ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 25 Μάι 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το δίκτυο "Οικοκρήτη" για τις μεγάλες τουριστικές επεν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ημερίδα Μεγ. Τουρ. Επενδύσεις Ανατ. Κρήτης
Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ‘Οικο , Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2006

Παρέμβαση του Παγκρήτιου Δίκτυου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ‘Οικοκρήτη’ στην Ημερίδα για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη, Σητεία, 27/1/2006.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Οικοκρήτη» είναι το συντονιστικό όργανο οκτώ περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλους τους νομούς της Κρήτης. Μία από τα Χανιά, δύο από το Ρέθυμνο, δύο από το Ηράκλειο και τρεις από το Λασίθι. Υπό την παρούσα μορφή του έχει ηλικία μόλις ένα έτος. Στο μικρό αυτό διάστημα είχε αξιόλογο έργο χάρις στην ενεργητικότητα των ομάδων που το απαρτίζουν και χάρις στην ανάγκη για κοινή δράση και ενότητα των φιλοπεριβαλλοντικών δυνάμεων στο νησί μας. Το δίκτυο Οικοκρήτη εκδίδει τακτικά εφημερίδα και συντηρεί έναν αξιόλογο δικτυακό τόπο, και τα δύο πηγές σημαντικής πληροφόρησης

Μπροστά στον γενικευμένο σχεδιασμό μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, οι οποίες  περιλαμβάνουν απαραιτήτως γήπεδα γκολφ, σε όλη την Κρήτη, το δίκτυο διοργάνωσε πέρυσι τον Μάη επιστημονική ημερίδα με θέμα «Γήπεδα Γκολφ, ποιά τουριστική ανάπτυξη θέλουμε». Στην ημερίδα κάλεσε σημαντικούς επιστήμονες διεθνούς κύρους που μίλησαν για τις επιπτώσεις της εγκατάστασης γηπέδων γκολφ και μεγάλων τουριστικών επενδύσεων σε οικοσυστήματα και πολιτισμικά τοπία όπως της Κρήτης και για την δυνατότητα μιας πραγματικά ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μπήκε σε τέτοια βάση ο προβληματισμός για την συμβατότητα των γηπέδων γκολφ με το περιβάλλον, το τοπίο και τον πολιτισμό του τόπου μας. Οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα της ημερίδας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου είτε μέσα από τον δικτυακό τόπο, είτε σε έντυπη μορφή.

Προβληματισμένοι από τα συμπεράσματα της ημερίδας αυτής, ξεκινήσαμε την εξέταση, χωριστά όλων των περιπτώσεων, των πάνω από 10 μεγάλων τουριστικών επενδύσεων με πολλαπλάσια γήπεδα γκολφ που σχεδιάζονται να γίνουν στην Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση διαπιστώσαμε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς: Διαπιστώσαμε ασυμβατότητα με το θεσμοθετημένο χωροταξικό σχεδιασμό, καταπάτηση και εκμετάλλευση προστατευμένων με διεθνείς συνθήκες περιοχών, καταλήστευση των θεμελιακών πόρων του νερού και του εδάφους, ένταση της διαδικασίας ερημοποίησης και υφαλμύρωσης, ασύμμετρη οικοδομική ανάπτυξη, ασύμμετρες απαιτήσεις σε ενέργεια και υποδομές και έντονη αλλοίωση του τοπίου. Διαπιστώσαμε επίσης κίνδυνους για την τοπική οικονομία είτε στον τουριστικό, είτε στον αγροτικό τομέα, διατάραξη του κοινωνικού ιστού και ανατροπή των πληθυσμιακών δεδομένων και της φέρουσας ικανότητας των περιοχών υποδοχής.

Όλα αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά και άλλα πολλά διαπιστώνουμε επίσης και στις μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται στην περιοχή της Σητείας. Παρόλο που οι επενδυτές θέλουν να εμφανίζονται ως φιλικοί προς το περιβάλλον και ότι επιζητούν την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, διαβάζοντας τις Μελέτες που παρουσιάζουν δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς τουλάχιστον μπροστά στα τρία παρακάτω, πολύ σοβαρά κατά τη γνώμη μας, προβλήματα:

Πρώτον. Οι επενδυτές στο Κάβο Σίδερο ισχυρίζονται ότι η πρότασή τους αποτελεί σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης. Χρησιμοποιούν όμως έναν ορισμό της αειφόρου ανάπτυξης, προσαρμοσμένο στα σχέδιά τους. Καταστρατηγούν, όπως θα δούμε παρακάτω, σημαντικές αρχές, όπως την ανάγκη για ήπια μεγέθη, την θεμελιώδη αρχή της προφύλαξης, τη διατήρηση μέσα στο χρόνο σταθερής περιβαλλοντικής κατάστασης (επάρκεια, διαθεσιμότητα και ποιότητα φυσικών πόρων), καθώς και οικονομικής (εισόδημα, απασχόληση) και κοινωνικής και πολιτιστικής ευημερίας (μόρφωση, υγεία, ποιότητα ζωής, δεσμοί συνοχής, ταυτότητα).

