ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 04 Ιούλ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Κυριακή, 28 Μάρτιος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
e-mail: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Καθημερινή συνέχεια στο αντιπολεμικό κίνημα, με το διεθνές μποϋκοτάζ διαρκείας κατά της κατοχής του Ιράκ. Ακόμη πιο επίκαιρος ο αγώνας για ένα κόσμο πέρα από τον πόλεμο και τη βία.

Το περασμένο Σάββατο 20 Μαρτίου, ήταν η πρώτη επέτειος από την εισβολή των Η.Π.Α. στο Ιράκ αλλά και ένας νέος σταθμός για το αντιπολεμικό κίνημα, με μεγάλες συγκεντρώσεις κατά της κατοχής σε όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα όμως ήταν και η αφετηρία μιας νέας διεθνούς εκστρατείας μποϋκοτάζ κατά των εταιριών που χρηματοδοτούν (με το αζημίωτο, φυσικά) τον πρόεδρο Μπους και το ρεπουμπλικανικό του κόμμα στις Η.Π.Α. Το πλαίσιο της εκστρατείας διαμορφώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στις συναντήσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ της Βομβάης, ενώ τη σχετική έκκληση υποστηρίζουν προσωπικότητες όπως ο Ζοζέ Μποβέ και οι συγγραφείς Αρουντάτι Ρόυ (Ινδία) και Ναόμι Κλάιν (Καναδάς). Πέρα από τον τερματισμό της κατοχής του Ιράκ, το μποϋκοτάζ απαιτεί επίσης από τις Η.Π.Α. να αναγνωρίσουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο για το κλίμα και μια σειρά άλλες διεθνείς συνθήκες που σήμερα αμφισβητεί η επίσημη αμερικανική πολιτική. Περισσότερα στοιχεία υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.boycottbush.org.

Οι 6 εταιρίες–στόχοι του μποϋκοτάζ επιλέχθηκαν με κριτήριο τις χρηματοδοτήσεις τους προς το ρεπουμπλικανικό κόμμα και τον Μπους:

-  ALTRIA (KRAFT, PHILIP MORRIS, MARLBORO) 6.529.524 δολάρια
-  EXXON-MOBIL 2.470.014
-  CHEVRON-TEXACO 2.213.241
-  PEPSICo (PEPSI, PIZZA HUT, STARBUCKS) 1.938.141
-  COCA COLA (και FANTA, SPRITE) 863.938
-  McDONALD’s 636.358

Η εκστρατεία ξεκίνησε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της 20ης Μαρτίου, με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε πάνω από 20 χώρες, από τον Καναδά και τις Η.Π.Α. μέχρι την Ινδία και από τη Δανία μέχρι την Αίγυπτο.

Παρεμβάσεις με ενημερωτικό υλικό έγιναν και στις εκδηλώσεις της δικής μας χώρας, από τους Οικολόγους Πράσινους. Τα συνθήματα «Όπλο μας η αγοραστική μας δύναμη. Ο πόλεμος να τους κοστίσει ακριβά! Μποϋκοτάζ στους χρηματοδότες του Μπους, κάθε μέρα», τόνιζαν τη δυνατότητα μιας καθημερινής συνέχειας των κινητοποιήσεων και συνάντησαν σημαντική απήχηση σε διαδηλωτές αλλά και περαστικούς. Σημαντική είναι τώρα η συστηματικότερη διοργάνωση του μποϋκοτάζ και η σύνδεσή του με το γενικότερο πνεύμα μη βίαιης δράσης που εκφράζουν τέτοιες πρωτοβουλίες

Το πνεύμα αυτό γίνεται δυστυχώς ακόμη πιο επίκαιρο, με τα πρόσφατα  γεγονότα στη Μαδρίτη, το Κόσοβο και την Παλαιστίνη. Για μας ο αγώνας για την ειρήνη είναι ταυτόχρονα και αγώνας για ανοικτές κοινωνίες και για πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Όπως ο πόλεμος και η ένοπλη βία δεν αποτελούν για μας αποδεκτά μέσα πολιτικής, έτσι και η δολοφονία αμάχων πολιτών (όπως στη Μαδρίτη ή, παλιότερα, στη Νέα Υόρκη) καμιά σχέση δε μπορεί να έχει με τη χειραφέτηση λαών ή την οικοδόμηση καλύτερου κόσμου.

