ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΣΩΘΗΚΕ Ο ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Γεωργία - Κτηνοτροφία
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας , Τετάρτη, 28 Φεβρουάριος 2007
Αρ.Πρωτ. 34/2007
Κέρκυρα 23/02/2007

Θεωρούμε πολύ σημαντική την ανακοίνωση, ότι "δεν θα επιδοτούνται όσοι έκοψαν τις ελιές τους" που εξέδωσε η νέα διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας. Το ξεκαθάρισμα αυτό, εφόσον βέβαια τεθεί και σε πλήρη εφαρμογή θα δώσει, αφ ενός την οριστική λύση για τον πλήρη έλεγχο της αρτιότητας του Κερκυραϊκού Ελαιώνα και αφετέρου θα αποδώσει..."τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" σε όσους έχουν την πραγματική ευθύνη για την παράνομη κοπή των ελαιόδεντρων.

Δηλαδή: Από την ημερομηνία που ξεκίνησε να ισχύει η νέα νομοθετική ρύθμιση, μέχρι σήμερα, την ..."νύφη" για την παράνομη κοπή και διακίνηση, την "πλήρωναν" μόνον όσοι συλλαμβάνονταν να μεταφέρουν την λαθραία ξυλεία, ενώ οι πραγματικοί δράστες, οι αγρότες που τις έκοψαν, όχι μόνον ξέφευγαν από την κατανομή των ευθυνών τους, αλλά έπαιρναν και επιδότηση για τις "ελιές τους", σαν ανταμοιβή ! Επομένως, η απόφαση αυτή της Νομαρχίας θα βρει άμεση ανταπόκριση από τους νομιμόφρονες πολίτες οι οποίοι αποτελούν πάντα και την πλειοψηφία σε μια κοινωνία.

Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ την μεγάλη βοήθεια που προσέφερε ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Ν. Γεωργιάδης στην σύνταξη, κατάθεση και διεκδίκηση της νομοθεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επί ενάμισι χρόνο το υπουργείο δίσταζε να καταθέσει την τελική μορφή της πρότασης, έχοντας αλλάξει διοίκηση, από τον κ. Τσιτουρίδη στον κ. Μπασιάκο. Μετά από πολύ μεγάλες πιέσεις, έπεισε ο κ. Γεωργιάδης, ευτυχώς, τον κ. Μπασιάκο να προωθήσει την νομοθεσία, η οποία ήταν πάνω από ενάμισι χρόνο "στο συρτάρι". Δεν ήταν λίγες οι δυσκολίες τις οποίες είχε (και τις οποίες γνωρίζουμε), στην προσπάθεια να πείσει όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι δίσταζαν να την προωθήσουν, επειδή φοβούνταν (και συνεπώς έπρεπε να μελετήσουν καλά) μήπως τυχόν δημιουργηθούν παραφωνίες και απρόβλεπτες επιπλοκές με τα καθεστώτα προστασίας και τις ισχύουσες νομοθεσίες για τους ελαιώνες σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ένας από τους καταστατικούς στόχους της οργάνωσής μας, η διάσωση του Ελαιώνα, αλλά και αγώνας μιας ζωής των μελών μας, άλλων οργανώσεων και όλων των Κερκυραιών δικαιώνονται σιγά, σιγά. Σαν Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, δώσαμε έναν μεγάλο διετή αγώνα για να πείσουμε το Υπουργείο,  αλλά και τους αγρότες για την επείγουσα ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση, μια και ο ρυθμός αποψίλωσης του Κερκυραϊκού Ελαιώνα είχε φθάσει να ξεπερνάει τα 25 χιλιάδες ελαιόδεντρα τον μήνα και συνεχιζόταν πριν δύο χρόνια, συνεχώς αυξανόμενος. Δεν υπάρχει καλύτερη ηθική ανταμοιβή για μια ομάδα εθελοντών που προσφέρει κοινωνική εργασία από το να βλέπουν να αποδίδουν οι κόποι τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα θέμα τόσο σοβαρό και τόσο σημαντικό.

Οι σκέψεις όλων μας, όλων των Κερκυραίων, βρίσκονται τώρα, στο πως θα ξεκινήσει σωστά η διαχείρισή του, ώστε να οδηγηθεί σε σωστούς δρόμους. Τώρα, μπορούμε να πούμε ότι:

ΝΑΙ! ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΑΙΩΝΑ! Και επειδή θα συνεχίσουμε να τον έχουμε, τώρα μπορούμε και να σχεδιάσουμε την σωστή διαχείρισή του, όσον αφορά την παραγωγή και όσον αφορά την εποικοδομητική χρήση των αποβλήτων των ελαιουργείων του.

Για την επιτυχία γύρω από την προώθηση και την ψήφιση της νομοθεσίας, εκτός από τον κ. Γεωργιάδη, οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε και τον κ. Δένδια, ο οποίος επίσης πρότεινε μια νομοθετική ρύθμιση, δίνοντας μια επιπλέον ώθηση, τότε, στον κ. Μπασιάκο, να προωθήσει την ρύθμιση στην βουλή. Η κ. Γκερέκου είχε επίσης καταθέσει ερώτηση στη βουλή, η οποία επίσης είχε βοηθήσει την όλη υπόθεση να προχωρήσει.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, συμμετέχει σε μια προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει για την δημιουργία ενός μεγάλου περιβαλλοντικού έργου που αφορά την οικολογική διαχείριση μεγάλου μέρους των οργανικών αποβλήτων του νομού μας για παραγωγή ενέργειας. Είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις για. Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) που έγιναν ως σήμερα για τον Νομό μας, μια και έρχεται να εκμεταλλευτεί την Ανανεώσιμη Πηγή της Βιομάζας την οποία παράγει άφθονα το νησί μας. Η Βιομάζα που παράγει το νησί μας, μέχρι σήμερα μετατρέπεται σε ρύπανση, αλλά με την σωστή διαχείριση μέσω του προγράμματος αυτού, μπορεί να μας δώσει άφθονο δωρεάν ρεύμα, εξοικονόμηση ενέργειας και να μειώσει κατά πολύ, την ρύπανση του νησιού.

Οι πρωτοβουλίες και τα συγχαρητήρια στην προσπάθεια αυτή ανήκουν στο Επιμελητήριο Κέρκυρας.  Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία χαιρετίζει τις προσπάθειες του προέδρου κ. Χονδρογιάννη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητήριου και υπόσχεται να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίησή τους, εκπροσωπώντας το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, αλλά και σαν τοπική οργάνωση από ενδιαφέρον για τον τόπο μας. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και η Νομαρχία, είναι επίσης δύο από τους κύριους φορείς που συμφώνησαν να συνεργαστούν στο μεγάλο αυτό έργο που, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να υλοποιηθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Εκτενή παρουσίαση του προγράμματος αυτού που ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες αλλά και με τις δυνατότητες του νομού μας θα κάνουμε σε επόμενα δελτία τύπου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.
Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα, Αρ. 15
Τ.Κ. 49100 Κέρκυρα
τηλ & φαξ: 2661037761 & 6938712638
www.ecocorfu.gr - info@ecocorfu.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58230416
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.