ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 07 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πολιτική
Δημήτρης Λαβατσής , Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2007
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η Εποχή" (φύλλο 845, 31/12/2006)

Τους τελευταίους μήνες, οι δηλώσεις, οι ανησυχίες και οι καίριες και πάντα αυταρχικές αποφάσεις στα ζητήματα της οικονομίας περισσεύουν.

Αξίζει να ξεχωρίσουμε τρεις από αυτές και να δούμε το "μη" αυτονόητο που πάντοτε κρύβεται, όπως ο διάβολος, στην λεπτομέρεια μιας φράσης ή μιας λέξης.

"Η οικονομία δεν αντέχει..."

Αυτή ήταν η μόνη απάντηση εθνικού κατευνασμού που έδωσε ο πρωθυπουργός στους δασκάλους προς τα τέλη της απεργίας τους.

Και είναι απορίας άξιο πως κανένας μα κανένας (!) δεν σχολίασε το "λαθάκι" του πρωθυπουργού.
Το σωστό θα ήταν να πει "ο προϋπολογισμός δεν αντέχει..."

Αλλά τότε θα έμπλεκε το πράγμα. Γιατί η οικονομία είναι εθνική, υπερταξική με την έννοια ότι υπάρχει ένας αυτόματος εκβιασμός των αποτελεσμάτων της που διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ενώ η προετοιμασία που επιτρέπει να ξεσαλώνουν οι αποπάνω (ΣΕΒ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ και Αρμενάκηδες μικρομεσαίοι...) και να τρώνε ξερό "όχι" οι αποκάτω (δάσκαλοι, συμβασιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, αυριανοί συμβασιούχοι του ΟΤΕ και κάθε ΔΕΚΟ αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι) δηλαδή ο προϋπολογισμός, δηλαδή η πολιτική κατεύθυνση της οικονομίας, σημαίνει πολιτική ευθύνη.

Είναι ο προϋπολογισμός που δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες και τις ΑΕ γενικότερα, με την γενναία μείωση φόρων, να προχωρούν σε εξαγωγή κεφαλαίων σε όλες τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης (και όχι μόνο).

Είναι ο προϋπολογισμός που δεν αντέχει εξ αυτού του λόγου – της εθνικά υπερήφανης δηλαδή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής όπως είναι οι εξαγωγές των υπερκερδών ως κεφαλαίων – δεν αντέχει λοιπόν τις αυξήσεις των δασκάλων ή των επιδομάτων ανεργίας ή τα κόστη για δημόσια παιδεία, υγεία και άλλα κοινωνικά αγαθά.

Οι ανησυχίες του κ. Γκαργκάνα για το ασφαλιστικό

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε την βαθιά ανησυχία του για το κόστος των συντάξεων το οποίο, αν δεν μεταρρυθμιστεί το ασφαλιστικό σύστημα εδώ και τώρα (!), θα ανέλθει στο 23% του ΑΕΠ το 2056.

Εδώ απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι κανείς δεν βγήκε να του ζητήσει να διαλέξει ανάμεσα στον τίτλο του κομπογιαννίτη και του Νοστράδαμου. Αλλά είναι και ενδεικτικό της δύναμης του λόγου της εξουσίας και του δυσμενούς ιδεολογικού συσχετισμού. Αλλιώς πως θα κατάπινε όλος ο εσμός των προοδευτικών πολιτικών και διανοουμένων αυτή τη μπαρούφα;

Όταν είναι γνωστό ότι καμία σοβαρή επιστημονική εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει για τάσεις πέρα της  διετίας ή τριετίας ακόμα και στο χώρο της ιατρικής πολύ δε περισσότερο στην πολιτική και την οικονομία.

