ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 14 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΥΓΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
Από την Πατρίδα , Τρίτη, 19 Ιούλιος 2005

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΥΓΑ

Από την Πατρίδα http://www.patris.gr

Του Εμμαν. Συμιανάκη

Με ανακούφιση πληροφορήθηκα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ απέρριψε το αίτημα που είχε υποβάλει κάποιος Λασιθιώτης για δημιουργία λατομικής ζώνης και ίδρυση λατομείου στην περιοχή του φαραγγιού του Χαυγά, σε αντίθεση με το Δημοτικό Συμβούλιο Λασιθίου και το Νομαρχιακό Συμβούλιο που είχαν γνωματεύσει θετικά υπέρ του έργου. Ευτυχώς, σκέφτηκα, δεν πρόκειται να επαναληφθούν εγκλήματα εις βάρος του Λασιθίου, όπως η διάλυση του ιστορικού ναού του Αγ. Γεωργίου το 1963 και η εκ θεμελίων κατακρήμνιση της μεγάλης αποθήκης της ΑΤΕ στον ¶ϊ Γιώργη. Και τότε, όπως και τώρα, οι τοπικοί φορείς συνηγόρησαν υπέρ της διάλυσης του ναού για χάρη της ανάπτυξης της θρησκευτικής, δηλαδή της οικοδόμησης του σημερινού μεγάλου τσιμεντένιου ναού που θα χωρούσε όλους τους ενορίτες. Τότε ήμουνα μόνο 16 ετών και παρασυρμένος κι εγώ από το σύνθημα της “ανάπτυξης” έλαβα μέρος στο κρήμνισμα του ιερότερου μνημείου του χωριού μου, σκεπτόμενος ότι επιτελούσα θείο έργο, αφού ο τότε επίσκοπος Πέτρας Δημήτριος “ήρξατο πρώτος χειρών αδίκων” χαλώντας αυτοπροσώπως την Αγίαν Τράπεζαν. Σήμερα όμως νιώθω φοβερές ενοχές που δεν κατήγγειλα τότε το απαράδεκτο αυτό έγκλημα. Αν τότε δεν ήξερα και γι’ αυτό σιώπησα, σήμερα δεν μπορώ να σιωπήσω, γιατί ξέρω πολυ καλά τί σημαίνει για το Λασίθι η δημιουργία σ’ αυτό λατομικής ζώνης.

Είμαι βέβαιος ότι οι τοπικοί άρχοντες που γνωμάτευσαν υπέρ του έργου δεν θέλουν το κακό του Λασιθιού, γιατί και εκείνοι το αγαπούν, τουλάχιστον όσο κι εγώ, αλλά παραμέρισαν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους για χάρη της ανάπτυξης του τόπου μας. Όλοι γνωρίζουν ότι τα παραγόμενα σε άλλα μέρη της Κρήτης λατομικά προϊόντα πωλούνται στο Λασίθι σε υπερδιπλάσια τιμή λόγω αποστάσεως και τινάζουν στα ύψη το κόστος κατασκευής των διάφορων έργων. Έχω όμως τη γνώμη ότι δεν εκτίμησαν σωστά το τρομερό κόστος που θα καταβάλει για πάντα το Λασίθι, αν υλοποιηθεί κάποια στιγμή το ασύμβατο γι’ αυτό έργο.

Ολόκληρος ο ορεινός όγκος της Δίκτης με τα οροπέδιά της (Λασίθι, Καθαρό, Λιμνάκαρο, Ομαλός, Νήσιμος) έχει χαρακτηριστεί ως τόπος απείρου φυσικού κάλλους, ως μνημείο της φύσης και προστατεύεται από το πρόγραμμα NATURA. Το πρόγραμμα αυτό δεν καταργεί εντελώς την παρέμβαση για αναπτυξιακούς λόγους του ανθρώπου πάνω στο περιβάλλον αλλά αποδέχεται μόνο τις ήπιες παρεμβάσεις. Η δημιουργία όμως λατομικών ζωνών, ΧΥΤΑ και ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων δεν είναι συμβατές δραστηριότητες με τα προγράμματα Natura. Η ανάπτυξη του Λασιθιού δεν θα βασιστεί στις φθηνές τιμές των λατομικών προϊόντων αλλά στην ακριβή τιμή της αξίας του τόπου μας. Η ομορφιά του Λασιθιού με ή χωρίς ανεμόμυλους υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η μεγάλη του δύναμη και υπεραξία. Δεν χάλασε ο κόσμος αν οι επενδυτές πάνω σ’ αυτή την ομορφιά ξοδέψουν κάτι παραπάνω για τα οικοδομικά υλικά προκειμένου να μη ξεθωριάσει η εικόνα του θεσπέσιου τόπου του Λασιθιού. Αν χαθεί η ομορφιά του τόπου, θα πάψουν να έχουν λόγο υπάρξεως οι επιχειρήσεις τους. Στο κάτω - κάτω όλα τα επιχειρούμενα έργα γίνονται με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις που χορηγούνται βάσει τιμολογίων.

