ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 14 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανακόλουθο και επικίνδυνο για την ανάπτυξη της χώρας τ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ , Πέμπτη, 10 Αύγουστος 2006

Ανακόλουθο ως προς τις ίδιες τις αρχές που υποτίθεται ότι θέτει, επικίνδυνο για τους στόχους (φανερούς και μη) που υποτίθεται ότι επιδιώκει να υπηρετήσει, είναι στο σύνολό του το σχέδιο νόμου για τον «αιγιαλό και παραλία» που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στο άρθρο 2, παράγραφος 1, ορίζεται ότι «ο αιγιαλός, η παραλία, η όχθη και η παρόχθια ζώνη είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στη Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού», στην αμέσως επόμενη παράγραφο, οι συντάκτες του σ/ν φροντίζουν να αναιρέσουν όλα αυτά υπογραμμίζοντας ότι «η ελεύθερη και ακώλυτη αμφίδρομη επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα ή τον ποταμό ή τη λίμνη» μπορεί να πάψει να ισχύει «...για κοινωφελείς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς σκοπούς και για την εξυπηρέτηση δραστηριοτήτων, τις οποίες προβλέπει ο νόμος»!

Και επειδή ο «νόμος», σε όλα τα επόμενα άρθρα του, προβλέπει ότι «η παραχώρηση δύναται να γίνει και απευθείας με ή χωρίς αντάλλαγμα» δια πάσα χρήση (στην κυριολεξία τίποτα δεν αφήνει χωρίς να προβλέπει παραχώρηση και παρόλα αυτά, για καλό και για κακό, προσθέτει και την έκφραση «για την εξυπηρέτηση ...αναπτύξεως της εθνικής οικονομίας» !!!), ξεχώντας την αρχή της αειοφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού, είναι ξεκάθαρο ότι αποβλέπει σε μια γενικευμένη υποθήκευση του φυσικού και οικολογικού παράκτιου αποθέματος της χώρας, το οποίο αποτελεί – κατά κοινή αντίληψη και παραδοχή – το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, για την ανάπτυξη π.χ. ενός βιώσιμου τουρισμού.

Με την κατάργηση, μάλιστα της έως και σήμερα προβλεπόμενης παραλιακής ζώνης των 50 μέτρων και του καθορισμού στο εξής – και κατά το δοκούν – νέας ζώνης, ακόμη και με πρωτοβουλία των κατά τόπους υπηρεσιών ή και με πρωτοβουλία των ιδιωτών, καθίσταται φανερό ότι βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρών κινδύνων αλλοίωσης της φυσικής μορφολογίας των ακτών, για την εξυπηρέτηση παντός είδους συμφερόντων.

Χαρακτηριστικές, εν προκειμένω, είναι οι φωτογραφικές διατάξεις που αναφέρονται σε περιοχές «φιλέτα» των Δωδεκανήσων (κυρίως της Ρόδου), όπου η παραλιακή ζώνη «καρατομείται» και περιορίζεται σε πλάτος 12 μέτρων, ενώ η υπόλοιπη έκταση της παραλίας «καταγράφεται σαν δημόσιο κτήμα, το οποίο ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου» και άρα ...δύναται να παραχωρηθεί απ' ευθείας με ή χωρίς αντάλλαγμα !!!

Είναι προφανές – και μόνο με αυτές τις ενδεικτικές αναφορές – ότι το σχέδιο νόμου ούτε εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ούτε διασφαλίζει την άσκηση πραγματικά αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στια παραθαλάσσιες εκτάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση όφειλε να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες προστασίας των ακτών που αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή οικοσυστήματα του φυσικού περιβάλλοντος.

Το κείμενο – το οποίο χαρακτηρίζεται από κατά συρροή ανακολουθίες – δεν μπορεί να έχει συνταχθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες που ως έργο τους έχουν τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Εξυπηρετεί συγκεκριμένα και χρονίζοντα αιτήματα συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, επιβραβεύει – και αυτό – όσους κατά το παρελθόν προχώρησαν σε καταλήψεις δημόσιας γης και εξασφαλίζει ελευθερία «κινήσεων» για ανεξέλεκτη παραχώρηση κάθε παραλιακής έκτασης, εφόσον τεθεί ως αίτημα από επίδοξους επενδυτές, ανεξαρτήτου έκτασης και σημασίας για την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον επένδυσης.

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη και θετικές θετικές διατάξεις, όπως αυτές που αναφέρονται στα τεχνικά ζητήματα, στην σύντμηση του χρόνου για τον καθορισμό της παραλίας και στις κατεδαφίσεις αυθυαίρετων κατασκευών επί της παραλίας, που επί δεκαετίες ήταν αίτημα και του ΤΕΕ, κινδυνεύουν να απαξιωθούν.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
27 Ιουλίου 2006

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 10 Αύγουστος 2006 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 45 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54596790
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.