ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ενημέρωση από Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ενημέρωση
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Πέμπτη, 02 Ιούνιος 2005

Μετά από κάποιο διάστημα απουσίας, η ηλεκτρονική ενημέρωση του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS προς τα μέλη και εθελοντές του, τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, επιστρέφει δριμύτερη!

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι πρώτοι μήνες του καλοκαιριού είναι για μια περιβαλλοντική οργάνωση, περίοδος έντονης δραστηριότητας, πολλών εξωστρεφών δράσεων και γενικά... τρεξίματος. Έτσι και για μας στο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, που αυτές τις μέρες "στήνουμε" ένα σωρό πράγματα τα οποία παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω.

Μονάχα, πριν σας παρουσιάσουμε τα όσα (ενδιαφέροντα ελπίζουμε) διοργανώνουμε, να υπενθυμίσουμε πως το έργο του Δικτύου Μεσόγειος SOS βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των εθελοντών, ιδιαίτερα των νέων (αλλά όχι μόνο), που με διάθεση και συνέπεια στηρίζουν τις δράσεις του, τόσο "στο πεδίο" των εξορμήσεών μας, όσο και από τα γραφεία μας από όπου όλες αυτές οι δραστηριότητες προετοιμάζονται και συντονίζονται. Αν πιστεύετε πως μπορείτε να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας για να "πάρετε μέρος στη λύση" ανάλογα πάντα με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Σας ευχόμαστε από τώρα καλό καλοκαίρι, με σεβασμό στους τόπους που γνωρίζουμε στις εξορμήσεις μας!


Τα πρόσφατα νέα μας:

Η καινούργια παρουσία μας στο internet

Μετά από ένα διάστημα "υπο-κατασκευή" η ιστοσελίδα μας www.medsos.gr επιστρέφει, ριζικά ανασχεδιασμένη, στον "κυβερνοχώρο". Στη νέα μορφή της, που επιτρέπει άμεσες και διαρκείς ενημερώσεις, ενσωματώνει χαρακτηριστικά και δυνατότητες ώστε οι επισκέπτες (όσοι ερευνούν για κάποιο ειδικό περιβαλλοντικό ζήτημα, όσοι ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες μας και το ευρύτερο κοινό) να προσπελάσουν τα περιεχόμενά της, χρηστικά κατηγοριοποιημένα κατά θεματικές ενότητες και τομείς ενδιαφέροντος.

Μπορείτε να βρείτε κείμενα αναφοράς με τις θέσεις και προτάσεις μας, πληροφορίες για τα προγράμματα που υλοποιούμε και τις δράσεις μας, επιλεγμένα κείμενα που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στο 3μηνιαίο έντυπο περιοδικό μας, αλλά και ένα ψηφιοποιημένο μέρος του φωτογραφικού μας αρχείου. Τέλος, υπάρχουν τα γνώριμα χαρακτηριστικά της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω της συμπλήρωσης ηλεκτρονικής φόρμας, των "συνδέσμων" με άλλες ιστοσελίδες ενδιαφέροντος και περαιτέρω πηγές πληροφόρησης, κ.α.

Ωστόσο, να επισημάνουμε ότι η ιστοσελίδα μας ακόμη δεν έχει ακόμη... γεμίσει και στο άμεσο μέλλον θα συνεχίσουν να προστίθενται διαρκώς νέα περιεχόμενα στις παραπάνω κατηγορίες αλλά και νέες λειτουργίες διαθέσιμες στους επισκέπτες της.

Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2005

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 10η παμμεσογειακή εθελοντική εκστρατεία "Καθαρίστε τη Μεσόγειο", που συντονίζεται για την   Ελλάδα από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS . Στη διάρκεια του προηγούμενου δεκαπενθημέρου, 6057 εθελοντές καθάρισαν 100 παραλίες, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και από το Ιόνιο μέχρι τη Χίο. Στην Αττική, έγινε –με τη συμμετοχή του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS - καθαρισμός της παραλίας του Σχινιά μαζί με το 3ο Δημ. Σχολείο Μεταμόρφωσης και της παραλίας της Ελευσίνας σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, που οργάνωσε και ημερίδα σχετικά με την κατάσταση της θάλασσας και των ακτών της περιοχής.

