ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ...ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης , Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2005

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ...ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!

Η καινούρια «μεγάλη ιδέα» -μετά τους Ολυμπιακούς- ως γνωστόν ονομάζεται real estate! Real estate γενικώς, αλλά και με έμφαση στην παραθεριστική κατοικία. Επιχειρήθηκε, κι αυτό γνωστό, από την προηγούμενη κυβέρνηση στο Porto Carras, γενικεύεται και συμμαζεύεται θεσμικά από την παρούσα σε πείσμα όσων νόμισαν ότι τα γεγονότα της Χαλκιδικής ήταν αρκετά για να αποθαρρύνουν η να συνετίσουν κάποιους...

Η παραθεριστική κατοικία έχει πολλά προσόντα και συνδυαζόμενη με την άλλη μεγάλη ιδέα, αυτή για τα γήπεδα γκολφ, αποκτά περισσότερα:

Θεσμικά περνάει μέσα από χαλαρά και αυτόνομα εργαλεία οικιστικής ανάπτυξης όπως αυτό για τις Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), που κανείς δεν κατάλαβε το σκοπό ύπαρξης τους πέρα από το να θεσμοθετούν χωροθετήσεις οικοδομικών συνεταιρισμών και ιδιωτικές πολεοδομήσεις έξω από το γενικό σχεδιασμό (Ρυθμιστικά Σχέδια, ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ) όταν ακριβώς αυτός δεν επισπεύδεται, και αποφάσεις όπως αυτή της άρσης του κορεσμού σε κορεσμένες περιοχές.

Οικονομικά στηρίζεται από τον αναπτυξιακό νόμο, μέσα από τον οποίο επιδοτούνται ιδιαίτερα τα γήπεδα γκολφ. Μια επένδυση που ποτέ δεν γνωρίζει απόσβεση -αλλά λειτουργεί μόνο σαν συγκριτικό πλεονέκτημα για την τουριστική εγκατάσταση που την διαθέτει- τιμολογούμενη απο τον ίδιο τον ΕΟΤ σε 2.700.000.000 δρχ σε τιμές του 1998. (Ε.Δ. ΤΕΕ 2037/1-2-98 Έγγραφο 500869/16-11-98 του ΕΟΤ). Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μάλιστα, επιδοτεί και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης νερού. Να είχε άραγε ο νομοθέτης στο μυαλό του τα νησιά του Αιγαίου που διψάνε ή την ύστατη δυνατότητα να βρεθεί νερό για την υδροβόρα τουριστική ανάπτυξη και για τα ασυγκρίτως πολλαπλά υδροβόρα γήπεδα γκολφ;

Πολιτικά στηρίζεται στις προσδοκίες που συστηματικά καλλιεργήθηκαν στους Νεοέλληνες, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν μόνο αδιέξοδα στην άσκηση κάθε είδους παραγωγικού έργου όλων των τομέων της οικονομίας, ότι η λύση των προβλημάτων είναι στην ανάπτυξη του τουρισμού. Κανείς όμως δεν λέει ότι «Το μερίδιο της τοπικής οικονομίας από τα συνολικά έσοδα μπορεί να περιοριστεί ακόμα και στο 10%, όταν οι τουρίστες μετακινούνται με πτήσεις τσάρτερ ξένων συμφερόντων, όταν διαμένουν σε ξενοδοχεία ιδιοκτησίας διεθνών επιχειρηματικών αλυσίδων, όταν επιλέγουν τις υπηρεσίες πρακτορείων που είναι εξαρτημένα από τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες και που πούλησαν το αρχικό πακέτο διακοπών.» [1] Κανείς δεν αναφέρει ότι οι νέες θέσεις εργασίας είναι στην ουσία θέσεις που μετατοπίστηκαν απο άλλους κλάδους που έχουν απώλειες. Κανείς δεν μετράει την πολιτιστική αλλοτρίωση και το περιβαλλοντικό κόστος που είναι μη αναστρέψιμα και ακυρώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών αφού πρώτα έχουν άγρια εμπορευματοποιηθεί!

