ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η "Κατάσταση του Κόσμου 2005" Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Επιμελητές της έκδοσης , Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2005
Από τα μέσα Ιουνίου θα διατίθεται στα βιβλιοπωλεία η ελληνική έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου 2005. Η Κατάσταση του Κόσμου είναι ένα από τα τρία περισσότερο διαβασμένα βιβλία διεθνώς στη θεματογραφία των τίτλων για την αειφόρο ανάπτυξη, σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης GlobeScan Survey of Sustainability Experts 2004 που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΟΟΣΑ...

Η "Κατάσταση του Κόσμου 2005"

Από τα μέσα Ιουνίου θα διατίθεται στα βιβλιοπωλεία η ελληνική έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου 2005. Η Κατάσταση του Κόσμου είναι ένα από τα τρία περισσότερο διαβασμένα βιβλία διεθνώς στη θεματογραφία των τίτλων για την αειφόρο ανάπτυξη, σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης GlobeScan Survey of Sustainability Experts 2004 που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΟΟΣΑ. Ως καθιερωμένο πλέον σημείο αναφοράς από τη διεθνή περιβαλλοντική κοινότητα, η έκθεση του Ινστιτούτου Worldwatch έρχεται φέτος να θέσει επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα της ασφάλειας και να αναζητήσει με ποιους τρόπους η ανθρωπότητα μπορεί να κινηθεί προς την εδραίωση μιας παγκόσμιας ασφάλειας.

Απορρίπτοντας τις επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης –πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, εισβολή στο Ιράκ-, που παραβιάζουν με πολλούς τρόπους τη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου, φουντώνουν αντί να κατευνάζουν το διαπολιτισμικό μίσος και υποδαυλίζουν την αναπαραγωγή της τρομοκρατίας, οι συγγραφείς του Worldwatch ανασκάπτουν την επιφάνεια του ανασφαλούς κόσμου όπου ζούμε και βρίσκουν:

- Γενική φτώχεια, στερήσεις, βαθιές ανισότητες κυρίως εις βάρος των γυναικών, τεράστια ελλείμματα στα ανθρώπινα δικαιώματα σε μεγάλο μέρος του πλανήτη,

- Αδυναμία πρόσβασης ακόμη και στη στοιχειώδη εκπαίδευση από μεγάλα τμήματα πληθυσμού σε χώρες του Τρίτου Κόσμου,

- Επανεμφάνιση φονικών ασθενειών και επιμονή ασθενειών (όπως το AIDS) που αποδεκατίζουν νεανικούς πληθυσμούς και υποσκάπτουν τις όποιες πιθανότητες για ανάπτυξη,

- Αύξηση των καταστάσεων συναγερμού εξαιτίας της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής,

- Διατροφική ανασφάλεια σε όλο τον πλανήτη, η οποία εκτείνεται σε ένα διευρυνόμενο φάσμα απειλών, από την εκτόπιση της παραδοσιακής αγροτικής ποικιλότητας από τα μεταλλαγμένα μέχρι την εμφάνιση νέων ζωο-νόσων,

- Συνεχιζόμενο πρόβλημα πρόσβασης σε ασφαλές νερό και συνθήκες στοιχειώδους υγιεινής για μεγάλους πληθυσμούς,

- Ανάπτυξη οπλοστασίων και διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, εξέλιξη που μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλεί.

Το Worldwatch επιμένει και με τη φετινή έκδοση που προλογίζει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ –ο οποίος ως συνταξιούχος πρόεδρος της πρώην ΕΣΣΔ ηγείται μιας δραστήριας οικολογικής οργάνωσης, του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού-, να θέτει επί της τράπεζας της διεθνούς δημόσιας συζήτησης αυτά τα μεγάλα και επείγοντα θέματα του κόσμου μας. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η υπόθεση της αντιστροφής της πορείας στην οποία βαδίζει σήμερα ο κόσμος είναι υπόθεση αναδιανομής και ανα-κατεύθυνσης σημαντικών πόρων στην υπόθεση της καταπολέμησης της φτώχειας, του αναλφαβητισμού και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, μέσα από τη διεθνή συνεργασία και συνεννόηση. Μια υπόθεση που περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν βρίσκεται στα χέρια των ενεργών πολιτών που κατανοούν ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα της ανθρωπότητας τον 21ο αιώνα δεν είναι άλλο από το μεγα-κίνδυνο μιας μη αναστρέψιμης παγκόσμιας οικολογικής αποσταθεροποίησης.