Τον τόνο στη φετινή εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών έδωσαν τα Δημοτικά Σχολεία. Από τις 100 παραλίες, στις οποίες έγιναν καθαρισμοί, τις 53 καθάρισαν μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μικρή αλλά δυναμική ήταν και η παρουσία των Νηπιαγωγείων που καθάρισαν 4 ακτές. Οι καθαρισμοί άλλων 5 ακτών οφείλονται σε πρωτοβουλίες σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι Δήμοι μερίμνησαν για τον καθαρισμό 9 παραλιών, ενώ παρών δήλωσε φέτος και ο κόσμος των επιχειρήσεων με 11 καθαρισμούς παραλιών. Τέλος, με πρωτοβουλία τοπικών συλλόγων, σωματείων, του Σώματος Ελλήνων Οδηγών και άτυπων ομάδων πολιτών καθαρίστηκαν 19 παραλίες.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σημειώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη χωρίς προηγούμενο συμμετοχή πολιτών στην φετινή εκστρατεία αλλά και τη δυναμική παρουσία της νεολαίας σε αυτή και καλεί κάθε πολίτη να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των παραλιών, φροντίζοντας ο ίδιος τη συλλογή των δικών του απορριμμάτων και στηλιτεύοντας τις όποιες ανεύθυνες συμπεριφορές αντιλαμβάνεται.

Έκθεση "Αν ήμουν ψάρι..." στο Μετρό Συντάγματος

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (με... υπερηφάνεια!) σας προσκαλεί στην Έκθεση των περίπου 1400 έργων ζωγραφικής και κατασκευών των μικρών μαθητών από 90 περίπου σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό Καλλιτεχνικής Δημιουργίας με θέμα "Αν ήμουν ψάρι στη Μεσόγειο..."

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος, από 5 έως 8 Ιουνίου 2005, ενώ τα εγκαίνια και η βράβευση των καλύτερων παιδικών έργων θα γίνουν την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Η διοργάνωση γίνεται με τη συμβολή των Υπουργείων Μεταφορών & Επικοινωνιών και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και με την Υποστήριξη του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον / Σχέδιο Μεσογειακής Δράσης (UNEP/MAP)

Εντωμεταξύ, ήδη στο διάστημα 23-29 Μαΐου, μέρος της έκθεσης παρουσιάστηκε στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης, στο Ίλιον, ενώ στο μέλλον τα έργα προγραμματίζεται να εκτεθούν και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους της Αττικής.

Εσένα, πώς θα σου φαινόταν να ξεναγείς μικρούς και μεγάλους σε έναν εκθεσιακό χώρο γεμάτο... ψάρια; Αν ενδιαφέρεσαι και μπορείς να μας βοηθήσεις εθελοντικά στο "κράτημα" των εκθέσεων αυτών, παρακαλούμε επικοινώνησε μαζί μας.

Πληροφορίες: Μελίτα Λαζαράτου, melita@medsos.gr 


Μια μέρα στο Πάρκο

Στα πλαίσια του 4μερου εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (Σάββατο 4 – Τρίτη 7 Ιουνίου 2005) που διοργανώνονται στον Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης", Ίλιον Αττικής από το NATURA SHOP και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, σας προσκαλούμε να περάσουμε ΄μια μέρα στο πάρκο΄! Τη μέρα αυτή, τα παιδιά καλούνται να κάνουν έναν περίπατο στις λίμνες, να δημιουργήσουν κολάζ από φυσικά & ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ θα διαβαστούν παραμύθια από τον πρόσφατο σχολικό διαγωνισμό καλλιτεχνικής δημιουργίας "Αν ήμουν ψάρι στη Μεσόγειο".
Με την εκδήλωση αυτή, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετέχει στις πανευρωπαϊκές "Πράσινες Μέρες στην Πόλη" (δείτε και
www.urbangreendays.org) που διοργανώνονται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταυτόχρονα σε πολλές χώρες της ηπείρου μας.

Πληροφορίες: Μελίτα Λαζαράτου, melita@medsos.gr, Χάρης Κωνσταντάτος, haris@medsos.gr 


Διεθνές Σεμινάριο στη Σίφνο

Στις 10-13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη Σίφνο διεθνές συμπόσιο με θέμα "Εργαλεία και τεχνικές συμμετοχικού σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών". Το συμπόσιο εντάσσεται στις δραστηριότητες του διεθνούς Προγράμματος INTERREG Δίκτυο Παράκτιας Πρακτικής – COPRANET στο οποίο μετέχουμε ως εταίροι.

