ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 19 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πόσο χημικός είναι ο ξιφίας που καταναλώνετε; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
WWF Ελλάς , Τρίτη, 29 Αύγουστος 2006

Βρυξέλλες/Αθήνα, 29-8-06: Βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας ανιχνεύθηκαν από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε ξιφίες της Μεσογείου, στην πρώτη έρευνα που έχει ποτέ διενεργηθεί σχετικά. Τα PBDE (πολυβρωμιουχοί διφαινυλαιθέρες) είναι μια κατηγορία τοξικών με ευρεία χρήση, θεωρούνται πολύ ανθεκτικά και πολύ βιοσυσσωρεύσιμα και υπάρχουν σε προϊόντα όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις, χαλιά.

Παρά το γεγονός πως τα περισσότερα επιβραδυντικά φλόγας έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη, συγκεντρώσεις αυτών εξακολουθούν να ανιχνεύονται στον ξιφία της Μεσογείου.

Η έρευνα του WWF με τίτλο «Χημική μόλυνση της Μεσογείου: μελέτη του ξιφία», διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Σιένα. Δεκαεπτά δείγματα ξιφία από τις ιταλικές ακτές εξετάστηκαν για υπολείμματα 28 επικίνδυνων χημικών, όπως  οργανοχλωριωμένα εντομοκτόνα (HCB και το απαγορευμένο DDT), υπερφθοριωμένα χημικά (PFOS και PFOA, που χρησιμοποιούνται σε υφάσματα, συσκευασίες τροφίμων και αντικολλητικά σκεύη) και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (19 τύποι PBDE). Και τα τρία χημικά γκρουπ της έρευνας θεωρούνται ορμονικοί διαταράκτες, ουσίες δηλαδή οι οποίες επεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα των οργανισμών, ενώ τα βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας έχουν συνδεθεί με την αλλαγή των νευρολογικών λειτουργιών και της αναπαραγωγικής ικανότητας των ζώων. Συγκεκριμένα, οργανοχλωριωμένα χημικά βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα ξιφία που εξετάστηκαν, βρωμιούχα επιβραδυντικά σε όλα εκτός από ένα, ενώ δεν ανιχνεύθηκαν υπερφθοριωμένα χημικά.

Όπως φαίνεται από την έρευνα του WWF, η υπάρχουσα νομοθεσία απέτυχε να προστατεύσει τα οικοσυστήματα της Μεσογείου από την απειλή των επικίνδυνων χημικών. Πολλά από αυτά έχουν ήδη ανιχνευθεί πέρα από τον ξιφία και σε άλλα είδη της Μεσογείου, όπως δελφίνια, φάλαινες, πουλιά, ψάρια, ασπόνδυλα και άλγη.

Ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, αναφέρει: «H παρουσία επιβραδυντικών φλόγας στο σώμα ειδών όπως ο ξιφίας αποτελεί άλλη μια ηχηρή υπενθύμιση προς τους πολιτικούς της ΕΕ ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο που παράγονται, ελέγγχονται και διακινούνται τα χημικά».      

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, όπως σημειώνει ο Silvano Focardi, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σιένα, σχετίζεται με το γεγονός πως «οι περισσότερες έρευνες παρακολούθησης ασχολούνται μόνο με παλιότερα χημικά, όπως τα PCBs. Γνωρίζουμε ελάχιστα για την παρουσία των λεγόμενων νεότερων χημικών -όπως τα βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας- στη Μεσόγειο και τις επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα. Συχνά, η ανακάλυψη ενός νέου επικίνδυνου χημικού γίνεται μόνο κατά τύχη. Ένας ισχυρός κανονισμός REACH, που θα ελέγξει σωστά τα χημικά, θα μας βοηθήσει να βγούμε από το σκοτάδι της άγνοιας».

Το REACH, αν εφαρμοστεί σωστά, μπορεί να ανακαλύψει και να απαγορεύσει τα πιο επικίνδυνα χημικά. Γι’ αυτό το λόγο, ο κανονισμός χρίζει ενδυνάμωσης. Οι πολιτικοί της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και των Υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, οφείλουν να επιδείξουν την ανάλογη πολιτική βούληση και να διασφαλίσουν ότι η νέα νομοθεσία για τα χημικά θα προστατεύσει από περαιτέρω μόλυνση όχι μόνο τη Μεσόγειο, αλλά και την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών WWF Ελλάς,
a.plitharas@wwf.gr, 210 3314893.

Επισκευθείτε το wwf.gr από όπου μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της έρευνας «Χημική μόλυνση της Μεσογείου: μελέτη του ξιφία» στην Αγγλική γλώσσα.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 89 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54654106
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.