Η χωροθέτηση της επίμαχης λατομικής ζώνης μέσα στο φαράγγι του Χαυγά είναι παντελώς απαράδεκτη. Για όσους δεν γνωρίζουν τί σημαίνει Χαυγάς, υπογραμμίζω ότι είναι ένα εξαίσιας ομορφιάς φαράγγι 3-4 χλμ. που σαν ομφάλιος λώρος συνδέει τα Οροπέδια του Καθαρού (ψηλότερο) και Λασιθιού (χαμηλότερο). Τα νερά του Καθαρού κατακρημνίζονται στη λίμνη του Χαυγά, κατόπιν ακολουθούν το Μεγάλο Ποταμό, εισχωρούν κατόπιν στην καταβόθρα του Χώνου, εξέρχονται από τις Φλέβες, ακολουθούν μετά τον Αποσελέμη ποταμό και χύνονται στη θάλασσα της Αναλήψεως και των Γουβών. Μέσα στο Χαυγά κατοικοεδρεύουν εκατοντάδες είδη ζώων και πτηνών συναποτελώντας πλούσιο οικοσύστημα με σημείο αναφοράς τη φυσική λίμνη του φαραγγιού. Στις πλαγιές των βουνών υπάρχει άφθονη δενδρώδης και ποώδης βλάστηση. Είναι πλούσια τα ελέη λοιπόν του Χαυγά. Έχει όμως κι ένα “ελάττωμα” όπως κι ο λαγός που οφείλει την εξαφάνισή του στο “ελάττωμα” που έχει. Να είναι πολύ νόστιμο το κρέας του. Ο Χαυγάς διαθέτει πέτρες δυνατές κα καθαρές που κυριολεκτικά κρέμονται στις πλαγιές και δε χρειάζονται παρά μια μικρή ώθηση για να κατρακυλήσουν και να γίνουν καθαρή άμμος από το τριβείο του λατόμου. Καθαρά προϊόντα με μικρό κόστος παραγωγής.

Όμως το κόστος στη φύση ποιός το υπολόγισε; Το φαράγγι θα αποψιλωθεί και θα γίνει “Κρανίου τόπος”. Ποιό ζώο θα εξακολουθήσει να μένει πια σ’ ένα στενόχωρο τόπο με ορατότητα μηδέν λόγω της σκόνης του τριβείου, που θα παρασύρουν οι βόρειοι άνεμοι στα ενδότερα του φαραγγιού; Ποιοί έμβιοι οργανισμοί θα αντέξουν τους ήχους του λατομείου που θα αναπαράγονται ως αντίλαλοι από τα κάθετα κράσπεδα του φαραγγιού και θα ισχυροποιείται η έντασή τους από τον άνεμο; Κανείς οργανισμός δεν θα μείνει εκεί παρά μόνο οι δαίμονες της κολάσεως, αφού με κόλαση θα μοιάζει.

Ο ρόλος που του ταιριάζει δεν είναι αυτός της κολάσεως αλλά του παραδείσου. Κι αυτό θα γίνει μόνο αν μείνει απείραχτο ό,τι έφτιαξε εκεί έχοντας φαίνεται περίσσια κέφια ο Θεός. Το πολύ - πολύ να κατασκευαστεί ένα γραφικό πέτρινο μονοπάτι για να μπορεί ο περιπατητής να ανεβαίνει από το Λασίθι στο Καθαρό μέσω του Χαυγά, για να θαυμάζει τα θαυμάσια της φύσης. Τίποτα άλλο. Αν αξιοποιηθεί γενικά η ομορφιά του Λασιθιού, που χειμώνα- καλοκαίρι είναι ένας άλλος τόπος, τελείως διαφορετικός από τα άλλα μέρη της Κρήτης, μόνο τότε θα έρθει η ανάπτυξη. Σεβασμός στο περιβάλλον, μονοπάτια περιπατητικά, αξιοποίηση των σπηλαίων, δημιουργία αγροτουριστικών μονάδων συμβατών με το Natura, καθιέρωση βιολογικών καλλιεργειών και άλλων ήπιων δραστηριοτήτων θα φέρουν την ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ανάπτυξη δεν γίνεται με την μετατροπή του Χαυγά σε κόλαση, το ξεκοίλιασμα της Αλέξαινας (βουνό) για να επιστρωθούν οι αγροτικοί δρόμοι, την αντιαισθητική κακοποίηση της Αμπέλου για να γίνει βατός ο αμαξωτός δρόμος, τη σπηλαίωση της Κεφάλας.

Το κόστος της μεταφοράς των πάσης φύσεως προϊόντων θα ελαχιστοποιηθεί με τη δημιουργία σήραγγος κάτω από την ¶μπελο. Ας μη βάζετε χαμηλά τον πήχυ, άρχοντες του Λασιθιού, λέγοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να διαθέσει τόσα χρήματα για το τούνελ του Λασιθιού. Μπορεί και καλομπορεί. Γιατί το αξίζει ο σπάνιος για την Ευρώπη τόπος μας.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 59 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54596640
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.