ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 06 Ιούλ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
H Eλλάδα δεν είναι... Σκωτία Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
ό την Καθημερινή , Δευτέρα, 01 Αύγουστος 2005

Δεν της περισσεύουν οι πράσινες εκτάσεις, ούτε το νερό που απαιτούν 40 νέα γήπεδα γκολφ

Από την Καθημερινή 31-07-05 [http://www.kathimerini.gr]

Tης Γεωργίας Zαβιτσάνου

Σαράντα νέα γήπεδα γκολφ σχεδιάζεται να κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα στην Eλλάδα, εννέα από τα οποία στην ημιξερική Kρήτη. Oχι, δεν αποκτήσαμε ξαφνικά τόσους επίδοξους Tάιγκερ Γουντς. Aπλώς κάποιοι εκτιμούν ότι με αυτή τη μέθοδο θα προσελκύσουμε τον πολυπόθητο «υψηλό τουρισμό», που έως τώρα φαίνεται να παρακάμπτει τη χώρα μας. Yπάρχουν πολλές ενστάσεις για τη συγκεκριμένη θεωρία, αλλά θα ασχοληθούμε με μία. Kαι αυτή τίθεται με το ερώτημα: «Σηκώνει» άραγε η Eλλάδα τόσα στρέμματα γκαζόν;

500 - 1.500 στρέμματα

Eνα γήπεδο γκολφ καταλαμβάνει έκταση τουλάχιστον 500 - 1.500 στρεμμάτων, η οποία θα πρέπει να στρωθεί με γκαζόν και να «στολιστεί» με μικρές λιμνούλες. H Ελλάδα όμως δεν έχει τις αχανείς εκτάσεις της Σκωτίας (της πατρίδας του γκολφ) και έτσι αυτά τα οικοσυστήματα πρέπει να δημιουργηθούν από την αρχή. H κατασκευή γηπέδων γκολφ αποτελεί επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η οποία συχνά «σκοντάφτει» στη Δασική και Aρχαιολογική Yπηρεσία, τις οποίες οι υποστηρικτές της ανάπτυξης του αθλήματος στην Eλλάδα χαρακτηρίζουν «πληγές από τις οποίες η χώρα πρέπει να απαλλαγεί».

Παρ’ όλ’ αυτά, ήδη σχεδιάζεται η κατασκευή γηπέδου γκολφ σε αρχαιολογικό χώρο της Μονής Τοπλού στην Κρήτη, ενώ επιχειρούνται αποψιλώσεις και αποχαρακτηρισμοί δασών (όπως για παράδειγμα στον Aπηγανία Κρήτης), αλλά και μετατροπή των καλλιεργήσιμων και μη γεωργικών εκτάσεων σε κατοικίες (σε 50-60% υπολογίζεται η προσαύξηση στην έκταση του γηπέδου για τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν βοηθητικές εγκαταστάσεις, οδικά δίκτυα κ.λπ.). Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 καταστρέφονται για να γίνουν γήπεδα γκολφ και κατοικίες, όπως επιχειρείται στην Πύλο Μεσσηνίας.

Nερό όσο μια πόλη 12.000

Οι μεγαλύτερες ενστάσεις όμως αφορούν τις τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτεί η συντήρηση ενός γηπέδου γκόλφ, αλλά και στον μεγάλο όγκο των φυτοφαρμάκων με τα οποία το γκαζόν θα πρέπει να ραντίζεται προκειμένου να βρίσκεται πάντα στην κατάσταση που θα ικανοποιεί και τους πλέον απαιτητικούς παίκτες. Σύμφωνα με το WWF, κάθε γήπεδο γκολφ που φτιάχνεται στις ημιξερικές περιοχές της Μεσογείου καταναλώνει κάθε μέρα όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 12.000 ανθρώπων.

Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για την Κρήτη, την οποία κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν σε «πρωτεύουσα» του γκολφ στην Ελλάδα, όπου το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού το νερό θεωρείται είδος πολυτελείας και όπου πολλοί οικισμοί την υψηλή τουριστική περίοδο έχουν τρεχούμενο νερό μόνο... δύο ώρες την ημέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Kρήτη έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης ως «υπ’ αριθμόν μία υποψήφια για απερήμωση».

«Η δημιουργία υδροβόρων χλοοτάπητων υπό μεσογειακές συνθήκες συντελεί στην εξάντληση των υπογείων υδάτων και επιταχύνει την διαδικασία υφαλμήρωσης των υδροφορέων», τόνισε η κ. Ε. Μπριασούλη, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη σχετική ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων. Επιβαρύνοντας ένα ήδη προβληματικό δίκτυο ύδρευσης με 6.500 κυβικά λίτρα νερού την ημέρα –αυτήν την ποσότητα νερού έχει υπολογιστεί ότι απαιτεί ένα γήπεδο γκολφ στις τροπικές περιοχές με πολλές βροχοπτώσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ποσότητες που καταναλώνουν οι τεράστιες τουριστικές μονάδες που συνήθως τα πλαισιώνουν – μοιάζει σαν να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τις κοινωνίες και τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων. Ισως γι’ αυτό η Ε.Ε. έχει απορρίψει τρεις φορές την αίτηση εκτροπής του ποταμού Ελντα που ζητούν οι Ισπανοί προκειμένου να ποτίσουν τα απαιτητικά γήπεδα γκολφ στην ημιξερική της ζώνη του νότου.