Θα μπορούσε ο αντίστοιχος Γκαργκάνας του 1960 να εκτιμήσει την ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού και τις τεράστιες κοινωνικοπολιτικές ,οικονομικές και ιδεολογικές μετατοπίσεις; Τις τεράστιες αλλαγές στην απασχόληση όπου οι υπηρεσίες από το 22% πήγαν στο 63% ή στην γεωργία που από 50% συρρικνώθηκε στο 14%;

Αλλά και πιο πρόσφατα, το 1986, το πιο σύντομο ανέκδοτο ήταν ο Αλβανός τουρίστας...

Με την ευκαιρία υπήρξε κανείς μέχρι το 1988 που εκτίμησε ότι θα καταρρεύσει το ανατολικό μπλοκ;
Ούτε ο κ. Γκαργκάνας...

Ας σοβαρευτούμε ή μάλλον ας αντιμετωπίσουμε πιο σοβαρά δηλαδή με την δέουσα προσοχή την χυδαιότητα του "αυτονόητου" εργαλειακού αντιεπιστημονικού λόγου γιατί διαμορφώνει κλίμα, συγκροτεί λόγο, χτίζει συνειδήσεις και συντριπτικούς συσχετισμούς ακόμα και στο στενό πυρήνα της Αριστεράς...

Και δεν αρκεί ο θυμός και το δίκιο του εργάτη για να τα βγάλουμε πέρα.

Η άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το επιχείρημα είναι πάγιο: τα επιτόκια μαζεύουν τον πληθωρισμό εμποδίζοντας την υπερθέρμανση της οικονομίας η οποία είναι καταστροφική, διότι πέφτει η ανεργία, δουλεύει στο φουλ το παραγωγικό σύστημα κι έτσι οι απαιτήσεις των μισθωτών για αυξήσεις φέρνουν πληθωρισμό!!

Σε αυτό το επιχείρημα εμείς, ως Αριστερά, το μόνο που απαντήσαμε ως τώρα είναι πως πρόκειται για ανάλγητη σκληρή πολιτική (ηθική έγκλιση) κι εξ αυτής κερδοσκοπούν οι Τράπεζες (πράγμα μόνο εν μέρει σωστό γιατί οι Τράπεζες μπορούν να κερδοσκοπούν όταν τα εισοδήματα πολώνονται και αυτές απλώνουν τα δάνεια σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Δεν είναι μόνο τα επιτόκια, είναι και η λιτότητα που φέρνει τα υπερκέρδη μέσω του υπερδανεισμού σε όλους από λίγο... (καρτούλι το καρτούλι γεμίζει το σακούλι).

Δεν απαντήσαμε όμως στο αδύνατο σημείο του επιχειρήματος της ΕΚΤ: Δεν έχουμε ούτε υπερθέρμανση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, ούτε πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ανησυχητικό: 2% η ανάπτυξη και αντίστοιχος ο πληθωρισμός.

Μήπως λοιπόν οι τεχνοκράτες έχουν ανησυχία για το απώτερο μέλλον και μας θάβουν στο παρόν;

Μήπως οι τεχνοκράτες μας, καλά καλυμμένοι με τους δείχτες και τις περίτεχνες λεκτικές κατασκευές μας λένε την ανάγκη τους αλλά εμείς κοιτάζουμε το δάχτυλο (τους δείκτες) και χάνουμε το φεγγάρι (ως Κνιτοποιηθέντες);

Όπου το φεγγάρι στην άγρια νύχτα που ονειρεύονται οι τεχνοκράτες μας είναι η μόνιμη δομική ανεργία για να τελειώσουν πια με ότι έχει απομείνει από το ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα, από τα  αναιμικά  συνδικάτα, από τις συλλογικότητες.

Γιατί οι τεχνοκράτες μας αντιλαμβάνονται ότι είμαστε στο μεταίχμιο: Ναι μεν τα συνδικάτα είναι ηττημένα, σε ιδεολογική σύγχυση, αναποτελεσματικά, χωρίς στρατηγική, αλλά: αν ξύσει κανείς κάτω από την μοναξιά του απασχολήσιμου, του επισφαλώς εργαζόμενου, του επί συμβάσει αλλά και του σταθερά εργαζόμενου θα δει τον ίδιο φόβο για το αύριο και την ίδια ανάγκη παρούσα αν και δειλά εκφραζόμενη για το αποκούμπι της συλλογικότητας.

