ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΑΛΥΚΗΣ ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ν. ΚΩ «Συμπαράταξη Ελπίδας» , Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2006

Παγκόσμια μέρα υγροβιότοπων - υγροβιότοποι ΑΛΥΚΗΣ και ΨΑΛΙΔΙΟΥ ν. Κω

H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΑΛΥΚΗΣ ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ

Στο νησί μας, υπάρχουν δυο σημαντικοί υγροβιότοποι.

Με τον κωδικό GR 4210008 η περιοχή ,"Κως- Ακρωτήριο Λούρος- Λίμνη Ψαλίδι- όρος Δίκαιο", έχει ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο NATURA 2000 (οδηγία 92/43/EOK) ως προστατευόμενος υγροβιότοπος, και με τον κωδικό GR 4210027 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ η περιοχή "Κως- Λίμνη Ψαλίδι- Αλυκή" έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας ενώ η Αλυκή Τιγκακιου προστατεύεται με το Π.Δ.7-11-97 (ΦΕΚ 1204Δ της 28-11-97).

Το πώς  αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του τόπου μας, αλλά και η κεντρική εξουσία τους δυο αυτούς ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗΣ σημασίας υγροβιότοπους, δεν μας ικανοποιεί και δεν μας τιμά. Αποδεικνύει πως η περιβαλλοντική πολιτική είναι ένα σοβαρό ζητούμενο για το νησί μας και την χώρα μας.

Χωρίς υγροτόπους δεν υπάρχει ζωή! Αυτό είναι το βασικό σύνθημα του φετινού γιορτασμού της παγκόσμιας μέρας υγροβιότοπων. Για το νησί μας είναι μια αφορμή μα δούμε το θέμα της Αλυκής και του Ψαλιδιού, επίσημα χαρακτηρισμένων ως υγροβιότοπων, αλλά και γιατί όχι της Λάμπης, μιας ολόκληρης περιοχής, με σαφή χαρακτηριστικά υγροβιότοπου, που δυστυχώς αφέθηκε στον βωμό της εμπορευματοποίησης της γης και εδώ και 20 χρόνια, αναπτύσσεται οικιστικά τροποποιώντας ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ το συνολικό ισοζύγιο της ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

Η θεσμοθέτηση της προστασίας των 2 υγροβιότοπων προήλθε από τις διαδικασίες ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης στην ελληνική νομοθεσία. Αυτό αποδεικνύει και την υστέρηση που υπάρχει γύρω από το θέμα της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας μας.

Οι βασικές λειτουργίες των υγροτοπων είναι:

- Η συμπλήρωση και προστασία των υπόγειων υδάτων

- η συγκράτηση των ιζημάτων δηλαδή των κατακαθισμάτων στην διαδικασία εμπλουτισμού του υπόγειου ορίζοντα των υδάτων από τα νερά των βροχοπτώσεων

- συγκράτηση και ανακύκλωση των θρεπτικών υλών που έρχονται η δημιουργούνται στους υγροβιότοπους και γιαυτο η μεγάλη συγκέντρωση των έμβιων όντων στην διάρκεια του δύσκολου χειμώνα.

- βελτίωση της ποιότητας του νερού του υπόγειου ορίζοντα.

Η ύπαρξη των υγροβιότοπων ΑΛΥΚΗΣ, ΛΑΜΠΗΣ, ΨΑΛΙΔΙΟΥ στο βόρειο πεδινό τμήμα του νησιού δημιουργεί ένα πλέγμα φυσικής προστασίας του πόσιμου νερού, εμποδίζοντας την διείσδυση του θαλάσσιου νερού στον υδροφορεα του νησιού.

Τα υγροτοπικα συστήματα αποτελούν απαραίτητα συστατικά του  υδρολογικού κύκλου γιατί εκτελούν λειτουργίες απαραίτητες για τον άνθρωπο.

1. Θέτουμε το ζήτημα της προστασίας της ΛΑΜΠΗΣ και ζητούμε την αναθεώρηση της ΖΟΕ 4 του Δήμου Κω με στόχο την προστασία της περιοχής παρά τα τετελεσμένα είναι έστω και σήμερα χρήσιμος και αναγκαίος ο περιορισμός της δόμησης, και η ανάδειξη της ως περιοχής υψηλής παραγωγικότητας κατά τα πρότυπα της ζώνης προστασίας της Αλυκής Kω.

