ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Πρωτοβ. Χανίων Πέμπτη 27 Ιούν 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Πρ. Χανίων , Σάββατο, 19 Ιούλιος 2003

Χανιά, 20-7-2003

Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ

Μέσα σ' ένα κλίμα "σιωπής των αμνών" εκδηλώθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης μέσω των δηλώσεων του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Γεωργακόπουλου και του γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δ. Γεωργαράκη, για την "αξιοποίηση" των Αγίων Αποστόλων δια της μακροχρόνιας ενοικίασης και παράδοσης προς εκμετάλλευση από ιδιώτες (τσιμεντοποίηση κ.τ.ό).

Δεν ακούσαμε κανέναν από τους παριστάμενους "εκπροσώπους του τόπου" (βουλευτές, εκπροσώπους Νομαρχίας, Δήμου κλπ) να αντιδρά στο παραμικρό, εκφράζοντας την αντίθεση των χιλιάδων Χανιωτών που έχουν υπογράψει ενάντια στο ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση της περιοχής. Ποιον επιτέλους εκπροσωπούν; Τους Χανιώτες ή τους ελάχιστους εκείνους ιδιώτες που ονειρεύονται κέρδη από την "ανάπτυξη" των Αγίων Αποστόλων;

Κι επιτέλους, τι εννοούμε όταν λέμε "ανάπτυξη"; Γιατί "ανάπτυξη" είναι το ξεπούλημα στους ιδιώτες; Η "ανάπτυξή" τους είναι το εισιτήριο στη Χρυσή Ακτή, το μεγαθήριο ξενοδοχείο- συνεδριακό κέντρο και οι ιδιωτικές πλαζ για τους "έχοντες και κατέχοντες", ο αποκλεισμός των Χανιωτών (και των άλλων φτωχών) από τις παραλίες που θα προορίζονται για τους πελάτες του ξενοδοχείου, η καταστροφή του δάσους των Αγίων Αποστόλων (γι' αυτό τα πεύκα έχουν αφεθεί άρρωστα χωρίς φροντίδα).

Την έχουμε δει την "ανάπτυξή" τους: Σε όλη την υπόλοιπη παραλία στην Αγία, Μαρίνα, στο Σταλό, στον Πλατανιά, δίχως τετραγωνικό ελεύθερου χώρου, με ομπρέλες - ξαπλώστρες επί πληρωμή παντού, με μεγαθήρια ξενοδοχεία να χτίζονται συνεχώς, κι ας πέφτει ο τουρισμός (για μείωση 40-60% φέτος κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων). Για ποιο λόγο λοιπόν χτίζονται όλα αυτά τα ξενοδοχεία; Βάσει ποιου σχεδιασμού τοπικού; Με ποιους τουρίστες θα δουλέψουνε; Με τους Αμερικάνους των Βάσεων; Πώς λοιπόν εκτιμούνε κάποιοι ότι χρειάζεται κι άλλο ένα ξενοδοχείο στους Αγίους Αποστόλους, όταν αυτή είναι η κατάντια του τουρισμού μας φέτος; Μήπως όλη η ιστορία είναι να κάνουν κάποιοι αετονύχηδες την "αρπαχτή" τους στα συντρίμμια των Αγίων Αποστόλων, αυτή την φορά;

