Η δράση της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου από το 2005 |
|
|
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου -
Ανακοινώσεις
|
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
,
Τρίτη, 05 Ιούνιος 2007
|
Με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Οικολογική Παρέμβση Ηρακλείου που έγιναν πριν από λίγες μέρες έγινε ένας συγκεντρωτικός απολογισμός των δράσεων του σωματείου από το 2005 έως και τον Μάιο του 2007. Μερικές δράσεις μιρότερης σημασίας έχουν παραληφθεί χάριν συντομίας.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2005
• Στις 12/1/2005 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (Ο.Π.Η.) διοργανώνει την επιστημονική ημερίδα «Η σκοπιμότητα του φράγματος στον Αποσελέμη και οι επιπτώσεις από την πιθανή κατασκευή του υπό το φως τον νέων δεδομένων» στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή και το ενδιαφέρον του κόσμου, των εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των επιστημονικών φορέων που την παρακολούθησε πολύ έντονο. Ομιλητές ήταν ο Απόστολος Αλεξόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Το υδρογεωλογικό καθεστώς του ορεινού συγκροτήματος της Δίκτης ως αποτέλεσμα της γεωλογικής του δομής», ο Γεώργιος Καλλέργης, τ. Καθηγητής Εφαρμοσμένης Υδρογεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, τ. Διευθυντής Υδρογεωλογίας Ι.Γ.Μ.Ε. με θέμα «Αλληλοεπίδραση υδροφόρων συστημάτων του ορεινού συγκροτήματος Δίκτη και του χειμάρρου Αποσελέμη. Επιπτώσεις από την δέσμευση των νερών του Χώνου στην ύδρευση της ευρύτερης περιοχής», η Ερευνητική Ομάδα του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Τσακίρης, Καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Ε.Μ.Π.) με θέμα «Παράμετροι σχεδιασμού και επικινδυνότητα του φράγματος στον Αποσελέμη», ο Μιχάλης Δρετάκης, Βιολόγος - Ορνιθολόγος, Ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με θέμα «Οι επιπτώσεις του φράγματος Αποσελέμη στο φυσικό περιβάλλον» και ο Μάριος Χαϊνταρλής, Δικηγόρος, Εντεταλμένος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα «Το έργο του φράγματος στον Αποσελέμη και η υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος». Πολλές παρεμβάσεις έγιναν από επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ημερίδα τοποθέτησε για πρώτη φορά το ζήτημα του έργου στις πραγματικές του διαστάσεις και ανέδειξε το παράλογο του σχεδιασμού του.
• Στη συνέχεια η Ο.Π.Η. στέλνει σε δεκάδες ενδιαφερόμενους φορείς τα συμπεράσματα της ημερίδας. Με την συνδρομή ενεργειών της Επιτροπής αγώνα των κατοίκων της Λαγκάδας και του Δήμου Χερσονήσου προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις που φέρνουν το θέμα ξανά στο ζενίθ της επικαιρότητας. Πολλοί Δήμοι της ευρύτερης περιοχής και κυρίως η Ν. Α. Λασιθίου παίρνουν ξεκάθαρη θέση κατά του φράγματος.
• Στις 19/2/2005 η Ο.Π.Η. δημοσιοποίησε επιστολή της τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ με την οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή και χωρίς αιτιολόγηση τη γνώμη του Επιμελητηρίου για το φράγμα Αποσελέμη.
• Στις 20/2/2005 έγιναν με επιτυχία οι εργασίες της 4ης Παγκρήτιας Συνάντησης Περιβαλλοντικών Ομάδων που φιλοξενήθηκε ξανά από την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης. Ήταν καλά προετοιμασμένη και με μεγάλη συμμετοχή. Έγιναν εισηγήσεις και συζητήσεις για την προστασία του φαραγγιού του Κουρταλιώτη (Οικολογική Πρωτοβουλία Δ. Φοίνικα), για το πρόβλημα των γηπέδων γκολφ (Ε. Καπετανάκη Μπριασούλη), για την αλλοίωση του τοπίου της Κρήτης και για την ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων (Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου), για το ενεργειακό ζήτημα (Μ. Βουτυράκης), για την ερημοποίηση και την υπερβόσκηση (Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου), για τα μεταλλαγμένα (Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων), για τον “Φουρόγατο”, το “ecocrete”, το Παγκρήτιο Δίκτυο και άλλα.
