Τεράστιες ανάγκες από πράσινο έχει η ΒΔ Θεσσαλονίκη |
|
|
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ -
Πόλη - Πράσινο της πόλης
|
Οικολογία Αλληλεγγύη
,
Παρασκευή, 09 Φεβρουάριος 2007
|
Η πρώτη τοποθέτηση στο Ν.Σ. της Δήμητρας Γωγάκου
8-02-2007
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (8.2.07) και κατά τη συζήτηση του 8ου θέματος της ημερήσιας διάταξης την παράταξη της "Οικολογίας - Αλληλεγγύης" εκπροσώπησε η νέα νομαρχιακή σύμβουλος κ. Δήμητρα Γωγάκου, αρχιτέκτων.
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής της ήταν:
"Θεωρούμε κατ' αρχάς θετική τη συμμετοχή της ΝΑΘ σε μια Προγραμματική Συμφωνία για τη συνεργασία μεταξύ των ΟΤΑ των Βορειοδυτικών (ΒΔ) συνοικιών με σκοπό την προετοιμασία Αναπτυξιακών Σχεδίων Δράσεων, μιας και οι ΒΔ συνοικίες αποτελούν μια πολεοδομική ενότητα με κοινά προβλήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπισθεί ώστε να αναδείξει τα αναξιοποίητα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, να διαμορφώσει τα ισχυρά φυσικά στοιχεία και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου.
Από την Αναπτυξιακή Εταιρία συντάχθηκε Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της ΒΔ Θεσσαλονίκης για τη περίοδο 2003-2005, το οποίο σε γενικές γραμμές αξιολογείται ως θετικό παρ' όλες τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του.
Στη παρούσα πρόταση μεταξύ των άλλων μας εκπλήσσει η ύπαρξη της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως, στους εταίρους με 100 ευρώ συμμετοχή (!) και στη πενταμελή Κοινή Επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης, χωρίς τη συμμετοχή άλλων πιο ειδικών και άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, όπως το ΤΕΕ και άλλων.
Οι θέσεις της Αναπτυξιακής Εταιρίας για τα στρατόπεδα (Π. Μελά, Μ. Αλεξάνδρου, Ζιάκα και Καρατάσου) έχουν εκφρασθεί λεπτομερώς στο Στρατηγικό Σχέδιο και παρόλο το θετικό της αναγνώρισης ότι πρέπει να ενοποιηθούν και να συνδέσουν το Θαλάσσιο Μέτωπο της Μενεμένης με το Περιαστικό Δάσος, έτσι ώστε να δώσουν διέξοδο στις αποκλεισμένες -λόγω κακών πολεοδομικών επιλογών- Δυτικές συνοικίες, προτείνονται και λύσεις ανάπτυξης τουριστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.
Πιστεύουμε ότι οι χώροι αυτοί πρέπει να αποδοθούν ενοποιημένοι ως χώροι πρασίνου και μόνο, μιας και η αναλογία του πράσινου είναι μόνο 1–1,3 τ.μ. ανά κάτοικο στην περιοχή, όταν το ελάχιστο αποδεκτό όριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι 7,5τ.μ./κατ. και από την Ευρώπη 30τ.μ./κατ.
Το πράσινο είναι αυτό που μπορεί να αποτελέσει το μόνο απορρυπαντικό παράγοντα στη γνωστή και έντονη ρύπανση της ατμόσφαιρας στη περιοχή και την ασπίδα προστασίας της από τους ΒΔ ανέμους από τη βιομηχανική περιοχή.
Επειδή το περιεχόμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας δεν συμβαδίζει με τη φιλοσοφία και τις θέσεις μας που έχουμε εκφράσει εδώ και καιρό, απείχαμε από την ψηφοφορία".
Οικολογία Αλληλεγγύη Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310.222503/409770, fax 2310.421196, e-mail: ecology-trem@nath.gr
. ecocrete.gr . |