ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η απάντηση του Δήμαρχου Χερσονήσου στην επιστολή του Υ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αποσελέμης, Λαγκάδα
Σπύρος Δανέλλης , Τρίτη, 26 Ιούλιος 2005

Φράγμα Αποσελέμη: η άσκοπη θυσία μιας περιοχής

Απάντηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Δε θα σχολίαζα την επιστολή του ΥΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με το φράγμα Αποσελέμη, που υπογράφει ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων κ. Κοτσώνης, μιας και είναι ακριβώς στο ίδιο ατεκμηρίωτο και αφοριστικό μοτίβο με όλες τις προηγούμενες, αν δεν συνέτρεχαν δύο λόγοι. Ο πρώτος συγκυριακός, αφού η δημοσίευση της επιστολής με βρήκε στην Κορούνια της Ισπανίας, όπου εκπροσωπώντας την «Αναπτυξιακή Ηρακλείου», συζητούσαμε με τους εκπροσώπους των περιφερειών της Γαλικίας, Βαλεαρίδων Νήσων, Τοσκάνης, Σικελίας και της Μάλτας για την αντιμετώπιση της κρίσης που περνά η τουριστική αγορά, με το γνωστό μοντέλο ανάπτυξης. Κοινός τόπος όλων ήταν η αναγκαιότητα ανίχνευσης τρόπων ανάδειξης της ενδοχώρας προς ανακούφιση και αναβάθμιση των υποβαθμισμένων από τις πιέσεις του μαζικού τουρισμού παραλίων. Κι αν αυτό αποτελεί αναγκαιότητα για τα τουριστικά παράλια της Τοσκάνης, της Ταορμίνα, την Ίμπιζα και τη Μαγιόρκα, φανταστείτε πόσο ισχύει για τη Χερσόνησο της Κρήτης.

Η απόλυτη καταστροφή όμως της ενδοχώρας της Χερσονήσου, που συνεπάγεται η κατασκευή του φράγματος, σημαίνει και την αποδιάρθρωση του αναπτυξιακού μας οράματος, αφού κλειδί της ποιοτικής αναβάθμισης του τουρισμού μας και άνοιγμά μας σε άλλες αγορές είναι η ποικιλία και η ποιότητα των μοναδικής αξίας φυσικών πόρων της ενδοχώρας και τα διάσπαρτα μνημεία ιστορίας και πολιτισμού που βρίσκονται σε αυτήν.

Αυτό όμως που μας γεμίζει θλίψη, είναι ότι εδώ στην «χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας» και ενώ οδυρόμαστε για τη δομική και συνεχώς κλιμακούμενη κρίση της πρώτης για την εθνική μας οικονομία πλουτοπαραγωγικής πηγής, ούτε το Υπουργείο Οικονομίας ούτε το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ούτε δυστυχώς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τουριστικοί επιχειρηματίες της περιοχής, έχουν αντιληφθεί το τι πρόκειται να συμβεί. Όσο για το Υπουργείο Τουρισμού…

Βεβαίως τα παραπάνω αποτελούν τον πρωτογενή και βασικό λόγο αντίθεσης μας στην κατασκευή του φράγματος. Η αντίθεσή μας όμως γίνεται αγανάκτηση και οργή όταν η θυσία της περιοχής μας δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επίτευξη του σκοπού που υποτίθεται ότι το έργο πρόκειται να επιτελέσει. Ο κ. Κοτσώνης οφείλει να μας πει πότε ψεύδεται. Τώρα που διαβεβαιώνει ότι το έργο «...επιλύει τελεσίδικα μέχρι το 2035 το πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου», ή στο έγγραφο του στις 2/6/05 προς τον Νομάρχη Λασιθίου όταν αποδέχεται ότι η ετήσια εισροή νερού στο φράγμα θα είναι 17 εκατομμύρια κυβικά νερού, ενώ οι εγκεκριμένες μελέτες ψευδώς το ανέβαζαν σε 28 εκατομμύρια κυβικά. Και όταν το Ταμείο Συνοχής εγκρίνει και χρηματοδοτεί έργο που θα εξασφαλίζει 22 εκατομμύρια κυβικά απολήψιμης ποσότητας το χρόνο για να είναι οριακά βιώσιμο, πώς θα πειστεί για τη σκοπιμότητα χρηματοδότησης έργου που μετά βίας θα μπορεί να δώσει 10-11 εκατομμύρια κυβικά προς χρήση ετησίως;

