ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ: ΠΟΣΑ ΚΑΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη , Σάββατο, 24 Σεπτέμβριος 2005

ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ: ΠΟΣΑ ΚΑΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ;

Μέσα Αυγούστου επισκέφτηκα τη Χρυσή και διαπίστωσα με έκπληξη, που σταδιακά μετατράπηκε σε αγωνία, μεγάλο πλήθος επισκεπτών - κατασκηνωτών να παραμένει όλο το 24ωρο. Η σκουριασμένη πινακίδα με την πληροφορία ότι αυτό δεν επιτρέπεται λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπει το νησί βρισκόταν μεγαλοπρεπώς πεταμένη πάνω στην άμμο ενώ οι πολλές πινακίδες με τις τιμές των προϊόντων των καντινών ήταν ευκρινέστατες, καλά τοποθετημένες και ανακαινισμένες. Σαν χωροτάκτης αλλά, κυρίως, σαν Κρητικιά ένοιωσα αμέσως την ανάγκη να απευθύνω έκκληση για έγκαιρη ανάληψη δράσης.

Ο χαρακτηρισμός του νησιού ως τοπίου φυσικού κάλλους με την ένταξη του στο δίκτυο Natura 2000 καθώς και η απαγόρευση της παραμονής των επισκεπτών δεν έγιναν τυχαία και άσκοπα αλλά επειδή το σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα του νησιού, που διαμορφώθηκε μέσα από αιώνες κάτω από άλλες βιοκλιματικές συνθήκες, δεν μπορεί να αντέξει σε συγκεντρωμένη επιβάρυνση επισκεπτών κάτω από τις τωρινές αντίξοοες βιοκλιματικές συνθήκες (και να αναγεννηθεί/συντηρηθεί). Με το καθεστώς προστασίας που θεσπίσθηκε κλήθηκαν ουσιαστικά οι κρατικές αρχές να γίνουν θεματοφύλακες αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς.

Ήδη διαπιστώνεται, όμως, και με γυμνό μάτι η καταστροφή του ριζικού συστήματος των κέδρων και άλλες αλλοιώσεις του ευαίσθητου εδάφους που συντηρεί αυτό το στολίδι της Κρήτης. Στο ξηροθερμικό καθεστώς της περιοχής αυτό μεταφράζεται σε μη αναστρέψιμη καταστροφή σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα (ξεραμένοι κέδροι ήδη υπάρχουν αρκετοί). Φυσικά, και η αισθητική αλλοίωση είναι θλιβερή όχι μόνο λόγω των κατασκηνωτών αλλά και λόγω των παραπηγμάτων εστίασης τα οποία εξυπηρετούν τους επισκέπτες (και τους κατασκηνωτές). Το παράπηγμα με τις κουρτίνες-μπερντέδες που βλέπει ο επισκέπτης καθώς πηγαίνει από το πλοίο προς την μεγάλη παραλία καθώς και τα κομμάτια από λάστιχα ποτίσματος και άλλα σκουπίδια δίνουν στο χώρο εικόνα τριτοκοσμική. Αυτή η συνολική αλλοίωση μεταφράζεται σε μειωμένη οικονομική αξία και οφέλη που δυνητικά θα μπορούσε να αποφέρει η σωστή αξιοποίηση της Χρυσής στην οποία αναφέρομαι παρακάτω. Δεν επεκτείνομαι στην εξίσου σοβαρή ‘κακοποίηση’ του υπόλοιπου μέρους του νησιού το οποίο δεν είναι άμεσα και εύκολα επισκέψιμο (και ορατό), την οποία γνωρίζουν άλλοι καλύτερα από μένα.