Δεύτερον: Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Απερήμωση, η Κρήτη κατατάσσεται στα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα. Η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση, έχει καταρτίσει το «Ελληνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Ερημοποίησης» και έχει δημιουργήσει την «Εθνική Επιτροπή για την καταπολέμηση της Απερήμωσης». Θεωρούμε δεδομένο ότι η εγκατάσταση γηπέδων γκολφ σε περιοχές με υψηλό δείκτη κινδύνου ερημοποίησης και ξηροθερμικό κλίμα όπως της Κρήτης και ακόμα περισσότερο της Ανατολικής Κρήτης, είναι από πολλές απόψεις απαράδεκτη και επικίνδυνη. Η αφαίρεση της πολύτιμης φρυγανώδους βλάστησης που συγκρατεί το λιγοστό έδαφος και η αντικατάστασή της με γρασίδι είναι μια πρακτική που εγγυάται την διάβρωση και την απερήμωση των, κατά τα άλλα, προστατευόμενων περιοχών. Τι θα γίνει όταν στην πρώτη ευκαιρία , π.χ. κρίση στον τουρισμό ή στην οικονομία, σταματήσουν να αρδεύουν τα γήπεδα γκολφ; Ο άνεμος και η βροχή γρήγορα θα ξεπλύνουν το χώμα. Όμως το έδαφος σε αυτά, τα ευαίσθητης ισορροπίας οικοσυστήματα, είναι πολύτιμο: Όπως είναι γνωστό για να δημιουργηθεί ένα εκατοστό εδάφους χρειάζονται 500 έως 1000 χρόνια. Κάθε διαδικασία που συμβάλει στη απώλεια εδάφους είναι εγκληματική.

Οι ανάγκες των γηπέδων γκολφ σε υδατικούς και εδαφικούς πόρους είναι τεράστιες και οι επενδυτές το γνωρίζουν καλά. Γι αυτό παρουσιάζουν στις μελέτες τους τις ανάγκες σε νερό μειωμένες στο μισό και ισχυρίζονται ότι θα αρδεύουν τα γήπεδα με νερό από σταθμό αφαλάτωσης. Μόνο που το νερό αυτό είναι πολύ ακριβό, ενεργοβόρο και εμπεριέχει τον κίνδυνο αλάτωσης του εδάφους. Και ποιος θα είναι σε θέση να ελέγχει την προέλευση και την ποιότητα του νερού άρδευσης;

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι τα γήπεδα γκολφ είναι εξ ορισμού αισθητικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά ξένο σώμα προς το κρητικό τοπίο και ειδικότερα της Ανατολικής Κρήτης. Η ενσωμάτωση της περιοχής γηπέδου γκολφ στο υφιστάμενο τοπίο είναι αντιστροφή του ίδιου του συγκριτικού πλεονεκτήματος του τοπίου της Σητείας, από πολλές απόψεις.

Τρίτον: Οι επενδύσεις στο Κάβο Σίδερο, όπως σε άλλες περιοχές, είναι ασύμβατες με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρήτης. Το Πλαίσιο αυτό προβλέπει για την περιοχή του ακρωτηρίου διαχειριστικά σχέδια προκειμένου να προστατευθεί, ενώ για τις περιοχές νοτιότερα του Natura, προβλέπει ήπια τουριστική ανάπτυξη. Όμως οι προτεινόμενες επενδύσεις δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν ήπια ανάπτυξη. 11000 κλίνες και οι ανάλογες υποδομές σε ένα Δήμο 2500 κατοίκων είναι βέβαιο ότι ανατρέπουν το πληθυσμιακό μοντέλο και τον χαρακτήρα του Δήμου, διαλύουν τις παραγωγικές σχέσεις και κυρίως την αγροτική οικονομία και καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Τα παραπάνω αποτελούν μια σύνοψη των αντιρρήσεών μας, επικεντρωμένη στα πιο βασικά ζητήματα. Το δίκτυο Οικοκρήτη έχει καταθέσει ήδη την ένστασή του στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο στην οποία έχει επισημάνει όλα τα σημεία στα οποία υπάρχουν σοβαρά νομικά, θεσμικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Τίθεται όμως το ερώτημα: Μήπως παρά τα πολλά και μη αναστρέψιμα προβλήματα που οι επενδύσεις αυτές θα φέρουν στον τόπο μας, έχουμε να ωφεληθούμε σε κάτι; Μήπως θα ωφεληθούμε οικονομικά; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Ο τουρισμός κλειστού τύπου, όπου όλα είναι προπληρωμένα από τους πελάτες στη χώρα διαμονής τους, όπου οι επενδυτές εισάγουν όλον τον εξοπλισμό, αρκετά από τα είδη διατροφής, την τεχνολογία και τα αναλώσιμα, ελάχιστα έχει να προσφέρει στην τοπική οικονομία.