Κι εδώ δεν προστέθηκαν ποτέ οι ποσότητες νερού προς άρδευση των περιοχών μας, αφού θα στερηθούν αυτό που σήμερα διαθέτουν, μετά τις καθοριστικές για τη λειτουργία του ευρύτερου υδροφορέα, επεμβάσεις. Δεν κρίνω σκόπιμο δε να αναφερθώ στις πολλές και σημαντικότατες αβεβαιότητες που χαρακτηρίζουν το έργο, ούτε στις γνωστές εναλλακτικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής που έχουν κατατεθεί και ουδέποτε αξιολογήθηκαν συγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά ούτε και στο ότι, ουδείς γνωρίζει από πού, πότε και πώς θα εξευρεθούν οι πόροι, θα μελετηθούν και θα κατασκευαστούν τα πολλαπλά συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου ύδρευσης.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο ανεπίτρεπτος υπαινιγμός του κ. Κοτσώνη για συσχέτιση της αντίθεσής μας στο έργο με συμφέροντα εταιρειών εμφιαλωμένου νερού (φοβερή φαεινή ιδέα εγκεφάλων του ΥΠΕΧΩΔΕ!!!), καθώς και «με συμφέροντα επιχειρηματιών ενδιαφερομένων για επιβολή ακατάλληλων τεχνολογιών για παραγωγή νερού υγειονομικά αμφίβολης καταλληλότητας για ύδρευση». Αν ο κ. Κοτσώνης δεν έχει το όποιο στοιχείο επΆ αυτών, είναι δυστυχώς απλώς …συκοφάντης.

Δεν θα μπορούσα τέλος να μην αναφερθώ στον πλειοδοτικό διαγωνισμό της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (στις 26/7/05) για την «εκποίηση περίπου 20.000 τόνων ξυλείας που θα προκύψουν από την κοπή 52.000 δένδρων», (ελιές, δρύες, πλατάνια, κυπαρίσσια, χαρουπιές, αμυγδαλιές, οπωροφόρα), σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Κάνουμε έκκληση στη συνείδηση και την έκφραση της στοιχειώδους ευαισθησίας του καθενός πολίτη για τη μεγαλύτερη και απολύτως άσκοπη οικολογική καταστροφή που συνέβη ποτέ στην ανατολική Κρήτη, αφού δυστυχώς το Υφυπουργείο Περιβάλλοντος είναι ανύπαρκτο, το δε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αλλού.

Πέραν όμως της ίδιας της κοινωνίας το θέμα πρόκειται να απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη, όπως απασχολεί και τους ελεγκτικούς θεσμούς της Ε.Ε.

Γι΄ αυτό και αισιοδοξούμε ακόμα.

Σπύρος Δανέλλης
Δήμαρχος Χερσονήσου

Ακολουθεί η επιστολή του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων κ. Κοτσώνη, για όσους δεν τη έχουν διαβάσει:

"Κύριε Διευθυντά,

Σε απάντηση του ανωτέρω δημοσιεύματος σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Πρόκειται για το πολυτιμότερο και πλέον επείγον έργο υποδομής της Κρήτης διότι επιλύει τελεσίδικα μέχρι του έτους 2035 το οξύτατο πρόβλημα ύδρευσης της εκτεταμένης περιοχής των νομών Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου, στην οποία κατοικεί το 30% του πληθυσμού της Κρήτης και λειτουργεί αδιαλείπτως το 50% των τουριστικών κλινών της.

