ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ας σώσουμε τα Δάση μας! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
ΒΙΟΖΩ , Τετάρτη, 10 Ιανουάριος 2007
Λογαριάζαμε χωρίς τον Ξενοδόχο, ενεργοποιούμασταν λίγοι και χάσαμε την πρώτη μάχη. Το κλίμα έχει χαλάσει ανεπιστρεπτί.

Ας σώσουμε τα Δάση μας!

Η άπληστη βουλιμική κερδοσκοπία μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο βάραθρο. Θέλει να μειώσει ακόμη περισσότερο τα δάση και να τα κάνει οικόπεδα. Στις 17 Ιανουαρίου εισάγει στην Βουλή τροποποιήσεις των άρθρων 24, 117, 100 του Συντάγματος, που προστατεύουν τα Δάση.

Ο άνθρωπος, δηλαδή εμείς, κατοικήσαμε αυτόν τον πλανήτη εδώ και κάποιες χιλιάδες χρόνια, η Φύση μας φιλοξένησε και μας παρείχε όλα της τα αγαθά. Μέσα στα τελευταία 100 χρόνια κατορθώσαμε να την καταστρέψουμε τόσο ανεπανόρθωτα, που ο ξενοδόχος μας, δηλαδή η Φύση, έφτασε στα πρόθυρα της απόγνωσης. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, είναι ακόμη... χειρότερα! [1] Οι αυτόματοι μηχανισμοί προστασίας της Φύσης έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και επικίνδυνα καιρικά και άλλα φαινόμενα προβλέπονται δυσοίωνα.

Τα Δάση είναι οι πνεύμονες, το καταφύγιο και η μήτρα της Φύσης. Διατηρούν και δημιουργούν την βιοποικιλότητα, μαζεύουν και αποθηκεύουν το νερό για το καλοκαίρι και το κυριότερο δεσμεύουν το ρυπογόνο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μετατρέποντάς το σε χρήσιμο γι αυτά άνθρακα ενώ παράλληλα αποδίδουν, εμπλουτίζοντας έτσι την ατμόσφαιρα με το ζωτικό για τον άνθρωπο, οξυγόνο.

Τους δυόμισι τελευταίους αιώνες, η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα αυξήθηκε κατά 30%, λόγω της βιομηχανικής ανάπτυξης [2]. Σήμερα από τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απορροφάται μέσω φυσικής διαδικασίας το 40%, ενώ το υπόλοιπο 60% συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, επιτείνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. ¶ρα η αύξηση της συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα, καίγοντας καύσιμα είτε καταστρέφοντας δάση έχει διπλασιαστεί, αναδεικνύοντας την αντιστροφή όλο και πιο δύσκολη. Είναι σαν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με επιταχυντή (turbo) πατώντας γκάζι, πάνω σε ένα τοίχο. Γνωρίζουμε ότι αυτή η πορεία είναι αμετάκλητη γιατί, για την ώρα, σε παγκόσμια κλίμακα η αντίδραση είναι περιορισμένη, με μέτρα «ασπιρίνες». Στην Ελλάδα το 2010 θα παράγονται 150 εκατομμύρια τόνοι ρύπων πάνω από το όριο, που θεσπίστηκε στο Κιότο [3] και το οποίο θεωρείται ανεπαρκές («ασπιρίνη»).

Υπολογίζεται πως η βλάστηση, δασική και μη, συμβάλλει στην απορρόφηση του 40% των ρύπων. Στα πέντε τελευταία χρόνια χάθηκαν παγκοσμίως 370 εκατομμύρια στρέμματα  δάσους [4]. Στην Αττική μόνον χάσαμε από το 1990 το 24% των δασών μας! Σε όλη τη χώρα, δάση και περιαστικές εκτάσεις, πράσινοι ελεύθεροι χώροι μέσα στον αστικό ιστό, οικοδομούνται καθημερινά. Η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος έρχεται να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και να ενισχύσει τη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή. Με την μεθόδευση αυτή ιδιωτικοποιείται η δημόσια γη που ανήκει στους Έλληνες Πολίτες, παραδιδόμενη με μακρόχρονες μισθωτικές συμβάσεις 50 και 100 χρόνων στην ουσιαστική κυριότητα των εκμεταλλευτριών εμπορικών - τουριστικών συνήθως - επιχειρήσεων.

Το άρθρο 24 ΔΕΝ πρέπει να πειραχθεί, ούτε να συμπληρωθεί με οποιοδήποτε  περιεχόμενο, γιατί αυτή η  δήθεν θετική τροποποίηση δίνει την δυνατότητα στους κερδοσκόπους να παρακάμψουν την ασπίδα στα Δάση, που διαθέτει το άρθρο, τροποποιώντας το με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων στην επόμενη Βουλή! Αν αντισταθούμε σε οποιαδήποτε τροποποίηση, θα απαιτηθούν είτε σήμερα είτε στην επόμενη Βουλή 181 ψήφοι.

Ας δώσουμε σε μας και στα παιδιά μας την ελευθερία της αναπνοής. Οι εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν πάνω από 25-30% από το 1990 έως το 2005, μειώνοντας ταυτόχρονα το οξυγόνο. Σκεφτείτε να κυκλοφορούμε σε μερικά χρόνια με μπουκάλα οξυγόνου στην πλάτη!

Ας υπογράψουμε και ας κινηθούμε!

Οι καιροί ου μενετοί

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ

H «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 24, 117 ΚΑΙ 100 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ» μαζεύει υπογραφές από φορείς και πρόσωπα για να τα δώσει στην Βουλή. Ας υπογράψουμε κι ας μαζέψουμε υπογραφές, πατώντας εδώ. Μπορούμε να αναπαράγουμε το κείμενο στην μπροστινή σελίδα και στην πίσω σελίδα του φύλλου να βάλουμε τις υπογραφές μας. Τα κείμενα με τις υπογραφές να τα στείλουμε:
Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: email@biozo.org
Με τηλεομοιοτυπία (fax): 210 522 2323
Ταχυδρομικά: ΒΙΟΖΩ, Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431, Αθήνα 

ΒΙΟΖΩ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ "ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ"
Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, 10431 Αθήνα
Τηλ/Φαξ: 210-522.23.23, 697-9734591
Ηλ.Ταχ: email@biozo.org.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2007 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 70 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228355
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.