ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 19 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καταγγελία στον Εισαγγελέα για Παράνομη Εξόρυξη από τ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων , Κυριακή, 27 Νοέμβριος 2005
Την καταγγελία κατέθεσαν την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου οι κάτοικοι του οικισμού στον Εισαγγελέα. Αιτία είναι η λειτουργία της εξόρυξης με φουρνέλα κάτω από τα σπίτια του χωριού. Η εξόρυξη γίνεται από την παλαιά στοά αντί της εγκεκριμένης, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί. Χρησιμοποιούνται εκρηκτικά αντί του «μετροπόντικα» που ήταν ένα εφεύρημα για εφησυχασμό των αφελών...

Καταγγελία κατά της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. για παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» κάτω από τη Στρατονίκη, κατέθεσαν την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου οι κάτοικοι του οικισμού στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής. Η καταγγελία κοινοποιήθηκε  στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα, στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδη, στην Ειδική Υπηρεσία Ελεγκτών Περιβάλλοντος, στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Βουλευτές Χαλκιδικής, στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και σε οικολογικές οργανώσεις.

Αιτία της καταγγελίας είναι η λειτουργία της εξόρυξης με φουρνέλα κάτω από τα σπίτια του χωριού εδώ και περίπου ένα μήνα, όπως καταγράφεται από τις καθημερινές καταγγελίες των κατοίκων στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού. Στο επίσημο έγγραφό τους προς τον Εισαγγελέα οι κάτοικοι της Στρατονίκης αναφέρουν 10 λόγους που καθιστούν τη δραστηριότητα όχι μόνο παράνομη, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη. 

Η εξόρυξη γίνεται από την παλαιά στοά +216 που χρησιμοποιούσε και η TVX αντί της εγκεκριμένης νέας στοάς +220, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εκρηκτικά αντί του πολυδιαφημισμένου «μετροπόντικα» ο οποίος αποδεικνύεται ότι δεν ήταν παρά ένα εφεύρημα για παραπλάνηση των ανίδεων και εφησυχασμό των αφελών. Η εξόρυξη γίνεται με την μέθοδο της κατακρήμνισης οροφής (βουλιαμέντα) η οποία έχει αυστηρά απαγορευθεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη για επιφανειακές καθιζήσεις. Η μέθοδος αυτή ευθύνεται για την κατάρρευση πλήθους σπιτιών και της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στη Στρατονίκη στο όχι και τόσο μακρυνό παρελθόν, όταν το μεταλλείο λειτουργούσε η Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ.

¶μεσος είναι και ο κίνδυνος σοβαρής  ρύπανσης  της  υδροφορίας,  του  εδάφους και της θάλασσας, μια και τα απόβλητα του εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων χρησιμοποιούνται  για την πλήρωση των εξοφλημένων στοών (λιθογόμωση). Τα απόβλητα όμως αυτά περιέχουν 3% αρσενικό και 0,055% κάδμιο, πράγμα που σημαίνει ότι για ημερήσια εξορυσσόμενη ποσότητα 1.000 τόνων, 30.000 κιλά αρσενικού θάβονται στο υπέδαφος της Στρατονίκης!

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις των κατοίκων προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, η κατά το νόμο αρμόδια κρατική Υπηρεσία δηλώνει «αναρμόδια» για τα όσα συμβαίνουν στη Στρατονίκη και παραπέμπει τους ερωτώντες στο Υπουργείο Ανάπτυξης!

Στην καταγγελία τους οι κάτοικοι της Στρατονίκης επισημαίνουν το γεγονός ότι από τους 472 έμπειρους μεταλλωρύχους της Α.Ε.Ε.Χ.Π.& Λ και της TVX, μόνο 10-15 υπογείτες δουλεύουν σήμερα στην εξόρυξη, ενώ οι έμπειροι μηχανικοί και εργοδηγοί που γνωρίζουν την επικινδυνότητα του μεταλλείου και της στοάς + 216 δεν επιστρέφουν στη δουλειά. Και το έγγραφο κλείνει ως εξής:

«Ο κίνδυνος της επιστροφής μας στη δραματική περίοδο που γκρεμίστηκαν σπίτια και εκκλησία του χωριού μας είναι πλέον βέβαιος.

Θα θρηνήσουμε θύματα στα υπόγεια του μεταλλείου και στην επιφάνεια πάνω από το μεταλλείο, στη Στρατονίκη.

Για όλους αυτούς τους λόγους παρακαλούμε να επιβάλλετε το Νόμο και να διακόψετε την παράνομη και επικίνδυνη εξορυκτική δραστηριότητα κάτω από τα σπίτια μας».

Πληροφορίες:
Τόλης Παπαγεωργίου, τηλ. 6973 317816

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Website:
www.antigold.gr
E-mail:
kadoglou@the.forthnet.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 89 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54654109
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.