Εκτός αυτού, η ανάπτυξη που προτείνεται από τα επενδυτικά σχέδια θα εκτρέψει την περιοχή σε ένα  μοντέλο δραστηριοτήτων που είναι έξω από την φυσική και ιστορική κλίμακα της περιοχής και που ενέχει, εκτός των άλλων κινδύνων, τον επιχειρηματικό κίνδυνο μιας επένδυσης που υπόκειται στις διακυμάνσεις του διεθνούς ανταγωνισμού και που σε περίπτωση επιτυχίας ή αποτυχίας θα έχει φέρει μη αναστρέψιμες διαφοροποιήσεις στην περιοχή.

Αλλά και ένα άλλο ερώτημα: Τι προτείνετε τελικά; Είστε ενάντια σε κάθε ανάπτυξη; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει για να αναπτυχθεί η περιοχή; Κι εδώ η απάντηση έρχεται αβίαστα με βάση πάντα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης:

Η βιώσιμη ανάπτυξη επιδιώκει τη μετάβαση και τη διατήρηση μέσα στο χρόνο σταθερής επάρκειας, διαθεσιμότητας και ποιότητας των φυσικών πόρων, που θα εξασφαλίζουν ευημερία με επαρκές και σταθερό εισόδημα, απασχόληση, μόρφωση, υγεία, ποιότητα ζωής, κοινωνικούς δεσμούς συνοχής και προστασία της τοπικής ταυτότητας. Η διατήρηση υγιούς περιβάλλοντος, επάρκειας φυσικών πόρων και πολιτιστικής ταυτότητας, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, είναι αναγκαίες συνθήκες για τη στήριξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, για την ποικιλία επιλογών και για τη δίκαιη κατανομή του κόστους και της ωφέλειας σε άτομα και ομάδες.

Η επίτευξη της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης στη περιοχή μας, μια περιοχή με εξαιρετικής σημασίας φυσικό και πολιτισμικό πλούτο, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό με γνώμονα την αρχή της προφύλαξης, ο οποίος οφείλει να λάβει υπ’ όψη του τις διεθνείς συμβάσεις, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, και το εθνικό δίκαιο.

Αυτές οι αρχές και οι συμβάσεις δεν αποτελούν εμπόδιο αλλά εφόδιο για το μέλλον. Δεν χρειάζεται να τις καταπατήσουμε για να επιτύχουμε την ευημερία αλλά να τις τηρήσουμε και να τις υπερασπιστούμε. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε με τις δικές μας δυνάμεις και τις δικές μας επιλογές. Υπάρχουν ισχυρές προοπτικές ήπιας και υγιούς ανάπτυξης και κυρίως: 1) στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα με την ανταγωνιστική ποιότητα, την καθαρότητα, την ταυτότητα και την ποικιλία των προϊόντων του τόπου μας μέσα από την εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής και βιολογικών καλλιεργειών και 2) στον τουρισμό με την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων αγροτουριστικών μονάδων και ποιοτικού, θεματικού τουρισμού μέσα από την προστασία και ανάδειξη του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου.

Πριν από κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι απαραίτητο να προηγηθούν μελέτες που θα βγάλουν συμπεράσματα όπως ειδική περιβαλλοντική μελέτη, και Τοπικών Σχεδίων Πολεοδόμησης και Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΣΧΟΑΠ) χωρίς να προκαθορίζονται από συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια και οι οποίες θα θέσου τους όρους με τους οποίους μπορούν να γίνονται επενδυτικά σχέδια. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί η πολύ σημαντική εμπειρία της περιοχής που αποκτήθηκε μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας και που ενδεχόμενα δεν έχει αξιολογηθεί όσο θα έπρεπε.

Είναι ευκαιρία σήμερα να αξιοποιήσουμε την συγκυρία η οποία, ναι μεν φιλελευθεροποιεί περισσότερο τις αγορές και καλλιεργεί απαισιοδοξία για ως προς τη δυνατότητα αυτοκαθορισμού των τοπικών κοινωνιών, αλλά παράλληλα επιτρέπει τη δικαίωση σε δυνατές και καθαρές φωνές που επικαλούνται κεκτημένα και προωθούν οράματα. Και η ανατολική Κρήτη έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες και να απαιτήσει την υλοποίηση οραμάτων.

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ‘Οικοκρήτη’

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 137 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 53568063
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.