• Κυκλοφορούν τα τεύχη 57 και 58 του «Φουρόγατου» που είναι πλέον παγκρήτια και στα οποία η Ο.Π.Η. συμμετέχει πιο συστηματικά με άρθρα, συλλογή διαφημίσεων και συνδρομών και διανομή της εφημερίδας στο Ηράκλειο και αλλού.
• Στις 22/3/2005 η Ο.Π.Η., με ανακοίνωσή της, διαμαρτύρεται ενάντια στο κύμα κατεδαφίσεων στην Παλιά Πόλη του Ηρακλείου το οποίο πιστεύει ότι θα αλλάξει προς το χειρότερο την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φυσιογνωμία της πόλης.
• Στις 21/05/2005 εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες του τουρισμού της Κρήτης και επισκέπτες συμμετείχαν στις εργασίες της ημερίδας με τίτλο: «Γήπεδα Γκολφ: Ποια Τουριστική Ανάπτυξη Θέλουμε στην Κρήτη;», που διοργάνωσε το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Χαρουπόμυλος, στο Πάνορμο Ν. Ρεθύμνου.
Οι Ομιλητές ήταν ο Dr. Oliver Rackham, Βοτανολόγος, Ιστορικός Οικολόγος, University of Cambridge, συγγραφέας του βιβλίου «Η Δημιουργία του Κρητικού Τοπίου», η κ. Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η κα Θεανώ Τερκενλή, επ. καθηγήτρια, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Νίκος Δαναλάτος, Αναπλ. Καθηγητής Οικολογίας Τοπίου, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο κ. Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού «Οικοτοπία». Τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων, μελών Οικολογικών Οργανώσεων και πολιτών της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις προς τους ομιλητές και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.
Το γενικό συμπέρασμα από τις εργασίες της Ημερίδας ήταν ότι τα σχεδιαζόμενα γήπεδα γκολφ στην Κρήτη θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια και την ποιότητα των φυσικών πόρων όπως το νερό και το έδαφος, συμβάλουν στο φαινόμενο της ερημοποίησης, απειλούν με αλλοίωση και υποβάθμιση την βιοποικιλότητα, την ιδιαιτερότητα του Κρητικού τοπίου και την κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα του νησιού. Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά αμφίβολη η αναπτυξιακή τους αξία και έχουν τεράστιο επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ αντιστρατεύονται την προοπτική για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
• Στις 23/05/2005 η Ο.Π.Η. εκδίδει Δελτίο Τύπου με τα συμπεράσματα της ημερίδας για τον τοπικό και εθνικό τύπο.
• Στις 18/6/2005, δόθηκε κοινή συνέντευξη προς τους ανταποκριτές ξένου τύπου, από τον Δήμ. Χερσονήσου και την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα με θέμα «Φράγμα Αποσελέμη: ένα σκάνδαλο με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
• Στις 16/07/2005 η Ο.Π.Η. έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλες πολιτικές προσωπικότητες για να τους ενημερώσει για την σκανδαλώδη επικείμενη κατασκευή του φράγματος στον Αποσελέμη και δημοσίευσε σχετικό Δελτίο Τύπου.
• Στις 22/7/2005 η Ο.Π.Η. έστειλε επιστολή απάντησης σε δημοσίευμα του του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων του Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. Α. Κοτσώνη στην εφημερίδα «το Βήμα» με θέμα το φράγμα στον Αποσελέμη, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του παντελώς ανυπόστατους.
• Στις 4/8/2005 η Ο.Π.Η. εξέδωσε στο τύπο ανακοίνωση προ της έναρξης των εργασιών στο φράγμα Αποσελέμη χαρακτηρίζοντας το έργο ως ανόητο και ζητώντας από την Πολιτεία χρόνο για την εκδίκαση των προσφυγών κατά του έργου στο ΣτΕ τις οποίες έχει υπογράψει μαζί με πολίτες της περιοχής.
• Η Ο.Π.Η. ασχολήθηκε αντιτάχθηκε στην εκποίηση και την καταστροφή του Πάρκου Γεωργιάδη και της αλλαγής της φυσιογνωμίας του μέσα από την προσπάθεια «ανάπλασης» που παρωθείται από την Δημοτική Αρχή. Συμμετείχε στις ομάδες για την προστασία του Πάρκου και εξέδωσε ανακοίνωση στον Τύπο στις 5/8/2005.
