ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 19 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ημερίδα στο Χαροκόπειο με θέμα «Περιβάλλον και Ανθρώπ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο , Τρίτη, 05 Ιούνιος 2007

«Περιβάλλον και Ανθρώπινη Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007
Αίθουσα Τελετών, Νέο κτίριο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Τα τελευταία χρόνια, καθώς αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η συζήτηση για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις της ανθρώπινης ασφάλειας, εστιάζοντας κυρίως στις συνέπειες των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της σπανιότητας ανανεώσιμων ζωτικών πόρων, όπως το νερό.

Τόσο στους πολιτικούς όσο και στους ακαδημαϊκούς κύκλους, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στα επόμενα χρόνια πολλές περιφερειακές συγκρούσεις θα προέλθουν από θέματα νομής πόρων, ιδίως στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν τους οικονομικούς, τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους να ανταπεξέλθουν στις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Αν και δεν υπάρχει συμφωνία γύρω από την αιτιώδη σχέση μεταξύ περιβαλλοντικής υποβάθμισης / σπανιότητας πόρων και βίαιων συγκρούσεων φαίνεται ότι υπάρχει μια αλληλεξάρτηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων στην εμφάνιση των πολέμων.
 
Εκτός όμως από το θέμα των ένοπλων συγκρούσεων υπάρχει ευρύτερη και πιο πολύπλοκη σύνδεση του περιβάλλοντος με την ανθρώπινη ασφάλεια, δηλ. την ασφάλεια της ζωής και της ευημερίας κάθε ατόμου, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική ή και αντικρουόμενη με την εθνική ασφάλεια των κρατών. Έτσι προκύπτουν τα θέματα της ποιότητας του νερού, του αέρα και της τροφής που επηρεάζονται άμεσα από τη διασυνοριακή ρύπανση, καθώς και οι συνέπειες στο περιβάλλον από τις πολεμικές συγκρούσεις και την προετοιμασία για τον πόλεμο.

Αν και η Ελλάδα ανήκει σε μια ομάδα χωρών, με υψηλές απαιτήσεις σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας και πολιτικών και γενικά καλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας, δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλούς γείτονές της, τις Βαλκανικές χώρες. Στις χώρες αυτές παρατηρούνται πολλά προβλήματα ρύπανσης / υποβάθμισης του περιβάλλοντος (κακές αγροτικές πρακτικές, χρήση πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων μεθόδων παραγωγής στη βιομηχανία, μη αποδοτική χρήση της ενέργειας κλπ) και υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που ενέχουν κινδύνους μεγάλου βιομηχανικού ή και πυρηνικού ατυχήματος (χημικές βιομηχανίες και πυρηνικοί αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας χαμηλής τεχνολογίας και ελλιπών μέσων και πρωτοκόλλων ασφάλειας). Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι σημαντικά νέα προβλήματα ίσως δημιουργήθηκαν με τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πρόσφατο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.  Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός ποταμών της Ελλάδας πηγάζουν και διέρχονται από γειτονικές Βαλκανικές χώρες, οπότε προκύπτουν θέματα τόσο νομής των υδατικών πόρων όσο και μεταφοράς ρυπαντών και υποβάθμισης της ποιότητας των νερών των ποταμών αλλά και των θαλάσσιων περιοχών στις οποίες εκβάλλουν.

Έτσι η συνεργασία των Βαλκανικών κρατών γύρω από μια ενιαία πολιτική για το περιβάλλον δείχνει αναγκαία, και η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον και Ανθρώπινη Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007.

Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν Έλληνες Πανεπιστημιακοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβαλλοντικών κινδύνων, ασφάλειας και συνεργασίας. Στόχος της Ημερίδας είναι η προώθηση της καλύτερης κατανόησης των ζητημάτων αυτών, τόσο από τα αρμόδια στελέχη κρατικών φορέων και ιδιωτικών εταιριών, όσο και από την κοινή γνώμη γενικότερα. Στην κατεύθυνση αυτή οι εργασίες της Ημερίδας θα δημοσιευτούν σε μορφή βιβλίου από τις εκδόσεις Παπαζήσης. Η Ημερίδα είναι ανοικτή στο κοινό.

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Οδός Ελ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα 176 71, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 - 95 49 150 / 151, Fax: 210 - 95 14 759


 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2007 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 92 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54653944
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.