ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καθαρή ατμόσφαιρα, καθαρή παραγωγή, βιώσιμο μέλλον για Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πόλη - Πράσινο της πόλης
Οικολόγοι Πράσινοι , Παρασκευή, 11 Μάιος 2007

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν μπορούν παρά να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους κατοίκους και τους φορείς του Θριάσιου που αντιδρούν στα νέα σχέδια που επιβαρύνουν τη ζωή στην περιοχή:

- επέκταση σε 160 στρέμματα και γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ (ΕΛΠΕ) με την προσθήκη 7 νέων μονάδων που θα αυξήσουν την παραγωγή του ντίζελ, θα προσθέσουν σε ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα και θα αυξήσουν τους κινδύνους για την περιοχή

- κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Χαλυβουργική, που θα συνεισφέρει σημαντικά σε νέους ρύπους στην περιοχή (όση περίπου το σύνολο των αέριων αποβλήτων του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο), με την παραγωγή 1.000-2.600 τόνων οξειδίων του αζώτου (αύξηση 30-100%), 2-3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή), μικροσωματίδια και υδράργυρο

- δημιουργία μιας χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της MANDRECO σε παλιό λατομείο της περιοχής, αντί να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Είναι απορίας άξιο πως οι ρυπογόνες μονάδες μπορεί να παίρνουν άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μέσα σε 5-6 μήνες –όπως για παράδειγμα η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής που θα λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα- ενώ η διαδικασία για την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου, εάν αυτή ευοδωθεί,  μπορεί να διαρκέσει και πάνω από 3 χρόνια.
 
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν ότι η περιοχή είναι ήδη υπερβολικά κορεσμένη, δεν μπορούν να προστεθούν άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες στο Θριάσιο. Μια περιοχή που έχει γίνει μέχρι σήμερα σύμβολο ρύπανσης και υποβάθμισης της ζωής, της υγείας και του περιβάλλοντος εξαιτίας πολιτικών και πρακτικών, πρέπει πλέον να τύχει άλλης αντιμετώπισης. Η (κάθε) κυβέρνηση αλλά και η βιομηχανία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στο Θριάσιο αλλά και να συνεργαστούν με τις τοπικές κοινωνίες για τη μετάβαση σε μια εποχή, όχι πολύ μακρινή, όπου η βιομηχανία θα έχει στραφεί σε καθαρή παραγωγή, χωρίς επικίνδυνα απόβλητα και παραπροϊόντα, σε εφαρμογές τεχνικών παραγωγής και συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης που ελαχιστοποιούν τη ρύπανση, καθώς και σε δράσεις καθαρισμού της θάλασσας, του βυθού, του εδάφους και των νερών.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ζούμε σε μια εποχή που η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα προϊόντα του και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για λόγους προστασίας του κλίματος αλλά και μείωσης γενικότερα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απαιτεί αλλά και δίνει τη δυνατότητα στη βιομηχανία να αξιοποιήσει την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σύγχρονες τεχνολογίες υψηλής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών, φιλικότερες προς το περιβάλλον, ενώ ειδικότερα για τα διυλιστήρια να στραφούν και να εξασφαλίσουν πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις παραγωγής εγχώριων βιοκαυσίμων.

Είναι φανερό ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη στο Θριάσιο είναι επιλογή επιβίωσης. Αλλά και μοναδική ευκαιρία για να μετατραπεί η περιοχή από πρότυπο καταστροφικής ανάπτυξης σε μοντέλο μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας σε κατεύθυνση συμβατή με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά συμφέροντα, σε μια οικολογικά πιο υπεύθυνη παραγωγή.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Σημ: Η ανακοίνωση αυτή μοιράστηκε στην εκδήλωση – κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στις επεκτάσεις και εγκαταστάσεις νέων μονάδων στο Θριάσιο πεδίο, που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα στις 10 Μαϊου.

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 81 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58230200
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.