ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Πρωτοβ. Χανίων Πέμπτη 27 Ιούν 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ (Περί συνεδριακών κέντρων) Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αγ. Απόστολοι
Υποψήφιοι της "Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας - Οικολόγοι" , Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2006
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ (Περί συνεδριακών κέντρων)

Θα έπρεπε να μας προβληματίζει όλη αυτή η φιλολογία γύρω από το συνεδριακό κέντρο στους Αγίους Αποστόλους, την "ανάγκη" δημιουργίας γηπέδου γκολφ κ.λπ. Συζητάμε για τεράστιες επενδύσεις από τις οποίες θα ωφεληθούν πόσοι και ποιοι; Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και για ποιους; Θα είναι οι θέσεις εργασίας για ντόπιους ή τα διευθυντικά στελέχη αλλά και το κατώτερο προσωπικό θα είναι εισαγόμενα; Κι αν υπάρχουν τελικά θέσεις εργασίας για ντόπιους, τι είδους θέσεις εργασίας θα είναι; Για γκαρσόνια και προσωπικό καθαριότητας και συντήρησης του συνεδριακού κέντρου και του γκολφ; Μα, αν πρόκειται να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για γκαρσόνια και προσωπικό καθαριότητας, είναι ανάγκη να κατασπαταλήσουμε δισεκατομμύρια; Πρέπει να καταστρέψουμε την ανάσα της πόλης των Χανίων, τη δημόσια δασική έκταση και χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο στους Αγίους Αποστόλους, για να φτιάξουμε απλά μερικές θέσεις εργασίας γκαρσονιών;

Μήπως θα ήταν πολλαπλάσια ωφέλιμο με τα ίδια χρήματα να χρηματοδοτηθούν πολλές μικρές επιχειρήσεις που αναστηλώνουν παραδοσιακά κτίρια και δημιουργούν ξενώνες, να επιδοτηθούν μικροκαλλιεργητές για να στραφούν σε τοπικά βιολογικά προϊόντα; Ήδη τέτοιες δραστηριότητες γνωρίζουν άνθηση σε αρκετές περιοχές του νομού Χανίων κυρίως σε ορεινά τμήματα του Αποκόρωνα και της Κισάμου. "Το μικρό είναι όμορφο" είναι ο τίτλος ενός κλασικού πλέον οικολογικού βιβλίου του Ε.Φ. Σουμάχερ, το οποίο υποστήριζε τα μικρά έργα, τις μικρές επιχειρήσεις και την τεχνολογία που υποστηρίζει το μικρό μέγεθος.

Το μικρό μέγεθος απαιτεί ελάχιστα χρήματα ως επένδυση, δεν αποπροσωποποιεί τις κοινωνικές σχέσεις, αντίθετα δίνει τη δυνατότητα της συμμετοχής των εργαζομένων στη διοίκηση μιας επιχείρησης (αυτοδιαχείριση), προωθεί τη δημοκρατία. Αντίθετα, μια μεγάλη επιχείρηση, ένα εργοστάσιο μεγάλου μεγέθους είναι πολύ πιο δύσκολο να λειτουργήσει και να διοικηθεί και συνήθως σε αυτό υπάρχει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, με μια μικρή ομάδα διοίκησης κατά κανόνα και, βεβαίως με μια μικρή ομάδα ανθρώπων (ιδιοκτήτες) οι οποίοι καρπώνονται τα κέρδη της επιχείρησης, σπανίως μοιραζόμενοι ελάχιστα από αυτά με τους εργαζόμενους.