Και ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ να προλάβουν οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ [1].

Ο φόβος τους είναι βάσιμος: είναι οι δυνατότητες που εμείς δεν βλέπουμε ή υποτιμάμε.
Ας τους ακούσουμε λοιπόν.

Όχι "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι...", αλλά επειδή μας δίνουν τα όπλα μιας άλλης επιχειρηματολογίας που έχουμε ανάγκη για να είμαστε αποτελεσματικοί στην πολιτική μας δράση.

"ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ"

Είναι φανερό ότι για να συγκροτήσουμε τις κοινωνικές συλλογικότητες που θ΄ απαντήσουν  αποτελεσματικά στην βαρβαρότητα δεν αρκεί η καταγγελία της σκληρής και ανάλγητης πολιτικής της εξουσίας του κεφαλαίου. Αυτή καταντάει γραφικό αίτημα μιας ηθικής πολιτικής.

Αντίθετα, χρειάζεται το μόνιμο αίτημα μιας άλλης ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ να δένεται με μια μελετημένη και στιβαρή επιχειρηματολογία για τα μη προφανή.

Αν ο νεοφιλελευθερισμός είναι "ένας μικρός πυρήνας ιδεολογικών και πολιτικών δογμάτων (τα αυτονόητα) κι ένα μεγάλο σώμα από συγκεκριμένες πρακτικές που εξασκούνται στο επίπεδο της καθημερινότητας" [2] η απάντηση μας πρέπει να είναι ρηξικέλευθη και όχι αυτονόητη.

Πρέπει ν΄αναδεικνύει το αδιέξοδο του προφανούς που προτείνει ο αντίπαλος.

Ότι ο δρόμος που προτείνει είναι μη δρόμος. Όχι γιατί καταστρέφει την "εθνική οικονομία", (κάθε άλλο) αλλά γιατί δεν συμφέρει κανέναν εργαζόμενο ως δρόμος που παράγει ανασφάλεια, ζωή λάστιχο, ανταγωνισμό με τον εαυτό μας: ένα μηδενικό αποτέλεσμα.

Δεν συμφέρει ούτε τα εκτεταμένα στρώματα της νέας εργατικής τάξης των υπηρεσιών, ούτε και μεγάλα κομμάτια της εργατικής αριστοκρατίας που μπορεί εισοδηματικά να στέκονται καλά.

Πρέπει, αναδεικνύοντας τους κρυφούς προς το παρόν φόβους των κοινωνικών μας αντιπάλων, να χτίσουμε την αναγκαία μεγάλη αφήγηση μας το δικό μας όραμα και σχέδιο πάνω στα θεμέλια των κοινωνικών αξιών, εκεί που αυτοί μιλάνε για την γυμνή ζωή του καταναλωτή που κατάντησε κι αυτός εμπόρευμα [3].

Να κάνουμε τους εφιάλτες τους Ονειρά μας, και όχι μόνο...

Σημειώσεις:

[1] Ενδεικτικό του πολιτικού – ιδεολογικού στοιχείου του θέματος με τα επιτόκια είναι το γεγονός της αντίθεσης της ΕΚΤ με τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχοντας την ευθύνη της αδιατάραχτης ενότητας του κοινωνικού σχηματισμού δυσφορούν συνήθως στις ανόδους των επιτοκίων φοβούμενες κοινωνικές εντάσεις.

[2] Απόσπασμα από συλλογική εισήγηση για τον νεοφιλελευθερισμό στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ το Δεκέμβριο του 2003.