Ταυτότητα της ελληνικής έκδοσης

Η Κατάσταση του Κόσμου 2005 μεταφράστηκε στα ελληνικά από μια ομάδα εργασίας την οποία συντόνισαν οι επιμελητές της έκδοσης Μιχάλης Προμπονάς και Γιάννης Σακιώτης και εκδόθηκε από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη υπό το συντονισμό του Σάκη Κουρουζίδη. Τις μεταφράσεις στον τόμο των 320 σελίδων έκαναν οι: Λιάνα Γαβριλάκη, Κωνσταντίνος Γρίβας, Βάσω Κανελλοπούλου, Πάρης Μαυρομμάτης, Αποστόλης Παραλίκας, Βασίλης Παπακριβόπουλος, Νίκος Πρινιωτάκης.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο αναγνωστικό κοινό και τον τύπο στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου, την Τρίτη 14 Ιουνίου 2005, στις 12.00.

Η Κατάσταση του Κόσμου 2005 θα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και επίσης θα διατίθεται, σε όσους το επιθυμούν, με αντικαταβολή από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη (τηλ.: 210 3316516, φαξ: 210 3231557, e-mail: evonymos@tee.gr, site: www.evonymos.gr).

Λίγα λόγια για την έκδοση

Η Κατάσταση του Κόσμου μεταφράστηκε και εκδόθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά το 1994, από μια ομάδα συντακτών της τότε εκδιδόμενης μηνιαίας επιθεώρησης Νέα Οικολογία, με συντονιστή και επιμελητή της έκδοσης το Μιχάλη Μοδινό. Το ετήσιο ραντεβού της έκθεσης του Ινστιτούτου Worldwatch με το ελληνικό αναγνωστικό ραντεβού τηρήθηκε λίγο-πολύ για τα επόμενα χρόνια, με τελευταία εκδοτική παρουσία το 2002, τη χρονιά της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Δυστυχώς, δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες που είχαμε καλλιεργήσει τότε, οι διαμορφωτές της περιβαλλοντικής πολιτικής και οι ενεργά εμπλεκόμενοι πολίτες στην ατζέντα της περιβαλλοντικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο, για μια διάσκεψη – σταθμό που θα άλλαζε τα αρνητικά δεδομένα της πορείας του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας προς την φτώχεια, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τις ολοένα και περισσότερο διαδεδομένες γενικές καταστάσεις κινδύνου.

Όμως, το Ινστιτούτο Worldwatch, αλλά και εμείς -ως ενεργά μέλη της ελληνικής περιβαλλοντικής κοινωνίας-, επιμένει να θέτει επί της τράπεζας της δημόσιας συζήτησης τα μεγάλα και επείγοντα θέματα του κόσμου μας. Παρά τις αρνητικές εξελίξεις ή στην καλύτερη περίπτωση την ακινησία, σε μια σειρά κρίσιμων δεικτών που αφορούν στην υγεία των φυσικών πόρων, τα δεδομένα του επιπέδου διαβίωσης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και τα ζητήματα της παγκόσμιας ασφάλειας, διατηρούμε την αισιοδοξία μας. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η υπόθεση της αντιστροφής της πορείας στην οποία βαδίζει σήμερα ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια των πολιτών που κατανοούν ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα της ανθρωπότητας τον 21ο αιώνα δεν είναι άλλο από το μεγα-κίνδυνο μιας μη  αναστρέψιμης παγκόσμιας οικολογικής αποσταθεροποίησης.

Το 2005, επανερχόμαστε με την ανά χείρας έκδοση και με τη φιλοδοξία η παρουσίαση του σπουδαίου αυτού εργαλείου δουλειάς για ειδικούς και μη να σταθεροποιηθεί σε μόνιμη ετήσια βάση. Η επιβεβαίωση της αξίας της ετήσιας έκδοσης του Ινστιτούτου Worldwatch, που ήρθε πρόσφατα από τον ΟΟΣΑ, μέσα από τα πορίσματα της έκθεσης GlobeScan Survey of Sustainability Experts 2004, και η οποία καταδεικνύει ότι η Κατάσταση του Κόσμου είναι ένα από τα τρία περισσότερο διαβασμένα βιβλία διεθνώς στη θεματογραφία των τίτλων για την αειφόρο ανάπτυξη, νομίζουμε ότι δικαιώνει την επιλογή μας.

Η ελληνική έκδοση της Κατάστασης του Κόσμου 2005 δεν θα ήταν δυνατή, χωρίς την υπεύθυνη και συνεπή εργασία των μεταφραστών του τόμου και χωρίς τις επισημάνσεις, υποδείξεις και παρατηρήσεις της ιατρού Αικατερίνης Ανδριανάκη, που υπήρξαν πολύτιμες για την επιστημονική επάρκεια της μετάφρασης στο κεφάλαιο Μολυσματικές Ασθένειες και πώς θα ελεγχθούν.

Οι επιμελητές

Δρ Μιχάλης Προμπονάς
Πυρηνικός Φυσικός – Περιβαλλοντολόγος

Δρ Γιάννης Σακιώτης
Πολιτικός Επιστήμων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 73 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54605899
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.