Σύμφωνα με την έκδοση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (www.sete.gr) «Ελληνικός Τουρισμός 2010: Στρατηγική & Στόχοι» (2003) η Ελλάδα για να είναι ανταγωνιστική πρέπει να στοχεύσει για το 2010 σε 46 γήπεδα γκολφ (σήμερα λειτουργούν 5), 15 αυτόνομα συνεδριακά/εκθεσιακά κέντρα, 24 κέντρα θαλασσοθεραπείας και 42 μαρίνες. Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ σε συνέντευξή του στις 6-7-05 τόνισε ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει μέσω διαγωνισμών σε μακροχρόνιες μισθώσεις δημόσιων εκτάσεων προς ιδιώτες επενδυτές, που θα φέρουν μεγάλες επενδύσεις αιχμής, εγχώριες και ξένες, θα εμπλουτίσουν την τουριστική μας προσφορά, θα τονώσουν την περιφέρεια και θα αυξήσουν την απασχόληση και να φροντίσει για την απαλλαγή του τουριστικού μας δυναμικού από μονάδες, μικρές ή μεγάλες, που δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές και υποβαθμίζουν το προϊόν μας.

Πολλές οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη όμως όλων, ύψους 1,2 δις. Ευρώ, είναι αυτή του ομίλου Loyalward Group Plc –που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Minoan Group Plc για να παραπέμπει στην γεωγραφική τοποθεσία και στον Μινωϊκό πολιτισμό !! - στο Κάβο Σίδερο της Ανατολικής Κρήτης, σε έκταση 26.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε τουριστικών χωριών με 950 κατοικίες το καθένα,115 πολυτελών διαμερισμάτων, 154 βιλών, συνολικής δυναμικότητας περίπου 7.000 κλινών τρία γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο 1.200 θέσεων, κολυμβητήριο, κέντρο ιππασίας, θέατρο και μία μαρίνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΕΑ (20.8.05) η εταιρεία έχει υπογράψει υπόμνημα συμφωνίας με μεγάλο διεθνή όμιλο διαχείρισης πολυτελών ξενοδοχείων για το ένα από τα δύο ξενοδοχεία που θα κατασκευαστεί στην πρώτη φάση της επένδυσης, παράλληλα έχει συνάψει συνεργασία με μεγάλη εταιρεία διοργάνωσης τουρνουά γκολφ και ιστιοπλοϊκών αγώνων και σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα στην κυβέρνηση για μετατροπή του αεροδρομίου της Σητείας σε διεθνές!

Ο συσχετισμός της επένδυσης και το ειδικό βάρος που έχει η κατασκευή των γκολφ προκύπτει από την ίδια την εταιρεία, που αν αναζητηθεί με το όνομά της στο Internet «ανοίγει» κατευθείαν στη διεύθυνση www.ingolf.com, όπου φιλοξενούνται δηλώσεις των Πέτρου Δούκα, Δημήτρη Αβραμόπουλου και επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα που εμφανίζονται όλοι ένθερμοι υποστηρικτές της δημιουργίας εγκαταστάσεων γκολφ με επιχείρημα τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Για το θέμα αυτό ο Oliver Rackham (Corpus Cristi College, Cambridge), συγγραφέας του βιβλίου «Η δημιουργία του κρητικού τοπίου», εισηγητής σε Ημερίδα με θέμα "Τουρισμός, Γκολφ και Κρητικό Τοπίο: Συμφιλιώνοντας τη συνάντησή τους ;" στις 21.5.2005, αναρωτήθηκε: "Γιατί κάποιος να θέλει να έρθει στην Κρήτη για να παίξει γκολφ;" και συνέχισε: "Ένας από τους επενδυτές καυχήθηκε ότι η Κρήτη έχει το μακρύτερο καλοκαίρι: αυτό ακριβώς είναι που κάνει την Κρήτη ακατάλληλη για γκολφ".