• Στις 1/9/2005 έκανε καταγγελία για μπαζώματα στην παραλία της Ψαρομούρας στην Αγία Πελαγία, η οποία ακολούθησε την επιστολή προς τον Δήμο στις 16/6/2005.
• Στις 3/9/2005 η Ο.Π.Η. έκανε καταγγελία προς τις Υπεύθυνες Νομαρχιακές και Δημοτικές Υπηρεσίες για τις επιχωματώσεις στον ποταμό Αλμυρό αλλά και στον «Βαθειανό Κάμπο».
• Στις 11/9/2005 η Ο.Π.Η. συμμετείχε στην συνάντηση των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Διάσωσης Κρητικής Χλωρίδας και Πανίδας στα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου Χανίων. Έγιναν ενημερώσεις για τοπικά περιβαλλοντικά θέματα και τη δράση των οργανώσεων. Επίσης σύντομες ομιλίες σχετικά με την αναγκαιότητα διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών φυτών και φυλών ζώων, τα προβλήματα του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προέρχονται από την υπεραλίευση και παράνομη αλιεία και τη μόλυνση από λύματα-απόβλητα, και προτάσεις ή ενέργειες που ήδη γίνονται από ευαισθητοποιημένους φορείς και άτομα στην Κρήτη για το θέμα αυτό. Συζητήθηκαν οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα του δικτύου, όπως και θέματα σχετικά με την έκδοση και κυκλοφορία του «Φουρόγατου». Προτάθηκαν επίσης διάφορα θέματα για κοινή δράση.
• Τον Οκτώβριο του 2005 η Ο.Π.Η. στέλνει δημοσιεύσεις για ην άδικη κοπή δέντρων κατά την διάρκεια έργων του Δήμου Ηρακλείου σε δρόμου της πόλης, συμπαρίσταται σε συλλογή υπογραφών πολιτών κάνει επαφή με τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο και τις κατάλληλες Υπηρεσίες, και τέλος κάνει αγωγή κατά του Δήμου για την αδικαιολόγητη κοπή δέντρων.
• Στις 30/11/2005 η Ο.Π.Η. κάνει καταγγελία προς τις αρμόδιες Αρχές για παράνομες λατομικές εργασίες στην δασική περιοχή (Δίκτυο Natura 2000) στην περιοχή του Δήμου Βιάννου.
• Στις 6/12/2005 η Ο.Π.Η. δημοσιεύει Δελτίο Τύπου με την άποψη της σχετικά με τον Διαμετακομιστικό Σταθμό Εμπορευμάτων που προωθείται στην Νότια Κρήτη με ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον και χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον ντόπιο πληθυσμό.
• Στις 15/12/2005 η Ο.Π.Η. δημοσιεύει Δελτίο Τύπου με την άποψη της σχετικά με την σχεδιαζόμενη μεγάλη τουριστική επένδυση Βελγικής εταιρείας στην ανατολική πλευρά των Ματάλων μέσα σε περιοχή του δικτύου Natura 2000. Στο δελτίο τύπου η Ο.Π.Η. υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με τον ντόπιο πληθυσμό αποκλεισμένο από σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του και ρωτά πόσο θετική οικονομικά μπορεί να είναι μια ανάπτυξη που εκποιεί κεφαλαιώδεις πόρους - όπως τη γη και το νερό στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους και που συσσωρεύει κέρδη σε λίγους και προβλήματα σε πολλούς; Αναρωτιέται επίσης αν μπορεί μια δημοτική αρχή να αποφασίζει για την αλλαγή χρήσης γης και την τροποποίηση της φυσιογνωμίας ενός προστατευόμενου Ευρωπαϊκού οικότοπου και πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να επιχειρείται χωρίς μελέτες περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, κ.ά.
• Στις 18/12/2005 οργανώνει εκδρομή που ανακοινώνει στον Τύπο προς τον κόλπο της Μεσσαράς με αφορμή το σχεδιαζόμενο έργο καθώς και για άλλες επενδύσεις τεράστιων τουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ.
