ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 13 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΝΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Πράσινοι Χανίων , Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr

Χανιά, 26-3-2004

Οι επέτειοι, οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι καλό και κακό πράγμα μαζί. Καλό γιατί μας υπενθυμίζουν πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε, αλλά και κακό όταν λειτουργούν ως άλλοθι για να μην κάνουμε τίποτε για τα πράγματα αυτά όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Γι’ αυτό λοιπόν οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι το σπουδαίο θέμα του νερού δεν πρέπει να ξεχαστεί μετά τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού της 22ας Μαρτίου.

Το νερό στο Νομό Χανίων

Ο Νομός Χανίων έχει την τύχη να έχει επάρκεια νερού στο μεγαλύτερο μέρος του, χάρις στην ευεργετική λειτουργία του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων, απ’ όπου πηγάζει το σύνολο σχεδόν του υδάτινου δυναμικού του Νομού.

Ο Νομός Χανίων έχει και δυο (μικρές για τα δεδομένα της υπόλοιπης Ελλάδας) λίμνες, στην Αγιά και στον Κουρνά, που αποτελούν σημαντικούς υγρότοπους μεγάλης σημασίας σταθμούς για τα μεταναστευτικά πουλιά στο ταξίδι τους από και προς την Αφρική, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στη λίμνη της Αγιάς έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών (ενδημικά και αποδημητικά). Οι υγρότοποι αυτοί, μαζί με τους μικρούς ποταμούς του Νομού μας αποτελούν σημαντικές περιοχές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας. Και πέρα από αυτό, συμβάλλουν στην ύδρευση, την άρδευση, τη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής του νομού μας.

Νερό: Ένα παγκόσμιο αγαθό, ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Αυτά όλα, που εμείς λίγο πολύ τα θεωρούμε δεδομένα στο Νομό μας, αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για άλλες περιοχές του πλανήτη:

- Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

- Οι περισσότερες από τις αρρώστιες και τις επιδημίες που μαστίζουν τον Τρίτο Κόσμο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με στοιχειώδη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

- Εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται αναγκαστικά (όπως στην κοιλάδα Ναρμάντα της Ινδίας) για την κατασκευή γιγαντιαίων φραγμάτων, με την πρόφαση της ικανοποίησης των αναγκών σε νερό ή ηλεκτρισμό των μεγαλουπόλεων του αναπτυσσόμενου κόσμου.

- Ιδιωτικές εταιρείες επιδιώκουν με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να πετύχουν την «απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών» (δηλ. την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση). Ήδη 7% του παγκόσμιου πληθυσμού υδρεύεται από ιδιωτικά δίκτυα. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει στο 17% το 2015, καθώς τα πιθανά κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρείες από τη διαχείριση του νερού εκτιμώνται από 200 δις έως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2021! Πειράματα «απελευθέρωσης»- ιδιωτικοποίησης όμως οδήγησαν σε έκρηξη των τιμών όπως στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, όπου η ιδιωτική πολυεθνική Bechtel που ανέλαβε την «επιχείρηση» έφτασε στο σημείο να απαγορέψει ακόμη και την συλλογή βρόχινου νερού, οδηγώντας τους κατοίκους της πόλης σε εξέγερση που έληξε με την εκδίωξη κακήν κακώς της ιδιωτικής εταιρείας.

- Η έλλειψη ή η κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων ολοένα και περισσότερο αποτελεί αιτία πολέμου. Μια άγνωστη σε πολλού πτυχή του Μεσανατολικού είναι το ότι πίσω από την άρνηση του Ισραήλ να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη διαλύοντας τους εποικισμούς, είναι ακριβώς γιατί όλοι αυτοί οι οικισμοί Εβραίων εποίκων βρίσκονται στις πηγές νερού της περιοχής, τις οποίες και διαχειρίζονται αποκλείοντας από τη χρήση και διαχείριση του νερού εκατομμύρια Παλαιστινίους.

