ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η απάντηση του Σιούφα στον Στρατάκη για τους κινδύνους Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
Μ. Σοφ. Στρατάκης , Πέμπτη, 28 Απρίλιος 2005

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓ1ΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ: Οργάνωσης και Απλούστευσης Διαδικασιών
Ταχ. Διεύθυνση: Μεσογείων 14 – 18 
Ταχ. Κώδικας: 115 10 Αθήνα

Αθήνα, 18.4.05
Αρ. Πρωτ. (ΠΛΟ 139)

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων         
Δ/νσηΚοινοβουλευτικού Ελέγχου                   
Τμήμα Ερωτήσεων
ΚΟΙΝ: Βουλευτή Μανόλη Στρατάκη

ΘΕΜΑ: Κίνδυνοι για το θαλάσσιο Οικοσύστημα και τη Βιοποικιλότητα

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης του βουλευτή κ.Μ. Στρατάκη με αρ.πρωτ. 9197/29-3-2005, σχετικά με τους κινδύνους για το θαλάσσιο οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα, όσον αφορά στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) το οποίο εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ο ρόλος του Υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τη χάραξη της αλιευτικής πολιτικής είναι υποστηρικτικός προς τα όργανα που είναι αρμόδια για τη χάραξή της.

Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων το οποίο εποπτεύεται από το «ΕΛΚΕΘΕ» έχει ως αντικείμενο την εκτίμηση των υδροβιολογικών πόρων, την εκπόνηση διαχειριστικών υποδειγμάτων για τα αλιευτικά αποθέματα, την τεχνολογική ανάπτυξη αλιευτικών εργαλείων για τη βελτίωση της ποιότητας και επεξεργασίας των αλιευμάτων. Στο πλαίσιο των παραπάνω ερευνητικών αντικειμένων το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων διεξάγει ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών πόρων της χώρας. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών το Ινστιτούτο χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ερευνητικών προτάσεων που συντάσσει και υποβάλλει στους παραπάνω φορείς για χρηματοδότηση. Επίσης βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ερευνητές του Ινστιτούτου συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης έχει χρηματοδοτήσει τα παρακάτω ερευνητικά προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών πόρων της χώρας:

1) Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού συστήματος για την υποστήριξη της βιωσιμότητας των αλιευτικών πόρων της χώρας (2003-2006)

2) Ενίσχυση της Αριστείας Ερευνητικών και Τεχνολογικών φορέων Εποπτευόμενων από τη ΓΓΕΤ - Κέντρο Αριστείας Αλιείας και Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης (2002 - 2005)

Το ΕΛΚΕΘΕ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) συμμετέχει επίσης στο «Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Στοιχείων», 2002- 2006, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο εφαρμογής των απαιτήσεων του Κανονισμού 1543/ΕΚ/2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κανονισμός αυτός θεσπίζει ένα κοινοτικό πλαίσιο για τη συλλογή και τη διαχείριση των δεδομένων που απαιτούνται για την αξιολόγηση της κατάστασης των αλιευτικών πόρων και του τομέα της αλιείας γενικότερα.

Επίσης το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) συμμετέχει έμμεσα σε δράσεις που αφορούν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας στο πλαίσιο διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων. Με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργήθηκε ένας σταθμός πρώτων βοηθειών για τραυματισμένες χελώνες στο Παγκαλοχώρι Ρεθύμνου. Μεγάλη συμβολή στην προώθηση τραυματισμένων χελωνών για περίθαλψη έχουν οι Λιμενικές Αρχές καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Κρήτης.

Γενικότερα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα συνεργασίας με τοπικούς και κρατικούς φορείς, συλλόγους αλιέων καθώς και με τουριστικούς φορείς με σκοπό την προστασία των βιοτόπων της χελώνας, ενώ έμφαση έχει δοθεί και στην ενημέρωση των τουριστών.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) συνεργάζεται στο πλαίσιο των ερευνητικών του δραστηριοτήτων με τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δύναται, εφόσον του ζητηθεί, να τεκμηριώσει άποψη για την κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων της χώρας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 48 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54573465
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.