• Τέλος, κατά την διάρκεια του 2006 η Ο.Π.Η. εκτός των παραπάνω, συμμετείχε ενεργά στην ενημέρωση και συντήρηση του δικτυακού τόπου του Δικτύου ΟικοΚρήτη «ecocrete.gr» καθώς και στην έκδοση, στήριξη και διανομή της διμηνιαίας οικολογικής εφημερίδας του Δικτύου ΟικοΚρήτη «Φουρόγατος» του οποίου εκδόθηκαν 6 τεύχη. Επίσης, μέλη της έδωσαν αρκετές φορές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ του Ηρακλείου και άλλων περιοχών της χώρας για διάφορα ζητήματα που αφορούν στα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού Ηρακλείου και άλλων περιοχών της Κρήτης.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2006
• Στις 20/1/2006 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (Ο.Π.Η.) διανέμει Δελτίο Τύπου στο διαδίκτυο και σε ΜΜΕ του εξωτερικού με την άποψη της σχετικά με τον Διαμετακομιστικό Σταθμό Εμπορευμάτων στην αγγλική γλώσσα.
• Στις 6/2/2006 η Ο.Π.Η. απευθύνεται με επιστολή της στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ηρακλείου με θέμα τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στα Λινοπεράματα Ηρακλείου διαμαρτυρόμενη για την ανεπαρκή απάντηση της ΔΕΗ στις 9/12/05, σε συνέχεια επιστολών της 21/9/05, και 12/8/05 και την ανεπάρκεια των ελέγχων που ασκεί η Νομαρχία Ηρακλείου.
• Στις 10/2/2006 η Ο.Π.Η. διοργανώνει την κοπή της πίτας της στο στέκι του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Ηρακλείου. Την εκδήλωση ντύνουν με τα τραγούδια τους η Καίτη Μάρακα (τραγούδι) και ο Νίκος Τσαχάκης (κιθάρα) με ελληνικά τραγούδια για το χειμώνα.
• Στις 14/2/2006 η Ο.Π.Η. απευθύνεται με επιστολή της στον Δήμο Γουβών και με κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τις επιχωματώσεις και την καταπάτηση του Υγροτόπου Εσταυρωμένου στον ίδιο Δήμο.
• Την ίδια ημέρα η Ο.Π.Η. διανέμει Δελτίο Τύπου στο διαδίκτυο και σε ΜΜΕ του εξωτερικού με την άποψη της, στην αγγλική γλώσσα σχετικά, με την σχεδιαζόμενη μεγάλη τουριστική επένδυση στις θέσεις Κόκκινη ¶μμους και Αμμούδια στα Μάταλα.
• Στις 4/3/2006 η Ο.Π.Η. ενημερώνει τους πολίτες του Ηρακλείου ότι έχει τοποθετήσει ειδικό κάδο ανακύκλωσης μπαταριών της ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) στο Στέκι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηρακλείου.
• Στις 5/4/2006 συνδιοργανώνει με το Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής, το Μεσογειακό Σύνδεσμο για την Υγεία του Εδάφους, την Αγροτοπεριβαλλοντική Ομάδα Ασημίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη Φαιστού στο πλαίσιο του Σχολικού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2005-06 «Ανασύσταση Σχολικού Κήπου Βασιλικής» (Φορέας Διαχείρισης Πανεπιστήμιο Αιγαίου) την ημερίδα «Το έδαφος είναι πολύτιμο, το έδαφος είναι ζωή», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στος Βώρους Πυργιωτίσσης. Στην ημερίδα ομιλητές ήταν ο Νίκος Δαναλάτος, Καθηγητής Γεωργίας και Αγροτικού Περιβάλλοντος στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, ο Γιώργος Σμπώκος, Δικηγόρος Ηρακλείου, υποψήφιος διδάκτορας Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Σωτήρης Μπαμπαγιούρης, Διευθυντής φυτικής παραγωγής & αγοραστικού τομέα νωπών - Bioforum AE, Ιδρυτικό Μέλος του Μεσογειακού Συνδέσμου για την Υγεία του Εδάφους. Ακολούθησαν παρεμβάσεις φορέων και πολιτών και συζήτηση.