Η περιοχή έχει περιληφθεί στους τόπους κοινοτικής σημασίας (pSCI) του δικτύου NATURA 2000 και περιλαμβάνει το γνωστό φοινικόδασος του Βάι. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας έχει εξεταστεί στη μελέτη όχι μόνο η ανάπτυξη της περιοχής αλλά και η σχέση της με όλη την Ανατολική Κρήτη. Σε πρόσφατη μάλιστα ανακοίνωση αναφέρεται ότι στελέχη της εταιρείας εργάζονται σε κοινά προγράμματα με ελληνικά Πανεπιστήμια ενώ συζητούν επίσης με το Υπουργείο Γεωργίας για την ανάπτυξη ενός πειραματικού προγράμματος γεωργίας στην περιοχή! «Αντιδράσεις για τη μεγάλη πραγματικά επένδυση δεν θα υπάρχουν από τη στιγμή που θα τηρηθούν οι όροι του συμφωνητικού που έχει υπογραφεί» δηλώνει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Θυσία, λοιπόν, της ακριτικής Σητείας στο βωμό της ανάπτυξης! Μιας ανάπτυξης που θα χρεωθεί στην περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς καν να έχει μετρηθεί το όφελος απ΄ αυτήν ούτε σε επίπεδο εθνικής ανάπτυξης ούτε σε επίπεδο τοπικής οικονομίας. Μιας ανάπτυξης που πασχίζει να εμφανιστεί σαν ήπια και αειφόρος και να πείσει κι εμάς ότι συνάδει, μάλιστα, με το καθεστώς της περιοχής (NATURA 2000). Μιας ανάπτυξης για την υλοποίηση της οποίας μια εταιρεία-μάνατζερ θα συντονίσει επενδυτές ξένων και ελληνικών συμφερόντων, αφού η μικρή αξία της Minoan στην αγορά (18,1 εκατ. ευρώ) δεν ανταποκρίνεται στην κλίμακα του έργου (1,2 δις ευρώ) κατά την Κυριακάτικη Sunday Telegraph της 19.6.2005. Μιας επενδυτικής κίνησης της εταιρείας προκειμένου να αναβαθμιστεί και να μετακινηθεί από την αγορά Ofex στον κατάλογο Aim του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, αναμένοντας έτσι να συγκεντρώσει 5 εκατ. λίρες. Μιας ανάπτυξης με τη συναίνεση της πολιτείας (ήταν μία από τις επτά επενδύσεις που συζητήθηκαν πρόσφατα στην κυβερνητική επιτροπή) και τις ευλογίες της εκκλησίας που προσβλέπει στο 10% των ακαθαρίστων εσόδων !!
 
H οικονομία της Σητείας χαρακτηρίζεται από ισορροπία και σχετική αυτάρκεια, εξηγήσιμη από την γεωγραφική της «απομόνωση». Δεν υπάρχουν εκεί μονοκαλλιέργειες. Συνυπάρχουν γεωργία, υπηρεσίες, εμπόριο, τουρισμός, βιοτεχνία, που «εξυπηρετούνται» από μια κακή οδική σύνδεση (εκκρεμότητα στην κατασκευή του βόρειου οδικού άξονα, ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο που πρόσφατα μεγάλωσε, έχει δηλαδή τα χαρακτηριστικά ενός νησιού μέσα στο νησί! H κοινωνία διακρίνεται για τη συνοχή της. Δεν υπάρχουν κραυγαλέες ανισότητες. Aνεργία, φαινόμενα ναρκωτικών, εγκληματικότητας περιορισμένα. Δείκτες ποιότητας της κοινωνίας είναι το αίσθημα ασφάλειας, η περιορισμένη διαφθορά, οι επιτυχίες στην παιδεία, οι δυσανάλογες με τον πληθυσμό και τα διατιθέμενα μέσα επιδόσεις στον αθλητισμό, στα γράμματα και στις τέχνες. Οι ρυθμοί αύξησης του πληθυσμού είναι μικροί, μεγαλύτεροι όμως από το μέσο όρο του Nομού και ομαλότεροι από ότι σε άλλες περιοχές. Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα η Σητεία έκανε γνωστά στην Ευρώπη τα τοπικά προϊόντα της (λάδι, κρασί, μέλι, γλυκίσματα), με έμφαση στα οικολογικά, αποτέλεσε προνομιακό πεδίο εφαρμογής των ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες), προχώρησε στην αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της και πειραματίστηκε με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θα μπορούσε χωρίς αμφιβολία, με ανάλογη στήριξη, να αποτελέσει ένα ιδανικό πιλοτικό πεδίο εφαρμογής ήπιας και βιώσιμης (για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη) ανάπτυξης, πειραματισμός ομολογουμένως προκλητικός.

