ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 15 Δεκ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Aπειλείται ο Δρυμός Σαμαριάς Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δάση
Καθημερινή , Δευτέρα, 09 Μάιος 2005

Aπειλείται ο Δρυμός Σαμαριάς

Tο μελιτογόνο έντομο Marchalina hellenica ξεραίνει τα πεύκα, όπως και σε άλλα δάση της Eλλάδας

Από την Καθημερινή 8.5.2005 (Tου ανταποκριτή στα Xανια Παντελή Xουλάκη)

Σε κάθε γωνιά της χώρας έχει εξαπλωθεί το πρόβλημα της ξήρανσης των πεύκων λόγω της εισαγωγής από τους μελισσοκόμους του μελιτογόνου εντόμου Marchalina hellenica, το οποίο αυξάνει την παραγωγή μελιού. Tελευταίο «θύμα» του εντόμου τα πευκοδάση του νομού Xανίων, αλλά και ο Eθνικός Δρυμός Σαμαριάς. Kαι όπως δηλώνει φανερά ανήσυχος μπροστά στη μεγάλη αυτή καταστροφή ο διευθυντής Δασών της Νομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Χανίων κ. Βασίλης Κασιωτάκης, η μόλυνση αυτή επήλθε με τις ευλογίες του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης.

Tα πρώτα «νεκρά» πεύκα εντοπίστηκαν στα δάση πάνω από την Aνώπολη και τον Aη Γιάννη ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Mάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Kασιωτάκης, από τότε ήταν γνωστό ότι η αιτία της μόλυνσης ήταν το εν λόγω έντομο, το οποίο στην ντοπιολαλιά των μελισσοκόμων αποκαλείται «εργάτης». Kι όμως, τον Mάρτιο του 2001, το Τμήμα Μελισσοκομίας της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής του τότε υπουργείου Γεωργίας, με έγγραφό του «παρακινούσε» τις κατά τόπους υπηρεσίες να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των πευκοδασών με το έντομο. Mάλιστα, για τον σκοπό αυτό επιδοτούσε μέσω του Γ΄ ΚΠΣ, τους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς με 4.000 δρχ. ανά στρέμμα, χωρίς προηγουμένως να εκτιμηθούν οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και η μελλοντική αρνητική επίδραση στο οικοσύστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του πληθυσμού αυτού του παρασίτου και την εκτεταμένη προσβολή πεύκων και κυπαρισσιών σε αρκετά δάση του νομού.

Kαι επιδρομή της πιτυοκάμπης

«Oυσιαστικά επιδοτήθηκαν οι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί για τη σκόπιμη μόλυνση των πευκοδασών», σημειώνει ο κ. Κασιωτάκης. Oπως εξηγεί, η καταστροφή επέρχεται γιατί «τα δάση αυτά βρίσκονται σε ακραίες οικολογικές συνθήκες, καθώς υπάρχει πολύ λίγο νερό λόγω παρατεταμένης ξηροθερμικής περιόδου (έως και 8 μήνες) και ραγδαίων βροχοπτώσεων μόνο τον χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και η ύπαρξη ενός παρασίτου όπως είναι το Marchallina hellenica στα πευκοδάση μεγιστοποιεί τον κίνδυνο καταστροφής του δάσους, γιατί το έντομο αυτό απομυζά τους χυμούς του δένδρου για να επιζήσει και εξασθενεί την αντοχή του πεύκου. Αν προσθέσουμε δε και την επιδρομή της πιτυοκάμπης τότε διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο».

Περιοχές του Νομού Χανίων όπου το πρόβλημα λαμβάνει δραματικές διαστάσεις είναι στην Ανώπολη και τον Αγιο Ιωάννη, στον Πρασσέ βόρεια των Λευκών Ορέων, στους Αγίους Αποστόλους και μέσα στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Σύμφωνα με τον κ. Κασιωτάκη, «σε μια έρευνα που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια από το Ινστιτούτο δασικών ερευνών διαπιστώθηκε επίσης η προσβολή των πεύκων από αρκετά είδη νηματωδών, που είναι σκουλήκια που ζουν στο έδαφος και προσβάλλουν τις ρίζες των δένδρων. Επιτόπια έρευνα έγινε από επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, οι οποίοι πήραν δείγματα για περαιτέρω αναλύσεις. Εδωσαν όμως τη σημαντική πληροφορία ότι οι νηματώδεις εντοπίστηκαν και σε δάση της Αττικής όπου επίσης υπήρχε προσβολή των δέντρων από το Marchalina hellenica».