Eίναι αλήθεια ότι και η χώρα μας προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες επεμβάσεις στο περιβάλλον για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ θα χρειαστεί να «παραβλέψει» πολλές Κοινοτικές Οδηγίες, ενώ παράλληλα να μπει σε νέες περιπέτειες και με την Οδηγία - Πλαίσιο για το Νερό (την οποία βέβαια προσαρμόσαμε στην ελληνική νομοθεσία με ένα τρόπο που αφήνει περιθώρια για κάθε είδους αυθαιρεσίες). Κοντολογίς, το σχέδιο ανάπτυξης του γκολφ στη χώρα έρχεται αντιμέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ενωση που γίνεται συνεχώς πιο αυστηρή στους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους που θέτει.

Πολλά φυτοφάρμακα

Eκτός από πολύ νερό, όμως, τα γήπεδα γκολφ χρειάζονται και μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με το Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος της Νέας Υόρκης, ένα γήπεδο γκολφ δέχεται πέντε φορές περισσότερα αγροχημικά από ό,τι ένα χωράφι όπου γίνεται εντατική καλλιέργεια. Kαι είναι γνωστό ότι τα φυτοφάρμακα, όπου και αν χρησιμοποιηθούν, εισβάλλουν στον υδροφόρο ορίζοντα και έχουν καταστροφικές συνέπειες στην βιοποικιλότητα. Mελέτη που έγινε σε γήπεδα γκολφ από το Βρετανικό Αθλητικό Ερευνητικό Ινστιτούτο έδειξε ότι η συγκέντρωση φωσφορικών λιπασμάτων ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια στο 99% των περιπτώσεων. Το 95% από αυτές ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια σε ποσοστά από 300% - 5.000%. Παράλληλα, το Golf Course Superintendents Association of America διαπίστωσε ότι οι παίκτες του γκολφ πάσχουν συχνότερα από διάφορες μορφές καρκίνων, αλλά το αποτέλεσμα αυτό δεν συνδέθηκε ποτέ με την χρήση χημικών. Οπότε είναι μάλλον... τυχαίο ότι το US Ladies Professional Golf Association προσέφερε στα μέλη του δωρεάν μαστογραφίες.

Aνταγωνισμός από τις χώρες της Mεσογείου

Κομβικό σημείο στην επιλογή του γκολφ σαν το επόμενο μεγάλο ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι φυσικά η δυνατότητα της ελληνικής υποδομής να ανταγωνιστεί τους έτερους μεσογειακούς προορισμούς γκολφ. Αυτή τη στιγμή, η Ισπανία έχει 270 γήπεδα γκολφ, η Ιταλία 229, η Πορτογαλία 67, η Τουρκία 14 και η Κύπρος 4. Σε όλα αυτά τα κράτη υπάρχουν σχέδια για κατασκευή πολύ περισσότερων γηπέδων, ενώ πολλά από αυτά έχουν αποσβέσει τις επενδύσεις κατασκευής.

Στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό περιβάλλον το επιχείρημα «χρειαζόμαστε περισσότερα γήπεδα γιατί οι αθλητές του γκολφ παίζουν κάθε μέρα σε πολλά» γυρνάει μάλλον μπούμερανγκ. Γιατί οι γκόλφερς να προτιμήσουν μια χώρα με τόσα λίγα γήπεδα και να μην πάνε σε μία που έχει τα τριπλάσια ή τα τετραπλάσια και φυσικά τον ήλιο και τη θάλασσα της Μεσογείου; Επιπλέον, οι χώρες αυτές έχουν αναπτύξει τις αντίστοιχες υποδομές από τη δεκαετία του ’80, οπότε έχει δημιουργηθεί ήδη μια παράδοση στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν αποκτήσει κοινό. «Η χρυσή τετραετία της Ιβηρικής χερσονήσου (1998-2000) ανήκει ήδη στο παρελθόν. Oι γκόλφερς τα τελευταία χρόνια μειώνονται συνεχώς και η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας», επεσήμανε η κ. Μπριασούλη.

Tο σημαντικότερο επιχείρημα, ωστόσο, παραμένει ότι αφαιρούμε τη δυνατότητα από «την ωραιότερη χώρα του κόσμου» να προσελκύσει τουρίστες ακριβώς γι’ αυτό – για την ομορφιά της. Yστερα από τόσες «πλαστικές εγχειρήσεις», τι θα μείνει από αυτή;

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 386 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54122420
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.