• Στις 12/4/2006 η Ο.Π.Η. καταγγέλλει με δημόσια επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές την αυθαίρετη και παράνομη εκτέλεση εργασιών εντός της οριοθέτησης του αιγιαλού στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου του Δήμου Τυμπακίου
• Στις 20/4/2006 η Ο.Π.Η. καταγγέλλει δημοσίως και με επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες μπαζώματα και καταπατήσεις του αιγιαλού στην περιοχή των Κάτω Γουβών του Δήμου Γουβών.
• Από τις 4/5/2006 έως και τις 7/5/2006 η Ο.Π.Η. παίρνει μέρος με μέλη της στην αποστολή του Δικτύου ΟικοΚρήτη στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ συμμετέχει στο περίπτερο του ΟικοΚρήτη μαζί με εκπροσώπους των άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού και ενημερώνει τους επισκέπτες για τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα του Νομού Ηρακλείου και όλης της Κρήτης. Εκεί μοιράζονται επίσης εκατοντάδες φυλλάδια και εφημερίδες του Δικτύου. Πραγματοποιεί συναντήσεις ενημέρωσης, συνεργασίας και γνωριμίας με άλλες περιβαλλοντικές -και όχι μόνο- οργανώσεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εισηγείται σε δύο εργαστήρια με ομιλίες α) για το νερό αναφερόμενη στο φράγμα του Αποσελέμη και στα γήπεδα γκολφ, β) για τον τουρισμό αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στην σχεδιαζόμενη στα Μάταλα μεγάλη τουριστική επένδυση με γήπεδα γκολφ. Τέλος παίρνει μέρος στην μεγάλη πορεία μαζί με αντιπροσωπεία Χανιωτών με πανό που αναφέρεται στο ζήτημα της ναυτικής βάσης στην Σούδα.
• Στις 26, 27 και 28 /5/2006 η Ο.Π.Η. συμμετέχει με περίπτερο στην Εαρινή Συνάντηση "εν οίκω" καλλιεργητών - χειροτεχνών που έγινε στο Πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο.
• Στις 22/6/2006 η Ο.Π.Η. εκδίδει ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος για να επισημάνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κρήτης και ειδικά του Νομού Ηρακλείου σε σχέση με τους υποκριτικούς εορτασμούς.
• Στις 5/6/2006 η Ο.Π.Η. στέλνει τεκμηριωμένη αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για συγκεκριμένες παράνομες κατασκευές εντός της ακτής, του αιγιαλού και της παραλίας στον οικισμό Κάτω Γουβών του Δήμου Γουβών Ηρακλείου. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να στέλνει νέες συμπληρωμένες αναφορές για το ίδιο θέμα.
• Στις 22/8/2006 η Ο.Π.Η. εκδίδει ανακοίνωση με αφορμή το σχεδιαζόμενο διαμετακομιστικό σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς με θέμα την υστέρηση της περιοχής όσον αφορά στην βιώσιμη ανάπτυξη και τις υποδομές.
• Στις 12/9/06 η Ο.Π.Η., σε συνεργασία με πολίτες στο εξωτερικό, εγκαινιάζει εκστρατεία για την συλλογή υπογραφών που θα σταλούν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας με επιστολή διαμαρτυρίας, στην Αγγλική γλώσσα στο διαδίκτυο για τα σχέδια του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κεφαλλογιάννη να κατασκευαστεί ένα γιγαντιαίο διαμετακομιστικό λιμάνι στη Κρήτη.
• Στις 20/9/2006 η Ο.Π.Η. εγκαινιάζει και νέα εκστρατεία για την συλλογή υπογραφών που θα σταλούν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας με επιστολή διαμαρτυρίας, στην Ελληνική γλώσσα στο διαδίκτυο και χειρόγραφη, για τα σχέδια του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κεφαλλογιάννη να κατασκευαστεί ένα γιγαντιαίο διαμετακομιστικό λιμάνι στη Κρήτη.
• Στις 28/9/2006 η Ο.Π.Η. διοργανώνει εκδήλωση συζήτησης και προβολής βίντεο με θέμα "Ένα χωριό ειρήνης αντί για ένα τάνκ" στην οποία φιλοξενεί δύο Έλληνιδες μέλη της κοινότητας Ταμέρα στην Πορτογαλλία.
