Το 50% του πλούτου στον κόσμο κατέχεται μόνο από το 2% του |
|
|
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ -
Πλανήτης Γη
|
e
,
Παρασκευή, 08 Δεκέμβριος 2006
|
Από την Manila Ryce
Μια έρευνα που εκδόθηκε από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Έρευνας Οικονομικών της Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών δείχνει ότι ακόμα και οι χώρες μεσαίων εισοδημάτων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να φτάσουν τους πλουσιότερους της γης. Ο πλούτος είναι τόσο άνισα κατανεμημένος που το 50% των παγκόσμιων ενεργητικών (assets) κατέχονται μόνο από το 2% του πληθυσμού της γης. Αυτά τα νούμερα σχεδόν αντιστρέφονται όταν κοιτάξει κανείς από την άλλη μεριά του φάσματος, με τους μισούς ανθρώπους της γης να κατέχουν μόνο το 1% του παγκόσμιου πλούτου.
¶νθρωποι με περισσότερο από $2,200 σε ενεργητικό είναι στο πάνω μισό του πίνακα του παγκόσμιου ομίλου πλούτου, ενώ αυτοί που έχουν πάνω από $61,000 φτάνουν στο πάνω 10%. Οποιοσδήποτε έχει πάνω από $500,000 φτάνει στο πάνω 1%.
Η συγκέντρωση πλούτου σε διαφορετικές χώρες ποικίλει σημαντικά, με το 10% στις ΗΠΑ να κρατά το 70% του πλούτου της χώρας, σε σύγκριση με το 61% στη Γαλλία, 56% στην Αγγλία, 44% στη Γερμανία και 39% στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τον Anthony Shorrocks, διευθυντή του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών (UNU-Wider), ο αριθμός των πλούσιων ανθρώπων σε μια χώρα εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού, τον μέσο πλούτο και την ανισοκατανανομή του.
«Η Κίνα αποτυγχάνει να εμφανιστεί μεταξύ των υπερ-πλουσίων γιατί ο μέσος πλούτος της είναι μέτριος και ο πλούτος κατανέμεται ομαλά με διεθνή πρότυπα» είπε.
Καθώς οι χώρες γίνονται πλούσιες, ο πληθυσμός τους αλλάζει τρόπους με τους οποίους πλουτίζει, σύμφωνα με την Έκθεση.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η ιδιοκτησία, ιδιαίτερα το έγγειο και αγροτικό κεφάλαιο είναι σημαντικό, ενώ οι αποταμιεύσεις τείνουν να κυριαρχούν σε χώρες μεσαίων εισοδημάτων.
Μόνο σε ορισμένες προηγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία με αναπτυγμένους χρηματο-οικονομικούς τομείς υπάρχει έντονη όρεξη για την κατοχή equities και άλλων πιο εξεζητημένων οικονομικών ενεργητικών.
Το χρέος είναι επίσης χαμηλό στις φτωχές χώρες γιατί δεν υπάρχουν χρηματο-οικονομικοί θεσμοί που να επιτρέπουν στους ανθρώπους να δανείζονται.
Αντίθετα, λένε οι συγγραφείς «πολύ άνθρωποι σε πλούσιες χώρες έχουν αρνητικό καθαρό οικονομικό αντίκρυσμα και, κάπως παράδοξα, είναι μεταξύ των πτωχότερων ανθρώπων σε όρους πλούτου νοικοκυριού».
Μόνο η Βόρειος Αμερική κατέχει πάνω από 1/3 του παγκόσμιου πλούτου, ενώ έχει μόνο το 6% του πληθυσμού. Πράγματι, ο παγκόσμιος πλούτος είναι τόσο συγκεντρωμένος μεταξύ πολύ λίγων ώστε αν ήταν ίσα κατανεμημένος, καθένας θα είχε $20,500 κεφάλαιο να χρησιμοποιεί.
http://www.jwharrison.com/blog/2006/12/08/50-percent-of-wealth-in-the-world-owned-by-only-2-percent/ Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2006 Απόδοση για το ecocrete Ε.Κ.Μ. . ecocrete.gr . |