Συγκεκριμένα υδροδοτούνται οι πόλεις του Ηρακλείου και του Αγ. Νικολάου καθώς και έξι (6) Δήμοι και δεκαεννέα (19) Κοινότητες κατά μήκος του άξονα Λινοπεράματα - Ηράκλειο - Χερσόνησος - όρια νομών Ηρακλείου και Λασιθίου - Νεάπολη - ¶γιος Νικόλαος - Ελούντα.

2. Με το έργο αυτό θα επιτευχθεί η απεξάρτηση από τις πανάκριβες καταναλώσεις εμφιαλωμένου νερού αλλά και από επιχειρηματίες ενδιαφερόμενους για την επιβολή ενεργοβόρων ή και ακατάλληλων τεχνολογιών για την παραγωγή νερού υγειονομικά αμφίβολης καταλληλότητος για ύδρευση.

3. Για τους παραπάνω λόγους το έργο υποστηρίζεται από την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας του Ν. Ηρακλείου και Λασιθίου καθώς και από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς (ΤΕΕ κ.λ.π.) ενώ οι ολίγοι αντιτιθέμενοι είναι σταθερά οι ίδιοι και επαναλαμβάνουν αόριστες και ανυπόστατες αιτιάσεις για τις οποίες έχουν δοθεί επανειλημμένα απαντήσεις τόσο κατά τη διαδικασία εξέτασης των θεμάτων του έργου Αποσελέμη από το Συμβούλιο Επικρατείας, όσο και κατά την ημερίδα που οργανώθηκε στο Ηράκλειο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.

4. Επαναλαμβάνουμε ότι το έργο δεν δημιουργεί καμία καταστροφή στο περιβάλλον και στο υδρογεωλογικό καθεστώς της μείζονος περιοχής. Αντίθετα προστατεύει τα υπόγεια νερά από τη συνεχή προώθηση της υφαλμύρινσης και είναι απόλυτα συμβατό με την ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης Υδατικών Πόρων Κρήτης. Όπως δε έχει τεκμηριωθεί επανειλημμένα δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τις Ποταμιές από την κατασκευή του φράγματος, διότι η εφαρμοζόμενη σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής και οι προβλεπόμενοι συντελεστές ασφάλειας, αποκλείουν κάθε πιθανό κίνδυνο, ενώ τα έργα ασφαλείας (υπερχειλιστής κλπ.) είναι υπερεπαρκή. Λόγω δε της ανάσχεσης των πλημμυρών από τον ταμιευτήρα προφανώς βελτιώνονται και δεν δυσμενοποιούνται οι συνθήκες προστασίας των κατάντη περιοχών.

Τέλος, δεν δημιουργείται κανένα υδρογεωλογικό θέμα στην ευρύτερη περιοχή Ν. Λασιθίου και οι ισχυρισμοί των αντιτιθεμένων είναι παντελώς αστήρικτοι.

5. Το μέγεθος του φράγματος ύψους 56 μ. και μήκους στέψης 660 μ., είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία ταμιευτήρα 27 εκατομ. κυβικά μέτρα, ώστε με υπερετήσια αποθήκευση να είναι δυνατή, μετά την αφαίρεση των απωλειών (εξάτμισης κλπ.) η μέση ετήσια απόληψη 17,0 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα υπερσχεδιασμού των έργων αφού αν δεν υπήρχαν δεσμεύσεις από τον οικισμό Αβδού θα υπήρχε και περαιτέρω μικρή ανύψωση του φράγματος.

Ως εκ τούτου ο όγκος του ταμιευτήρα = 27,0 εκατομ. κυβικά μέτρα έχει υπολογιστεί για υπερετήσια λειτουργία και με πιθανότητα απόληψης ικανοποιητικής για ύδρευση κρίνεται ο ελάχιστος δυνατός στηρίζεται δε σε πλήρεις και τεκμηριωμένες υδρολογικές κλπ. μελέτες, για τις οποίες γνωρίζουν οι αντιτιθέμενοι στο έργο".

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 138 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58229884
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.