[3] Γ Σεφέρης: Τελευταίος σταθμός, στ. 66

Δημήτρης Λαβατσής


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η Εποχή" (φύλλο 845, 31/12/2006)

Η οικονομία έναντι τη
Επισκέπτης , 2007-01-27 14:41:40
Αρχικά θα αντικρούσω κάποια σημεία στο παραπάνω άρθρο. 
Ο κύριος Λαβατσής μιλάει για την αδυναμία πρόβλεψης ακόμα(!) και στην ιατρική. Μα τι ακριβώς να προβλέψει κάποιος στην ιατρική; Το επιχείρημα είναι γελοίο και στερείται κάθε αναλογίας. 
Η οικονομία έχει κυκλική συμπεριφορά (ανά 25ετία περίπου) και οι προβλέψεις στην οικονομία έχουν στατιστική σημαντικότητα! Αναρωτιέμαι αν ο κ.Λαβάτσης έχει ποτέ διδαχθεί επιστημονική μεθοδολογία. 
Το πιο παραπλανητικό στοιχείο που παρατάσσει είναι ότι προκειται περί οικονομικής φύσεως πρόβλημα. Το πρόβλημα των συντάξεων είναι πληθυσμιακό. Η γενιά του λεγόμενου "baby boom" θα συνταξιοδοτηθεί τα επόμενα χρόνια. Η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους διεθνώς θα διαταραχθεί σημαντικά. Στην παγματικότητα λοιπόν, καλούνται οι νέοι ,που σήμερα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή, να πληρώσουν τις συντάξεις, όχι μόνο των δικών τους γονέων, αλλά και όσων γέρασαν και δεν τεκνοποίησαν. Το τραγικότερο δε είναι ότι καλούνται οι εργαζόμενοι (σε αντιπαραβολή με τους αργόσχολους υπάλληλους των ΔΕΚΟ- το 80% δηλαδή των εργαζομένων σε αυτές) να πληρώσουν δημόσιους υπάλληλους που συνταξιοδοτήθηκαν στα 40-45!!! 
Ο προϋπολογισμός δεν αντέχει, αλλά ούτε και η οικονομία αυτά τα φαινόμενα. Γιατί να τα δεχθεί άλλωστε η νεολαία; Ούτως ή άλλως, όταν οι σημερινοί νέοι φτάσουν στην ηλικία σύνταξης (70-75 το 2050) ΔΕΝ θα υπάρχουν λεφτά να τους συντηρήσουν. 
 
Για το συμπέρασμα του άρθρου, θα πω τα εξής: 
Η πολιτική σήμερα δεν είναι ανάλγητη, είναι ήπια και πονετική, απέναντι στα ρεμάλια που καρπώθηκαν το αύριο χτες και ζητούν άφεση αμαρτιών και ευδαιμονία σήμερα αγνοώντας το αύριο. Αναφέρομαι σ'όλους όσους δέχτηκαν ρουσφέτια! Στους 4000 από τους 6000 υπαλλήλους της Ολυμπιακής Αεροπορίας που την καθιστούν ζημιογόνα, στους υπαλλήλους του ΟΤΕ που κατά την διαδυκτιακή επανάσταση απολάμβαναν ευρυζωνικότητα στο γραφείο αδιαφορώντας για την διάδοσή της. Αναφέρομαι σε κάθε μικρό τροχό του σάπιου αυτού κράτους που εμπόδισε την πρόοδο. Κάθε ρουφιάνο που ανάγκασε το κράτος να αντιμετωπίζει τον πολίτη ως κλέφτη και τους τίμιους να κλέβουν για να επιβιώσουν.  
 
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ,  
ΠΟΥ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΟ ΧΘΕΣ ΔΙΧΩΣ ΑΥΡΙΟ.  
ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΤΕ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ 
ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 40 ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΘΕΙ 
ΠΟΥ ΜΑΣ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΟΛΥΝΑΤΕ, ΠΟΥ ΖΗΣΑΤΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ 
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ, ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΑΣ ΤΩΡΑ, ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΣΑΣ. 
 
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ, ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ 
Αγαπημένο θεατρικό έργο: ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου 
Στέφανος

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 242 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55282007
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.