• Στις 6/10/2006 η Ο.Π.Η. απευθύνει μέσω του τύπου ερωτηματολόγιο με 11 σημεία προς τους υποψήφιους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Θέματα όπως τα μπαζώματα, η διαχείριση απορριμμάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το ενεργειακό, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η αλλοίωση του τοπίου, η διαχείριση των υδατικών πόρων, η αξιολόγηση των ΜΠΕ και βέβαια το θρυλούμενο λιμάνι του Υπουργού Ναυτιλίας στον κόλπο της Μεσσαράς.
• Την ίδια ημέρα η Ο.Π.Η. απευθύνει μέσω του τύπου 11 κρίσιμες ερωτήσεις προς τους υποψήφιους συνδυασμούς στις Δημοτικές Εκλογές στους Δήμους του Νομού Ηρακλείου. Περιλαμβάνονται ζητήματα όπως οι αυθαίρετες επεμβάσεις στον αιγιαλό, η κατάσταση των ρεμάτων, η καύση των πλαστικών στους αγρούς, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση και η άρδευση, τα βοσκοτόπια, τα χημικά στη γεωργία, ο τουρισμός και οι πυροβολισμοί.
• Την ίδια ημέρα ξανά η Ο.Π.Η. απευθύνει μέσω του τύπου 10 κρίσιμες ερωτήσεις προς τους 4 διεκδικητές του Δήμου Ηρακλείου. 10 σημεία κλειδιά για την ποιότητα της ζωής στην πόλη που περιμένουν απάντηση: ανακύκλωση, κομποστοποίηση, καθαριότητα, νερό, συγκοινωνίες, πεζοί, δημόσιοι χώροι, ηχορύπανση, πάρκο Γεωργιάδη και σχέδιο Παλιάς Πόλης.
• Στις 30/10/2006 η Ο.Π.Η. εκδίδει ανακοίνωση συμπαράστασης στη Νομαρχιακή και Δημοτική Κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη», απέναντι στην προσπάθεια του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη να τη φιμώσει και να την εξοντώσει οικονομικά.
• Στις 8/11/2006 η Ο.Π.Η. εκδίδει ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας στο Ηράκλειο με θέμα την αντίθεσή της στο σχεδιαζόμενο διαμετακομιστικό σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς.
• Στις 8/12/2006 η Ο.Π.Η. σε συνεργασία με την "Οικοτοπία", τον "Δαίμωνα της Οικολογίας" και τη "Νομαρχιακή Παρέμβαση των Πολιτών και της Οικολογίας" στο στέκι του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Ηρακλείου, διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου "Η Πολιτική Οικολογία στην Ελλάδα", συλλογικό τόμο που εκδόθηκε από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Νίκου Καίσαρη. Το βιβλίο παρουσίασαν οι συντονιστές της πρωτοβουλίας Σάκης Κουρουζίδης, Γιάννης Σακιώτης και Γιάννης Σχίζας. Επίσης μίλησε ο νυν Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχάλης Κριτσωτάκης και ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισε ο εκ των συγγραφέων του τόμου Μιχάλης Προμπονάς και πρόεδρος της Ο.Π.Η.
• Στις 9/12/2006 η Ο.Π.Η. ανέλαβε την φιλοξενία της διοργάνωσης της 5ης Παγκρήτιας Συνάντησης των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων του Δικτύου Οικοκρήτη στο Θεατρικό Σταθμό στο Ηράκλειο. Οι εργασίες ξεκίνησαν με ημερίδα με θέμα «Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις». Εισηγήσεις έκαναν οι Κωστής Χατζημιχάλης Πανεπιστημιακός, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Γεωγραφίας. Ειδικότητα: Οικονομική Γεωγραφία, Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, ο Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς και μέλος της Ο.Π.Η., ο Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού «Οικοτοπία» και ο Σταύρος Υφαντής, εκδότης του περιοδικού «Οικοτοπία», διευθυντής των «Γιορτών της Γης». Ακολούθησε η τοποθέτηση του Δικτύου ΟικοΚρήτη, παρεμβάσεις φορέων και πολιτών και συζήτηση. Ακολούθησαν οι εργασίες της Παγκρήτιας Συνάντησης με εισηγήσεις από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Κρήτη, τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ρεθύμνου για την αλλοίωση του Κρητικού τοπίου, την Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας με θέματα το ποδήλατο στην πόλη, τα θερμοκήπια και τις βιοκαλλιέργειες», την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου με θέμα τον διαμετακομιστικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στον κόλπο της Μεσσαράς. Ακολούθησε παρουσίαση του δικτυακού τόπου του Δικτύου ΟικοΚρήτη «ecocrete.gr», της εφημερίδα του ΟικοΚρήτη «Φουρόγατος». Ξεχωριστή παρουσίαση έγινε για την εβδομαδιαία στήλη της εφημερίδας Κρητικής Επιθεώρησης «Οικοθερμόμετρο» και για την εβδομαδιαία εκπομπή στο Στούντιο Ρέθυμνο «Μη πατάτε το πράσινο» του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου. Ακολούθησαν ψηφίσματα και ανακοινώσεις του Δικτύου. Παράλληλα με τις συζητήσεις λειτούργησαν περίπτερα των περιβαλλοντικών οργανώσεων στον χώρο υποδοχής.