Τώρα είναι έτοιμη να παραχωρήσει 26.000 στρέμματα ευαίσθητης και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής για ένα άλλο «πείραμα». Θα πειραματιστεί ο διεθνής ιδιωτικός τομέας των επιχειρήσεων στην υλοποίηση «προγράμματος ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης» με αντάλλαγμα «τον σεβασμό του περιβάλλοντος» (ποιος θα είναι ο θεματοφύλακας;) και 3.000 θέσεις εργασίας που σήμερα μπορεί να φαντάζουν θελκτικές, αλλά τα συμπεράσματα θα βγουν αύριο, όταν θα γίνουν οι συγκρίσεις με τα σημερινά επίπεδα ζωής και εργασίας.

Στην καλύτερη περίπτωση που το «πείραμα» πετύχει, αν δηλαδή ολοκληρωθεί η επένδυση, αν τηρηθούν στοιχειωδώς τα συμφωνημένα και αν αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμη, το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός γκέτο «ποιοτικού τουρισμού» υψηλών εισοδημάτων που «θα εγγράφεται ξένο» μέσα στη σημερινή εικόνα της συνεκτικής τοπικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Στην χειρότερη, απλά ο τόπος και η ζωή θα έχουν διαταραχθεί με τρόπο μη αναστρέψιμο.

Μιλούμε για την επένδυση αυτή όχι μόνο γιατί είναι η μεγαλύτερη, αλλά και γιατί, απο ότι φαίνεται, είναι και αυτή που θα προχωρήσει άμεσα. Την ίδια στιγμή, τα ίδια σχέδια εξυφαίνονται από τη Χαλκιδική μέχρι την Ρόδο, από την Πελοπόννησο μέχρι την Κέρκυρα. Στην ίδια την Κρήτη είναι γνωστά τουλάχιστον άλλα τέσσερα ανάλογα σχέδια στο Ν. Λασιθίου, τρία στο Ν. Ηρακλείου, ένα στο Ν. Ρεθύμνου και τέσσερα στο Ν. Χανίων, όλα σχεδόν σε περιοχές που το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Κρήτης τις χαρακτηρίζει σαν περιοχές «ήπιας ανάπτυξης», χαρακτηρισμός βέβαια χωρίς προδιαγραφές για ευνόητους λόγους!

Είναι καιρός τώρα που αναφερόμαστε στα λεγόμενα αναπτυξιακά συνέδρια, ισχυριζόμενοι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν πραγματικά αναπτυξιακά, ακριβώς γιατί βασίζονται όχι σε αναλύσεις αλλά σε πολιτικές. Αναφερόμαστε και στο τι είναι και τι δεν είναι περιφερειακή ανάπτυξη.

Την ώρα που ολοκληρώνεται η στροφή της χώρας και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στις μεγάλες επενδύσεις, με ιδιόμορφη αντίληψη για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που καταλήγει στην ανυπαρξία του πρώτου και στην πλήρη απελευθέρωση της δράσης του δεύτερου, όλοι οι θεσμοθετημένοι φορείς της χώρας, τα πολιτικά κόμματα, τα πανεπιστήμια, οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, οι κάθε λογής συλλογικότητες, φέρουν ακέραια την ευθύνη γι΄ αυτό που πρόκειται να συμβεί και για το οποίο θα είναι υπόλογοι στις επόμενες γενιές.

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ !

[1] από άρθρο της Christine Richter (Οικονομολόγου) ειδικής στο νομικό καθεστώς του τουρισμού και Γενικής Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Συντακτών & Ανταποκριτών στο www.travelmag.org σε μετάφραση Γ.Σ. στο www.ecocrete.gr 

ΑΜΑΚ
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 01 Οκτώβριος 2005 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 134 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57082035
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.