ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 06 Δεκ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εμπρησμοί δασών: μια ανοιχτή πληγή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δάση
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 13 Αύγουστος 2005

ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ: ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Όλοι παρακολουθήσαμε με θλίψη την μετάδοση από την τηλεόραση των μετώπων φωτιάς, τα οποία ξεπήδησαν από πέντε ταυτόχρονα σημεία στην περιοχή του Μαραθώνα. Η εικόνα της πύρινης μπάλας που στην αρχή κυλάει πάνω στα χορτάρια, φιδοσέρνεται, βρίσκει στη συνέχεια ξερά κλαδιά σκαρφαλώνει πάνω στα δένδρα, μπαίνει στις φυλλωσιές τους και στην καρδιά τους, μετατρέπεται με ταχύτητα σε κόκκινη λαίλαπα που κατακαίει τα πάντα στο πέρασμα της, δεν μπορούμε τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες να την αποδώσουμε σε απροσεξία και αμέλεια. Είναι εγκληματική και καταστροφική διάθεση, κάποιων που στοχεύουν στην οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων ή στην ικανοποίηση των διεστραμμένων ενστίκτων τους.

Το θέμα των εμπρησμών έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στη χώρας μας. Έχει καταντήσει κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να προβληματίσει όλους μας, καθώς αφορά τους πάντες. Το κακό εντοπίζεται τους θερινούς μήνες, που όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, σίγουρα θα έχουμε και το σχετικό δελτίο επιφυλακής από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό όμως είναι μια υποχρέωση της πολιτείας, η οποία βρίσκει ανταπόκριση στον υγιώς σκεπτόμενο πληθυσμό, αλλά μάλλον ερεθίζει τα αρρωστημένα και κερδοσκοπικά μυαλά.
 
Τα δάση που «γεννούνται» με το σταγονόμετρο, πυρπολούνται σε λίγες ώρες, εκτάσεις ολόκληρες απογυμνώνονται, περιουσίες καταστρέφονται και οικογένειες βρίσκονται από την μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο, με όλες τις σχετικές συνέπειες. Γιατί όμως όλα αυτά; Ποια είναι τα βαθύτερα – δηλ. τα πραγματικά αίτια για τους εμπρησμούς;

Όπως προαναφέραμε άλλοι μιλάνε για αμέλεια. Άλλοι κάνουν λόγο για σκόπιμες ενέργειες μερικών ασυνειδήτων και ορισμένοι αναφέρονται σε εγκληματικές σπείρες κερδοσκόπων που δρουν με βάση καλοστρωμένα σχέδια. Φαίνεται πώς και οι τρεις αιτίες έχουν ποσοστό συμμετοχής, με την περίπτωση του εμπρησμού, να κατέχει τα σκήπτρα στις πυρκαγιές. Υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό και άτομα με ανώμαλο ψυχικό βίο, που βρίσκουν διασκεδαστικό να πυρπολούν δάση ή και σπίτια – θυμίζοντας τον διεστραμμένο Νέρωνα. Το πιο πιθανό όμως είναι πως δρουν κάποιοι οικολογικοί εγκληματίες, που στο όνομα του κέρδους δεν διστάζουν να αποτεφρώσουν τα δάση η ότι άλλο είναι πιθανό να τους προσπορίσει οφέλη. Δεν νομίζω πώς υπάρχει αμφιβολία για τις ολέθριες συνέπειες της τελευταίας περίπτωσης. Στη περίπτωση αυτή έχουμε συνειδητά οργανωμένο οικολογικό έγκλημα που αποβαίνει επικίνδυνο για την κοινωνία και τα οικοσυστήματα.
 
Οι δράστες των εμπρησμών αυτού του είδους επιλέγουν με προσοχή τις περιοχές, που θα πυρπολήσουν, με δύο βασικά κριτήρια : την ωφέλεια από την αποτεφρωμένη γη και τη δυσκολία στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες.. Οι εμπρηστές αυτοί κινούνται με βάση μελετημένα σχέδια και στοχεύουν σε μεγάλα κέρδη – κατά κύριο λόγο – από την μελλοντική οικοπεδοποίηση του πυρπολημένου δάσους. Γι’ αυτούς δεν υπάρχουν δισταγμοί, εκτός από το φόβο. Με αυτά τα δεδομένα – συνοπτικά – οφείλουμε να αναλογιστούμε την ευθύνη όλων μας απέναντι στο πρόβλημα που τείνει να καταντήσει άλυτο, αφού κάθε χρόνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, τεράστιες δασικές εκτάσεις καταστρέφονται, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές μετά την εκδήλωσή τους.

