ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Σάββατο 03 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η πράσινη έρημος με τα χρυσά μπαλάκια Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ημερίδα Μεγ. Τουρ. Επενδύσεις Ανατ. Κρήτης
Μανόλης Τσαντάκης , Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2006

Δήμος Ιτάνου ώρα μηδέν - Η πράσινη έρημος με τα χρυσά μπαλάκια

Γεννήθηκα στο Παλαίκαστρο. Σε ένα τόπο που η φύση δεν τσιγκουνεύτηκε να μοιράσει τα δώρα της, σε ένα τόπο που οι Μινωίτες έχτισαν παλάτια και λάμπρυναν την ιστορία με τον πολιτισμό τους. Έγραψαν ύμνους προς τον Κρηταγενή Δία και εξύμνησαν τις θεότητες της γης και της θάλασσας για την ευγονία και την αφθονία που τους παρείχε.

Στο πέρασμα των αιώνων, δεν φαίνεται πως άλλαξαν και πολλά πράγματα  σ΄αυτόν τον όμορφο τόπο. Οι κάτοικοι εξακολουθούν και σήμερα να καλλιεργούν τη γη, να γεύονται τον πιο ευλογημένο από τους καρπούς της, το ελαιόλαδο, να ακολουθούν τους ρυθμούς της φύσης, να δημιουργούν, να ασχολούνται με το εμπόριο τις μικρές τους βιοτεχνίες, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες μεσαία και υψηλή τάξη, πλούσιοι και φτωχοί. Το σπουδαίο είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε πλούσιοι ούτε φτωχοί. ¶νθρωποι με βαθιά πίστη και σεβασμό στις παραδόσεις. ¶νθρωποι ήσυχοι κοινωνικοί ευαίσθητοι, με ανεπτυγμένο αίσθημα αλληλεγγύης και βοήθειας στους συγχωριανούς τους. Εργατικοί, δημιουργικοί, φιλόξενοι και με αγάπη για τον τόπο τους.

Η ανεργία είναι σχεδόν μηδαμινή και η εγκληματικότητα ανύπαρκτη.

Το αίσθημα τις ασφάλειας, που ταλανίζει όλο τον κόσμο είναι άγνωστη λέξη. Τα σπίτια είναι πάντα ανοιχτά, ξεκλείδωτα ακόμα και την νύχτα.

Ο φόβος φθοράς περιουσίας ή ληστείας, είναι πράγματα που τα βλέπουμε μόνο στην τηλεόραση. Όλα αυτά όσο και αν φαίνεται απίστευτο, συντελούν σε μια ισορροπημένη κοινωνία ευτυχισμένων ανθρώπων.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αργοί αλλά σταθεροί.

Το Παλαίκαστρο ίσως είναι από τα ελάχιστα χωριά της Κρήτης που δεν εγκαταλείφτηκε, δεν ερήμωσε, αλλά παρέμεινε ενεργό και ζωντανό ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.

Ακολούθησε τους ρυθμούς και τη σοφία της φύσης. Εκμεταλλεύτηκε την πλούσια πολιτισμική του κληρονομιά, αυξάνοντας με τον χρόνο την οικονομική του αυτοτέλεια, βάζοντας γερά θεμέλια στον τουρισμό, κάνοντας τον Δήμο Ιτάνου ένα από τους ποιοτικότερους τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης.

Πριν μερικά χρόνια όμως, διαταράχτηκε και δοκιμάστηκε πολύ σκληρά αυτός ο τόπος. Ήταν μια μαύρη εποχή στην ιστορία μας, όταν στερηθήκαμε ότι πολυτιμότερο είχαμε για την επιβίωση και την ανάπτυξη μας: το Νερό.

Για χρόνια πολλά μαράζωνε και αιμορραγούσε ο τόπος.

Οι άνθρωποι αρρώσταιναν, αρκετοί πέθαναν από την κακή ποιότητα νερού και την μεγάλη συσσώρευση αλάτων και παθογόνων μικροβίων. Πολλοί έφυγαν, μετανάστευσαν σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Οι καλλιέργειες ήταν ελάχιστες και η παραγωγή του ελαιόλαδου δεν έφτανε ούτε για τις ανάγκες των κατοίκων.

Για πολλά χρόνια, μεταφέραμε με τις κανίστρες νερό από την Λαγκάδα και τη Ζάκρο με τα γαϊδουράκια και τις σκαφτικές μηχανές, γιατί τα αυτοκίνητα ήταν ελάχιστα.

