ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 14 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΠΕΖΗ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Συγκοινωνία - Πεζοί
ΠΕΖΗ , Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2006
Οι παράνομες καταλήψεις των χώρων των πεζών έχουν ήδη λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ακόμα και το βάδισμα στην πόλη να έχει καταντήσει μια δύσκολη υπόθεση, και να είναι σχεδόν αδύνατη, όταν συνδυάζεται με δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή προβλήματα κινητικότητας. Έτσι, αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες πεζή μετακίνησης δημιουργούν ουσιαστικά ένα είδος κοινωνικού αποκλεισμού, όχι μόνο των ατόμων με αναπηρίες αλλά και πολλών άλλων ακόμα εμποδιζόμενων ατόμων...

Προς
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Υπουργό Δημόσιας Τάξης

Όπως γνωρίζετε, οι συνθήκες πεζή μετακίνησης στην Αθήνα και γενικότερα στις ελληνικές πόλεις έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αιτίες είναι πολλές, όπως οι ανεπαρκείς ελεύθεροι χώροι στις πόλεις που διατίθενται για τους πεζούς (λ.χ. πεζοδρόμια με απαράδεκτα μικρές διαστάσεις) ή η εχθρική για τους πεζούς νομοθεσία (σχετική και η από 29-7-2004/ αρ.πρ. 553636 αναφορά μας, με προτάσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας). Κυρίως όμως, οφείλεται στην παράνομη στάθμευση, ή ακόμα και κίνηση - συχνά με αξιοσημείωτο θράσος και προκλητικότητα - αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών σ’ αυτούς τους ελάχιστους χώρους της πόλης που έχουν απομείνει για την κίνηση των πεζών (πεζοδρόμια, διαβάσεις, πλατείες, πεζόδρομοι, πάρκα κλπ).

Οι παράνομες αυτές καταλήψεις των χώρων των πεζών έχουν ήδη λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ακόμα και το βάδισμα στην πόλη να έχει καταντήσει μια δύσκολη υπόθεση, και να είναι σχεδόν αδύνατη, όταν συνδυάζεται με δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή προβλήματα κινητικότητας. Έτσι, αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες πεζή μετακίνησης δημιουργούν ουσιαστικά ένα είδος κοινωνικού αποκλεισμού, όχι μόνο των ατόμων με αναπηρίες (τα οποία έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από την καθημερινή ζωή της πόλης), αλλά και πολλών άλλων ακόμα εμποδιζόμενων ατόμων (υπερήλικες, μικρά παιδιά, κυοφορούσες, γονείς με καρότσια κλπ). Επί πλέον αυτός ο διωγμός των πεζών ενισχύει τη μεγαλύτερη στρέβλωση του κυκλοφοριακού σχεδιασμού προς όφελος ενός αντιπαραγωγικού και ακατάλληλου για τις πόλεις τρόπου μετακίνησης που στηρίζεται κυρίως στα ΙΧ αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες, και έμμεσα τη ρύπανση, το θόρυβο και τα ατυχήματα που αυτός προκαλεί. Πάνω απ’ όλα όμως, αυτή η βαρβαρότητα έρχεται σε αντίθεση με τη αίσθηση δικαίου και αποτελεί προσβολή προς τις πολιτιστικές και ανθρωπιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς η αντίδραση της αστυνομίας σ’ αυτές τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων κινητικότητας των πολιτών δεν είναι αυτή που αρμόζει σε ένα κράτος που ισχυρίζεται ότι προάγει τον πολιτισμό και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουμε διαπιστώσει ότι τα αστυνομικά όργανα στην καθημερινή δράση τους συνήθως αδρανούν και αδιαφορούν να επιβάλουν, ακόμα και αυτή την ανεπαρκή για την προστασία των πεζών νομοθεσία, προφασιζόμενα υπαρκτές ή προσχηματικές ελλείψεις μέσων και προσωπικού, και είναι εμποτισμένα με μια νοοτροπία κατά των πεζών, επιδιώκοντας την πάση θυσία και με κάθε τίμημα διευκόλυνση της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας. Έτσι, ακόμα και όταν τυχαίνει να είναι παρόντα σε μαζικές παραβιάσεις των χώρων των πεζών από τροχοφόρα, αδιαφορούν γι’ αυτές, είτε αδρανώντας, είτε ασχολούμενα με άλλα μικρότερης σημασίας καθήκοντα (π.χ τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, συνήθως σε σημεία που υπάρχει επαρκής σηματοδότηση – πολλές φορές μάλιστα καθυστερώντας τη διέλευση των πεζών προς όφελος της ταχύτερης κίνησης των οχημάτων!). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πεζοδρόμια μπροστά από τα αστυνομικά τμήματα είναι κατά κανόνα κατειλημμένα από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες (η εικόνα είναι από το αστυνομικό τμήμα Γλυφάδας, παρόμοια όμως εικόνα παρουσιάζουν όλα σχεδόν τα αστυνομικά τμήματα της χώρας). Έχουμε μάλιστα καταγγελίες φίλων και μελών της κίνησής μας, σύμφωνα με τις οποίες, παρόντα αστυνομικά όργανα, αν και εκλήθησαν να ελέγξουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πεζών, αρνήθηκαν να το πράξουν, επικαλούμενα ανυπαρξία ή αντίθετες οδηγίες από τους προϊσταμένους τους.

Είναι προφανές ότι η άρνηση αυτή των αστυνομικών οργάνων να εφαρμόσουν, ακόμα και αυτές τις στοιχειώδεις για την προστασία των πεζών διατάξεις του νόμου, είναι μια πράξη παράνομη, η οποία σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα επέσυρε ασφαλώς και κυρώσεις. Το χειρότερο όμως είναι, ότι η προκλητική αυτή αδράνεια και αδιαφορία μπροστά στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πεζών ενθαρρύνει και υποθάλπει την επιθετικότητα και θρασύτητα πολλών οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών κατά των πεζών, καθιστώντας έτσι την αστυνομία τον καθοριστικό παράγοντα της δημιουργίας και διατήρησης του προβλήματος. Παρεμπιπτόντως σημειώνουμε, ότι η απομάκρυνση των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών από τους χώρους κίνησης των πεζών αποτελεί μια ακόμα ανεκπλήρωτη προεκλογική υπόσχεση του κυβερνώντος σήμερα κόμματος (επισυνάπτουμε απόσπασμα από προεκλογικό φυλλάδιο).

Με σκοπό λοιπόν να συμβάλλουμε στην επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, όπως άλλωστε είναι και καταστατικός σκοπός του συλλόγου μας, παρακαλούμε για τα εξής:

να μας γνωστοποιήσετε τις οδηγίες που έχετε δώσει στα αστυνομικά όργανα, σχετικά με την προτεραιότητα και τη σημασία που θα πρέπει να δίνουν στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πεζών, και ιδιαίτερα στην παράνομη κατάληψη των χώρων κίνησής τους (πεζοδρόμια, διαβάσεις, πλατείες, πεζόδρομοι, πάρκα κλπ) από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες

να μας γνωστοποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται η τήρηση αυτών των οδηγιών

να μας επιτρέψετε την πρόσβαση (με λήψη αντιγράφου) στα έγγραφα, με τα οποία δίνονται οι παραπάνω οδηγίες

να μας πληροφορήσετε τι επιπλέον μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, ώστε να βελτιωθεί και, κυρίως, να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των πεζών.

Αθήνα 2 - 3 - 2006
ΠΕΖΗ
Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών
http://www.pezh.gr, Τ.Θ. 3188 Αθήνα 10210, E-mail: pezh@pezh.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 58 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54596977
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.