ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 14 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επίσκεψη Αλληλεγγύης στον Αγώνα του Krumovgrad Ενάντια στο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόβλητα - Μεταλλεία
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων , Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2005

Επίσκεψη Αλληλεγγύης στον Αγώνα του Krumovgrad Ενάντια στο Χρυσωρυχείο

Οκτώ λεωφορεία με περισσότερους από 300 πολίτες από τους Νομούς Ροδόπης και Έβρου επισκέφθηκαν την Κυριακή 23/10/2005 το Krumovgrad, στη Βουλγαρική πλευρά της Ροδόπης, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων κατά του σχεδιαζόμενου χρυσωρυχείου στην περιοχή. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τη Νομαρχία Έβρου και τη «Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού».

Το έργο του χρυσωρυχείου του Krumovgrad έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση όχι μόνο από την κοινωνία της περιοχής και τις Βουλγαρικές οικολογικές οργανώσεις, αλλά και από την ελληνική πλευρά, λόγω της επαπειλούμενης ρύπανσης των ποταμών ¶ρδα και Έβρου. Εδώ και ένα περίπου χρόνο υπάρχουν στενές επαφές μεταξύ Ελληνικών, Βουλγαρικών και Τουρκικών οργανώσεων πολιτών που αντιτίθενται στα χρυσωρυχεία, ενώ συχνές είναι και οι επισκέψεις στην περιοχή μελών της «Διανομαρχιακής Επιτροπής» και του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καναδική εταιρεία Dundee Precious Metals που δραστηριοποιείται στο Krumovgrad πρόσφατα εξαγόρασε ποσοστό 20,2% της επίσης Καναδικής Frontier Pacific, της νέας ιδιοκτήτριας του χρυσωρυχείου του Περάματος στο Νομό Έβρου.

Σε εφαρμογή της διεθνούς Συνθήκης Espoo που ορίζει ότι οι «επηρεαζόμενες χώρες» Ελλάδα και η Τουρκία έχουν βαρύνουσα άποψη στην αδειοδότηση του έργου, οι Νομαρχίες Έβρου και Ροδόπης έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ενημέρωσης του κοινού για αυτό το σοβαρό θέμα. Σε ειδική συνεδρίαση στις 14/9/2005, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για το προτεινόμενο χρυσωρυχείο, θεωρώντας ότι θα επιφέρει ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές καταστροφές στα υδάτινα οικοσυστήματα των ποταμών ¶ρδα και Έβρου. To Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την αποτροπή αυτής της επένδυσης και να στηρίξει το σκοπό αυτό με το ποσό των 100.000 ευρώ από κονδύλια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, και η Νομαρχία Ροδόπης έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της να πολεμήσει το έργο και έχει γνωστοποιήσει τη θέση της αυτή στη Βουλγαρική πλευρά.

Και ενώ η θέση των δύο άμεσα ενδιαφερόμενων Νομών έχει εκφραστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο, το Ελληνικό Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ την αγνοεί επιδεικτικά, γνωμοδοτώντας «κατ’ αρχήν θετικά» για το έργο! Σύμφωνα με τη Μαρία Ιωαννίδου, εκπρόσωπο της «Διανομαρχιακής Επιτροπής»: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα. Το σύνολο των πολιτών και των φορέων της Θράκης αγωνίζεται από το 1999 να ακυρώσει τα δύο έργα χρυσού των Σαπών και του Περάματος, όμως όλες οι Κυβερνήσεις τα προωθούν.

Oι πάνω από 300 πολίτες από την Κομοτηνή, τις Σάπες, το Πέραμα, την Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί και την Ορεστιάδα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νομαρχίας Έβρου και της «Διανομαρχιακής Επιτροπής», αφιέρωσαν όλη την Κυριακή τους για το ταξίδι στο Krumovgrad.

Η υποδοχή του κόσμου και των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας ήταν οικεία και ζεστή. Τα πανό των Ελλήνων επισκεπτών, με το «ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» γραμμένο σε τρεις γλώσσες – Ελληνικά, Βουλγαρικά και Τουρκικά – συνάντησαν το μεγάλο ζωγραφισμένο πανό των Βουλγάρων που έγραφε «Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ ΤΟΥ ADA TEPE». Στη συγκέντρωση τονίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι ο αγώνας για τη θωράκιση της ευρύτερης περιοχής απέναντι στα σχέδια των χρυσοθήρων είναι κοινός και είναι αγώνας για τη ζωή και για το μέλλον του τόπου και των κατοίκων του.

«Χαιρόμαστε που σας καλωσορίζουμε και σας είμαστε ευγνώμονες για την αλληλεγγύη σας και τη στήριξη στον αγώνα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για την καθιέρωση μιας συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας», είπε ο Mihail Vasilev από την τοπική οργάνωση «Ζωή για το Krumovgrad».

Όπως αναφέρει η «Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα» στο δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά την επίσκεψη:

«Πήγαμε λοιπόν με τα παιδιά μας, γυναίκες και άντρες αποφασισμένοι να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στις εταιρείες αλλά και να δώσουμε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς τους κυβερνητικούς ή όχι που προωθούν την καταστροφή του τόπου με σκοπό το κέρδος των εταιρειών… Κανείς δεν έχει την πρόθεση να παρέμβει στα εσωτερικά οποιασδήποτε γειτονικής χώρας, αλλά θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να λάβουν το μήνυμα ότι ο αγώνας είναι κοινός και είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε».

Φωτογραφίες από την επίσκεψη στη Βουλγαρία είναι διαθέσιμες στο www.antigold.gr.

25 Οκτωβρίου 2005

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Πληροφορίες:

Μαρία Ιωαννίδου – Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού,
Τηλ: 25310 28673
Κινητό: 6972 022448

Τόλης Παπαγεωργίου – Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων,
Τηλ. 2377071471
Κινητό: 6973 317816
kadoglou@the.forthnet.gr
www.antigold.gr

Fidanka Bacheva – Za Zemiata/CEE Bankwatch Network,
Tel: +359 2 851 86 20
Mobile: +359 899 876 095
fidankab@bankwatch.org 
www.cyanidefreerhodopi.org

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 65 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54597038
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.