Στη Σίφνο, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο στο οποίο θα είναι εισηγητές ειδικοί επιστήμονες -πανεπιστημιακοί και ερευνητές- εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στελέχη περιβαλλοντικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων. Το σεμινάριο περιλαμβάνει επιπλέον ένα συνεργατικό "παιχνίδι" προσομοίωσης στο συμμετοχικό σχεδιασμό το οποίο σίγουρα θα αποτελέσει μια χρήσιμη εμπειρία για όσους παραβρεθούν. Θα διοργανωθούν επίσης περιηγήσεις σε μέρη σημαντικής οικολογικής αξίας της Σίφνου και συναντήσεις με την τοπική κοινωνία με την οποία το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS έχει αναπτύξει μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας.

Η εθελοντική εργασία (που μας είναι πάντα αναγκαία!) περιλαμβάνει την υποδοχή και την ξενάγηση των επισκεπτών μας αλλά και την τεχνική υποστήριξη της διοργάνωσης. Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS έχει εξασφαλίσει τη διαμονή σε κάμπινγκ και μειωμένες τιμές για τη διατροφή των εθελοντών που θα έρθουν μαζί μας στο νησί

Πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, michalis@medsos.gr 


Καλοκαιρινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στη Σίφνο

Αν σου αρέσει η δουλειά στη φύση και διαθέτεις τουλάχιστον μία εβδομάδα στο διάστημα 18/7-20/8 μπορείς να πάρεις μέρος στις καλοκαιρινές μας δράσεις στη Σίφνο. Η κάθε ομάδα εθελοντών θα αποτελείται από 8 άτομα και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του Περιπτέρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και την οργάνωση περιβαλλοντικών παιχνιδιών στην παραλία Καμάρες καθώς και στον καθαρισμό και τη σήμανση μονοπατιών. Κάθε ομάδα εθελοντών θα παραμείνει στο πρόγραμμα 8 ημέρες.

Επιπλέον, οι εθελοντές με ειδικότερες γνώσεις μπορούν να συμμετάσχουν και στην καταγραφή της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας της προστατευόμενης περιοχής NATURA της Σίφνου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διάθεση για δουλειά στον... ήλιο, για επαφή με την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του νησιού. Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS θα εξασφαλίσει τη διαμονή των εθελοντών σε κάμπινγκ και μειωμένες τιμές για τη διατροφή τους.

Ανάλογο πρόγραμμα θα υλοποιήσουμε φέτος το καλοκαίρι και στη Σαμοθράκη με συμμετοχή εθελοντών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Πληροφορίες: Μελίτα Λαζαράτου, melita@medsos.gr 


Για ενεργούς ευρωπαίους πολίτες...

Από την 1η Μάη υλοποιούμε σε συνεργασία με τις ΜΚΟ Αντιγόνη και Πολίτες εν Δράσει, το ετήσιο πρόγραμμα "Είναι Θεμελιώδες Δικαίωμά σου!" που χρηματοδοτείται από την ΓΔ Εκπαίδευση και Πολιτισμός της ΕΕ στον άξονα δράσης " Promotion of Active European Citizenship ".

Γενικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, η διάδοση των αξιών της ανοιχτής κοινωνίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην πολυμορφία και η δικτύωση φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Ειδικότερα, το πρόγραμμα εστιάζει στη Ευρωπαϊκή Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τις πρόνοιές της για τα δικαιώματα, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, τα κοινωνικά θέματα και τον πολιτισμό, την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του καταναλωτή.

Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπονται να διοργανωθούν τρία διήμερα εκδηλώσεων, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο 2006 στην Κέρκυρα, τα Χανιά και το Βόλο, δυο συνέδρια την περίοδο Νοέμβριου 2005 - Ιανουαρίου 2006 στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ θα παραχθεί έντυπο υλικό ενημέρωσης (φυλλάδιο / αφίσα) και ραδιοφωνικό σποτ προς μετάδοση από τοπικούς και εθνικούς σταθμούς, θα λειτουργήσει ιστοσελίδα / ηλεκτρονικός κόμβος πληροφόρησης στη διεύθυνση www . citizenship . gr και θα εκδοθεί ειδικός οδηγός προς ευρεία διάθεση στις ομάδες-στόχο του προγράμματος.

Αν ενδιαφέρεστε να εμπλακείτε -ως ενεργοί πολίτες- στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Πληροφορίες: Χάρης Κωνσταντάτος, haris@medsos.gr

Πράσινη Εβδομάδα στις Βρυξέλλες

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS θα εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις της Green Week, που διοργανώνεται από την Γεν. Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε., από 31 Μαΐου έως 3 Ιουνίου. Ο συνεργάτης μας για θέματα Τύπου & ΜΜΕ Γιάννης Χρυσοβέργης, θα παρακολουθήσει τις εργασίες της "πράσινης εβδομάδας".

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 74 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54605871
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.