Κανένας φυσικά δεν μπορεί αν διαφωνήσει, με το ότι βασικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος είναι κυρίως το δάσος. Καλύτερο φυσικό περιβάλλον σημαίνει περισσότερα δάση. Για να υπάρξουν όμως, περισσότερα δάση, θα πρέπει να προστατευθούν και να διασωθούν τα υπάρχοντα και θα πρέπει να δημιουργηθούν και νέα. Αλλά για τον διπλό αυτό στόχο, δεν αρκεί μόνο η μέριμνα της Κυβέρνησης, δεν αρκεί ο ζήλος των συναρμοδίων υπηρεσιών. Χρειάζεται η βοήθεια όλου του λαού. Και χρειάζεται η βοήθεια του λαού, διότι το δάσος δεν κινδυνεύει από θεομηνίες, αλλά τον από τον εμπρηστή ή τον εκχερσωτή, που δεν μπορεί παρά να είναι ή καταπατητής ή οικοπεδοφάγος.

Πέραν όμως αυτών των προσπαθειών για την προστασία των δασών, πρώτιστα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο, που να προλαμβάνει αντί να καταστέλλει τις πυρκαγιές. Αναφέρω μερικά παραδείγματα που θεσμικά που δημιουργούν αυτή την ανοικτή πληγή στη χώρα μας, έχω δηλαδή τη γνώμη :

- Ότι όσο δεν υπάρχει Δασικό Κτηματολόγιο – πάντα ο εμπρηστής και ο καταπατητής θα ελπίζουν και θα μπαίνουν στον πειρασμό να εκχερσώνουν ή να κάψουνε το δάσος

- Ότι όσο η καταπάτηση δασικής έκτασης δεν καθίσταται ιδιώνυμο αδίκημα και δεν χαρακτηρίζεται από το νόμο διακεκριμένη απάτη, πάντα ο εμπρηστής και ο καταπατητής θα ρισκάρουν μια καταδρομή εναντίον του δάσους.

- Ότι όσο δεν υπάρχει και δεν τίθεται σε εφαρμογή Κανονισμός Χρήσεων Γης, πάντα θα είναι « φυσικό επακόλουθο» να ξεφυτρώνουν βίλες ή οικισμοί μέσα στα καμένα ή τα εκχερσωμένα δάση και πάντα οι οικοπεδοφάγοι θα καραδοκούν.

- Ότι όσο η δασική Νομοθεσία δεν καθορίζει επακριβώς τι είναι δάσος, τι θαμνοτόπι τι είναι βοσκοτόπι και όσο δεν εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις περί βοσκοτόπων –πάντα οι τσοπαναραίοι ή θα σφάζουν τα ζώα τους και θα εγκαταλείπουν την ύπαιθρο ή θα μπαίνουν – εκδικούμενοι τους δασικούς – να κατακαίγουν τα πάντα.

- Ότι όσο η Δασική Υπηρεσία δεν θα βλέπει το δάσος σαν μια βιοκοινότητα – η οικολογική ισορροπία της οποίας διαταράσσεται αλλά και εδραιώνεται από την παρουσία ζώων, φυτοφάγων – πάντα θα ακολουθεί μια δασική πολιτική κτηνοτροφοκτονα και δασοκτόνα.

- Ότι όσο η Δασοφυλακή θα υποβάλλει 150.000 μηνύσεις ετησίως στους κτηνοτρόφους για παράνομη βόσκηση, δεν θα υπάρχουν ούτε αγελαία κτηνοτροφία ούτε δάση.

- Ότι όσο δεν γίνονται κτηνοτροφικές ζώνες, το δάσος θα παραμένει (αντί φίλος) εχθρός του χωρικού μας.

Αποτελεσματική επίσης θα είναι θα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των εμπρησμών, αν κινηθούμε και σε δύο άλλους βασικούς άξονες : α) Αυστηρές ποινές για τους εμπρηστές και πύκνωση των υπηρεσιών προστασίας των δασών – ιδιαίτερα τα καλοκαίρια (δασοφύλακες. θηροφύλακες, αγροφύλακες, κ.λ.π) και ειδικά κίνητρα για όσους συμβάλλουν στην αποτελεσματική προστασία των δασών. Πιστευτώ ακόμα, πώς είναι αυτονόητο όχι μόνο ο χαρακτηρισμός κάθε δασική έκτασης σαν «αναδασωτέας», αλλά και η άμεση αναδάσωσή της.

Πολύ επίσης, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εμπρησμών μια ειδική εκστρατεία πληροφόρησης – διαφώτισης του κοινού από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι τόσο φειδωλά σε τέτοια ζητήματα, ενώ πλουσιοπάροχα μας κάνουν πλύση εγκεφάλου με διαφημίσεις υπέρ του καταναλωτισμού και σειρές που μας αποκοιμίζουν και αποπροσανατολίζουν, από σοβαρά προβλήματα.

Έτσι, οι πολίτες θα διαμορφώσουν συνείδηση χρέους απέναντι στο συμφέρον της κοινωνίας και θα εθιστούν να προστατεύουν τα αγαθά τους από την κερδοσκοπική βουλιμία των ασυνείδητων που επιβουλεύονται τα πάντα για να πετύχουν στιες κερδοφόρες επιχειρήσεις τους.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
spapekeek@her.forthnet.gr

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 367 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39983492
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.