ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Για να μην αλωθεί το βουνό των θεών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
Από την Ελευθεροτυπία , Δευτέρα, 25 Ιούλιος 2005

Για να μην αλωθεί το βουνό των θεών

Από την Ελευθεροτυπία, http://www.enet.gr

Εν όψει της ένταξης του Ολύμπου στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικού κάλλους της UNESCO, φαίνεται πως άνοιξε η όρεξη κάποιων τοπικών φορέων για τη διάνοιξη μεγάλων δρόμων, αντί των μονοπατιών και των χωματόδρομων που υπάρχουν για λόγους ασφαλείας στο βουνό. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μέσα σε ένα μήνα είχε να εξετάσει και δεύτερο αίτημα διάνοιξης δρόμου στον Ολυμπο, κάτι που βάζει σε σκέψεις τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

«Ο Ολυμπος έχει άυλες αξίες προστατευόμενες από τον νέο αρχαιολογικό νόμο, όπως και συμβολισμούς. Είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα που πρέπει να προστατευτεί», είπε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ισ. Κακούρης στην εισήγησή του για την έγκριση ή μη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου οδοποιίας Σπαρμού-Ολύμπου του νομού Λαρίσης. Τόνισε ότι ο Ολυμπος είναι ενταγμένος στον κατάλογο των υπό ένταξη μνημείων της UNESCO. Για να ενταχθεί σε αυτόν πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια, όπως αξιοπιστία ως προς τη διατήρηση της αυθεντικότητας του ιστορικού τόπου, υποδομές, και να υπάρχει ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αειφορία. Στους άξονες αυτούς τυχαίνει να κινείται και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. Interreg ΙΙΙ.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον Ολυμπο χωρίς σε βάθος αναπτυξιακή πολιτική. Να εγκρίνουμε μικρά έργα και με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης να αλλοιώνουμε λίγο λίγο το περιβάλλον. Πρέπει να περάσουμε σε συνέργειες του ΥΠΠΟ με το υπουργείο Χωροταξίας-Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και σε γενικότερους πολιτικούς σχεδιασμούς, για τους οποίους δεν είναι αρμόδιο το ΚΑΣ». Την επεξεργασία πολιτικών διαχείρισης των μνημείων και των ιστορικών τόπων ζητάει άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τον προβληματισμό αυτό συμμερίστηκαν τα μέλη του ΚΑΣ, αφού προηγουμένως αναρωτήθηκαν προς τι να γίνει ένας ασφαλτόδρομος 50 χλμ. στο πουθενά, εκεί που υπάρχουν μόνο μονοπάτια και ένας χωματόδρομος, ο οποίος εξυπηρετεί σήμερα τα στρατιωτικά οχήματα για το κέντρο εκπαίδευσης λοκατζήδων.

Γι' αυτό διατυπώθηκαν κάποιες εικασίες: «Μήπως οι τοπικές αρχές θέλουν να φτιάξουν ένα χιονοδρομικό κέντρο;». «Και αν αυτός είναι ο στόχος, ας το πουν». «Βεβαίως είναι θεμιτή η φιλοδοξία του δήμου να φτιάξει ένα χιονοδρομικό κέντρο, αλλά ο δρόμος θα φέρει αναγκαστικά και άδειες οικοδομών. Θέλουμε να δημιουργηθούν εκεί οικισμοί;» Ακούστηκαν και πιο ακραίες θέσεις, όπως ότι ο Ολυμπος «είναι άβατο, ένα νέο Αγιον Ορος» και πρέπει ως τέτοιο να προστατευτεί, αλλά και παρατηρήσεις τεχνικού τύπου, όπως ότι «τα πρανή του δρόμου είναι πολύ ψηλά και θα πληγωθεί το τοπίο», «αλλά εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι για την προστασία του ορεινού όγκου».

Ειπώθηκε, επίσης, ότι ο δρόμος έχει ήδη χαραχτεί και δεν ταυτίζεται με τον υπάρχοντα που χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά οχήματα. Μάλιστα το έργο είναι ενταγμένο στα ΠΕΠ και υπάρχει πίεση χρόνου για την έγκρισή του. Η άποψη ωστόσο του προέδρου του Συμβουλίου Χρ. Ζαχόπουλου ήταν υπέρ «της αγωνίας που εκφράζουν οι δήμοι να κρατήσουν τους κατοίκους στις ορεινές αυτές περιοχές. Υπάρχουν οικισμοί, υπάρχει δραστηριότητα. Εκτιμώ ότι ο Ολυμπος ποτέ δεν θα χάσει την αξία του», είπε, αλλά συμφώνησε να αναβληθεί η γνωμοδότηση για να κατατεθούν πρόσθετα στοιχεία για το έργο, προκειμένου έτσι να απαντηθούν και τα ερωτήματα που ετέθησαν και κυρίως αυτό της σκοπιμότητας του έργου.

Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/07/2005
Copyright © 2004 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54605911
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.