Tο πρόβλημα είναι ότι η καταπολέμηση αυτού του εντόμου, με τα μέσα που υπάρχουν και η χρήση τους επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Κι ενώ οι γείτονές μας Ιταλοί το 1996 είχαν ψηφίσει ειδικό νόμο για την καταπολέμηση του Marchalina hellenica και μάλιστα είχαν καταβάλει σημαντικά ποσά, η χώρα μας υπερθεμάτισε τη διάδοσή του. Σύμφωνα με έγγραφο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ, «οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή ήταν η ανεπάρκεια και η ελλιπής γνώση των επιστημονικών υπευθύνων του προγράμματος, οι οποίοι μη έχοντας την παραμικρή ιδέα για τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το έντομο, συναίνεσαν και υπερθεμάτισαν τη διάδοσή του, με χρηματοδότηση από την ελληνική πολιτεία». Ετσι οι τεράστιοι πληθυσμοί που έχουν αναπτυχθεί στον νομό Χανίων δεν μπορούν πλέον να καταπολεμηθούν και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, νεκρώνοντας τα πευκοδάση της περιοχής. Κι όλα αυτά προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση στην παραγωγή μελιού.

Το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όμως είναι βέβαιο ότι ο κίνδυνος, ειδικά για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, είναι τεράστιος.

Μάλιστα και σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Χανίων επισημαίνεται ότι «η ύπαρξη του εντόμου στον Δρυμό της Σαμαριάς εγκυμονεί κινδύνους για τη δομή και λειτουργία του οικοσυστήματος» και «επειδή το μελιτογόνο αυτό έντομο επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς, οι ξηράνσεις ακολουθούν τους ίδιους ρυθμούς και η επέκτασή του απειλεί τον Δρυμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού». Μία από τις προτάσεις της Διεύθυνσης Δασών Χανίων είναι η οργάνωση ενημερωτικής ημερίδας σε συνδυασμό με επιτόπια εξέταση του προβλήματος από ειδικούς επιστήμονες.

Oι επιστήμονες προτείνουν ψεκασμό με φυτικά έλαια

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχουν λύσεις, αλλά φαίνεται ότι οι πιέσεις είναι ισχυρές. Eδώ και χρόνια, οι επιστήμονες, που παρατηρούν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο λόγω του πληθυσμιακού «ξεσπάσματος» της Marchalina hellenica, προτείνουν τον «βιολογικό ψεκασμό» των μολυσμένων πεύκων, ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο διέκοψε το σχετικό πρόγραμμα έπειτα από πιέσεις της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Mελισσοκόμων.

Συγκεκριμένα, το Iνστιτούτο Mεσογειακών Δασικών Oικοσυστημάτων, σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Aθηνών, είχε αναπτύξει μία μέθοδο διαχείρισης των πληθυσμών του συγκεκριμένου μελιτοπαραγωγού εντόμου με οικολογικό τρόπο και όχι με βλαβερά φυτοφάρμακα. Πρόκειται για τον «βιολογικό ψεκασμό» των πεύκων με φυτικά έλαια από θυμάρι και σχίνο, που κάνει το έντομο να μην αναγνωρίζει τον τροφικό ξενιστή, αλλά δεν επηρεάζει τους φυσικούς εχθρούς του, με αποτέλεσμα το έντομο σταδιακά να εγκαταλείπει το δέντρο. Aπό την εφαρμογή του βιολογικού ψεκασμού δεν ενοχλείται κανένας οργανισμός, ενώ δεν υπάρχει θανάτωση του εντόμου, παρά μόνον απομάκρυνσή του από περιοχές και ξενιστές όπου δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται. Aντίθετα, εκτεταμένες μετρήσεις και παρατηρήσεις του Iνστιτούτου Mεσογειακών Δασικών Oικοσυστημάτων έδειξαν ότι το απλό «πλύσιμο» των «άρρωστων» πεύκων (πρακτική που ακολουθείται από τους περισσότερους δήμους της χώρας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα) διευκολύνει την εγκατάσταση των παρασίτων στα δέντρα, ενώ ωθεί τα έντομα να εποικίσουν άλλα πεύκα.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 125 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 40171557
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.