ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 14 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σώστε το Βελούχι από την επέλαση της "ανάπτυξης" Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
e , Τρίτη, 19 Ιούλιος 2005

Σώστε το Βελούχι από την επέλαση της "ανάπτυξης"

(Διαβάστε παρακάτω δύο σχετικά άρθρα του Ηλία Προβόπουλου από την εφημερίδα «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ»)

Ο καθένας μας, με τον τρόπο του, έχει κάποια σχέση με το Βελούχι, και δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά σε ένα μεγάλο έγκλημα που γίνεται αυτές τις ημέρες και απειλεί με ανεπανόρθωτη καταστροφή το όμορφο βουνό. Πρόκειται για ένα απίστευτο έργο, που λέγεται «Δρόμος Καρπενησίου – Αγίας Τριάδας» και ο οποίος, για να περάσει χωρίς να καταστρέψει τις πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, πρέπει να διανοιχθεί κάτω από την αλπική ζώνη, σε ύψος 1800 μ, ένα τούνελ μήκους 500 μέτρων! Ενόψει μάλιστα του επερχόμενου χειμώνα, τα έργα προχωρούν με ταχύτατο και ανεξέλγκτο ρυθμό, είναι δε αμφίβολο αν τηρούν τις στοιχειώδεις προυποθέσεις που θέτει η νομοθεσία και υπακούουν στους περιορισμούς που θέτει το NATURA 2000 που είναι ενταγμένη ολόκληρη η αλπική ζώνη του Τυμφρηστού.

Αν εξαιρέσουμε τις τοπικές εφημερίδες, τα ΜΜΕ δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα. Είναι σαν να υπάρχει ένα τείχος σιωπής. Τηρούνται άραγε οι στοιχειώδεις προυποθέσεις για την κατασκευή αυτού του έργου; Μέχρι που μπορούν να φθάσουν οι νοσηρές φιλοδοξίες των τοπικών αρχόντων της Ευρυτανίας; Ενημερωθείτε και διαδώστε όσο περισσότερο γίνεται αυτή την κακή «είδηση». Έτσι ίσως καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμοδίους και τα ΜΜΕ, ώστε να γίνει θέμα το Βελούχι και να αποτραπεί η καταστροφή του.

Οι φωτογραφίες είναι του φωτογράφου Γιώργου Τασιού

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΑΣ!

Επειδή όπως θα καταλάβετε ψάχνοντας τις σχετικές ιστοσελίδες η Νομαρχία Ευρυτανίας δεν αξιώθηκε να έχει δικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μπορείτε όμως να στείλετε τις διαμαρτυρίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@karpenissi.gr ή στο Γραφείο Τουρισμού Δήμου Καρπενησίου gtdk@otenet.gr. Και αυτοί εμπλέκονται στο ζήτημα. Ακόμα μη ξεχάσετα και το Δήμο Κτημενίων, info@dimos-ktimenion.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Πληροφορίες σχετικά με το θέμα μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ευρυτανικά Νέα» www.evrytanika.gr, ιδιαίτερα στα φύλλα 137/26-06-2005 και 138/06-07-2005.

Χρήσιμη είναι επίσης η ιστοσελίδα www.evrytan.gr του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου η οποία διαθέτει πληροφορίες για το Βελούχι. Email: info@evrytan.gr

Χρήσιμη μπορεί να φανεί και η ιστοσελίδα www.evrytania.gr, η «επίσημη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ευρυτανίας» στην οποία όμως δεν μπορείτε να στείλετε καμμιά επιστολή γιατί είναι υπό κατασκευή. 

