ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ποια θέση θα πάρετε για τα δάση κ. βουλευτές; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δάση
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Δευτέρα, 26 Ιούνιος 2006

Το κειμενο  αυτό ειναι ‘δανεισμένο» απο την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, η οποία το απέστειλε στους βουλευτές Κέρκυρας. Θέμα τα δάση και η επικειμενη δασοκτόνα τροποποίηση του Συντάγματος

Μια ανάλογη έκκληση, με μικρές αλλαγές, απευθύνει και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης στους βουλευτές του νομού μας, ζητώντας να σταθουν στο ύψος τους και να καταψηφίσουν οποιαδήποτε τροποποίηση σε βάρος των δασών

Προς βουλευτές του Ν. Κοζάνης
κ.κ.  Ν. Τσιαρτσώνη, Μ. Παπαδόπουλο, Γ. Κασαπίδη, Λ. Λωτίδη και Ι. Βλατή

Ποια θέση θα πάρετε για τα δάση;

Όλο και περισσότεροι φορείς και ειδήμονες καταδικάζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να υποκύψει στις πιέσεις των κάθε είδους «δασοφάγων» και να συμπεριλάβει στο ευρύτερο νομοσχέδιο τροποποίησης  του συντάγματος, την αλλαγή του άρθρου 24 που προστατεύει τα δάση.

Εκτός από το σύνολο των Συλλόγων των δασολόγων της χώρας και σημαντικούς φορείς, όπως η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, πολλοί περιβαλλοντικοί και άλλοι φορείς με την στήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος, συμπαρατάσσονται σε μια μεγάλη προσπάθεια υπεράσπισης των δασών και τελικά διάσωσης της χώρας.  

Πρόκειται πράγματι περί διάσωσης της χώρας μας, διότι το σημαντικότερο κεφάλαιο που διαθέτουμε σήμερα είναι το φυσικό κεφάλαιο: τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, τα οικοσυστήματα, οι κάθε ειδους  υγροβιότοποι. Ειναι οι απαραίτητοι πόροι για την επιβίωση του ανθρώπου και όλων των ειδών της φύσης, για την ανάπτυξη της γεωργικής και γενικώτερα της πρωτογεούς  παραγωγής, του τουρισμού, κλπ. Συνεπώς το φυσικό κεφάλαιο ανήκει σε όλες τις γενιές, παρελθούσες, παρούσες και επερχόμενες.

Ειναι λοιπόν πολλοί οι λόγοι, περιβαλλοντικοί - οικονομικοί – ηθικοί, για τους οποίους οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα δάση από κάθε είδους επιθέσεις.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιφανές στέλεχος της Ν.Δ. κ. Σταύρος Δήμας, σε μια από τις ομιλίες του πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία τροποποίηση του άρθρου 24. Αν τελικά συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο στην τροποποίηση του συντάγματος «θα είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που θα έχει διαπράξει ποτέ η κυβέρνηση». Επίσης συνομιλώντας την ίδια ημέρα με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή τον συμβούλευσε να μην διαπράξει «το μεγαλύτερο σφάλμα της θητείας του σαν πρωθυπουργός». Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα περιβάλλοντος έχει ήδη σταθεί στο πλευρό μας στον σημαντικό αγώνα αυτό.

Με αφορμή την μεγάλη Πανελλήνια σύσκεψη οργανώσεων, φορέων και ειδημόνων που έγινε για δεύτερη φορά γύρω από το θέμα αυτό με μεγάλη επιτυχία, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, επιθυμούμε να καλέσουμε τους πέντε βουλευτές του νομού Κοζάνης  να πάρουν θέση, προτείνοντάς τους τα εξής:

- Να εκφράσουν από τώρα δημοσίως την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε τροποποίηση του άρθρου 24

- Να ενημερωθούν καλύτερα για τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τα κόμματα τους πριν έλθει στη Βουλή το θέμα με τη σημερινή δασοκτόνο του μορφή.

- Να προσπαθήσουν να επηρεάσουν και άλλους συναδέλφους τους βουλευτές και

- Να ζητήσουν την συμπαράσταση των ψηφοφόρων τους

Επί 40 χρόνια τώρα, υπήρξε μια αντίσταση, απέναντι στους επίδοξους καταπατητές των δασών. Μπορει να μην ήταν αυτή που θα θέλαμε, αλλά είχε συχνά τη στήριξη, έστω δυσκινητη και γραφειοκρατική, από του νόμους και τους θεσμούς του  κράτους. Αποφασιστική ήταν η συμβολή και του Συμβούλίου  της Επικρατείας, που με τη βοήθεια του οικολογικού κινήματος και των δασολογικών οργανώσεων, κατάφεραν να κρατήσουν μέχρι σήμερα την Ελληνική φύση ζωντανή.

Δεν νομίζουμε  ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης, που θα αποδεχθεί ότι εγιναν τόσοι πολύχρονοι αγώνες , για να παραδοθούν σήμερα τα δάση της χώρα μας για λεηλασία μεσω μιας «πονηρής» τροποποίησης.  

Πως ειναι δυνατόν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προεκλογικά  υπόσχονταν «κράτος δικαίου», «τήρηση της νομιμότητας» και «προστασία περιβάλλοντος» σήμερα να προωθει ένα από τα πιο ύπουλα, ρουσφετολογικά, καταστρεπτικά, αντί-περιβαλλοντικά, νομοσχέδια.

Θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος  η κυβέρνηση αν δεν αποσύρει  την πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που συρρικνώνει τα δάση, και αν δεν αντισταθεί στα σχέδια όσων θέλουν να επιχειρήσουν την εκποίηση του δασικού μας πλούτου.

Το κόστος αυτό επιμερίζεται προφανώς  σε όλον τον πολιτικό κόσμο που ενδεχομένως στηρίξει αυτή τη δασοκτόνο τροποποίηση.

Εσείς, τι θέση θα πάρετε;

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 60 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228498
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.