2. Υπάρχει καθυστέρηση ή μάλλον σκόπιμη αδιαφορία έκδοσης του  Προεδρικού Διατάγματος που θα θεσμοθετήσει την περιβαλλοντική προστασία των υγροβιότοπων Ψαλιδίου-Κω που εκκρεμεί στα υπουργεία από το 1998! Επί δυο συνεχη έτη με έκδοση υπουργικής απόφασης για αναστολή οικοδομικών αδειών η περιοχή αποτρέπει τις οικιστικές πιέσεις. Στις 8-6-2006 λήγει η δεύτερη αναστολή οικοδομικών αδειών χωρίς να υπάρχει δυνατότητα νέας υπουργικής απόφασης για νέα αναστολή. Η καθυστέρηση απειλεί την περιοχή από  ασύμβατες χρήσεις και επιχειρηματικές επιδιώξεις. Επηρεάζει τις συνειδήσεις των πολιτών ως προς την σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας.  Αξιολογεί την πολιτική ηγεσίας του τόπου στα θέματα του περιβάλλοντος. Ήδη στην προβλεπόμενη ζώνη προστασίας λειτουργούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ εγκαταστάσεις water park αδειοδοτημένες από τον Δήμο της Κω και την Νομαρχία Δωδεκανήσου.

Οι άδειες ανακλήθηκαν μετά από προσπάθειες του οικολογικού κινήματος, αλλά το water park λειτουργεί κανονικά! Στην περιοχή του υγροβιότοπου αυτού, έχουν γίνει κτιριακές εγκαταστάσεις  που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΧΩΔΕ και από κοινοτικούς πόρους!

3.  Στην Αλυκή Τιγκακιου-Κω υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια του οικείου Δήμου για την τροποποίηση της ζώνης προστασίας της. Μη κατανοώντας την σπουδαιότητα του χώρου, επικρατούν ωφελιμιστικές ιδιωτικές επιδιώξεις που καλύπτονται από λαϊκίστικες και πελατειακές πολιτικές της δημοτικής αρχής. Ο υγροβιότοπος έχει εγκαταλειφθεί και η υποβάθμιση του είναι προφανής. Ο δήμος Δικαίου Κω με εντυπωσιακή εμπλοκή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, στο θέμα της ΑΛΥΚΗΣ δυστυχώς ακολουθεί καταστροφική πολιτική.

Θλιβερά και διδακτικά παραδείγματα για το νησί μας είναι:

α. Η λίμνη της Κορώνειας έχει αναγνωριστεί από το 1974 ως διεθνούς ενδιαφέροντος οικοσύστημα  οπότε εντάχθηκε στον κατάλογο της συνθήκης Ramsar. To πρόβλημα της υποβάθμισης της λίμνης ήταν γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και για αυτό το 1987 έγινε σχέδιο για την διάσωση της λίμνης που τελικά δεν εφαρμόστηκε. Η στάθμη των νερών της λόγω υπεραντλησης και των παράνομων γεωτρήσεων κατέβηκε δραματικά ενώ υποβαθμίστηκε η ποιότητα τους από οικιστικούς, βιομηχανικούς και γεωργικούς ρύπους. Αποτέλεσμα η οριστική κατάρρευση του οίκο-συστήματος. Παρόλο που από το ταμείο συνοχής της Ε.Ε. ενεκρίθησαν και ξοδεύτηκαν 3 εκ. ευρώ η αποκατάσταση δεν έγινε και η Κορώνεια εξαφανίστηκε!

β. Η μολυβδίαση σκοτώνει τα Φλαμιγκος! Το κυνήγι αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για τους υγροβιότοπους. Ο μόλυβδος που περιέχεται στις σφαίρες των κυνηγετικών όπλων προκαλεί τεράστια ζημιά ακόμη κι όταν οι σφαίρες αστοχούν! Η μολυβδίαση σκοτώνει τα υδρόβια πτηνά αλλά και όλους τους υδρόβιους πληθυσμούς και μέσω αυτών τα αρπακτικά που τρέφονται με τα δηλητηριασμένα από την μολυβδίαση ζώα.

Το κυνήγι πρέπει να απαγορευτεί σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από τους υγροβιότοπους μας.

Για την Σ.Ε. Θ. Γεροσταθόπουλος, Γ. Παπαδάκης, Ν. Μυλωνας
Κως 22-1-2006
Τηλ. 6977703002

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ν. ΚΩ «Συμπαράταξη Ελπίδας»
δικτυακός χώρος:
www.s-elpidas.org

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 64 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54605735
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.