ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000: Προστασία μόνο στα χαρτιά! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ , Παρασκευή, 28 Απρίλιος 2006

Το Δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών, που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκο επίπεδο. Αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών: Τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» για την Ορνιθοπανίδα και τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)». Μετά τον χαρακτηρισμό τους εντάσσονται στο Δίκτυο Natura 2000, και η διαχείρισή τους ακολουθεί τις διατάξεις του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΚ. Ειδικότερα για την ένταξη των ΤΚΣ πραγματοποιείται επιστημονική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση μεταξύ των Κρατών Mελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου των ΤΚΣ τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να κηρύξουν τις περιοχές αυτές ως «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης» το αργότερο μέσα σε μια εξαετία.

Ο Νομός Κοζάνης, ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας, ο δέκατος κατά σειρά, αν και δεν υπολείπεται σε οικολογικό του ενδιαφέρον και σημαντικά οικοσυστήματα, διαθέτει μόνο μία χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή στο όρος Βούρινος (Κοιλάδα του Μεσιανού νερού). Η εν λόγω τοποθεσία καλύπτει  μικρή έκταση και βρίσκεται αρκετά απομονωμένη ανάμεσα σε δυσπρόσιτες πλαγιές του Βούρινου, χωρίς να δέχεται σημαντικές ανθρωπογενείς πιέσεις.

Σκεπασμένο Σκεπασμένο

Αντίθετα, μια σειρά περιοχών του Ν. Κοζάνης, που έχουν ενταχθεί εδώ και χρόνια στον επιστημονικό κατάλογο του NATURA, υφίστανται συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση και δυστυχώς δεν έχουν ακόμη χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενες. Η τοποθεσία ¶ρκευθοι Κοζάνης – Πτολεμαϊδας, το όρος Πόρτα των Καμβουνίων, η αλπική ζώνη του Σινιάτσικου, το τμήμα των Πιερίων στο Βελβενδό, καθώς και μεγάλη έκταση του ¶νω Βοϊου πληρούν όλα τα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν στο Δίκτυο NATURA 2000 και να προστατευθούν. Όμως κι εδώ οι καθυστερήσεις λειτουργούν εις βάρος της προστασίας της φύσης.

Πλατανόδασος Ρυμνίου Πλατανόδασος Ρυμνίου

Βέβαια, ακόμη κι όταν οι παραπάνω περιοχές χαρακτηριστούν ως προστατευόμενες, η προστασία τους δυστυχώς θα παραμείνει υποτυπώδης. Η ελληνική εμπειρία στις μέχρι σήμερα ενταγμένες στο Δίκτυο περιοχές αναδεικνύει την απουσία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και γνώσης των δυνατοτήτων δράσης εντός αυτών, την έλλειψη ενημέρωσης των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, την έλλειψη δικτύου παρακολούθησης, ολοκληρωμένης και βιώσιμης διαχείρισης, τη μη συμμόρφωση στις οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος, τη ρύπανση των νερών και του εδάφους από εξωτερικές πηγές, τους κινδύνους από πυρκαγιές, την υπερβόσκηση και τη λαθροθηρία.

Μια σειρά αναγκαίων ενεργειών που θα πρέπει άμεσα να ληφθούν είναι ο καθορισμός των χρήσεων γης στους προστατευόμενους χώρους, η επανεξέταση των ορίων τους, η αποκέντρωση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων ελέγχου, η ουσιαστική εφαρμογή της προβλεπόμενης νομοθεσίας, η διεύρυνση των κριτηρίων και η απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης στο Δίκτυο νέων περιοχών.

Η ορθή διαχείριση των υφιστάμενων περιοχών Natura του Ν. Κοζάνης και ο χαρακτηρισμός νέων  περιοχών ως προστατευμένων  είναι ευθύνη της Πολιτείας και ξεκινάει από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να καταλήξει στην Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περιμένουμε λοιπόν από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες για να ξεκολλήσουν το θέμα και να το αντιμετωπίσουν ως πρώτης προτεραιότητας. Το φυσικό κεφάλαιο του τόπου πρέπει να τύχει της προστασίας που του αξίζει, πριν είναι πολύ αργά.

Κοζάνη 26 Απριλίου 2006

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54573173
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.