ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ένταξη στο σχέδιο πόλης φέρνει την υποβάθμιση της ζω Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πόλη - Πράσινο της πόλης
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ , Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2007
 
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΤΩ ΣΩΡΟΣ – ΤΥΜΒΟΣ – ΜΑΡΜΑΡΑΔΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΛΕΝΕ: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Για άλλη μια φορά με πρόσχημα τη γρήγορη ένταξη στο σχέδιο των μικροϊδιοκτητών, μια ακόμα περιοχή του Αμαρουσίου παραδίδεται στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή τη φορά πρόκειται για την επικείμενη ένταξη στο σχέδιο της περιοχής ΚΑΤΩ ΣΩΡΟΣ – ΤΥΜΒΟΣ – ΜΑΡΜΑΡΑΔΙΚΑ. Δεν είναι άλλωστε ανάγκη να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί, πως και αυτή η περιοχή θα έχει την τύχη της δυτικής πλευράς της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, του Ψαλιδιού, του Αγίου Θωμά και της Κοκκινιάς, που γειτονεύουν και αυτές με περιοχές Γενικής Κατοικίας: Θα πνιγεί δηλαδή και αυτή στα αυτοκίνητα, στον θόρυβο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, από τις υπερτοπικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Οι προφανείς παρατηρήσεις, από μια πρώτη μελέτη του προτεινόμενου σχεδίου, είναι οι εξής:

• Εκτιμάται ότι πάνω από το 40% της εντασσόμενης περιοχής προορίζεται για Γενική κατοικία.

• Σχεδιάστηκαν υπερβολικά μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα με πρόσοψη επί της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου για να μην κατατμηθούν μεγάλες ιδιοκτησίες, συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Ο στόχος προφανής: Υπερεκμετάλλευση της γης, σε μια πόλη που είναι ήδη πολεοδομικά κορεσμένη και δεν αντέχει άλλες εμπορικές υπερτοπικές χρήσεις. Εάν μάλιστα συνδυασθεί, όπως γινόταν στο παρελθόν, με μεταφορά συντελεστού δόμησης στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς την εικόνα που θα παρουσιάζει σε λίγα χρόνια η περιοχή αυτή και το πως θα γίνονται οι μετακινήσεις σε ολόκληρο το Μαρούσι αλλά και τους γύρω Δήμους...

• Οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι. Απουσιάζουν εντελώς οι απαραίτητοι χώροι για κοινωνικές υποδομές και τη λειτουργία της πόλης: Χώροι για σχολεία, για άθληση, για πολιτιστικές δραστηριότητες και θρησκευτικοί χώροι.

Πρόκειται για ένα μίζερο σχέδιο που προσπαθεί να γεφυρώσει τις απαιτήσεις μικρών και μεγάλων συμφερόντων και συντάχθηκε με την ίδια λογική που έχει οδηγήσει στη σημερινή, απελπιστική, κατάσταση το Μαρούσι.

ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

1. Πρώτα απΆ όλα το συγκεκριμένο σχέδιο πρέπει να αναπεμφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ως απαράδεκτο, ώστε να μπει τέρμα στη συνέχιση μιας πολιτικής που ταλαιπωρεί την πόλη εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

2. Να κατατμηθούν τα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα.

3. Η ζώνη πρασίνου να είναι ενιαία κατά μήκος της Αττικής Οδού και να μη διακόπτεται επιλεκτικά σε μία μόνο ιδιοκτησία (γιατί άραγε;).

4. Η ζώνη Γενικής Κατοικίας που βρίσκεται πίσω από τη ζώνη πρασίνου, να μετατραπεί σε ζώνη Αμιγούς Κατοικίας.

5. Να δημιουργηθεί δεύτερος οδικός άξονας, παράλληλος της Αμαρουσίου Χαλανδρίου, στην Ανατολική πλευρά της υπό ένταξη περιοχής και ένας μικρότερος πίσω από τα Μαρμαράδικα.

6. Να προβλεφθούν δρόμοι με μεγαλύτερο πλάτος και μεγαλύτερα πεζοδρόμια, καθώς επίσης και περισσότεροι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς και ελεύθεροι χώροι σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις. Οι απαιτούμενες εκτάσεις για τις παραπάνω χρήσεις, μπορούν να προκύψουν με τη μετατροπή των συντελεστών δόμησης όπως παρακάτω: Μέχρι 200,00 τ.μ. Σ.Δ. 0,6, μέχρι 500,00 τ.μ. Σ.Δ. 0,5 και άνω των 500,00 τ.μ. Σ.Δ. 0,4.

7. Ειδική πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει, ώστε να μην επιτραπεί η κατασκευή των ενεργοβόρων κτιρίων, στα πρότυπα της Λεωφόρου Κηφισίας, που πέραν όλων των άλλων, έχουν μεταβάλει δραματικά το μικροκλίμα της πόλης μας τα τελευταία χρόνια.

8. Τέλος διερωτόμαστε, ο Δήμος και οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται ποιες δραματικές επιπτώσεις θα έχει για την περιοχή η κατασκευή του παγοδρομίου, με την συγκέντρωση εκατοντάδων επισκεπτών με τα αυτοκίνητα τους, από όλη την Αθήνα σε καθημερινή βάση;

Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται μπροστά σε μια πολιτική επιλογή που θα την χαρακτηρίσει συνολικά και θα αποδείξει πόσο στην πράξη σέβεται τις διακηρύξεις της, για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη:

Από τη μια πλευρά βρίσκονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που περιμένουν με ανυπομονησία να εξυπηρετηθούν και να κερδοσκοπήσουν από την υπερεκμετάλλευση της γης, τσιμεντώνοντας ό,τι έχει απομείνει. Δίπλα σΆ αυτά οι μικροϊδιοκτήτες της περιοχής που προσδοκούν αν αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους, πέρα φυσικά από την κάλυψη των απαραίτητων στεγαστικών αναγκών τους.

Από την άλλη βρίσκεται μακροπρόθεσμη καταστροφή μιας ακόμη γειτονιάς της πόλης, η αύξηση των φονικών ρύπων, η υποθήκευση του μέλλοντος της νέας γενιάς, η απομάκρυνση του οράματος για μια πόλη βιώσιμη.

Πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι που έχουν ιδιοκτησίες, πρέπει να αντιληφθούν πως το βραχυπρόθεσμο κέρδος της βιαστικής ένταξης, με όρους ευνοϊκούς για τα μεγάλα συμφέροντα, γρήγορα θα εξανεμισθεί από τη συνολική υποβάθμιση της περιοχής και την ταυτόχρονη απαξίωση της περιουσίας τους. Όλοι δε οι κάτοικοι του Αμαρουσίου πρέπει να συνειδητοποιήσουν πλέον, πως το πρόβλημα της κάθε γειτονιάς τους αφορά όλους, ανεξάρτητα από τη γειτονιά που κατοικούν. Η υποβάθμιση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια το Μαρούσι, δεν έχει προηγούμενο. Είναι καιρός να πουν:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΩΣ ΕΔΩ!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
Διονύσου 2-4 ΜΑΡΟΥΣΙ 15124
τηλ. 210-6125532
kontrastonkairo@yahoo.gr
www.kontrastonkairo.gr

ΜΑΡΟΥΣΙ 20.04.2007
 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 72 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58230378
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.