ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 31 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Δίκτυο ΟικοΚρήτη κατά της μεγάλης επένδυσης στο Κάβ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
ΟικοΚρήτη , Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2007
Ψήφισμα της Γραμματείας
του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη"
Τετάρτη 4 Απριλίου 2007

Το Δίκτυο ΟικοΚρήτη κατά της μεγάλης επένδυσης στο Κάβο Σίδερο

Η Γραμματεία του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" δηλώνει την έντονη αντίθεσή της στην έγκριση από το ΥΠεΧωΔΕ των περιβαλλοντικών όρων για την επένδυση της εγγλέζικης εταιρείας Loyalward στο Κάβο Σίδερο και ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης θα συνυπογράψουν την αίτηση ακύρωσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Θεωρούμε ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση, με έξη τουριστικά συγκροτήματα -ένα πάνω από κάθε παραλία και ένα στο κέντρο της περιοχής - και ξενοδοχείο συνολικής δυναμικότητας 7000 κλινών, με τρία γήπεδα γκολφ (!), και τις υπόλοιπες συνοδευτικές υποδομές, στην παραχωρημένη από την "Παναγία Ακρωτηριανή ΑΕ" έκταση των 26.000 στρεμμάτων που καταλαμβάνει σχεδόν όλο το ακρωτήριο Σίδερο είναι απολύτως ασύμβατη με την περιοχή διότι:

1. Είναι αντίθετη με κάθε έννοια και προοπτική βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης καθώς ουσιαστικά δεν έχει οικονομική και κοινωνική σύνδεση με την τοπική κοινωνία ενώ προβλέπεται εξαντλητική εκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων της περιοχής προς όφελος μιας εταιρείας. Αλήθεια, ποιος μπορεί να μας απαντήσει σε τι πραγματικά θα ωφεληθούν από αυτή την επένδυση οι πολίτες ενός Δήμου που δεν αντιμετωπίζει οξυμμένο πρόβλημα ανεργίας και έχει εξαιρετικά σπουδαίες προϋποθέσεις ήπιας τουριστικής και γεωργικής ανάπτυξης με τις δικές τους δυνάμεις;

2. Είναι αντίθετη με τον προορισμό του προστατευόμενου από το δίκτυο Natura 2000 οικότοπου του Κάβο Σίδερο, ο οποίος αποτελεί αναγνωρισμένο μνημείο της φύσης και στον οποίο δεν θα έπρεπε να γίνονται τέτοιες καταστροφικές επεμβάσεις αλλά αντίθετα να προστατεύεται με κάθε τρόπο και να επιτρέπονται μόνο ήπιες και ελεγχόμενες εκμεταλλεύσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Εδώ σημειώνουμε την ολιγωρία του ΥΠεΧωΔΕ το οποίο δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην υποχρέωσή του να συστήσει τον Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής.

3. Είναι αντίθετη με την ταυτότητα της περιοχής που αποτελεί εξαιρετικής ομορφιάς, χαρακτηριστικό τοπίο της Ανατολικής Κρήτης, με το ξηροθερμικό κλίμα, την φρυγανώδη χλωρίδα, την μοναδική βιοποικιλότητα, το μοναδικό φοινικόδασος του Βάι και την μεγάλη αρχαιολογική του αξία, στο οποίο δεν ταιριάζουν ούτε τα υδροβόρα και επικίνδυνα γήπεδα γκολφ, ούτε οι εκατοντάδες παραθεριστικές κατοικίες, τα ξενοδοχεία και τα συνεδριακά κέντρα.

4. Είναι αντίθετη με την προστασία που θα έπρεπε να απολαμβάνει η περιοχή λόγω του έντονου κινδύνου ερημοποίησης που την απειλεί σύμφωνα με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Απερήμωση και τα προγράμματα CORINE, MEDALUS, DESERTLINKS, DESIRE, μεταξύ άλλων.

5. Είναι αντίθετη με κάθε έννοια φέρουσας ικανότητας της περιοχής καθώς

α) Σε ένα Δήμο 2500 κατοίκων σχεδιάζεται τουριστική εκμετάλλευση 7000 κλινών. Αν προσθέσει κανείς και τις υπόλοιπες σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή οι αριθμοί είναι εξωφρενικοί. Σημειώνουμε εδώ ότι η επικρατούσα αντίληψη για την φέρουσα ικανότητα σε περιοχές της Ευρώπης που αποτελούν πρότυπο για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη δεν επιτρέπουν αριθμό κλινών που να υπερβαίνει το 40% του τοπικού πληθυσμού.

β) Σε μια περιοχή με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας και ξηρασίας που, με κάθε σενάριο, προβλέπεται να επιδεινωθεί, προγραμματίζονται υδροβόρες χρήσεις όπως γήπεδα γκολφ και εντατική τουριστική εκμετάλλευση. Εξάλλου, η επένδυση είναι επικίνδυνη για τον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής τον οποίο απειλεί έντονα με υποβάθμιση και αλάτωση τόσο λόγω της έντονης άντλησης νερού όσο και λόγω της άρδευσης ανθεκτικού στο υφάλμυρο νερό και απαιτητικού σε φυτοφάρμακα γρασιδιού στα γήπεδα γκολφ.

γ) Σε μια περιοχή που ήδη έχει υποστεί βάναυση επιβάρυνση για την παραγωγή ενέργειας προγραμματίζεται αξιοσημείωτη αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να προωθεί τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Την καλούμε να σταματήσει να αδιαφορεί για τις ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές και τον αρχαιολογικό πλούτο της Κρήτης και της χώρας μας και να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες.

Καλούμε τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τους φορείς αυτού του τόπου να πράξουν το καθήκον τους και να αποφασίσουν με υπευθυνότητα απέναντι στις μέλλουσες γενιές.

Καλούμε κάθε ευαίσθητο πολίτη αυτής της χώρας να αντισταθεί στα αντίθετα με κάθε έννοια σχεδιασμού και βιωσιμότητας μεγάλα έργα που έρχονται "εξ ουρανού" και να συστρατευτεί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που παλεύουν για τη διάσωση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την επάρκεια των φυσικών πόρων και την ποιότητα ζωής.

Η Γραμματεία του Δικτύου ΟικοΚρήτη

Ψήφισμα της Γραμματείας του Δικτύου ΟικοΚρήτη σε συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν οι παρακάτω οργανώσεις (από δυτικά προς ανατολικά):

• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ • ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ

e-mail: diktyo@ecocrete.gr

web site: www.ecocrete.gr


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 95 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58187492
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.