ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επιστολή του Ζουράρι προς τον Υπουργό Πε.Χω.Δ.Ε. για το Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αποσελέμης, Λαγκάδα
Κώστας Ζουράρις , Τρίτη, 24 Μάιος 2005

Προς: Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Σουφλιά

23/5/05

κ. υπουργέ
όπως πολύ καλά γνωρίζετε, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης του δημοσίου με την ανάδοχο εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη. Για το θέμα αυτό θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να σας υποβάλω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου:

1. Το έργο προχωρά χωρίς να έχει την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, τόσο από τους κατοίκους της περιοχής στην οποία θα κατασκευαστεί το φράγμα (Λαγκάδα, Δήμος Χερσονήσσου), όσο και από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που θα επηρεαστεί από την κατασκευή (Δήμος Οροπεδίου, περιοχές νομού Λασιθίου γύρω από το Οροπέδιο, Κριτσά, Λακώνια, Βραχάσι κλ.π.). Ενάντια στην υλοποίηση του φράγματος με τους παρόντες όρους έχει ταχθεί και το νομαρχιακό συμβούλιο Λασιθίου με την  απόφαση του στις 4/4/2005. Είναι κατά τη γνώμη μου εκτός της νοοτροπίας της κυβέρνησης σας να προχωράτε σε ενέργειες και έργα χωρίς την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση, γι΄ αυτό και σας ζητώ να μην υπογράψετε τη σχετική σύμβαση και να δείτε ξανά και πιο αναλυτικά το θέμα.

2. Αμφισβητίσημη είναι και η αναγκαιότητα της κατασκευής του έργου, αφού τα 16 εκ. κυβικά νερό το χρόνο που θα εξασφαλίσει το φράγμα Αποσελέμη για την υδροδότηση του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου δεν επαρκούν, ενώ μπορούν να εξασφαλιστούν και με εναλλακτικές μορφές (π.χ. εργοστάσιο υφαλμήρωσης των νερών του αλμυρού ποτραμού κ.λ.π) με μελλοντικό μικρότερο κόστος και χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

3. Οι μελέτες με τις οποίες κατασκευάζεται το φράγμα είναι εντελώς αόριστες και αναξιόπιστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι με άλλη μελέτη εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της Ε.Ε. και με άλλη μελέτη προκηρύχθηκε για πρώτη φορά το έργο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί πόση και ποια επίπτωση θα υπάρξει στους υδροφόρους ορίζοντες της Ανατολικής Κρήτης που αντλούν υδάτινους όγκους από το Οροπέδιο Λασιθίου. Σύμφωνα με το σχετικό πείραμα του ΙΓΜΕ υπάρχει ο κίνδυνος να υθφαλμηρωθούν τα νερά όλης της γύρω περιοχής, δηλαδή του μεγαλύτερου τμήματος της ανατολικής Κρήτης, ενώ υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης του Οροπεδίου Λασιθίου.

4. Έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο τμήμα των τοπικών κοινωνιών η πεποίθηση ότι το έργο του φράγματος Αποσελέμη γίνεται με στόχο, όχι την λύση του υδρευτικού προβλήματος του Ηρακλείου, αλλά  με στόχο την απορρόφηση και την απομύζηση των κοινοτικών και των εθνικών κονδυλίων από τις γνωστές τεχνικές εταιρίες-εθνικούς νταβατζήδες που ελέγχουν μεγάλο τμήμα των μέσων ενημέρωσης και επιβάλουν με αυτόν τον τρόπο την προώθηση των συμφερόντων τους αδιαφορώντας κυνικά για το όποιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Κύριε υπουργέ
Σας ζητώ να λάβετε υπόψιν σας τις παραπάνω παρατηρήσεις, να λάβετε υπόψιν σας τις δεκάδες αποφάσεις συλλογικών οργάνων του νησιού μας που είναι ενάντια στην κατασκευή του φράγματος, να λάβετε υπόψιν σας την απόφαση του νομαρχιακού μας συμβουλίου και να πράξετε τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε οι διαδικασίες για την κατασκευή του φράγματος να σταματήσουν και το όλο θέμα να επανεξεταστεί.

Με τιμή

Κώστας Ζουράρις
Νομαρχιακός Σύμβουλος Λασιθίου

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 58 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228302
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.