Περί της αλλαγής των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος |
|
|
Δάση
|
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
,
Τρίτη, 16 Ιανουάριος 2007
|
Το ισχύον Σύνταγμα, όσον αφορά τα ¶ρθρα 24 και 117 εξυπηρετεί ικανοποιητικά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Δασολογική Εταιρία (Ε.Δ.Ε.) είναι πλήρως αντίθετη σ' οποιαδήποτε αλλαγή των ¶ρθρων 24 και 117 του Συντάγματος κατά την επικείμενη αναθεώρηση.
Οι ορισμοί του δάσους και της δασικής έκτασης, όπως διατυπώνονται στο ισχύον Σύνταγμα, είναι απολύτως ορθοί επιστημονικά και η Ε.Δ.Ε. είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια μεταβολής τους.
Ο χαρακτηρισμός των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι μια επιστημονική, καθαρά, διαδικασία και σε καμία περίπτωση αντικείμενο περιστασιακών πολιτικών επιλογών.
Η Ε.Δ.Ε. ως επιστημονικός φορέας της δασολογίας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα δηλώνει την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη καταστρατήγηση της έννοιας της αρχής της αειφορίας που κατοχυρώνει το υφιστάμενο Σύνταγμα.
Η πρόβλεψη του έτους 1975 ως έτους αναφοράς για την εξακρίβωση του δασικού χαρακτήρα μεγάλων εκτάσεων της χώρας μας αποτελεί μια καθαρά πολιτική απόφαση. Αυτή δεν έχει επιστημονική βάση και η εφαρμογή της αναμένεται να συνδεθεί με μη αναστρέψιμες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον της χώρας αλλά και να καταστρατηγήσει άλλες συνταγματικές αρχές, όπως αυτές περί ισονομίας και ισοπολιτείας.
Οι δασικές εκτάσεις αποτελούν στην πλειονότητά τους πολύτιμα μεσογειακά οικοσυστήματα και λόγω της μεγάλης έκτασης, την οποία καταλαμβάνουν, διαδραματίζουν έναν πολύ σοβαρό ρόλο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η επιχειρούμενη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους αναμένεται να έχει δραματικές οικολογικές επιπτώσεις για τη χώρα μας.
Είναι πράγματι γεγονός ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δημιούργησε προβλήματα κατά την εφαρμογή της. Οι εκτελεστικοί Νόμοι ήρθαν συχνά σε αντίθεση με τα σχετικά ¶ρθρα του Συντάγματος, ενώ παράλληλα καταστρατηγούσαν βασικές επιστημονικές έννοιες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τελευταίο Δασονόμο του 2003.
Πιστεύουμε ότι το Σύνταγμα δεν φαλκιδεύει την ανάπτυξη ούτε δημιουργεί ανελαστικές καταστάσεις, αλλά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν οφείλονται τόσο στους σχετικούς Νόμους, όσο και στην αδυναμία της Πολιτείας να οργανώσει αποτελεσματικά τη διαχείριση και ανάπτυξη των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Βασικά αναπτυξιακά έργα όπως το Δασικό Κτηματολόγιο, η απογραφή και χαρτογράφηση των δασών, το Δασολόγιο και άλλα που προβλέπονταν στο Σύνταγμα του 1975, δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθούν μέχρι σήμερα.
Επίσης η Ε.Δ.Ε. διατηρεί πολύ σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές του ¶ρθρου 100, αναγνωρίζοντας τον θετικό ρόλο που έπαιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην προσπάθεια διατήρησης και προστασίας των δασών μέχρι σήμερα.
Κατόπιν αυτών, για την προστασία και την αξιοποίηση των δασών, των δασικών εκτάσεων και του φυσικού περιβάλλοντος δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των σχετικών ¶ρθρων του Συντάγματος, αλλά πρωτίστως ζήτημα εκπλήρωσης της στοιχειώδους υποχρέωσης της Πολιτείας για τη σύνταξη Κτηματολογίου, Δασολογίου και Δασικών Χαρτών, καθώς και την επαρκή στελέχωση και οργάνωση των αρμοδίων δασικών υπηρεσιών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Δ.Ε.
Ζάγκας Θεοχάρης, Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ., Πρόεδρος Γκατζογιάννης Στυλιανός, Τακτικός Ερευνητής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Αντιπρόεδρος Αραβανόπουλος Φίλιππος, Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ., Γενικός Γραμματέας Ελευθεριάδου Ελένη, Επικ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Ταμίας Ελευθεριάδης Νικόλαος, Καθηγητής Τ.Ε.Ι., Μέλος
. ecocrete.gr . |