• Κατά την διάρκεια του 2006 η Ο.Π.Η. εκτός των παραπάνω, συμμετείχε ενεργά στην ενημέρωση και συντήρηση του δικτυακού τόπου του Δικτύου ΟικοΚρήτη «ecocrete.gr» καθώς και στην έκδοση, στήριξη και διανομή της διμηνιαίας οικολογικής εφημερίδας του Δικτύου ΟικοΚρήτη «Φουρόγατος» του οποίου εκδόθηκαν 6 τεύχη. Επίσης, μέλη της έδωσαν αρκετές φορές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ του Ηρακλείου και άλλων περιοχών της χώρας για διάφορα ζητήματα που αφορούν στα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού Ηρακλείου και άλλων περιοχών της Κρήτης.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2007 (έως τις εκλογές)
• Στις αρχές του Ιανουαρίου 2007 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (Ο.Π.Η.) μαζί με την «Κίνηση Πολιτών της Μεσσαράς για το Περιβάλλον» κυκλοφόρησαν το δίπτυχο έγχρωμο φυλλάδιο με θέμα τον διαμετακομιστικό σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς και με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Σε το τόπο θέλεις να ζεις, η απόφαση είναι δική σου…". Το φυλλάδιο τυπώθηκε σε 5000 αντίτυπα, μοιράστηκε κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών και στη διαμόρφωση της άποψης ότι, ο σχεδιαζόμενος από τον Υπουργό Ναυτιλίας διαμετακομιστικός σταθμός, είναι αρνητικός για το φυσικό περιβάλλον και το μέλλον της περιοχής.
• Στις 16/1/2007 η Ο.Π.Η. εξέδωσε ανακοίνωση στον τύπο ζητώντας να μην γίνει η αναθεώρηση του άρθρου 24 και άλλων άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στα δάση και δηλώνοντας ότι συντάσσεται με όλους εκείνους, φορείς και πολίτες, που αγωνίζονται για την υλοποίηση και όχι την αναθεώρηση της Συνταγματικής επιταγής. Την επόμενη ημέρα, 17/1/2007, συμμετείχε με δικό της πανό στην διαδήλωση κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος που έγινε στο Ηράκλειο και στην οποία συμμετείχαν πολλοί φορείς, πολίτες και φοιτητές.
• Στις 25/1/2207 η Ο.Π.Η. διοργάνωσε με μεγάλη προσέλευση μελών και φίλων την γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου. Την βραδιά ομόρφυναν η Καίτη Μάρακα (τραγούδι) και ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα και τραγούδι) με «τραγούδια για τις τέσσερις εποχές του χρόνου».
