ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ομόφωνη Απόρριψη της Επέκτασης του Χυτηρίου Μολύβδου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απόβλητα - Μεταλλεία
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑ , Τρίτη, 28 Νοέμβριος 2006
Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το δικτυακό τόπο www.antigold.gr (*)

Δελτίο τύπου

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006

Ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής στη συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου, για την επέκταση του χυτηρίου ανάκτησης μολύβδου από παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων στο Στανό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο η ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία.

Τη μέρα της συνεδρίασης, σχολεία και επιχειρήσεις έκλεισαν στο Στανό και σύσσωμο το χωριό πήγε με πούλμαν στον Πολύγυρο για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στη λειτουργία του ρυπογόνου εργοστασίου. Παρόντες στη συνεδρίαση για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους του Στανού ήταν και μέλη Οικολογικών Οργανώσεων Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

Το εργοστάσιο της εταιρείας ΑΦΟΙ ΒΑΦΕΙΑΔΗ Ο.Ε. που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Στανό, είχε προκαλέσει από την αρχή την ανησυχία των κατοίκων. Οι ανησυχίες εστιάζονται στην υποβάθμιση της μέχρι τώρα αμόλυντης αυτής περιοχής και στους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων από τα άκρως επικίνδυνα στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα της χύτευσης του μολύβδου. Ο τοξικότατος μόλυβδος είναι γνωστό ότι έχει ολέθριες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά για τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Και ο Στανός θα έπρεπε να είναι το καμάρι της Ελλάδας, καθώς είναι το χωριό με το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών και τις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες της χώρας.

Ο κ.Βαφειάδης ζητάει τώρα επέκταση της παραγωγής από 2 τόνους την εβδομάδα σε 10 τόνους την ημέρα – δηλαδή πολλαπλασιασμό της ρύπανσης της περιοχής και πολλαπλασιασμό των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των παιδιών.

Στις 24 Νοεμβρίου, μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό για την εταιρεία κλίμα, το σύνολο των Νομαρχιακών Συμβούλων τοποθετήθηκαν αρνητικά στην επέκταση της δραστηριότητας και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας. Ο αντινομάρχης κ. Πρώιος, μιλώντας εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής, εισηγήθηκε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας, παρά την αντίθετη άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλων αρμόδιων φορέων. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας απέφυγε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα και δεν έπεισε τελικά κανέναν.

Κατά τη συζήτηση προέκυψε μια σειρά από συμπεράσματα χρήσιμα για τη συνέχεια του αγώνα μας:

- Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Κατά συνέπεια η αδειοδότηση μιας τέτοιας δραστηριότητας θα ήταν τουλάχιστον απερίσκεπτη πράξη.

- Η συγκεκριμένη βιομηχανία εκδιώχθηκε από το Δρακόντειο του Λαγκαδά ως υπεύθυνη για σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος.

- Η λειτουργία μιας τέτοιας βαριάς βιομηχανίας εντός της Γ' Ζώνης Προστασίας του υγροτοπικού συστήματος Κορώνειας-Βόλβης είναι παράνομη, σύμφωνα με το νόμο...

- Η λειτουργία της μονάδας είναι ασύμβατη με την αγροτική-κτηνοτροφική κατεύθυνση της περιοχής που εξαρτάται άμεσα από το καθαρό περιβάλλον.

Από όλους τους Νομαρχιακούς Συμβούλους τονίστηκε ότι η συμπαράσταση στους κατοίκους του Στανού δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια αρνητική γνωμοδότηση. Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνοδεύσει την απόφαση του με ατράνταχτα επιχειρήματα να ενεργήσει με τρόπο ώστε να μη μείνει κανένα περιθώριο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εγκρίνει τελικά την επέκταση του εργοστασίου.

Τέλος, ο ίδιος ο Νομάρχης κ. Λαφαζάνης δεσμεύτηκε να διερευνήσει τους νόμιμους τρόπους να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου.

Εμείς, οι κάτοικοι του Στανού, βλέπουμε την αναμφίβολα θετική αυτή απόφαση σαν ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη του σκοπού μας. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική απομάκρυνση του χυτηρίου του κ. Βαφειάδη από τον τόπο μας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας
Καραθανάση Μαρία: 6946962853, 2372061135
Χαλκιάς Αθανάσιος: 6948181983, 2372061129

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΟΛΥΒΔΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΝΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

(*) Το "Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων" δημοσιεύει το Δελτίο Τύπου των κατοίκων του Στανού και θα ενισχύσει με κάθε μέσο τον αγώνα τους.
Η περιοχή του Στανού είναι τμήμα της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας και αυτό που συμβαίνει εκεί με το χυτήριο μολύβδου είναι μια ακόμη έκφραση της γενικότερης πολιτικής που θέλει τη βόρεια Χαλκιδική χωματερή τοξικών αποβλήτων. Έναν τόπο προορισμένο για μεταλλεία, εργοστάσια εμπλουτισμού, χυτήρια μετάλλων και διάσπαρτα τοξικά απόβλητα - πράγματα αδιανόητα για την "άλλη" Χαλκιδική, με τις "καθαρές" τουριστικές δραστηριότητες.
Οι κάτοικοι του Στανού θα μας έχουν δίπλα τους γιατί αυτός ο τόπος αξίζει καλύτερη μοίρα από αυτήν που προσπαθούν να μας επιβάλουν.
Μαρία Καδόγλου, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, www.antigold.gr


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54605797
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.