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο στα τηλέφωνα 6977351082 ή στο 2103814140.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας
Νομάρχης: Κοντογεώργος Κωνσταντίνος
Διεύθυνση: Διοικητήριο (Καραϊσκάκη 1) 36100 Καρπενήσι
Τηλέφωνο: 22370-80208, Fax: 22370-80210

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Τηλ: 22370 21012 -4
Δήμαρχος: Βασίλειος Καραμπάς
www.karpenissi.gr  Email: infokarpenissi@otenet.gr

ΔΗΜΟΣ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ 2237096208, φαξ 22370 96080
Δήμαρχος: Γρηγόρης Χαλκιάς
www.dimosktimenion.gr  Email: info@dimos-ktimenion.gr
Προσωπικό Email του Δημάρχου: mayor@dimos-ktimenion.gr

Εφημερίδα «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ» 22370 95959 –24410
Εmail:
evrytanikospalmos@yahoo.gr
ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ 2237080901 και φαξ 2237023444
www.evrytanika.gr και Εmail: info@evrytanika.gr

Διαβάστε παρακάτω δύο σχετικά άρθρα του Ηλία Προβόπουλου από την εφημερίδα «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ»:

1

«ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ», ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

Ο δρόμος καταστρέφει ανεπανόρθωτα το βουνό, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον Ανεξάρτητα από την εξέλιξη του έργου, τραγικές θα είναι οι συνέπειες για τον τουρισμό της Ευρυτανίας

Έγκλημα στο Βελούχι

Γράφει ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος

Φαίνεται πως εν ονόματι της τουριστικής ανάπτυξης και οπωσδήποτε για την εξυπηρέτηση των ...Θεσσαλών, για τους οποίους λέγεται ότι είναι φανατικοί λάτρεις των χειμερινών σπορ και θα τονώσουν με την παρουσία της την χειμάζουσα οικονομία της Ευρυτανίας, αποφασίστηκε πριν από μερικά χρόνια και ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό το ασύληπτο έργο για τον κοινό νου έργο που λέγεται «Δρόμος Βελούχι – Αγία Τριάδα»!

Μπροστά λοιπόν στα οφέλη που θα έρθουν από τη Θεσσαλία με τον καινούργιο «δρόμο» η ανάγκη της προστασίας και η ακεραιότητα του Βελουχιού αποδεικνύεται ότι είναι ψιλά γράμματα. Όταν δε λέμε ακεραιότητα εννούμε πως η προστατευόμενη από εθνικές και διεθνείς συνθήκες αλπική ζώνη του μοναδικού βουνού έπρεπε να διαφυλαχθεί ως πλήρες οικοσύστημα και να πρυτανεύσει η λογική της ηπιότερης παρέμβασης ή ακόμη και της ακύρωσης της προσπάθειας αυτών που βλέπουν το Βελούχι σαν οικοπεδάκι που τους άφησε μια άκληρη θειά τους και το ξεπουλάνε πριν περάσουν τα σαράντα της μακαρίτισσας!

Κάπως έτσι μοιάζει η υπόθεση ή αν θέλετε να το πούμε διαφορετικά, όλοι αυτοί που σκέφτηκαν και εργάστηκαν για την κατασκευή του δρόμου δεν νοιάζονται καθόλου, μα καθόλου για τις επόμενες γενιές των Ευρυτάνων καταστρέφοντας το κεφάλαιο, επί του προκειμένου, το μοναδικό που διαθέτει η Ευρυτανία, το φυσικό της περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν εκτιμώντας πως αυτό που λείπει από την Ευρυτανία (συγνώμη από το Καρπενήσι) ήταν ο δρόμος που θα το συνδέει με την Αγία Τριάδα και προχώρησαν στην κατασκευή του ανάμεσα από τις κορυφές του Βελουχιού, το οποίο από μόνο του αποτελεί ένα μνημείο της φύσης. Αυτός λοιπόν ο δρόμος έλειπε από την Ευρυτανία; Ούτε η ανατολική πρόσβαση του Τυμφρηστού λείπει, ούτε το τούνελ στο Μπαγασάκι, ούτε ο Παραμεγδόβιος, ούτε ο πολυθρύλητος δρόμος των Αγράφων.