Πλην των εύλογων ερωτημάτων για το ποιος έχει την ευθύνη της μη εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία του νησιού και για το ποιος ζημιώνεται από την ακατάλληλη (καλύτερα, καταστροφική) διαχείριση του, το θέμα γίνεται εντονότερο αν ληφθούν υπόψη οι γνωστές προσπάθειες του Ν. Λασηθίου να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του και να προσελκύσει επενδύσεις για εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου τουρισμού και οικιστικής ανάπτυξης που θα είναι εξοπλισμένες με spa, γήπεδα τέννις, γκολφ και άλλα πολλά τεχνητά, εισαγόμενα, θέλγητρα. Ελάχιστα ακούγονται για την αξιοποίηση των αμέτρητων και υψηλής αξίας τοπικών φυσικών και πολιτιστικών πόρων του Νομού. Γιατί στην κατάσταση που βρίσκονται οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι της περιοχής, και για την οποία ευθύνονται σημαντικά όχι μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες όλων των επιπέδων διοίκησης αλλά και οι τοπικοί επιχειρηματίες (αν υπάρχουν με τη σωστή έννοια του όρου), είναι πολύ δύσκολο να αξιοποιηθούν άμεσα. Όμως είναι απογοητευτικό και δείγμα ‘αναπτυξιακής απομόνωσης’ το γεγονός ότι ένας νομός, που διαθέτει κοιτάσματα πόρων υψηλής αξίας, για πολύ καιρό όχι μόνο δεν τα έχει αξιοποιήσει αποδοτικά αλλά είτε τα έχει καταστρέψει είτε τα έχει θάψει (να τα βρουν οι επόμενες γενιές;) και ούτε δείχνει προθέσεις να τα αξιοποιήσει. Και, αντίθετα,  να προστρέχει σε  αναζήτηση έξωθεν βοήθειας η οποία είναι αμφίβολο αν θα ωφελήσει ουσιαστικά τον Νομό.

Και αναρωτιέται κανείς τι θα αντικρίσουν και τι θα βιώσουν οι οικονομικά εύρωστοι επισκέπτες ή και μελλοντικοί κάτοικοι της περιοχής που θα πάνε στη Χρυσή, με δεδομένη την παγκόσμια φήμη της; ¶ραγε θα θελήσουν να την επισκεφθούν ξανά και να τη διαφημίσουν; Ή μήπως οι καλοπροαίρετοι επισκέπτες (και όχι κάποιοι επίμονοι ακτιβιστές) θα διαδώσουν και επιβεβαιώσουν αυθόρμητα την ανεπάρκεια της διαχείρισης του τόπου αυτού από τους αρμόδιους φορείς; Τι χάνει τώρα η περιοχή από ένα καθεστώς φτηνού και εξαθλιωμένου κοινού επισκεπτών-κατασκηνωτών που υποβαθμίζει ανεπιστρεπτί τον σπάνιο αυτό πόρο και δεν αποδίδει ευρύτερα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη; Και τι θα κέρδιζε αν με ένα σχετικά απλό σχέδιο ρύθμισης των χρήσεων του χώρου του νησιού, διευθέτησης των διαδρομών (μονοπάτια) και παροχής στοιχειωδών και αξιοπρεπών εξυπηρετήσεων (εστίαση, χώροι υγιεινής) μέσα στα όρια που θέτει η φυσική φέρουσα ικανότητα του, προσέλκυε πολύ περισσότερους επισκέπτες οι οποίοι φυσικά θα πλήρωναν περισσότερο με δεδομένη τη σπανιότητα του νησιού αλλά και το επίπεδο των προσφερόμενων εξυπηρετήσεων; Αναρωτήθηκαν ποτέ οι τοπικοί παράγοντες πως άλλες χώρες του εξωτερικού θησαυρίζουν από παρόμοιους πόρους οι οποίοι διέπονται από αυστηρά καθεστώτα προστασίας αλλά συγχρόνως χαίρουν σωστής διαχείρισης η οποία αποδίδει οικονομικά πολύ περισσότερο από την κατάσταση της ‘ελεύθερης βοσκής’ που χαρακτηρίζει όχι μόνο τη Χρυσή, φυσικά, αλλά και άλλα πολύτιμα πετράδια της Κρήτης και της Ελλάδας;

Δυστυχώς, η κύρια κακοδαιμονία του τόπου μας είναι η στρεβλή αντίληψη για το τι είναι ‘ανάπτυξη’. Κι εδώ πάνω κτίζουμε την τωρινή και μελλοντική περιβαλλοντική, οικονομική και πολιτιστική καταστροφή και αλλοτρίωση μας. Θεωρώ πάντως ότι ποτέ δεν είναι αργά να αναστραφεί η οποιαδήποτε κακοδαιμονία και για το λόγο αυτό μετέφερα τις σκέψεις μου με το κείμενο αυτό. Ελπίζω κάποιοι από τους αρμόδιους κι αυτούς που πονούν τούτο τον τόπο να μπορέσουν να συμβάλλουν στην αναστροφή και να κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές μια καλύτερη κατάσταση πραγμάτων όπως ταιριάζει τουλάχιστον στην Κρήτη.

Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη
Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Λόφος Πανεπιστημίου, Μυτιλήνη 81100, Λέσβος
e-mail:
e.briassouli@aegean.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 75 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54606159
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.