από το βάλτο, κάνοντας αρχικά την εμφάνισή τους στην ανοιχτή περιοχή των λιμνοθαλασσών στα μέσα του Οκτώβρη, για να παρατηρηθούν μαζικά στα μέσα του Νοέμβρη. Ως επί το πλείστον, παραμένουν στην λιμνοθάλασσα Τσουκαλού αλλά και στην περιοχή του βάλτου. Όσοι επισκέπτες ανεβούν αυτή την εποχή στο λόφο της Αγίας Αικατερίνης, έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν έναν αρκετά ικανοποιητικό αριθμό. Με λίγη τύχη, μπορούν επίσης να τις δουν να κυκλοφορούν και μέσα στην κεντρική λιμνοθάλασσα της Ροδιάς, αρκεί να έχει καλό καιρό και να μην υπάρχουν στην περιοχή παράνομοι κυνηγοί.

Οι αγριόπαπιες («πρασινοκέφαλα» τα αρσενικά και «ρόσσες» τα θηλυκά) έχουν την συνήθεια να παραμένουν κατά τη διάρκεια της μέρας στο βόρειο μέρος της Τσουκαλού ή να μετακινούνται, συνήθως ανά ζευγάρι, πετώντας από πάνω μας  την ώρα που πλέουμε με την βάρκα στη λιμνοθάλασσα.

Οι κορμοράνοι («όφιες») ήρθαν στα τέλη του Οκτώβρη και θα τους δούμε σε κοπάδια ή και μεμονωμένους σε όλη την έκταση της Ροδιάς, άλλοτε να τρώνε όλοι μαζί, άλλοτε να βουτούν για την ψαριά τους, άλλοτε να στεγνώνουν τα φτερά τους στηριγμένοι σε ξύλα μπηγμένα στη λιμνοθάλασσα.

Οι αργυροπελεκάνοι («τουμπάνια») συνήθως ανεβαίνουν προς το βόρειο μέρος της Ροδιάς, όταν ο καιρός είναι καλός. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να τους συναντήσουμε και σε μέρες κακοκαιρίας, συνήθως στη λιμνοθάλασσα Κωνστάντιο ή και σε ρηχά σημεία του βάλτου.

Κάνοντας μια βόλτα στη λιμνοθάλασσα αυτή την εποχή, θα συναντήσουμε οπωσδήποτε λευκοτσικνιάδες, αλκυόνες και σταχτοτσικνιάδες (μικρός πληθυσμός), καθώς επίσης αργυροτσικνιάδες, νανοβουτηχτάρια («μπόκολα»), διάφορα αρπακτικά του βάλτου και δεκάδες άλλα είδη που έχουν παρατηρηθεί εδώ.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ

Το τελευταίο τρίμηνο του 2004 στο κέντρο υγροτόπων της Ροδιάς είχαμε περίπου 15 επισκέψεις οργανωμένων ομάδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μια ομάδα του ΤΕΙ Μεσολογγίου, το 4ο Δημοτικό σχολείο Βουλιαγμένης, το σωματείο «Αττικός όμιλος» καθώς επίσης και επισκέπτες από ταξιδιωτικά γραφεία. Φεύγοντας, οι επισκέπτες δηλώνουν πως δε θα ξεχάσουν ποτέ τις πανέμορφες εικόνες που είδαν, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν (δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ανθρώπους να μας επισκέπτονται για δεύτερη φορά) και φεύγουν εντυπωσιασμένοι με όλα αυτά που έχουν ακούσει για την ζωή ανθρώπων, πουλιών και ψαριών στον υγρότοπο, ζητώντας σχεδόν πάντα τις συνταγές για τα τοπικά εδέσματα που έχουν γευτεί.

Το γεγονός πως κάποιες φορές η επίσκεψη στον υγρότοπο μπορεί να συνοδεύεται από βροχερό καιρό, δεν πτοεί τους επισκέπτες, οι οποίοι επιζητούν να ζήσουν από κοντά μια μέρα μέσα στη λιμνοθάλασσα.

Η ΑΛΙΕΙΑ

Οι λιμνοθάλασσες στην Ελλάδα συνήθως έχουν παραγωγή 9 με 10 μήνες τον χρόνο. Στο βόρειο μέρος της Ροδιάς ο ρυθμός της εργασίας των ψαράδων είναι διαφορετικός, αυξανόμενος κατακόρυφα αυτή την εποχή, καθώς οι λιμνοθάλασσες έχουν μόλις κλείσει (η «σοδειά» των ψαριών γίνεται Αύγουστο και Σεπτέμβρη). Ψαρεύονται κυρίως κεφαλοειδή, αθερίνες, γωβιοί και, ασφαλώς, χέλια, για τα οποία εξάλλου φημίζεται ο Αμβρακικός. Στα μέσα της άνοιξης η αλιεία σταματά.

Στις λιμνοθάλασσες Τσουκαλού και Κωνστάντιο λοιπόν οι ψαράδες ξεκινούν εντατικά την αλιεία στις αρχές του Οκτώβρη και σταματούν περίπου στα τέλη του Απρίλη κάθε έτους. Είναι η εποχή που καθημερινά θα ασχοληθούν με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και την προστασία της λιμνοθάλασσας από την λαθραλιεία. Η νέα «σοδειά» ψαριών θα έρθει το Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο της επισκόπησης των τελευταίων μηνών του 2004, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατακόρυφη πτώση της αλιείας των κεφαλοειδών σε σχέση με την περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, η παραγωγή χελιών μειώθηκε σημαντικά από τα περσινά επίπεδα, λόγω των πλημμυρών και της καλοκαιρίας στα σκοτάδια.

Στο χέλι, το οποίο εμφανίζεται κατά τις ασέληνες νύχτες των μηνών που προαναφέραμε, έχει δοθεί εξάλλου το μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς των ψαράδων. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι οι περισσότερες ασέληνες νύχτες  δε συνοδεύτηκαν από κακοκαιρία, όπως θα ήθελαν οι αλιείς για μεγαλύτερη παραγωγή. Οι  κακοκαιρίες του τελευταίου τριμήνου του 2004 εμφανίστηκαν σε βραδιές με σελήνη (κυρίως στις πανσελήνους αλλά και στα τέταρτα της νέας σελήνης).

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι υγρότοποι του βόρειου Αμβρακικού περιλαμβάνονται στους υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Συνθήκης Ramsar, μίας συνθήκης που παρέχει το πλαίσιο για εθνική δράση και διεθνή συνεργασία ώστε να προστατευτούν οι υγρότοποι. Επιπλέον, ένα τμήμα του Αμβρακικού έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και έχει προταθεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας σύμφωνα με περιβαλλοντικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς όμως, η προστασία «στα χαρτιά» χωλαίνει στην πράξη. Ιδιαίτερα συχνή ήταν η παρουσία κυνηγών στην περιοχή του υγρότοπου, παρά το γεγονός ότι το κυνήγι απαγορεύεται εδώ όλες τις εποχές του έτους. Η συνεχής κυκλοφορία σκαφών και οι πυροβολισμοί,  εκτός από την θανάτωση εκατοντάδων παπιών, προκαλεί τον πανικό και την διαρκή μετακίνηση των πουλιών προς αναζήτηση καταφυγίου. Έτσι, και τον φετινό χειμώνα, η πάντοτε φιλόξενη Ροδιά κατάντησε μαρτυρική για τον πτερωτό πληθυσμό της.

Φεβρουάριος 2005

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 18 Μάρτιος 2005 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 62 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54605825
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.