ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 31 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 17 Απρίλιος 2007
Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΥΣ ΒΑΪ ΟΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ (26.000 στρ, 7.000 κλίνες, 3 γήπεδα γκολφ, μαρίνες, αθλητικά κέντρα, εργοστάσιο αφαλάτωσης κ.ά)

α) Περιγραφή της περιοχής

O πυρήνας της περιοχής αυτής είναι το ίδιο το φοινικόδασος του Θεόφραστου (το οποίο προστατεύεται από το ν.2071/2001 (περί ακτών και παραλίας), από την Οδηγία 92/43/Ε.Ο.Κ (Δίκτυο Νatura), και από την Ι.C.U.N. (Διεθνής Ένωση Για την Προστασία της Φύσης), η οποία το έχει κατατάξει πρώτο μεταξύ 19 αισθητικών δασών της Ελλάδας.

Tο φοινικόδασος Βάι είναι γνωστό από τη Μινωική εποχή και μνημονεύεται από τον πατέρα της Βοτανικής Θεόφραστο στο έργο του «περί φυτών ιστορίες». Οι φοίνικες που το απαρτίζουν, ονομάσθηκαν έτσι προς τιμή του Phoenix Theophrasitii.

Μετά το φοινικόδασος και σε μικρή απόσταση από αυτό βρίσκεται η Ερμούπολη και η αρχαία μινωική πόλη της Ιτάνου, η οποια απλώνεται σΆ ένα βραχώδες ακρωτήρι με θαυμάσιους κολπίσκους και από τις δύο πλευρές. Ένας από αυτούς, στα δεξιά του αρχαιολογικού χώρου, έχει πολύ λεπτή άμμο που περιβάλλεται ένα δάσος από ψηλούς φοίνικες και λεπτά χόρτα της άμμου (Αmmofhila arenaria). Πώς έφτασαν οι φοίνικες εδώ;

Σύμφωνα με την παράδοση, οι χουρμαδιές αυτές (Phoenix theophrasti) «εισήχθησαν» από το στρατό του Σαρακηνού Abu Ηαb, που κατασκήνωσε εδώ το 825 μ.Χ., λεηλάτησε την αρχαία πόλη και την κατέστρεψε.

Η Ίτανος είναι το ιδανικό μέρος γι όσους θέλουν να συνδυάσουν τα αρχαιολογικά τους ενδιαφέροντα με μια βόλτα στη παραλία. Τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης εκτείνονται σε δύο λόφους του ακρωτηρίου, με την ακρόπολη στην κορυφή. Ολόκληρη η περιοχή λέγεται Ερμούπολη και η εικόνα που προσφέρει στον επισκέπτη μένει αξέχαστη.

Το καλοκαίρι για όποιον θέλει περισσότερη ησυχία, πρέπει να προχωρήσει ανατολικότερα στο Κάβο Σίδερο, όπου και η ανατολική άκρη του νησιού. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από βραχώδη ακρωτήρια και κολπίσκους κατά μήκος της ακτής, καθώς και αμμουδιές που φτάνουν μέχρι το ακρωτήρι Καστρί. Η παραλία του Τέντα με τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά αποτελείται από ένα μικρό κολπίσκο με μια αλυσίδα από φυσικά λιμανάκια. Το ένα από αυτά είναι ιδιαιτέρα γοητευτικό: έχει πολύ ανοιχτόχρωμη άμμο και σχηματίζει μια φυσική ημικυκλική πισίνα. Το ελκυστικό νερό είναι ένα ανοιχτό γαλάζιο που γίνεται έντονο μπλέ όσο βαθαίνει. Στη δεξιά πλευρά κάτω από κάθετους βράχους και σε περίπου 50 μέτρα υπάρχουν μια δεκαριά μεγάλες σπηλιές που κρύβουν ένα ιριδίζον ενυδρείο σε μια σπηλιά. Το σκοτεινό εσωτερικό φωτίζεται ξαφνικά από μια κυκλική δέσμη φωτός που μαρτύρα την παρουσία ενός ανοίγματος, απΆ όπου περνάει κανείς εύκολα κολυμπώντας. Τα νερά είναι γεμάτα θαλάσσιους οργανισμούς και πολύχρωμα ψάρια, μικροσκοπικές γαρίδες που συγκεντρώνονται περίεργες μπροστά από τη μάσκα του κολυμβητή.