"Ελούντες και τουριστικοί πόλοι με ψέματα και λαϊκά κινήματα δεν γίνονται", είπε ο υφυπ. Ανάπτυξης κ. Γεωργακόπουλος. Τα περί ψεμάτων του τα επιστρέφουμε, αφού άλλωστε σε αυτόν και την κυβέρνηση ανήκουν. Τι άλλο εκτός από ψέμα είναι να λες ότι θα νοικιάσεις τους Αγίους Αποστόλους για 50-60 χρόνια, αλλά δεν θα τους πουλήσεις; Τι άλλο εκτός από ψέμα είναι να ισχυρίζεσαι ότι θα υπάρχει "ελεύθερη πρόσβαση για όλους στην παραλία", όταν θα βάλεις εισιτήριο και θα 'χεις και ιδιωτικές ακτές; Το πόσο "ελεύθερη πρόσβαση" είναι οι ιδιωτικοποιημένες ακτές με τα εισιτήρια το βλέπουμε και στην Αττική. Μια ματιά αρκεί να ρίξει κανείς στα ρεπορτάζ των αθηναϊκών εφημερίδων: "Η ακρίβεια πάει στην παραλία", "Υπέρογκο το κόστος για μια οικογένεια σε μια ιδιωτικοποιημένη παραλία". Θέλουν να μας καταντήσουν στα Χανιά σαν τους Αθηναίους που πηγαίνουν στη θάλασσα μια φορά το μήνα, εκεί που έχει φτάσει το κόστος στις "οργανωμένες ιδιωτικές παραλίες"
Όσο για τα "λαϊκά κινήματα", πέρασαν φαίνεται οι καιροί που το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι ήταν "λαϊκό κίνημα", κι ονειρεύεται πλέον "Ελούντες και τουριστικούς πόλους" για τους λίγους και τους εκλεκτούς, ενώ στελέχη του ("σοσιαλιστές") παίζουν εκατοντάδες εκατομμυρίων στο χρηματιστήριο (στο ναό του καπιταλιστικού κέρδους, όπως έλεγαν παλιότερα επί σοσιαλισμού).

Εμείς, αθεράπευτα ρομαντικοί ακόμα (κι αιθεροβάμονες), θυμόμαστε τα λόγια των U'wa (ινδιάνικη φυλή της Κολομβίας) "χωρίς τη γνώση της Ιστορίας η γη δεν έχει νόημα και χωρίς τη γη ούτε η τοπική ιστορία ούτε η τοπική κουλτούρα έχει νόημα". Η γη των Αγίων Αποστόλων είναι συνδεδεμένη με την Ιστορία των Χανίων, με πρωτοπόρους δάσκαλους όπως ο Μάνος Μασούρης που ίδρυσε τις "Παιδικές Εξοχές" εκεί προπολεμικά, με τις γενιές ολόκληρες που πέρασαν από αυτές τις κατασκηνώσεις, που δημιούργησαν το δάσος με δενδροφυτεύσεις των σχολείων και των προσκόπων, με τη χρήση των σπηλιών των Αγίων Αποστόλων ως καταφυγίων κι αποθηκών όπλων στη Μάχη της Κρήτης κ.ο.κ. Αυτή την τοπική μας Ιστορία πάνε να μας στερήσουν μαζί με το οξυγόνο μιας πόλης που πνίγεται στο νέφος της Ξυλοκαμάρας και των ΙΧ.

Συνεπείς οι εκσυγχρονιστές στην παράδοση του "ανήκομεν εις την Δύσιν". Κι ο δυτικός πολιτισμός δεν αναγνωρίζει το παρελθόν στη γη, ώστε να μπορεί να την αποκόψει, να τη νεκρώσει και να την πουλήσει. Οι Άγιοι Απόστολοι πρέπει να αποκοπούν από την Ιστορία, πρέπει να νεκρωθούν, να καταστραφεί το δάσος και να αφήσουν να μολυνθεί η θάλασσα, ώστε να μπορέσουν να πουληθούν στους ιδιώτες.

Δεν θεωρούμε τυχαία την εγκατάλειψη της περιοχής από τις τοπικές αρχές. Τη θεωρούμε άμεσα συνδεδεμένη με τη "σιωπή των αμνών" στην πρόσφατη ημερίδα. Πού είναι οι Δήμοι Χανίων και Ν. Κυδωνίας, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος και οι άλλες υπηρεσίες της Νομαρχίας να παρέμβουν για να σωθεί το δάσος, για να μην μολύνεται το νερό, να μην οργιάζει η αυθαιρεσία; Ένοχη σιωπή...

Όμως έχουσιν γνώσιν οι φύλακες. Οι 9.500 Χανιώτες που έχουν υπογράψει ενάντια στο ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων μετράνε τώρα τη στάση κάθε τοπικού άρχοντα, βλέπουν ποιοι υπερασπίζονται τον τόπο απέναντι στο αδηφάγο ιδιωτικό κέρδος και ποιοι προδίδουν τους αγώνες και την αγωνία των πολιτών για μια ελεύθερη, καθαρή παραλία, ανοιχτή σε όλους χωρίς εισιτήρια και χωρίς μεγαθήρια τσιμέντου. Και θα έρθει η ώρα της πληρωμής για όλους.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 237 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 36720302
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.