Οι γεωτρήσεις για εύρεση του πολυπόθητου νερού στέφονταν από αποτυχίες και απογοητεύσεις.

Ώσπου κάποια μέρα, σε μια επιτυχημένη γεώτρηση στην περιοχή του Αγ. Νικολάου λίγο έξω από το Παλαίκαστρο χτυπήσαμε την πολυπόθητη φλέβα χρυσού, με πεντακάθαρο και καλής ποιότητας νερό.

Η φύση άρχισε και πάλι να χαμογελά στο Παλαίκαστρο, οι άνθρωποι άρχισαν να αισιοδοξούν για το μέλλον τους, άρχισαν και πάλι να καλλιεργούν τη γη, οι μετανάστες με τα χρόνια άρχισαν να επιστρέφουν  και μια νέα εποχή άρχιζε για τον τόπο μας.

Ωστόσο, οι ημέρες και τα έργα των ανθρώπων αυτού του τόπου δοκιμάζονται και πάλι. Η ιστορία περιμένει να δει με τι χρώμα θα γράψει την επόμενη σελίδα. 

Σύννεφα μαύρα σκιάζουν τη γη μας και απειλούν για μια ακόμη φορά αυτόν τον όμορφο τόπο. Εδώ σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν τερατώδεις επενδύσεις, από τις μεγαλύτερες που πρόκειται να γίνουν διεθνώς και θα αλλάξουν το χάρτη της περιοχής μας. Ο τόπος μας δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος.

Μια Αγγλική αποικία 26,000 στρεμμάτων με οικιστικά συμπλέγματα μέγιστης δυναμικότητας 14,000 ανθρώπων θα φυτρώσουν γύρω μας και εμείς στο Παλαίκαστρο, ως  ντόπιοι "ιθαγενείς" θα αποτελούμε το 10% του πληθυσμού.   

Ο φυσικός παράδεισος με τους απέραντους ελαιώνες και τις δαντελωτές παραμυθένιες παραλίες, θα πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό του χρήματος και της υποτιθέμενης ανάπτυξης, με 4 γκολφ που θα μετατρέψουν σε πράσινη έρημο ίσως το πιο παρθένο και όμορφο κομμάτι της Κρήτης.

Το φυσικό και αυθεντικό, θα αντικατασταθεί με το τεχνητό, το ψεύτικο, το πλαστικό. Η απώλεια αυτής της αυθεντικότητας θα επιφέρει τεράστια αλλαγή στη φύση, στο τοπίο, στη ψυχοσύνθεση των κατοίκων και θα επιδράσει αρνητικά στον κλασσικό και παραδοσιακό μας τουρισμό. Αντίθετα, γεννιέται μια νέα γενιά τουριστών που θα προωθήσει η τουριστική βιομηχανία, τον τουρισμό της ουτοπίας ή ανδρείκελα με την ονομασία κάποιου αριθμού που ταξιδεύουν σε κάποιο προορισμό με εμφανή την αίσθηση της απώλειας του τόπου και του τοπίου, η ακόμα και της χώρας που επισκέπτονται, αφού δεν προλαβαίνουν να δουν τίποτε πέρα από τους τεχνητούς παράδεισους των εγκαταστάσεων γκολφ, που περιλαμβάνουν, τεχνητές λιμνούλες, σιντριβάνια, πισίνες και το βράδυ, σε μαγαζιά και εστιατόρια ειδικά φτιαγμένα προς τέρψιν της φαντασίας και της αυταπάτης, που προσεχτικά σχεδιάζουν οι επενδυτές των ονείρων.

Ένα γκάλοπ σε αμερικάνους τουρίστες που έγινε σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι το 90% των ερωτηθέντων δεν ήξεραν να απαντήσουν από που επέστρεφαν, ήξεραν όμως το όνομα του ξενοδοχείου που έμεναν και ότι ήταν κατενθουσιασμένοι.

Η ουτοπία και η ψευδαίσθηση λοιπόν σε όλο της το μεγαλείο.

Η χώρα, η ιστορία, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι ελάχιστα ενδιαφέρουν, ή μάλλον είναι παντελώς αδιάφορα για τον νέου τύπου και υψηλού εισοδήματος τουρισμό που μας ετοιμάζουν, με την παραπλανητική και άκρως υποτιμητική για την νοημοσύνη μας ταμπέλα του αειφορικού τουρισμού.

