ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τμήμα του επίσημου λόγου της Νομαρχίας Λασιθίου για το Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ημερίδα Μεγ. Τουρ. Επενδύσεις Ανατ. Κρήτης
ecocrete , Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2006

Οι παρεμβάσεις του κ. Πατεράκη, Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου, κατά το τρίτο μέρος της πρόσφατης ημερίδας στη Σητεία (27/01/2006) με θέμα τις «Μεγάλες Τουριστικές Επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη». Όπως ομολογεί, η Νομαρχία Λασιθίου αξιολόγησε τη Μ.Π.Ε. του έργου στο Κάβο Σίδερο χωρίς να την έχει αναγνώσει επαρκώς.

Παρεμβάσεις:

Ίσως να μην χρειαζότανε…. Γεια σας καταρχάς, καλωσορίσατε οι εκτός Σητείας, οι εκτός Λασιθίου φιλοξενούμενοι μας, νιώθετε την αγάπη και τα καλά συναισθήματα που τρέφει ο Σητειακός Λαός σε οποιονδήποτε έρχεται να τον επισκεφτεί άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι σε κάποια από τα οποία είπατε και υποστηρίζετε.

Σίγουρα οι μεγάλες επενδύσεις, το μέγεθος των τριών τεσσάρων μεγάλων επενδύσεων που ακούσαμε ότι σχεδιάζονται σήμερα μας προβληματίζουν όλους… και το Νομαρχιακό Συμβούλιο προβληματίστηκε… και οι κάτοικοι προβληματίζονται και τα Δημοτικά Συμβούλια. Βέβαια, πάντοτε τα βέλη στρέφονται σ’ αυτούς τους φορείς.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να λειτουργήσει βάσει κανονισμών. Τις τρεις χιλιάδες σελίδες, μια που έγινε αναφορά (Σημείωση: από τον κ. Τσαντάκη), σαφώς και δεν μπορέσαμε να τις διαβάσουμε. Πόσες μέρες θα χρειαζότανε…; Όμως, είμαστε υποχρεωμένοι σε 35 μέρες να αποστείλουμε γνωμοδότηση στο αρμόδιο Υπουργείο. Εάν δεν στείλουμε, θεωρείται ότι η γνωμοδότηση είναι θετική! ¶ρα, την όποια δυνατότητα έχουμε να βάλουμε κάποιους όρους που να περιορίζουνε και να ελέγχουν αυτές τις δραστηριότητες τη χάνουμε…. Τι έπρεπε, δηλαδή, να επιλέξουμε; Την πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ; Ν’ αφήσουμε, λοιπόν, να είναι θετική η γνωμοδότηση χωρίς να βάλουμε τους όποιους όρους βάλαμε;

Εν πάση περιπτώσει, εμείς κάνουμε αυτό το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει για το καλό του τόπου μας, διότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι έχουμε έλλειμμα τουριστικών υποδομών. Ανέφερε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων προηγουμένως την κατάσταση. Ανέφερε, επίσης, και κάτι άλλο. Ότι πολλοί έδειξαν πάλι ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Πότε; Τώρα, που ξεκινάνε κάποια πράγματα! Τώρα, που το έλλειμμα των υποδομών το οποίο υπήρχε, αρχίζει να καλύβεται! Διότι, και λιμάνι γίνεται και αεροδρόμιο μέχρι τις 20 του Φλεβάρη φτιάχνεται, δημοπρατούνται και τα κτίρια, μεγάλα κομμάτια του Βόρειου Οδικού ¶ξονα υλοποιούνται, μερικά είναι στη φάση των μελετών, ο δρόμος Αγιά Φωτιά – Παλαίκαστρο σε κανά δυο βδομάδες εντάσσεται επίσης στο περιφερειακό πρόγραμμα, ο δρόμος Παλαίκαστρο – Ζάκρος… για το δρόμο Παλαίκαστρο – Ζάκρος γίνεται η μελέτη… ¶ρα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτά που μας λείπουνε αρχίζουνε και γίνονται… και επειδή αρχίζουνε και γίνονται, αρχίζουνε και τα επενδυτικά προγράμματα… Γιατί να έχουμε, λοιπόν, να έχουμε αυτή τη φοβική προδιάθεση…;

