ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΚΑΘΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
Μανώλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2005

Η ΚΑΘΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Σαν Έλληνες έχουμε ένα λόγο παραπάνω ν’ αγαπάμε τη θάλασσα και να την προστατεύουμε γιατί: α) Η χώρα μας περιβάλλεται από θάλασσα. β) Από αυτή ζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας. γ) Αυτή μας ξεκουράζει τα όμορφα Ελληνικά καλοκαίρια. δ) Γι αυτήν τη μοναδική ελληνική θάλασσα επισκέπτονται κάθε χρόνο την πατρίδα μας εκατομμύρια ξένοι που φέρνουν συνάλλαγμα στην οικονομία μας. ε) Αποτελεί το πιο ευχάριστο μέσο μεταφοράς επισκεπτών με σκάφη αναψυχής στο πιο απόμακρο νησί, ενώ δέχεται ένα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκόσμια.

Η θάλασσα καλύπτει περίπου τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της γης. όλες οι μορφές ζωής πάνω στη γη προέρχονται από τη θάλασσα. Η θάλασσα είναι μια αναντικατάστατη πηγή τροφής, καθώς δε ο πληθυσμός αυξάνεται οι πόροι τροφής από τη θάλασσα γίνονται ακόμα πιο σημαντικοί. Η χλωρίδα και η πανίδα αναπαράγονται κυρίως κοντά στις παράκτιες περιοχές, όπου η θερμοκρασία είναι κατάλληλη και εφόσον υπάρχει αφθονία φωτός και τροφής.

Η επιβάρυνση των θαλασσών συνεχίζεται διεθνώς παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι απειλές για το θαλάσσιο περιβάλλον από τη γεωργία, τη βιομηχανία, την οικιστική ανάπτυξη και τον τουρισμό και τα θαλάσσια ατυχήματα με διαρροή πετρελαίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η συνεχής ανάπτυξη του παράκτιου και του θαλάσσιου τουρισμού, η υπεραλίευση, η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών και η χρήση χημικών ουσιών προκαλούν πρόσθετα προβλήματα. Οι θαλάσσιες μεταφορές επίσης συνεισφέρουν με πολλούς τρόπους στη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών.

Αρκετά από τα παραπάνω περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν με την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων προγραμμάτων διαχείρισης της θάλασσας και των παράκτιων περιοχών, με τα οποία θα επιβεβαιώνεται η «αειφόρος ανάπτυξη».

Όλοι πρέπει να νοιαζόμαστε για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των θαλασσών και των παράκτιων περιοχών, γιατί από την υποβάθμιση αυτή προκαλούνται εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, την οικονομική ανάπτυξη και την βιοποικιλότητα του πλανήτη μας.

B) ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ

1) Είναι καιρός ν’ αναπτύξουμε μια στάση ζωής που θα σέβεται τη φύση και ειδικότερα το θαλάσσιο περιβάλλον, που για τη χώρα μας αποτελεί πηγή ζωής, πλούτου και ψυχαγωγίας

2) Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι τα «δώρα» της φύσης δεν είναι ανεξάντλητα, γι΄ αυτό οφείλουμε να τα διατηρήσουμε και να τα απολαμβάνουμε,αντί να τα καταστρέφουμε

3) Να συμμετέχουμε ενεργά στον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών από τα απορρίμματα που εκβράζονται από τη χειμερινή κυρίως περίοδο.

4) Να χρησιμοποιούμε τα ειδικά δοχεία απορριμμάτων και να μην πετάμε τα άχρηστα αντικείμενα στη θάλασσα ή στην παραλία.

5) Να γνωστοποιούμε στην πλησιέστερη Λιμενική Αρχή ή στη Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Δ.Π.Θ.Π) του Υ.Ε.Ν. κάθε περιστατικό ρύπανσης. Στην περίπτωση αυτή λεπτομέρειας, όπως τόπο, χρόνο, στοιχεία πηγής, είδος και έκταση ρύπανσης, έτσι ώστε να εντοπίζεται και να τιμωρείται ο υπαίτιος. Η Δ.Π.Θ.Π και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Κ.Σ.Ε.Δ.), λειτουργούν σε 24ωρη βάση και μπορούμε να επικοινωνούμε στο τηλ. 210-4121211.

6) Να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας και τους νέους, ώστε να σέβονται και να αγαπούν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Και ας μη ξεχνάμε ότι:

1) H Μεσόγειος, που μέρος της είναι και Ελληνικά Αρχιπελάγη, είναι θάλασσα κλειστή με μικρές δυνατότητες ανανέωσης και αυτοκαθαρισμού των υδάτων της.

2) Τα πλαστικά, το γυαλί, τα τενεκεδένια κουτιά και κάθε λογής υλικά συσκευασίας υποβαθμίζουν την παραλία και το περιβάλλον, ενώ χρειάζονται πολλά χρόνια για να διαλυθούν.

3) Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στη νέα γενιά για το περιβάλλον που θα τους κληροδοτήσουμε.

4) Για να βρούμε καθαρή την αγαπημένη μας παραλία πρέπει να την αφήνουμε καθαρή.

Γ) ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ:

Η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στη χώρα μας, την παραδοσιακά θαλασσινή, αποτελεί συνταγματική επιταγή.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι ο κατ' εξοχήν αρμόδιος φορέας για την πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών της Χώρας μας και την καταπολέμηση των περιστατικών εκείνων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των κατοίκων ή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου ή να υποβαθμίσουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος που τα τελευταία απασχολεί πολύ έντονα ολόκληρη την ανθρωπότητα, και για την λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων συστήθηκε το 1972 από το ΥΕΝ η Διεύθυνση Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος, που είναι έκτοτε αρμόδια για:

- Τη λήψη των κατάλληλων νομοθετικών μέτρων και την παρακολούθηση του έργου των Διεθνών Οργανισμών που ασχολούνται με αυτό το θέμα.

- Την επιτήρηση της θάλασσας και των ακτών

- Την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πρόληψη της ρύπανσης

- Την άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας.ή των ακτών, από τα οποία η πηγές ξηράς και τέλος,

- Την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων στους παραβάτες.

Η διεθνής εμπειρία και πρακτική αποδεικνύει ότι, όσα μέτρα και αν ληφθούν, τα περιστατικά ρύπανσης δεν μπορούν να εξαλειφθούν παντελώς, δεδομένου ότι ο χρόνος, ο τόπος και ο οι συνθήκες ενός περιστατικού δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν, ενώ τα περισσότερα περιστατικά οφείλονται σε μη προβλέψιμους παράγοντες. Η χώρα μας συμμετέχοντας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του οξύτατου προβλήματος έχει υιοθετήσει και επικυρώσει τις Διεθνείς Συμβάσεις, που αφορούν την προστασία της θάλασσας από την ρύπανση, και συγχρόνως διαθέτει μια από τις αυστηρότερες εθνικές νομοθεσίες, όσον αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54573404
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.