Οι επενδυτές, στελέχη κατά πάσα πιθανότητα του πανίσχυρου λόμπι των γκολφ, εκμεταλλευόμενοι τους αναπτυξιακούς νόμους που επιδοτούν τα γήπεδα αυτά αλλά και τις μονάδες αφαλάτωσης, σπεύδουν με ταχύτατους ρυθμούς πιέζοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γνωρίζοντας και εκμεταλλευόμενοι το πολιτικό έλλειμμα και τις μειωμένες αντιστάσεις των πολιτικών ανδρών, να αποσπάσουν την θετική γνωμοδότηση των τοπικών φορέων με μια παραμυθία θέσεων εργασίας και εύκολου πλουτισμού, κατασκευάζοντας 4 γήπεδα γκολφ γύρω από το Παλαίκαστρο, από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, όταν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόλις 5 και αυτά με σωρεία προβλημάτων.

Ο παραλογισμός του κράτους και των τοπικών αρχόντων να επιτρέψουν 4 γήπεδα γκολφ σε ένα τόπο τόσο μικρό, ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς και αρχαιολογικών θησαυρών, ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή και έγκλημα.

Εύλογο είναι και το ερώτημα από κάθε σκεφτόμενο άνθρωπο. Πως είναι δυνατόν σε μια τόσο μικρή περιοχή που δεν διαθέτει τις αχανείς εκτάσεις και το κλίμα της Σκοτίας, με τον τεράστιο κίνδυνο της ερημοποίησης που ήδη πλανάται πάνω από το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, με νερά που ίσα  ίσα επαρκούν για τις σημερινές και όχι για τις αυριανές ανάγκες των κατοίκων, με το ξηροθερμικό κλίμα και τον αέρα να μην σταματάει σχεδόν ποτέ στην περιοχή μας, να λειτουργήσουν τόσα γήπεδα γκολφ.

Ωστόσο λίγοι μπαίνουν στον κόπο να ασχοληθούν, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας γήπεδο γκολφ, πόσο μάλιστα για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Δικαιολογημένα βέβαια, γιατί η Ελλάδα δεν είναι Σκοτία και τα γκολφ δεν είχαν και δεν έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα, γιατί η Σκοτία αν ήταν Ελλάδα θα εκμεταλλευόταν τον ήλιο τη θάλασσα την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Από την πολυετή εμπειρία μου στον τουριστικό τομέα και από αμέτρητες συζητήσεις με ξένους τουρίστες που επί δεκαετίες επισκέπτονται τον τόπο μας, στο άκουσμα μόνο της λέξης γκολφ χάνουν το χρώμα τους, γιατί γνωρίζουν καλά από τις δικές τους εμπειρίες στις χώρες τους την ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη καταστροφή που μπορεί να επιφέρει ένα και μόνο γήπεδο γκολφ.

Στα γκολφ λοιπόν, την εφιαλτική αυτή μάστιγα, στην επικίνδυνη επιδημία που πλανάται πάνω από τον πανέμορφο τόπο μας, λέμε ΟΧΙ.  Αντί για γκολφ θα προτιμούσαμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε τον φυσικό μας πλούτο, τα αγνά προϊόντα μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά και τον μοναδικό Μινωικό πολιτισμό που άκμασε στην περιοχή μας.

Να προτάξουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο, σαν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών, με την  δημιουργία αρχαιολογικών και πολιτιστικών πάρκων, την ανάδειξη και ενοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων καθώς και την κατασκευή αρχαιολογικού μουσείου.

Εμείς λέμε:

Δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ανάπτυξη, με τον ντόπιο πληθυσμό αποκλεισμένο από το δικαίωμα λόγου σε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του, ιδίως τώρα που διακυβεύεται όχι μόνο η επιβίωση του αλλά και η ίδια του η ύπαρξη.

Αδυνατούμε δε να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε τον τρόπο και την υπέρμετρη βιασύνη που το νομαρχιακό συμβούλιο καθώς και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιτάνου ψήφισαν θετικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Κατά επίσημη ομολογία τους δεν την διάβασαν, κατά περίεργο τρόπο όμως την ψήφισαν!. 