Πιστεύουμε όμως ότι η βία και η τρομοκρατία είναι πάντα χειρότερες όταν ασκούνται ως επίσημη πολιτική κρατών και κυβερνήσεων: όχι μόνο γιατί εκθέτουν τους πολίτες τους σε αιματηρά αντίποινα, όχι μόνο γιατί ανοίγουν ένα φαύλο κύκλο που μετά είναι δύσκολο να κλείσει αλλά και γιατί οι συνέπειες για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντα ασύγκριτα βαρύτερες και διαρκέστερες. 

- Στο πλαίσιο αυτό αποδεικνύεται ότι η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999 δεν άνοιξε μόνο το δρόμο για νέους «προληπτικούς» πολέμους χωρίς τον Ο.Η.Ε. αλλά τελικά απομάκρυνε και την ίδια την προοπτική για πολυεθνική συνύπαρξη στα Βαλκάνια. Ο πρόσφατος νέος γύρος εντάσεων στο Κόσοβο (με τους διωγμούς των σέρβων αυτή τη φορά)

- δικαιώνει δυστυχώς τη μεγάλη πλειοψηφία των πράσινων κομμάτων της Ευρώπης που (μαζί με ολόκληρο το οικολογικό κίνημα της χώρας μας) είχαν έντονα καταδικάσει την επέμβαση του 1999.

- Στη Μέση Ανατολή, η δολοφονία του παραπληγικού ιδρυτή της Χαμάς σχεδιάστηκε για να ωθήσει τους Παλαιστίνιους στα άκρα, καθώς στον μουσουλμανικό κόσμο ο φόνος θρησκευτικού ηγέτη αποτελεί τη βαρύτερη δυνατή προσβολή και επισύρει τα μεγαλύτερα αντίποινα. Η κλιμάκωση της βίας βοηθά τον Αριέλ Σαρόν να εγκλωβίζει την ισραηλινή κοινωνία στην πολιτική του και να υποβαθμίζει την κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών σε απλό ζήτημα ασφάλειας των ισραηλινών πολιτών.

Η κατηγορηματική καταδίκη μας για τη βία όλων των πλευρών και η συμπαράσταση στο κίνημα ειρήνης του Ισραήλ και το κίνημα ανυπακοής των Παλαιστινίων, αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι η κατοχή είναι εξίσου εγκληματική  με τη βία, ότι οι νεκροί των Παλαιστινίων είναι πολλαπλάσιοι από εκείνους των Ισραηλινών και ότι μια οργανωμένη και πάνοπλη κρατική εξουσία έχει πολύ λιγότερα ελαφρυντικά από μια εξτρεμιστική οργάνωση που αντλεί υποστήριξη από απελπισμένους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν διεθνή διπλωματική και οικονομική πίεση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ για τερματισμό της κατοχής, κατάργηση του τείχους που κατασκευάζεται στη Δυτική Όχθη και αποδοχή των πρόσφατων «συμφωνιών της Γενεύης».

Από την άλλη πλευρά επισημαίνουν ότι οι μη βίαιες μορφές αντίστασης προσφέρουν στην υπόθεση των Παλαιστινίων πολύ περισσότερα: Δίπλα στην πρώτη Ιντιφάντα, ας θυμηθούμε και τη Ρέιτσελ Κόρι, την αμερικανίδα ακτιβίστρια που δολοφονήθηκε πριν ένα χρόνο, προσπαθώντας να εμποδίσει την κατεδάφιση παλαιστινιακού σπιτιού.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 31 Μάρτιος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 255 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54082313
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.