Προβλήματα του νερού στα Χανιά

Οι πηγές νερού και οι υγρότοποι των Χανίων αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα:

- Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων σε αρκετές περιπτώσεις από την κατάχρηση φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων, απόβλητα ελαιουργείων κλπ.

- Υπεράντληση και κατασπατάληση νερού: Άμεσος είναι ο κίνδυνος για τη λίμνη Κουρνά από τα σχέδια για τη χρήση του νερού της από το Ρέθυμνο, καθώς το μισό σχεδόν νερό του Ρεθύμνου χάνεται στο δρόμο από διαρροές και παράνομες συνδέσεις. Αλλά και η λίμνη της Αγιάς αντιμετωπίζει πρόβλημα υπεράντλησης κυρίως το καλοκαίρι, εξαιτίας κάποιων λαθεμένων αγροτικών πρακτικών, όπως το πότισμα σε ώρες μεγάλης ζέστης (που είναι καταστροφικό και για τα φυτά) ή η αντικατάσταση παραδοσιακών καλλιεργειών (π.χ. η ξερική ελιά) με άλλες που απαιτούν πολύ νερό. Η υπερπαραγωγή προϊόντων τα οποία τελικά καταλήγουν στις χωματερές επίσης συμβάλλει στην κατασπατάληση του υδάτινου δυναμικού του Νομού μας.

- Καταστροφή υγροτόπων: Τα μπαζώματα (λίμνη Αγιάς) και άλλες αυθαίρετες δραστηριότητες στις όχθες τω υγροτόπων τους απειλούν με άμεση καταστροφή, η οποία δεν θα έχει συνέπεια μόνο στα ζώα και στα φυτά αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους με την οικονομική καταστροφή που θα υποστούν και με την έλλειψη νερού που θα αντιμετωπίσουν.

- Αποδάσωση – κλιματική αλλαγή: Η καταστροφή των δασών με τις πυρκαγιές ή τα αυθαίρετα οδηγεί σε πλημμύρες το χειμώνα αλλά και σε μείωση του υδροφόρου ορίζοντα. Ήδη, κάποιες περιοχές του νομού μας εμφανίζουν σημάδια ερημοποίησης, όπως τονίζουν ειδικοί επιστήμονες. Όλα αυτά οδηγούν σε αλλαγή του μικροκλίματος και συμβάλλουν στη χειροτέρευση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Και γίνονται ακόμη χειρότερα σε συνδυασμό με την εκπομπή των ρύπων από την καύση πετρελαίου στην Ξυλοκαμάρα.

Απέναντι σε όλα αυτά, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Χρειάζεται αλλαγή της προσωπικής στάσης του καθενός μας απέναντι στο νερό και τους υγρότοπους, χρειάζεται κινητοποίηση – δράση για την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων, απαιτείται η λήψη και νομοθετικών μέτρων και η κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κράτους. Η θέσπιση επιτέλους ενιαίων διαχειριστικών φορέων για κάθε λεκάνη απορροής (6 συνολικά στο νομό) σε αντικατάσταση των 48 σημερινών φορέων που διαχειρίζονται σήμερα τα νερά του νομού μας είναι κάτι επιβεβλημένο. Η θέσπιση ενιαίων διαχειριστικών φορέων στην Αγιά και στον Κουρνά, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμων, Νομαρχίας, ΟΑΔΥΚ, ΔΕΗ αλλά και ΜΚΟ) μπορεί να είναι μια καλή αρχή.

Γιατί σήμερα μπορεί να έχουμε νερό στα Χανιά, θα έχουμε όμως κι αύριο;
   
Πηγές:
1. Αφιέρωμα «Νερό», περιοδικό «Μεσόγειος SOS», τριμηνιαία έκδοση του Δικτύου Μεσόγειος SOS για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Μεσογείου, τ. 41, Οκτ.-Δεκ. 2003.
2. Jon Luoma, “The Water Thieves” (=Οι κλέφτες του νερού), περιοδικό Ecologist, Μάρτιος 2004, σελ. 52-59
3. Γιάννης Λυβιάκης, αφιέρωμα εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», 25-3-2004.

   
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 177 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39493807
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.