Και ρωτάμε:

- Πόσο θετική οικονομικά μπορεί να είναι μια ανάπτυξη, που εκποιεί κεφαλαιώδεις πόρους - όπως τη γη και το νερό στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ντόπιων κατοίκων από την χρήση χιλιάδων τόνων φυτοφαρμάκων για την ευπρεπή παρουσίαση και συντήρηση του μεταλλαγμένου γκαζόν;

- Πόσο θετική οικονομικά μπορεί να είναι μια «ανάπτυξη» που συσσωρεύει κέρδη σε λίγους και προβλήματα σε πολλούς;

Ζητάμε:

την άμεση, ειλικρινή και χωρίς διπλωματικούς ελιγμούς και ψευτοδιλήμματα ενημέρωση των κατοίκων του δήμου μας σχετικά με τις επιπτώσεις τις απώλειας του νερού λόγω της ζήτησης από τα γκολφ και τις άλλες επενδύσεις, καθώς και σωρεία άλλων προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε στον κοινωνικό μας ιστό, στην κουλτούρα μας και φυσικά στην υγεία μας.

Ζητάμε να ξέρουμε αν θα γυρίσουμε πάλι σε εκείνες τις μαύρες μέρες τις ανυδρίας και της μετανάστευσης.

Ζητάμε δε την χρήση του δημοκρατικότερου των δικαιωμάτων, που έχει ένας λαός ή μια μικρή κοινωνία για να εκφράσει την άποψη του, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Διότι το θέμα των γκολφ που σχετίζεται άμεσα από το νερό είναι τεράστιας σημασίας για την επιβίωση των κατοίκων του δήμου μας που πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. 

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο μηδέν.

Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

Ερωτώ ευθέως όλους τους εμπλεκόμενους στο προαναγγελθέν αυτό έγκλημα των πράσινων ερήμων με τα χρυσά μπαλάκια.

Είστε έτοιμοι να αναλάβετε τις ευθύνες σας έναντι της κοινωνίας, των νέων ανθρώπων και των επερχόμενων γενεών;

Έχετε πραγματικά συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να συμβεί στον τόπο μας;.

Θα τολμήσετε να εκφράσετε τους φόβους και τις αμφιβολίες σας ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε στη σκιά της σιωπής;
 
Διαισθάνομαι, ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουμε κατάματα την πραγματικότητα και την αλήθεια. Θα συνέλθουμε από τον λήθαργο των χρυσοφόρων υποσχέσεων. Θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις όλοι όσοι αγαπάμε και σεβόμαστε αυτό τον τόπο και την ιστορία του και θα αφήσουμε αυτή τη γη ελεύθερη να μοιράζει τα δώρα της, όπως αυτή ξέρει αιώνες τώρα να κάνει, με τους κατοίκους της να απολαμβάνουν τα αγαθά της και να  συνεχίσουν να χαμογελούν.

Μανόλης Τσαντάκης
Φωτογράφος – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιτάνου

yla@dragracing.gr
Επισκέπτης , 2006-01-30 11:14:53
Ειναι τοσο συγκινητικο να εκφραζεται καποιος για τον τοπο του, να νιωθει τον τοπο του.Σε αντιθεση με αυτους που αποφασιζουν στο μαρασμο της φυσης και του ανθρωπου για το ευκολο ,γρηγορο και απολυτως προσωπικο τους οφελος. 
Ειναι ομως σημαντικο σε εναν αγωνα διαφυλαξης μιας κληρονομιας και συνεχισης της να ενημερωθουν ολοι ,ωστε να συμμετεχουν ολοι.Οι αγαθοι και γενναιοι πολιτες αποφασιζουν σωστα και με συνειδηση για τον τοπο τους.Δεν  
απεχουν ,ουτε κοιμουνται.
Τι μπορούμε να κάνουμ
Επισκέπτης , 2006-02-24 16:07:10
Όσοι μένουμε μακριά από αυτές τις κοινωνίες και έχουμε καταλάβει τις απειλές που τις περιτριγυρίζουν πρέπει να αφιερώσουμε κάποιο από το χρόνο μας για να ενημερώσουμε και άλλους ανθρώπους. 
 
αν δεν αφυπνιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά η κοινωνία των πολιτών, πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα δούμε στην Ελλάδα την εγκαθίδρυση / την ανάδυση "γκρίζων ασαφών ζωνών" όπου οι Νόμοι του Κράτους και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η έννοια του δικαίου θα έχουν ελαστικοποιηθεί τόσο πολύ που δεν θα έχουν πια σχέση με τις αφετηρίες τους, τις πηγές τους.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 88 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58210576
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.