Ο Σητειακός Λαός θα δεχτεί σίγουρα…. οι Λασιθιώτες… ιδιαίτερα ο Δήμος Ιτάνου και η περιοχή της Σητείας…. θα δεχτούνε ένα επιπλέον φορτίο… πληθυσμιακό, με ερεθίσματα διάφορα.. Όμως, πιστεύω ότι έχουμε εκείνη την αντοχή να τους περάσουμε την κουλτούρα μας, αντί να μας περάσουν αυτά τα οποία θέλουν. Έχουμε δείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε και το φυσικό μας πλούτο και την πολιτιστική μας κληρονομιά. ¶ρα, τι φοβόμαστε; Το θέμα είναι, βέβαια, αν όλα αυτά τα οποία λέγονται μέσα από τις επενδυτικές προτάσεις που ακούσαμε, υλοποιηθούνε… κατά πόσο θα υλοποιηθούνε… με ποιες διαδικασίες θα δεσμεύσουμε αυτήν την υλοποίηση. Δυνατότητες έχουμε. Αναφερθήκατε προηγουμένως κάποιοι για την αδυναμία γεωργικής εκμετάλλευσης η οποία θα είναι σαν συνέπεια αυτών των επενδύσεων. Εγώ θεωρώ ότι είναι λάθος αυτό. Μπορούμε, ξεκινώντας από τώρα, να δημιουργηθούνε ομάδες παραγωγών, να δημιουργήσουνε συμβάσεις, να υπογραφούνε συμβόλαια που να δεσμεύουνε τις επενδύτριες εταιρίες να παίρνουν τα οικολογικά παραγόμενα προϊόντα τους… Τι φοβόμαστε, δηλαδή; Έχω μια άποψη, μπορεί να φοβάμαι και εγώ, αλλά σας παρακαλώ ακούστε και κάτι διαφορετικό. Και στο κάτω κάτω τον τελευταίο το λόγο τον έχει πάντα η τοπική κοινωνία. Αυτή, με τις αντιδράσεις της, θα μπορέσει να δώσει κείνα τα μηνύματα τα οποία πρέπει και στους επενδυτές και σε όλους τους άλλους που αρχίζουνε πάλι να δημιουργούνε όλες αυτές τις αρνητικές…. την αρνητική εικόνα για την περιοχή μας.

Δεν ήθελα να πω τίποτα περισσότερο, απλά να διαβεβαιώσω ότι εμείς, σαν όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού, το Νομαρχιακό Συμβούλιο εννοώ, έχουμε κάνει εκείνα τα οποία έπρεπε για να προετοιμάσουμε κάποια έργα… και θα κάνουμε και αυτό που πρέπει για να υλοποιηθούνε και να σχεδιαστούνε και κάποια επιπλέον. Σίγουρα, υπάρχει ένας προβληματισμός. Αλλά ο προβληματισμός δεν θα πρέπει να φτάσει κατά την άποψη μου στην άρνηση. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και εύχομαι η λογική να πρυτανεύσει, διότι ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια θεωρώ ότι έχει να κερδίσει ο τόπος μας, έτσι όπως εμφανίζεται από όλους τους επενδυτές.Δευτερολογία του κ. Θεόδωρου Πατεράκη, Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου, μετά από την παρέμβαση του Δημάρχου Ιτάνου κ. Περάκη

Θα’ θελα και συγνώμη που ξαναπαίρνω το λόγο… αλλά δεν θα ήθελα να φύγουμε σχηματίζοντας την ιδέα ότι έχουμε έχουμε παρεξηγηθεί ή έχουμε συγκρουστεί σαν Νομαρχιακό Συμβούλιο με το Δήμαρχο ή με οποιονδήποτε άλλο έχει εκφράσει μια διαφορετική άποψη.