Μήπως δεν είχε δρόμο η Αγία Τριάδα; Έχει τον εκπληκτικό δρόμο που διασχίζει από τη μεριά της Φθιώτιδας την υποαλπική ζώνη, δρόμο που θα έπρεπε να διαφημίζεται και προβάλλεται παντού ως ο ομορφότερος δρόμος της Κεντρικής Ελλάδας και που συνδέει τη Θεσσαλία με τον Πατραϊκό Κόλπο. Ένας δρόμος που σε σχέση με αυτόν που κατασκευάζουν μπορεί να μείνει κλειστός ελάχιστες ημέρες το χειμώνα ενώ ο καινούργιος, όλοι το γνωρίζουν ότι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο θα είναι θαμένος κάτω από δεκάδες μέτρα χιόνι. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι το καλοκαίρι, οι Αγιοτραδίτες μαζί με τους Θεσσαλούς που από την αγάπη τους για το Βελούχι δεν θα σταματήσουν να επισκέπτονται ακόμα και με καύσωνα την Ευρυτανία, θα συντομεύουν κατά δέκα λεπτά (άν έχει αντάρα ή βροχή θα κάνουν τον ίδιο χρόνο ή και περισσότερο από τον υπάρχοντα δρόμο) τη διαδρομή Αγία Τριάδα – Καρπενήσι.

Λέω πολλά, ας μαζευτούμε όμως και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Ένας δρόμος ποτέ δεν βλάφτει, ιδιαίτερα όταν γίνεται για να καλύψει πραγματικές ανάγκες και βεβαίως όταν εξυπηρετεί τους κατοίκους μιας ζωντανής περιοχής που επενδύει στο μέλλον της. Βλάφτει όμως όταν γίνεται χωρίς λόγο, όταν καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και βλάφτει περισσότερο όταν αυτός ο δρόμος θα είναι απροσπέλαστος για τους μισούς μήνες του χρόνου. Τότε γιατί τον φτιάχνουν; Ρωτήστε τους και θα μάθετε.

Προτού όμως με λιθοβολήσουν για την ερώτησή -είναι σίγουρο πως θα με προγράψουν ή θα με εξορίσουν- σας προτείνω να πάμε να δούμε από κοντά τι κάνουν εκεί πάνω, στα μοναδικά ορεινά λειβάδια του Βελουχιού τα κτηνώδη μηχανήματα των εργολάβων.

Δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ξεκοιλιάζουν και καταστρέφουν το βουνό. Πρώτα πρώτα δημιουργούν με τις διανοίξεις τεράστια πρανή, τέτοια που δεν επιτρέπατε να γίνουν σε κανένα μέρος της γης. Και ο πιό αφελής ανθρωπάκος της πιό υπανάπτυκτης χώρας του κόσμου θα ξεσηκώνονταν αν έβλεπε να κάνουν μπάζα το βουνό που σκεπάζει τον τόπο του και θα έμπαινε μπροστά στις μπουλντόζες να τις εμποδίσει. Στο Βελούχι όμως φαίνεται πως κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.

Το Βελούχι όμως δεν ανήκει μόνο στους Αγιοτριαδίτες ή τους Καρπενησιώτες. Το Βελούχι ανήκει σε όλο τον κόσμο και μας ενδιαφέρει όλους, σαν ένα κομμάτι της κοινής μας πατρίδας και βεβαίως ως παγκόσμιο μνημείο της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτό και πρέπει να μείνει ακέραιο και να διαφυλαχθεί από τους κακότροπους αναπτυξιολόγους και τους επιπόλαιους εκφραστές των ρηχών πολιτικών που βλέπουν τη φύση σαν αναλώσιμο προϊόν και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά η εμπορευματοποίσή της.

Όταν λέμε ξεκοιλιάζουν το βουνό, η έκφραση είναι επιεικής. Οι «δικοί μας» έχουν προχωρήσει σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Ένα τούνελ στην αλπική ζώνη! Κανένας, μα κανένας στον κόσμο δεν τόμησε να κάνει αυτό το έγκλημα, παρά μόνο στην τεταρτοκοσμική Ευρυτανία! Θα κάνουν ένα τούνελ (έρμο Μπαγασάκι σε ξέχασαν πάλι) μήκους μισού χιλιομέτρου με την μέθοδο Cut and Cover, (κόψε και πέτα μπάζα ή αλλιώς, πάρε τα λεφτά και τρέχα). Θα σκάψουν δηλαδή δέκα μέτρα βάθος την λεκάνη συγκέντρωσης των νερών του βουνού, θα την τσιμεντώσουν και θα δημιουργήσουν ένα τούνελ πλάτους 10 μέτρων για να περνάνε άνετα οι Θεσσαλοί τουρίστες. Όταν δε τελειώσουν το τσιμέντωμα θα το σκεπάσουν με χώμα για να μπορούν να λειτουργούν οι πίστες του χιονοδρομικού. Τώρα αν θα φυτρώσει ποτέ χορτάρι στον γδαρμένο τόπο και θα αποκατασταθεί το περιβάλλον, είναι άλλο θέμα και μάλλον κανέναν δεν ενδιαφέρει. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι το χρήμα που εκεί ψηλά, στου Τυμφρηστού τα ορεινά λιβάδια φέτος τρέχει άφθονο όπως κάποτε το γάλα…