Ένας άλλος θεωρητικός της οικολογίας, ο Αντρέ Γκορζ, κάνει λόγο για "ένταση εργασίας" αντί για "ένταση κεφαλαίου", δηλαδή για την ανάγκη να δημιουργούνται επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται τεράστια κεφάλαια αλλά επιχειρήσεις που βασίζονται στην εργασία, που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Αλλά και πέρα από αυτό, έχουμε εξετάσει εάν υπάρχει πραγματική ανάγκη για συνεδριακό κέντρο; Τα άλλα συνεδριακά κέντρα που υπάρχουν στο Νομό Χανίων (Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων κ.ο.κ.) πόσες μέρες το χρόνο λειτουργούν; Κι αν κρίνουμε ότι θα ήταν χρήσιμο ένα επιπλέον συνεδριακό κέντρο, γιατί θα πρέπει να γίνει στο χώρο πρασίνου και τον αρχαιολογικό χώρο των Αγίων Αποστόλων, επιβαρύνοντας και τις τελευταίες ελεύθερες παραλίες που έχουμε δίπλα στα Χανιά;

Γιατί θα πρέπει μια νέα επένδυση, η οποία μάλιστα θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να γίνεται σε βάρος του οξυγόνου που αναπνέουμε στα Χανιά, σε βάρος της φύσης και των ελεύθερων παραλιών που με κόπο διασώσαμε μέχρι τώρα; Γιατί να μην συνδυάζεται η όποια νέα επένδυση με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου των Χανίων.

Γιατί να μη γίνει, εφ' όσον κάποιοι επιμένουν, συνεδριακό κέντρο στα Νεώρια, τα οποία κρατάμε κλειστά κι ερειπωμένα από τη μέρα του σεισμού; Να επενδύσουμε χρήματα στην προστασία και όχι στην καταστροφή! Τι καλύτερο, από τα δημόσια κονδύλια να χρησιμοποιηθούν για την αναστήλωση και ανάδειξη των Νεωρίων, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων; Και φανταστείτε πόσο ενθουσιασμένοι θα είναι οι επισκέπτες και οι σύνεδροι βλέποντας τα τεράστια αυτά κτίρια επισκευασμένα να λειτουργούν! Και να περπατάνε μέσα σε ένα χώρο γεμάτο ιστορία από τη βενετσιάνικη περίοδο της πόλης; Και να μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους στο Ενετικό Λιμάνι και την Παλιά Πόλη;

Κι ακόμη, όρεξη και φαντασία να 'χουμε, γιατί να μη βάζουμε κι ένα καραβάκι να πηγαίνει τους σύνεδρους και τους επισκέπτες για μπάνιο στους Αγίους Αποστόλους και το Σταυρό;. Κι αν πάμε ακόμη παραπέρα, μήπως θα 'πρεπε να ψάξουμε και την περίπτωση λειτουργίας το καλοκαίρι τουλάχιστον, τη λειτουργία καθημερινής ακτοπλοϊκής γραμμής σύνδεσης των Χανίων με τα βόρεια παράλια, με μικρά καράβια και φτηνό εισιτήριο, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τα λεωφορεία, αλλά στη θάλασσα πλέον; Και τους τουρίστες αλλά και πολλούς ντόπιους θα ενθουσίαζε, μειώνοντας την κίνηση από και προς τις παραλίες στους δρόμους του βόρειου άξονα.

Υπάρχουν λοιπόν λύσεις, εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες, που μπορούν και πολλούς να ωφελούν αντί για λίγους μόνο, και τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό μας να προστατεύουν. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το μικρό είναι όμορφο, ότι η φύση αξίζει να προστατευτεί, ότι τα μνημεία μας, η Παλιά Πόλη, οι παραλίες και οι χώροι πρασίνου όπως οι Άγιοι Απόστολοι είναι θησαυρός ανεκτίμητος που πρέπει να προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Οι οικολόγοι υποψήφιοι για το Δήμο Χανίων:
Κατερίνα Αναστασάκη, Κατερίνα Καλυβιανάκη, Βαγγέλης Κατσανεβάκης, Γιώργος Παπαδάκης, Φώτης Ποντικάκης
Με το συνδυασμό "Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία – Οικολόγοι" (υποψήφιος δήμαρχος Ν. Παπαντωνάκης)


Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 03 Οκτώβριος 2006 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 208 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 36720028
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.