ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Εναντίον της Υ. Α. για τα επικίνδυνα απόβλητα και στη Κο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόβλητα - Μεταλλεία
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Τετάρτη, 12 Απρίλιος 2006

Εναντίον της Υπουργικής Απόφασης για τα επικίνδυνα απόβλητα και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Με αφορμή την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 13588/725 για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης έχει να παρατηρήσει τα εξής:

1. Στη χώρα μας η κατάσταση στον τομέα της επεξεργασίας – μεταφοράς – απόθεσης – εξυγίανσης των επικίνδυνων αποβλήτων είναι περίπου τριτοκοσμική. Ο πολυθρύλητος Εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες, ενώ η απαιτούμενη πολιτική βούληση για έναν αποτελεσματικό έλεγχο του όλου κυκλώματος διαχείρισης παραμένει απούσα ή διατυμπανίζεται μόνο στα χαρτιά.

2. Η ανάγκη να διαχειριζόμαστε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ τα τοξικά μας απόβλητα και να ελαχιστοποιήσουμε την απαράδεκτη και ακριβή εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες είναι προτεραιότητα πρώτης γραμμής.

3. Με την επίμαχη Υπουργική απόφαση υποβιβάζεται ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ, οι οποίοι καλούνται να παίξουν το ρόλο του κομπάρσου, ενώ ισχυροποιείται ο ρόλος των διορισμένων από την κυβέρνηση Περιφερειαρχών.

4. Μηδενίζεται ο λόγος των τοπικών κοινωνιών, παρότι εκείνες θα υποστούν τις επιπτώσεις από την όποια κακοδιαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, που θα θάβονται στην περιοχή τους. (Κατανοούμε ότι οι τοπικιστικές αντιδράσεις μερικές φορές εμποδίζουν έναν ορθολογικό εθνικό σχεδιασμό, αλλά ο τοπικισμός δεν αντιμετωπίζεται με έναν εξίσου επικίνδυνο συγκεντρωτισμό).

5. Συνεχίζεται η πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ και προσωπικά του κ. Σουφλιά, ο οποίος επιχειρεί να διαλύσει όργανα και θεσμούς που υπερασπίζονταν το περιβάλλον και να ισχυροποιήσει το ρόλο και την αυθαιρεσία της εκτελεστικής εξουσίας. Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε α) την επιχειρούμενη κατάργηση του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και την νομιμοποίηση των καταπατητών στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος  β) την παράκαμψη των αποφάσεων του ΣτΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της – παράνομης- εκτροπής του Αχελώου γ) τη διάλυση των φορέων Διαχείρισης των προστατευμένων περιοχών της χώρας, οι οποίες παραμένουν ξέφραγο αμπέλι, αν και αποτελούν το πολυτιμότερο κομμάτι του φυσικού κεφαλαίου της χώρας.

6. Ο νομός Κοζάνης συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να υποδεχτεί πολλά είδη επικίνδυνων αποβλήτων, λόγω της ύπαρξης των ορυχείων της ΔΕΗ, τα οποία αποτελούν μετά την λήξη της εκμετάλλευσης του λιγνίτη, χαβούζες «πρώτης τάξης». Έχουμε συνεπώς  έναν επιπλέον λόγο να αντιταχθούμε στις επιλογές αυτές της κεντρικής εξουσίας.

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης εκτιμά ότι η αντίδραση στην επίμαχη Υπουργική Απόφαση είναι κοινή υπόθεση της Αυτοδιοίκησης, του Οικολογικού κινήματος και των ενεργών πολιτών. Πέραν των κινήσεων που καλείται να κάνει η ΕΝΑΕ (Ένωση νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων) και η ΚΕΔΚΕ,  μπορεί να υπάρξουν και τοπικές κοινές πρωτοβουλίες. Για το λόγο αυτό, αφού ενημερωθήκαμε αναλυτικά από το Νομάρχη Κοζάνης, ήλθαμε σε επαφή με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, (μια αξιόπιστη οργάνωση που στελεχώνεται από έγκριτους νομικούς με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Δεκλερή), και με το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων ΠΑΝΔΟΙΚΟ, που εκπροσωπεί 70 περίπου οικολογικές οργανώσεις. Στόχος να κινηθεί νομική διαδικασία εναντίον της Υπουργικής Απόφασης με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Τόσο το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος όσο και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν, αφού ερευνήσουν όλες τις πτυχές της ΚΥΑ 13588/725. Για την πρωτοβουλία αυτή  έχει φυσικά ενημερωθεί και ο Νομάρχης Κοζάνης, με τον οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή, καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι, που αποτελούν μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος.

12-4-2006

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

* Πρωτοβουλία για συντονισμένη αντίδραση οικολογικών οργανώσεων και Αυτοδιοίκησης

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 76 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54606113
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.