Η περίπτωση του τούνελ υποθέτω ότι κρύβει και ένα μυστικό! Αφού το χειμώνα δεν θα λειτουργεί ο περίφημος δρόμος, το τούνελ φαίνεται μάλλον θα λειτουργεί ως πάρκινγκ! Ας το καταλάβουν όμως όλοι: το Βελούχι δεν προσφέρεται για πυλωτή πολυκατοικίας και πάρκινγκ του Χιονοδρομικού Κέντρου, χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα έργα που το καταστρέφουν. Οι υπεύθυνοι του Χιονοδρομικού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά ποιός τους ακούει; Ακούνε μόνο ότι το τούνελ θα είναι έτοιμο για τον ερχόμενο χειμώνα και ότι θα αποκατασταθούν οι πίστες για να έρθουν οι Θεσσαλοί σκιερ. Ποιος εγγυάται όμως ότι ο χειμώνας θα διακόψει τις εργασίες από τον Σεπτέμβριο και τότε, όλη η χειμερινή σεζόν θα πάει χαμένη όχι μόνο για το Καρπενήσι αλλά και για ολόκληρη την Ευρυτανία.

Δεν έχω την πρόθεση να εγκαλέσω από τούτη τη σελίδα κάποιον εκπρόσωπο της Δικαιοσύνης. Η προστασία όμως του περιβάλλοντος είναι συνταγματικό δικαίωμα όλων μας και δεν πρέπει να αφήνεται να ερμηνεύεται όπως θέλει κάθε αιρετός η διορισμένος άρχοντας; Επι του προκειμένου, ας ζητηθούν από κάποιο αρμόδιο οι περιβαλλοντικές μελέτες για να δούμε αν η καταστρεπτική μέθοδος Cut and Cover επιτρέπετε σε έργα στην αλπική ζώνη και μάλιστα στο σημείο που συγκεντρώνονται όλα τα νερά του βουνού και κόβει τον υδροφόρο ορίζοντα στο πιο σημαντικό σημείο του; Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση, αν βεβαίως υπάρξει!  


ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ (Ένθετο στο άρθρο)

Θα πρότεινα, σε όλους τους συμμετέχοντες στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ευρυτάνων που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Καρπενήσι, να οργανώσουν μια εν σώματι επίσκεψη στον τόπο του εγκλήματος. Να δούνε όλοι από κοντά την καταστροφή που γίνεται και να ζητήσουν διευκρινίσεις και το λόγο από τους αρμοδίους. Ειδικά, θα έλεγα στους εκπροσώπους του «Βελουχιού» να ζητήσουν περισσότερες εξηγήσεις, γιατί αν αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν με ρυθμούς Καρπενησίου, τοτε θα πρέπει να αλλάξουν όνομα στο ιστορικό σωματείο τους. Γιατι το Βελούχι από το εμβληματικό βουνό της Περηφάνιας και συνώνυμο της Λεβεντιάς, όπως το πάνε κάποιοι θα το μετατρέψουν σε ένα βουνό γεμάτο μπάζα!