Για το θέμα του νερού να σας πληροφορήσω ότι στους όρους που έχουμε βάλει στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων…, ένας από τους όρους είναι ότι θέλουμε να τηρηθεί οπωσδήποτε η συμφωνία που έχει η επενδύτρια Εταιρία με το Δήμο Ιτάνου.

[Δήμαρχος Ιτάνου κ. Περάκης: - Να πάρετε πίσω τις τρεις γραμμές!]

Να μιλήσουμε και για τις τρεις γραμμές! Δήμαρχε, είπες ότι η πρόταση που ήρθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ήταν από τα Περιφερειακά Όργανα…. Η πρόταση, λοιπόν, που ήρθε από τα Περιφερειακά Όργανα, τι έλεγε; Σε περιοχές που ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα θεωρήσει ότι πρέπει να υπάρχουν απαγορευτικά… να παρθούν απαγορευτικά μέτρα, να μην γίνονται δηλαδή γεωτρήσεις, πηγάδια… ξέρω’ γω ή άλλα τέτοιου είδους έργα, δύναται, έλεγε η πρόταση της Περιφέρειας σε εξαιρετικές… σε περίπτωση που έχουμε μεγάλες επενδύσεις να δίνεται άδεια στον ιδιώτη. Αυτή η πρόταση ήρθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Έτσι ακριβώς. Εμείς, σαφώς και δεν το δεχτήκαμε. Και θέλαμε να προασπίσουμε τους φυσικούς μας πόρους. Και τι προσθέσαμε…; Δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Νομαρχιακού Συμβουλίου και των αρμόδιων υπηρεσιών να δίνεται μία τέτοια άδεια!

[Ακούγεται ο Δήμαρχος Ιτάνου, κ. Περάκης: - Και του Δήμου!]

Δεν προσθέσαμε «και του Δήμου»! Εμείς, όμως, συνεδριάσαμε και εκφέραμε άποψη σαν Νομαρχιακό Συμβούλιο! Σαφώς, και οποιαδήποτε απόφαση έχουμε πάρει μέχρι τώρα που άπτεται αρμοδιοτήτων του Δήμου, ρωτάμε πρώτα την άποψη του Δήμου. Μάρτυρας ο Δήμος Σητείας. Έχει φύγει ο Δήμαρχος….  Για ένα αντίστοιχο θέμα… Να μην δημιουργούμε, λοιπόν, εντυπώσεις διότι δεν είναι έτσι τα πράγματα… Εμείς θέλαμε να προασπίσουμε και θεωρώ ότι αν η απόφαση μας αυτή γίνει και πρακτική για την Περιφέρεια… διότι θα πρέπει να πούμε ότι από εδώ πέρα και έπειτα ο Νομάρχης δεν δίνει άδεια για γεωτρήσεις, οι Περιφερειάρχες την υπογράφουν πια… εάν, λοιπόν, αυτή η πρακτική ακολουθηθεί από τον Περιφερειάρχη έχουμε διασφαλίσει το φυσικό πλούτο που λέγεται νερό.

Για το θέμα τώρα του Φορέα. Μα, μπαίνει μέσα στους περιβαλλοντικούς όρους. Και θέλομε και εμείς να γίνει αυτός ο Φορέας. Εάν… και είπαμε… εάν μέχρι να ξεκινήσουνε οι επενδύσεις το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. δεν βάλει στη νομοθεσία, δεν έχει συστήσει το Φορέα που επιβάλλεται να συστήσει… με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συσταθεί ένας τέτοιου τύπου Φορέας… να δούμε τι αρμοδιότητες θα έχει και σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να τις ασκήσει αυτές τις αρμοδιότητες… Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέμα διαφωνίας! Ίσα ίσα που θεωρώ ότι με τους όρους που βάλαμε ενισχύουν αυτά που είπε ο Δήμαρχος! Ευχαριστώ!

[Δήμαρχος Ιτάνου, κ. Περάκης: - Δεν θα απαντήσω, ο νοών νοείτω. Υπάρχει θέμα διαφωνίας, ότι διαφωνούμε… θα επανέλθω…]

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 49 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228248
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.