ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι θέσεις του οικολογικού κινήματος για το Σύνταγμα κα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δάση
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος - ΠανΔΟικΟ , Τρίτη, 27 Ιούνιος 2006

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
 
Αθήνα, 26.6.2006

Επιτροπή Νομικών και Δασολόγων, ενεργούσα κατ’ εξουσιοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα 26 Ιουνίου με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέκο Αλαβάνο, στον οποίον ανακοίνωσε την απόλυτη αντίθεση των οργανώσεων αυτών προς τις Κυβερνητικές προτάσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος περί προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων, καθώς και για την ίδρυση του ‘Συνταγματικού Δικαστηρίου’.

Οι θέσεις αυτές έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που ακολουθεί.


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
όπως εκφράσθηκαν από 111 περιβαλλοντικές οργανώσεις της Χώρας

Το Οικολογικό Κίνημα της Χώρας εκφράζει την βαθιά απογοήτευση και ανησυχία του, διότι οι Κυβερνητικές προτάσεις για την Αναθεώρηση διατάξεων του ισχύοντος Συντάγματος:

1. Διαπράττουν ασέβεια προς την σαφή βούληση του λαού με την ανακίνηση θέματος οικοπεδοποιήσεως των δασικών εκτάσεων, 5 μόλις έτη αφότου (2001) η παλλαϊκή αντίδραση είχεν αποτρέψει παρόμοια σχέδια των οικονομικών συμφερόντων που υπηρετούν και σήμερα οι προτάσεις της Κυβερνήσεως.

2. Εν τούτοις, οι κυβερνητικές προτάσεις αποτολμούν να νομιμοποιήσουν συλλήβδην και αναδρομικώς όλη την μέχρι του έτους 1975 γενομένη καταστροφή των δασών και δασικών εκτάσεων, αποχαρακτηριζομένων ήδη και παραδιδομένων στην οικοπεδοποίηση.

3. Η οικοπεδοποίηση στην Χώρα έχει λάβει τις διαστάσεις ανομίας.  Και οι κυβερνητικές προτάσεις ενθαρρύνουν την συνέχιση της ανομίας αυτής και στο μέλλον, αφού την επιβραβεύουν και επιχειρούν να εισαγάγουν ανύπαρκτη και αστήρικτη διάκριση δασών και δασικών εκτάσεων.

4. Οι κυβερνητικές προτάσεις θέλουν να κατισχύσουν και αυτής της δικαστικής κρίσεως για την έννοια των δασών.  Επεμβαίνουν στην αποδεικτική διαδικασία ενώπιον των Δικαστηρίων και περιορίζουν τα αποδεικτικά στοιχεία μόνον στις αεροφωτογραφίες του έτους 1975.

5. Επιχειρούν να εξουδετερώσουν την σπουδαία και διεθνούς φήμης νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τον ηγετικό του ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, με την σύσταση πολιτικού κατ’ ουσίαν σώματος, εξαρτωμένου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το οποίον ονομάζεται «Συνταγματικό Δικαστήριο».  Στην συνείδηση του Ελληνικού λαού, δικαστές είναι μόνον οι λειτουργοί που διανύουν ισόβιον ανεξάρτητον σταδιοδρομία εντός των κόλπων της Δικαιοσύνης.

6. Χρησιμοποιούν την Χωροταξία και Πολεοδομία όχι για να προστατεύσουν -ως επιτάσσει το ισχύον άρθρο 24 του Συντάγματος- το περιβάλλον, αλλά για να διευκολύνουν και νομιμοποιήσουν την υποβάθμιση και καταστροφή που επιζητούν τα οικονομικά συμφέροντα της αγρίας αναπτύξεως.  Εξ ορισμού, όμως, η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων είναι ασύμβατη με την πολεοδομία, μόνη δε χωροταξία των δασών, ειδικώς προβλεπομένη στο Σύνταγμα, είναι το Δασολόγιο.  Ο μοναδικός προορισμός των δασών και των δασικών εκτάσεων στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμίου οικολογικής κρίσεως είναι να μείνουν ακέραια και άθικτα για να συμβάλουν στην οικολογική ισορροπία.

Το Οικολογικό Κίνημα της Χώρας θα αγωνισθεί και τώρα, όπως αγωνίσθηκε στο παρελθόν, για την διάσωση των δασών και των δασικών εκτάσεων.  Επιτροπή νομικών και δασολόγων θα ενημερώσει τους πολιτειακούς παράγοντες και τα πολιτικά κόμματα.  Μείζων Συντονιστική Επιτροπή θα αναλάβει την ευρύτερη κινητοποίηση του λαού.  Το Οικολογικό Κίνημα αποδοκιμάζει την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, με την οποία, η μεν εν ψυχρώ επιχειρουμένη καταστροφή των δασικών εκτάσεων εμφανίζεται ως ‘προστασία’ αυτών, ακόμη δε και ως ‘αξιοποίηση’ και ‘βιώσιμη ανάπτυξη’ αυτών, η δε απροκάλυπτη παρέμβαση στην Δικαιοσύνη περιγράφεται ως ‘περαιτέρω διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης’!

Ενώπιον της καταστάσεως αυτής, η στοιχειώδης εντιμότης του δημοσίου βίου της Χώρας επιβάλλει να απόσχουν της ψηφοφορίας στην Βουλή για την έγκριση των ανωτέρω προτάσεων οι βουλευτές που, είτε αυτοί είτε στενοί συγγενείς των, είναι ιδιοκτήτες δασών και δασικών εκτάσεων.  Θεμελιώδης κανών του Κράτους Δικαίου ορίζει ότι ουδείς δημόσιος λειτουργός δικαιούται να κρίνει υποθέσεις από τις οποίες εξαρτάται προσωπικό του συμφέρον.  Ο κανών αυτός, ισχύων και για τον τελευταίο τμηματάρχη, ισχύει βεβαίως και κατά μείζονα λόγο και για τους εκπροσώπους του Έθνους._

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Καλλιδρομίου 30 και Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια 11473 ΑΘΗΝΑ, 1ος όρ.,  Τηλ/φαξ 210-3823.850
ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Α. Γαζή 216, 37300,  ΒΟΛΟΣ, τηλ: 24210-20.620

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 58 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228451
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.