Μια άλλη παραλία, απΆ όπου έχω αναμνήσεις τόσο ως κάτοικος της Σητείας, αλλά και ως επισκέπτης από την Αθήνα είναι, στον Κουρεμένο. Εδώ υπάρχει ένα γραφικό λιμανάκι γεμάτο καΐκια, καθώς και μια μακριά σχεδόν ώχρινη αμμουδιά που πλαισιώνεται από αλμυρίκια. Ο κουρεμένος είναι εκτεθειμένος στους ισχυρούς βοριάδες, παρόλα αυτά λόγω της μορφολογίας της ακτής σπάνια δημιουργείται κυματισμός, γεγονός που διευκολύνει τόσο τους κολυμβητές όσο και τους λάτρεις του wind-surf.

Το Παλαίκαστρο είναι το ανατολικότερο φυλάκιο της Κρήτης: μια μικρή πόλη, γαλήνιο και ήσυχο περιβάλλον, όπου μπορείς εύκολα να βρείς μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, να χαλαρώσεις και νΆ απολαύσεις τα πρωινά, τρώγοντας γιαούρτι με μέλι σ ένα από τα παραδοσιακά καφενεία, στο κεντρικό δρόμο.

Ο Αγκαθιάς, ένας παραδοσιακός οικισμός κοντά στο Παλαίκαστρο, έχει δίοδο προς την θάλασσα με την Χιώνα, ένα ευρύ κόλπο με αμμουδιά. Κατά μήκος της παραλίας είναι μια σειρά από αλμυρίκια με λεπτά φύλα που θυμίζουν λέπια. Τα δένδρα αυτά φυτρώνουν εύκολα στο αλμυρό έδαφος και απορροφούν το νερό που διεισδύει από τη θάλασσα. Το τοπίο γύρω από την Χιώνα είναι κατάφυτο από ελαιώνες (από και παράγεται και το καλύτερο ελαιόλαδο στην Ελλάδα) που δίνουν μια ευχάριστη αγροτική νότα, ενώ κατά μήκος της ακτής υπάρχουν ωραίες ψαροταβέρνες που προσφέρουν ρομαντική θέα προς το ακρωτήρι Καστρί και τη βραχονησίδα Γράντες.

β) Το είδος τουριστικής ανάπτυξης που συνάδει με την περιοχή

To ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους τουριστική ανάπτυξη μπορεί νΆ αναπτυχθεί στις περιοχές αυτές, χωρίς να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, στο ανθρωπογενές περιβάλλον και στον φυσικό υποδοχέα, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τα χερσαία (έδαφος, χλωρίδα, πανίδα, τοπίο, ατμόσφαιρα) όσο και τα υδάτινα (νερό, θαλάσσιες βιοκοινωνίες), οικοσυστήματα.

Η εξάρτηση του τουρισμού από την ποιότητα του περιβάλλοντος φαίνεται ότι συνειδητοποιείται σταδιακά από όλους τους εμπλεκόμενους στο τουρισμό. Η συνειδητοποίηση αυτής της ισχυρής αλληλεξάρτησης, από τους φορείς που εμπλέκονται στον τουρισμό παρατηρείται δυστυχώς πολύ αργά. O λόγος είναι, ότι μακροπρόθεσμα έχει αποδειχθεί υποβάθμιση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων, που σΆ ένα μεγάλο βαθμό αποτέλεσαν και σημείο έλξης του επισκέπτη. Ακολουθεί η απώλεια της ταυτότητας και μοναδικότητας μιας περιοχής, γεγονός που τελικά οδηγεί στη μείωση των επισκεπτών ή σε αλλαγή του τύπου επισκέπτη προς ανεπιθύμητες μορφές.

Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πολλά παραδείγματα προορισμών όπου μετά από μια σημαντική περίοδο άνθησης κατά την οποία οι περιβαλλοντικές πιέσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες ακολούθησε μια περίοδος παρακμής (π.χ. η περιοχή Μαλλίων στο Ν. Ηρακλείου).

Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση του περιβάλλοντος αποδεικνύεται ένας ιδιαίτερα καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή συνέχιση της τουριστικής δραστηριότητας σε μια περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό η έννοια της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Από την άλλη γίνεται περισσότερο κατανοητό ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακρόχρονη τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής και να διασφαλιστούν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να σέβεται τις ιδιαιτερότητες του τοπικού περιβάλλοντος. Η προστασία των τοπικών αξιών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος και η αξιοποίηση τους στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα κάθε τουριστικού σχεδιασμού. Οι τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει νΆ ανακλούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις πρακτικές που εφαρμόζουν για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
voutirakis@nah-nele.gr


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 20 Ιούλιος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 73 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58187629
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.