• Στις 18/3/2007, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που έχει ανοίξει για το μέλλον της Μεσαράς με αφορμή το ενδεχόμενο κατασκευής διαμετακομιστικού σταθμού στα όρια Τυμπακίου-Αγίας Γαλήνης, η Ο.Π.Η. συνδιοργάνωσε μαζί με την «Κίνηση Πολιτών της Μεσσαράς για το Περιβάλλον» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους Πυργιωτίσης, ημερίδα με θέμα "Βιώσιμη Ανάπτυξη του Νότου: Όραμα ή Ουτοπία;". Στην εκδήλωση έγιναν εισηγήσεις για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του κόλπου της Μεσσαράς, για τον σχεδιασμό του μοντέλου ανάπτυξης μιας περιοχής και την υλοποίηση του σχεδιασμού, για τη συμβολή της γεωργίας στη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσσαράς, για τις προοπτικές για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και για τις δυνατότητες των τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων να υπερασπίσουν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και να ελέγξουν την προοπτική βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Ομιλητές ήταν ο Χριστόφορος Βαλλιάνος, Διευθυντής του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, η Σφακιανάκη Βάνα, Αρχιτέκτονας, ο καθηγητής κ. Νίκος Δαναλάτος, Καθηγητής Γεωργίας - Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργίας Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Ιωάννης Σπιλάνης, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου - Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης και ο κ. Μάκης Σταύρου, πρόεδρος των Φίλων Βουνού και Θάλασσας (Μέλος της διεθνούς οργάνωσης Friends of Nature). Ακολούθησε μακρά συζήτηση και παρεμβάσεις από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς όπυ θίχτηκαν κυρίως οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους, στην οικονομία, στην συνοχή του κοινωνικού ιστού και στα χαρακτηριστικά της περιοχής, από την κατασκευή διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς.
• Στις 30/3/2007 η Ο.Π.Η. εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προς τις αρμόδιες αρχές ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό από λατομική ζώνη της περιοχής του Βαχού στην Βιάννο. Κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου να επανεξετάσει και να αποχαρακτηρίσει όλες τις περιπτώσεις λατομικών ζωνών του Νομού που εμπίπτουν ή γειτνιάζουν σε προστατευόμενες περιοχές και να φροντίσει για την αποτελεσματική προστασία τους. Κάλεσε επίσης τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου να σκεφτούν και να πράξουν με αγάπη για τον τόπο τους και με υπευθυνότητα απέναντι στο μέλλον. Την επόμενη ημέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει την εγκατάσταση του σχεδιαζόμενου λατομείου στην περιοχή.
• Την 1/4/2007 η Ο.Π.Η. φιλοξένησε την πρώτη επίσημη συνάντηση της Γραμματείας του Δικτύου ΟικοΚρήτη στην οποία πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις όπως για την στήριξη των περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών της Ανατολικής Κρήτης που αγωνίζονται κατά της επέλασης των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στο Κάβο Σίδερο και άλλες περιοχές. Στην ίδια συνάντηση εκδόθηκαν ψηφίσματα για το ίδιο θέμα και για την αντίθεση του Δικτύου στην επιχειρούμενη τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου στα Χανιά.
• Στις 12/4/2007 η Ο.Π.Η. υπογράφει, όπως και οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές οργανώσεις του Δικτύου ΟικοΚρήτη και εκατοντάδες πολίτες, πληρεξούσιο προς τον δικηγόρο για την αίτηση ακύρωσης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπ΄αριθ. 163381/564/5-2-2007 Κ.Υ.Α. η οποία ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος ΅Παναγία η ΑκρωτηριανήΆ στην περιοχή Κάβο Σίδερο, Ν. Λασιθίου Κρήτης, με φορέα υλοποίησης του έργου την εταιρεία Loyalward». Στις 16/4/2007 κατατίθεται η αίτηση ακύρωσης. Στις 20/4/2007 η αγγλική εταιρεία ανακοινώνει την αναβολή κατάθεσης αιτήσεων αδειοδότησης των έργων για περίπου 18 μήνες λόγω «νομικών κωλυμάτων».
• Κατά την διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2007 η Ο.Π.Η. εκτός των παραπάνω, συμμετείχε ενεργά στην ενημέρωση και συντήρηση του δικτυακού τόπου του Δικτύου ΟικοΚρήτη «ecocrete.gr» καθώς και στην έκδοση, στήριξη και διανομή της διμηνιαίας οικολογικής εφημερίδας του Δικτύου ΟικοΚρήτη «Φουρόγατος» του οποίου εκδόθηκε ένα τεύχος. Επίσης, μέλη της έδωσαν συνεντεύξεις σε ΜΜΕ του Ηρακλείου και Αθηναϊκών εφημερίδων για διάφορα ζητήματα που αφορούν στα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού Ηρακλείου και άλλων περιοχών της Κρήτης.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ο.Π.Η.) Αγίου Φανουρίου 12, 71601 Ηράκλειο Τηλ: 2810 242451, Fax: 2810 284520 e-mail: opi@ecocrete.gr web site: www.ecocrete.gr
. ecocrete.gr . |
|