Ηλίας Γ. Προβόπουλος

2

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ «ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ» ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005, Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΙΑΣ Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

Ευρυτανία, η «Πατρώα γη»

«Πατρώα γη» είναι ο τίτλος της αφιερωματικής έκδοσης για την Ευρυτανία που ετοιμάζει από χρόνια ο δημοσιογράφος, συνεργάτης του «Ευρυτανικού Παλμού» Ηλίας  Γ. Προβόπουλος και πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις «Εκδόσεις της Μέσα Πατρίδος» πριν από τα Χριστούγεννα του 2006.

Ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος που έχει βαδίσει με τα πόδια ολόκληρο σχεδόν το νομό και έχει φωτογραφίσει τις πιό κρυφές ομορφιές της, γνωρίζει, συνομιλεί και διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τους περισσότερους από τους ανθρώπους που ξέμειναν στα σβησμένα χωριά μας να φυλάνε χειμώνα - καλοκαίρι τις πατρογονικές εστίες και παρακολουθεί διαρκώς και καταγράφει τις αλλοιώσεις που επιφέρουν ο χρόνος και οι απρογραμμάτιστες δραστηριότητες των ανθρώπων στη φύση της Ευρυτανίας.

Με αυτή δε την έκδοση – χρέος, όπως την χαρακτηρίζει, προς την μικρή μας πατρίδα, επιθυμεί να δηλώσει το παρόν της Ευρυτανίας στο εθνικό, ακόμη και στο διεθνές γίγνεσθαι. Η έκδοση, η οποία θα υπερβαίνει τις 750 σελίδες (τρεις τόμοι μαζί με έναν οδηγό τουριστικής προβολής που πρόκειται να κυκλοφορήσει νωρίτερα), θα αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει κάθε ενδιαφερόμενο και, βεβαίως, να ικανοποιεί όλους τους Ευρυτάνες και τους φίλους της Ευρυτανίας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη» λέει «να διατηρηθούν στην κοινή μνήμη και στην εθνική παράδοση τα στοιχεία του βιωμένου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρυτανίας. Μπορεί οι Ευρυτάνες να κρατούν στη μνήμη τους προσωπικές στιγμές από την ιστορία κάθε χωριού και των διαλυμένων κοινοτήτων τους, ο πανδαμάτωρ, όμως, χρόνος και οι καιροί ισοπεδώνουν όλα τα έργα των προηγούμενων γενεών και σβήνουν τα σημάδια του τόπου. Είμαι σίγουρος ότι μέσα σε λίγα χρόνια δεν θα γνωρίζει κανένας που ήταν για παράδειγμα το Ληναράκι, η Μερτσίστα, η Κότλιανη, το Τριανταμένει, ο Χαλιάς, η Γαβρολισιάδα, η Δραμάλα, ο Σέλλος, η Τσελίστα και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ξεχασμένοι οικισμοί της Ευρυτανικής γης.

» Έχω δει τα τελευταία δέκα χρόνια δεκάδες σπίτια σε όλες τις γωνιές της Ευρυτανίας να γίνονται, με τη βοήθεια του καιρού και, βεβαίως, των κατσικιών που κυκλοφορούν ασύδοτα σε όλο τον τόπο, ένας ανώνυμος σωρός από πέτρες. Έχω κρατήσει αρκετές φωτογραφίες από αυτά και σκέπτομαι να κάνω μέσα στην έκδοση «Πατρώα Γη» ένα ειδικό αφιέρωμα στους οικισμούς και τα σπίτια της Ευρυτανίας που γνώρισα όρθια και τώρα πια κείτονται στο χώμα. Προσπαθώ μάλιστα να μάθω και σε ποιές οικογένειες ανήκαν, χωρίς όμως να καταφέρνω πολλά πράγματα γιατί πολλοί, από τότε που εγκατέλειψαν την Ευρυτανία έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους.

