ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 03 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι Λαγκαδιώτες αντιστέκονται σθεναρά στο φράγμα Αποσε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αποσελέμης, Λαγκάδα
e , Πέμπτη, 25 Αύγουστος 2005

Γλιτώνουν ακόμη μια φορά τα δέντρα της Λαγκάδας

¶γονη χαρακτηρίστηκε την Τρίτη 23-8-2005 και η δεύτερη δημοπρασία κοπής των δέντρων της Λαγκάδας για την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη. Η διαδικασία έγινε μετΆ εμποδίων αφού ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της Λαγκάδας είχαν ξανά συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για τη περιβαλλοντική καταστροφή που επιφυλάσσει η κατασκευή του φράγματος στην περιοχή τους. Μάλιστα η Επιτροπή Κατά του Φράγματος στον Αποσελέμη αφού επέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις της στον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας επισκέφθηκε αργότερα τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης και παρέδωσε ψήφισμα με τις υπογραφές 964 κατοίκων της λαγκάδας στο οποίο αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, σε απάντηση όσων εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι μια διαρκώς συρρικνούμενη μειοψηφία αντιτίθεται στην κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη, σας καταθέτουμε τις υπογραφές από κατοίκους της Λαγκάδας, οι οποίοι αρνούνται να αποδεχτούν την υποβάθμιση και αφανισμό του τόπου τους".

Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου είχε προκηρύξει αρχικά δημοπρασία για την κοπή και πώληση στην ουσία της ξυλείας των τουλάχιστον 52.000 δέντρων (20.000 τόνοι ξύλου ελιάς) με τιμή εκκίνησης 440.000 ευρώ η οποία όμως παρά το γεγονός ότι επαναλήφθηκε τρεις φορές απέβη άγονη. Μάλιστα οι κάτοικοι της Λαγκάδας έκαναν τις δύο φορές κατάληψη του κτιρίου της Κ.Υ.Δ. εμποδίζοντας την διαδικασία. Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος που χαρακτηρίστηκε η δημοπρασία άγονη, αλλά το ότι δεν παρουσιάστηκαν ουσιαστικά ενδιαφερόμενοι εργολάβοι εξ αιτίας του περιορισμένου χρόνου των δύο μηνών που τίθεται σαν όρος. Ο εργολάβος που θα αναλάμβανε το έργο θα έπρεπε να απομακρύνει περίπου 1000 δένδρα την ημέρα! Στη δεύτερη προκήρυξη της δημοπρασίας έθεσαν απλώς χαμηλότερη τιμή εκκίνησης (340.000 ευρώ) αλλά ο όρος του χρόνου παρέμεινε ο ίδιος. Οι δύο εργολάβοι που παρουσιάστηκαν και απορρίφθηκαν -και που μπήκαν με την βοήθεια της αστυνομίας στο κτίριο- έδωσαν τιμή 80.000 ευρώ εκτιμώντας φυσικά ότι δεν θα μπορούσαν να κόψουν πολλά δέντρα μέσα σε δύο μήνες.

Αυτό που δικαιολογείται από το νόμο τώρα, μετά τον χαρακτηρισμό και της δεύτερης δημοπρασίας ως άγονης, είναι η απ' ευθείας ανάθεση της κοπής σε κάποιον εργολάβο; Μένει να το αποφασίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ή η Περιφέρεια Κρήτης; Πάντως η προκήρυξη της δημοπρασίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι την εναπομείνασα ξυλεία, μετά την παρέλευση των δύο μηνών, θα διαχειριστεί το δημόσιο κατά το δοκούν. Υπενθυμίζουμε ότι ο εργολάβος που έχει αναλάβει την κατασκευή του φράγματος (η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα), έχει ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή και βρίσκεται εν αναμονή. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι οι σκληροί όροι του διαγωνισμού είναι σε όφελος της εταιρείας που πιθανότατα θα καρπωθεί την ξυλεία, την οποία μπορεί να απομακρύνει σταδιακά χωρίς στενούς χρονικούς περιορισμούς και να την εκμεταλευτεί.

Αν και τα πράγματα δείχνουν ότι το έργο του φράγματος πρόκειται να ξεκινήσει, οι κάτοικοι της Λαγκάδας αδυνατούν να δεχτούν ότι ο αγώνας τους είναι μάταιος και είναι αποφασισμένοι, όσο ποτέ άλλοτε ίσως, να αντισταθούν μέχρι την τελευταία στιγμή στην περιβαλλοντική, υδρογεωλογική, πολιτιστική και κοινωνική υποβάθμιση που επιφυλάσσει το έργο για την περιοχή τους και την ευρύτερη περιοχή της Δίκτης. Βασίζουν δε τις ελπίδες τους σε δύο γεγονότα: Πρώτον στο ότι ακόμη και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αναγκαστεί πλέον να παραδεχτεί εγγράφως ως λανθασμένους όλους σχεδόν τους υπολογισμούς στους οποίους έχει στηρίξει το έργο και φαίνεται να είναι παράλογο να προχωρήσει στην φάση υλοποίησης μόνο και μόνο για να μην χαθούν τα κονδύλια της Ε.Ε. κι έπειτα στο γεγονός ότι εκκρεμούν δύο προσφυγές στο ΣτΕ που θα εκδικαστούν τον Οκτώβρη.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 99 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58210623
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.