ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Πρωτοβ. Χανίων Τετάρτη 13 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το κτίριο Παπαδοπέτρου στα Χανιά, η εγκατάσταση κόμβου ευρυζωνικών δικτύων και οι φοιτητές Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Εκπαίδευση
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ , Κυριακή, 24 Ιούνιος 2007


Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

Κάτω τα χέρια από το κτίριο Παπαδοπέτρου!

Σεπτέμβρης 2005: Το κτίριο Παπαδοπέτρου γίνεται δωρεά στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο Πρύτανης έχει σκοπό να στεγάσει εκεί τα γραφεία 'διαμεσολάβησης' και 'διασύνδεσης και σταδιοδρομίας'.

Μάης 2006: Ξεκινάει το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα. Οι καταλήψεις σχολών γίνονται όλο και περισσότερες και βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική της ΕΕ στην εκπαίδευση. Το κίνημα αντιτίθεται στους 3 νόμους: αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, στο νέο νόμο πλαίσιο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έβαλε στην άκρη τις καθεστωτικές λογικές της ΔΑΠ (ΝΔ) και της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) που στηρίζουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο πλευρό των κομμάτων τους. Συντονίστηκε οριζόντια μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, τα ανοιχτά τους συντονιστικά και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.

30 Μαΐου 2006: Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών αποφασίστηκε να γίνει την επόμενη μέρα πορεία και κατάληψη του κτιρίου Παπαδοπέτρου για να μετατραπεί σε κέντρο αγώνα και γνωστοποίησης των αιτημάτων μας προς τη χανιώτικη κοινωνία, αφού το απομακρυσμένο από τα Χανιά πολυτεχνείο και η ανεπαρκής προβολή από μερίδα των ΜΜΕ δε μας διευκόλυνε να ενημερώσουμε τους Χανιώτες και να τους καλέσουμε σε κοινό αγώνα.

1η Ιούνη 2006: Με εντολή του Πρύτανη Γρυσπολάκη στήνονται τα ΜΑΤ έξω από το κτίριο καταλύοντας το πανεπιστημιακό Άσυλο. Η πορεία των φοιτητών στην προσπάθεια της να μπει στο κτίριο χτυπιέται άγρια από τα ΜΑΤ με γκλομπς και δακρυγόνα και 3 φοιτητές καταλήγουν στο νοσοκομείο. Μερικές ώρες αργότερα ξαναγίνεται πορεία όπου συμμετείχαν οι διπλάσιοι φοιτητές και πολλοί Χανιώτες που ευαισθητοποιήθηκαν από την άγρια καταστολή. Η πορεία των 1000 ατόμων καταλαμβάνει το κτίριο. Από την πρώτη στιγμή, το συντονιστικό της Γενικής Συνέλευσης δηλώνει ότι το κτίριο είναι ανοιχτό σε κάθε Χανιώτη εργαζόμενο, σε κάθε μαθητή, δάσκαλο, μετανάστη, άνεργο, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου παιδείας- εργασίας. Την ίδια μέρα οι φοιτητικές πορείες αντιμετωπίζουν την καταστολή σε όλη την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση θέλοντας να φιμώσει και να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα χρησιμοποιεί την ωμή βία.

Καλοκαίρι 2006: Το φοιτητικό κίνημα κορυφώνεται και οι καταλήψεις σχολών φτάνουν τις 423. Στις πανελλαδικές πορείες στην Αθήνα διαδηλώνουν πάνω από 20.000 φοιτητές. Στα Χανιά, το κτίριο Παπαδοπέτρου γίνεται κέντρο αγώνα του φοιτητικού κινήματος. Στα Συντονιστικά συμμετέχουν και πολλοί εργαζόμενοι, οργανώνονται πολιτικές συζητήσεις και πολιτιστικά δρώμενα που αγκαλιάζονται από τη χανιώτικη κοινωνία. Σε κάλεσμα του Συλλόγου μας ανταποκρίνονται σωματεία εργαζομένων, συνδικάτα, σύλλογοι δασκάλων, καθηγητών και η κοινή συνέλευση καταλήγει σε μαζική πορεία στα Χανιά και βάζει τα πρώτα βήματα για κοινό αγώνα... Ενώ οι καταλήψεις έχουν σταματήσει λόγω καλοκαιριού, το συντονιστικό βγάζει πρόγραμμα εκδηλώσεων και το κτίριο έχει πολιτική και πολιτιστική ζωή μέσα στο καλοκαίρι.

Σεπτέμβρης 2006: Ο πρύτανης Γρυσπολάκης (που όλο τον προηγούμενο διάστημα έβγαινε στα κανάλια και κατηγορούσε τις καταλήψεις) περνάει από τη Σύγκλητο απόφαση που λεει ότι “στο κτίριο δεν υπάρχει Άσυλο” και ότι “μια μικρή ομάδα φοιτητών μπλοκάρει την επιστημονική ανάπτυξη αφού στο κτίριο είναι να εγκατασταθεί ο κόμβος ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών”. Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα: Καταρχήν η κατάληψη δεν έγινε από μια μικρή ομάδα αλλά από το Σύλλογο Φοιτητών (μετά από απόφαση μαζικότατης Γενικής Συνέλευσης) και πολλούς Χανιώτες διαδηλωτές. Δε θέλουμε να σταματήσουμε την τεχνολογική ανάπτυξη, ίσα ίσα που θέλουμε να υπάρχει δωρεάν ίντερνετ στο σπίτι κάθε Χανιώτη, γι’ αυτό δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι θέλουμε να τοποθετηθεί ο κόμβος σε ειδικό χώρο του κτιρίου όπου θα έχουν πρόσβαση μόνο οι τεχνικοί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε θα έχει στέγη ο Σύλλογος Φοιτητών. Ο πρύτανης Γρυσπολάκης όμως επιμένει στον πόλεμο εντυπώσεων και δεν προχωράει τις διαδικασίες για να ξεκινήσει το έργο.

Ιούνης 2007: Ο πρύτανης Γρυσπολάκης καλεί το σύλλογο φοιτητών να εγκαταλείψει το κτίριο μέχρι τις 26 Ιούνη για να αρχίσουν τα έργα. Μήπως τον ενοχλεί η παρουσία του συλλόγου μέσα στην πόλη τη στιγμή που η κυβέρνηση αλλά και μερίδα καθηγητών μέσα στο Πολυτεχνείο εντείνουν την επίθεσή τους ενάντια στο φοιτητικό κίνημα; (βλ. Ακύρωση συλλόγου φοιτητών ΗΜΜΥ μέσα στα όργανα συνδιοίκησης).

Θέλουμε και πετυχαίνουμε το κτίριο που κατακτήσαμε να είναι κομμάτι και χώρος του Πολυτεχνείου, να είναι ανοιχτό σε όλους τους φοιτητές του πολυτεχνείου, τις πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες, στους σπουδαστές του ΤΕΙ, σε όλους τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους δασκάλους, τους μετανάστες και τους ανέργους. Αλλά κυρίως να είναι ο χώρος που θα δραστηριοποιούνται εκείνες οι κοινωνικές ομάδες και Σύλλογοι που έχουν δώσει μάχες στο πλευρό του Συλλόγου Φοιτητών και θα συνεχίσουν να δίνουν.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
 

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 149 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39493750
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.