» Δεν είναι στους σκοπούς μου να υπενθυμίσω «οικεία κακά», δεν μπορώ όμως να αφήσω να σβήσουν αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία της ανθρώπινης παρουσίας στον ευρυτανικό χώρο, στοιχεία που είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την τεκμηριωμένη σύνθεση της ιστορίας της Ευρυτανίας, κατ’ ουσίαν της ιστορίας όλης της ορεινής Κεντρικής Ελλάδας. Όσο κι αν πονούν κάποιους οι φωτογραφίες μου, να ξέρουν, ότι κι εγώ το ίδιο πονάω όταν αντικρύζω σάπια βαρέλια και κάδες στα Δολιανά, παρατημένα κρεββάτια στη Βίνιανη, κρεμάστρες με ρούχα που έχει φάει ο σκόρος σε όλους τους οικισμούς, κιτρινισμένες φωτογραφίες και εικονίσματα στους τοίχους, καρδάρες και άλλα σύνεργα της τυροκομίας και του νοικοκυριού σε όλα τα ερειπωμένα καλύβια, τόσα που θα μπορούσαν να γεμίσουν δυο μουσεία για την παραδοσιακή ζωή της Ευρυτανίας. Ποιός όμως από το Καρπενήσι νοιάζεται γι’ αυτά τα παρωχημένα, αυτά που στοιχειώνουν τη ρηχή ανάπτυξη που προωθούν;

» Το ίδιο σκέφτομαι να κάνω και με τις στράτες και τα μονοπάτια που έζωναν κάποτε την ευρυτανική γη και γι’ αυτό προτιμώ να τα βαδίζω με τα πόδια για να τα γνωρίζω καλύτερα. Εδώ αντιμετωπίζω πολλά προβλήματα, είτε από τους δρόμους που ανοίχτηκαν ακολουθώντας τα ίχνη των μονοπατιών και κυριολεκτικά τα έχουν διαλύσει, είτε από την εγκατάλειψη. Καθώς δεν περνάνε πουθενά σχεδόν κοπάδια και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει διακοπεί σε κάθε σχεδόν σημείο της Ευρυτανίας, τα παλιά μονοπάτια έχουν χωνευτεί από το δάσος και η διέλευσή τους είναι αδύνατη.

»Στο παρελθόν υπήρξαν πρωτοβουλίες για τη διατήρηση τους, σιγά – σιγά όμως εγκταλείφθηκαν όλες οι προσπάθειες και τα μονοπάτια έσβησαν. Δίνω ιδαίτερη σημασία στα μονοπάτια γιατί αυτά μας βοηθούν να «διαβάσουμε» με άλλα μάτια την ιστορία του τόπου και να καταλάβουμε πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με την εσωτερική επικοινωνία του ευρυτανικού χώρου και να κατανοήσουμε διάφορα θέματα, όπως την οικονομία και το εμπόριο, τη μετανάστευση και την αποδημία, τις σχέσεις με τους γείτονες και τον κάμπο, τον κίνδυνο από τους εισβολείς, τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση και τον τραγικό Εμφύλιο, τα άγονα μεταπολεμικά χρόνια και ένα σωρό άλλα που συνέθεταν ένα ιδιαίτερο κόσμο, αυτόν που αναφερόμαστε και μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι για την καταγωγή μας.

» Είναι πολλά, σύνθετα και ποικίλα τα ζητήματα που συναντώ στις διαδρομές που κάνω στην Ευρυτανία, το σημαντικότερο όμως είναι η απουσία των ανθρώπων, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε ελάχιστα χωριά βλέπω καπνό να βγαίνει από τα τζάκια, όπως πάλι σε πολύ λίγα χωριά βρίσκω πλέον ανοιχτά καφενεία. Υπολογίζω ότι σε πέντε χρόνια, οι μισοί οικισμοί της Ευρυτανίας θα κλείσουν και μόνο το καλοκαίρι θα εμφανίζουν λίγη ζωή κι αυτή ελάχιστα συνδεδεμένη με το ευρυτανικό ήθος και φρόνημα. Τότε θα είναι πλέον πολύ αργά για οποιαδήποτε ενέργεια για να κρατηθεί όρθια η Ευρυτανία και σιγά – σιγά θα καταλήξει να γίνει μια οποιαδήποτε, υποβαθμισμένη και αδιάφορη επαρχία, όπως πολλές άλλες στη μεγάλη χώρα που θα λέγεται «Ευρωπαϊκή Ένωση».

» Τότε νομίζω θα φανεί η αξία του έργου που λέγεται «Πατρώα Γη»...

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 71 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54597009
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.