ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όχι στο Μεταλλείο των Σκουριών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων , Δευτέρα, 11 Δεκέμβριος 2006
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕΓ¶ΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ


11 Δεκεμβρίου 2006

Η μεγαλύτερη αίθουσα της Μ. Παναγίας, ο «Παράδεισος» που φιλοξένησε την ενημερωτική εκδήλωση για το φλέγον θέμα του μεταλλείου των Σκουριών, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από καθήμενους και ορθίους, μικρούς και μεγάλους. Πλήθος κόσμου ήταν και έξω από την αίθουσα, επειδή δεν χωρούσε και παρά το κρύο, επί πέντε ώρες παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τις υψηλού επιπέδου επιστημονικές εισηγήσεις.

Η αδιαπραγμάτευτη θέση των κατοίκων της Μ. Παναγίας να μην επιτρέψουν τη λειτουργία του επιφανειακού μεταλλείου των Σκουριών στο παρθένο δάσος του Κακάβου έγινε σαφής με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου. Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα «Παράδεισος» της Μ. Παναγίας έγινε η πρώτη ενημερωτική εκδηλωση για το φλέγον για την περιοχή ζήτημα των Σκουριών, με επιστημονικές εισηγήσεις υψηλού επιπέδου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Κάκαβος», μιας ταινίας φτιαγμένης από κατοίκους της Μ. Παναγίας, με ειδυλλιακές εικόνες του βουνού όπως είναι σήμερα και ζοφερές εικόνες του αύριο που υπόσχεται η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Ένας επιφανειακός κρατήρας, διαμέτρου 1200 και πλέον μέτρων και βάθους πάνω από 400 μ. θα μετατρέψει τις Σκουριές σε σεληνιακό τοπίο. Από τις εκρήξεις, τις αδιάκοπες φορτοεκφορτώσεις, την εξόρυξη, άλεση και λειοτρίβηση 60.000 τόνων πετρωμάτων ημερησίως, η περιοχή θα χάσει την ηρεμία της και θα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Τα τοξικά απόβλητα και στείρα του μεταλλείου θα καλύψουν πάνω από 9.000 στρέμματα του σημερινού πανέμορφου δάσους. Η τοξική σκόνη του μεταλλεύματος και η οξινη απορροή από τα θειούχα πετρώματα των Σκουριών θα απλωθεί στην ευρύτερη περιοχή, δηλητηριάζοντας ανθρώπους, ζώα και φυτά. Ένας πολύτιμος βιότοπος θα χαθεί.

Την ίδια εικόνα έδωσαν και οι τέσσερις επιστημονικές εισηγήσεις από τους καθηγητές του ΑΠΘ Γιώργο Τριανταφυλλίδη μεταλλειολόγο, λέκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρη Αλιφραγκή, αναπληρωτή καθηγητή της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Δανιήλ Σεργκελίδη, λέκτορα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και Κυριάκο Παναγιωτόπουλο, καθηγητή εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα έκλεισε με την προβολή ταινίας παραγωγής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), σχετικά με την τοξική ρύπανση από το εγκαταλελειμμένο μεταλλείο της Κίρκης του Νομού Έβρου.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις φορέων και κατοίκων οι οποίες ήταν στο σύνολό τους κατά του μεταλλείου. Ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γ. Βαγιωνάς, οι δύο Δήμαρχοι της Μ. Παναγίας, ο μελλοντικός και ο απερχόμενος, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κομμάτων και συλλόγων τόνισαν την αντίθεσή τους σε κάθε δραστηριότητα που θα θέσει σε κίνδυνο τον Κάκαβο.

Η θερμή ανταπόκριση του συγκεντρωμένου κόσμου στις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις ήταν πέρα από κάθε περιγραφή. Οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν ότι και ενημερωμένοι είναι και έχουν άποψη για τη ζωή τους και το μέλλον τους. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας που δοκίμασαν να αναλύσουν το πρόγραμμα «Σκουριές», αποχώρησαν από την αίθουσα αφού έγινε σαφές ότι ο κόσμος δεν ήθελε να ακούσει.

Εμείς, οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας, του Νεοχωρίου, του Παλαιοχωρίου, της Ιερισσού, της Χαλκιδικής, δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να συνομιλήσουμε με οποιαδήποτε εταιρεία. Το μέγεθος της καταστροφής που θα υποστεί ο Κάκαβος, ο πνεύμονας ζωής της περιοχής μας, είναι εύκολα αντιληπτό από τον κοινό νου και δεν χρειαζόμαστε να μάθουμε λεπτομέρειες. Απέναντί μας έχουμε το Ελληνικό Κράτος και μόνον αυτό και του ζητούμε να  μην εγκρίνει την ολοκληρωτική καταστροφή της Β. Χαλκιδικής.

«Όταν πρόκειται για υγεία και περιβάλλον, δεν το συζητάμε», δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ για τα λατομεία στο Μαρκόπουλο Αττικής, στα οποία επέβαλε πρόστιμα επειδή ρύπαιναν το περιβάλλον. Έχουμε την απαίτηση από την Κυβέρνηση να δείξει συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων.
 
Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής: oikoprochal@in.gr
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων: info@antigold.gr, www.antigold.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2006 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 95 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54573246
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.