ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 23 Οκτ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι δασικές πυρκαγιές και η Ροΐδειος συνθήκη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
Του Γιάννη Σακιώτη , Τετάρτη, 04 Ιούλιος 2007

Του Γιάννη Σακιώτη

Η Πάρνηθα κάηκε, η Θεσσαλία καίγεται και ακολουθούν περισσότερες πυρκαγιές. Η φύση της χώρας γίνεται στάχτη και διαβάζουμε και ακούμε τα ίδια μοτίβα για το τις πταίει, να αντηχούν επαναλαμβανόμενα, ολοένα και πιο απόμακρα, αδιάφορα, ανούσια και άχρηστα.

Ας δούμε τα αίτια των πυρκαγιών, όπως καταγράφονται όλα αυτά τα χρόνια και την πραγματική ποσοστιαία συμμετοχή τους στις ολέθριες πυρκαγιές:

1. Η κλιματική αλλαγή χτυπά και την ελληνική φύση, φέρνοντάς μας έναν απροσδόκητο καύσωνα πρωτόγνωρο για Ιούνιο μήνα, που κράτησε δέκα ημέρες και ανέβασε τις θερμοκρασίες στους 47ο C υπό σκιάν! Πρόκειται για το τέλειο προσάναμμα των δασικών πυρκαγιών, ιδίως σε μια χρονιά που δεν έβρεξε καθόλου (1%).

2. Κατά τα ειωθότα βρισκόμαστε σε προεκλογικό έτος και ανά την Ελλάδα κομματάρχες, γνωστοί πυρομανείς, το τσούζουν προκαταβολικά εν όψει εκλογών ή απλούστατα οι προσμένοντες τερατώδη οικονομικά οφέλη από την καταπάτηση και οικοδόμησης της μη χαρτογραφημένης δασικής γης χτυπούν με εμπρησμούς τα ελληνικά δάση (1%).

3. Η οργάνωση της πολιτικής προστασίας, της πυρόσβεσης συμπεριλαμβανόμενης, στην Ελλάδα είναι κατώτερη των περιστάσεων. Χρειαζόμαστε περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα, περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, περισσότερους δασοπυροσβέστες (1%).

4. Για την πρόληψη των πυρκαγιών χρειάζονται σημαντικά έργα που τελούν εν ανεπαρκεία, όπως δασικοί δρόμοι, ζώνες πυροπροστασίας, δίκτυα μεταφοράς νερού στις επικίνδυνες περιοχές, απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις μετά τη δύση του ηλίου, περιπολίες δασοφυλάκων, γενικά όλα όσα κάνει κάθε ευνομούμενο κράτος (1%).

5. Για να μην έχουμε δασικές πυρκαγιές θα έπρεπε στα δάση να δίδεται άδεια εισόδου μόνο στους αποκαφροποιημένους νεοέλληνες, δηλαδή αυτούς που δεν θα πετάξουν το αποτσίγαρο στο δάσος, δεν θα αφήσουν τα σκουπίδια τους καταγής και δεν θα κάψουν ξερόχορτα δίπλα στο δάσος(1%).

6. Η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ θα όφειλαν να δημιουργούν ζώνες ασφαλείας γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος και τις σιδηροτροχιές, καθώς μία σπίθα αρκεί σε συνθήκες καύσωνα να καταστρέψει ένα δάσος (1%).

7. Οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες θα όφειλαν να μην εισηγούνται την ύδρευση και ηλεκτροδότηση των καταπατημένων και αυθαίρετων οικημάτων, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι, απλούστατα διότι ζουν εκεί (1%).

8. Η πολιτεία θα όφειλε να έχει συντάξει προ πολλού δασικό κτηματολόγιο και να έχει αναβαθμίσει το καθεστώς προστασίας εθνικών δρυμών και περιοχών NATURA (1%).

9. Η εκτός σχεδίου δόμηση, στη βάση της κατοχής 4 στρεμμάτων «αγροτικής γης» θα έπρεπε να έχει εκλείψει προ πολλού, σε μια χώρα που καθημερινά το κρέας βαπτίζεται ψάρι και το δάσος αμπελώνας (1%).

10. Μέσα στα δάση θα έπρεπε να εργάζονται και να ζουν δασοκόμοι, αναπτύσσοντας δραστηριότητες αειφόρου υλοτομίας των δασών, μελισσοκομίας, ρητινοσυλλογής, φροντίδας και συλλογής καρπών οπωροφόρων δένδρων (πχ καστανοδάση) (1%).

Όλες αυτές οι αιτίες που είναι υπαρκτές και αληθινές μετά βίας συμποσούνται στο 10% της ευθύνης για την καταστροφή των ελληνικών δασών. Το υπόλοιπο 90% είναι η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΟΜΙΑ στην οποία ζει η χώρα στη μεταπολεμική της εποχή και ιδίως στη μεταπολίτευση.

Η γενικευμένη κατάσταση ανομίας συνοδεύει τη ζωή μας καθημερινά και την ασκούν γύρω μας σχεδόν οι πάντες:

- Ο μοτοσυκλετιστής που αφαιρεί την εξάτμιση και τρέχει δαιμονισμένα μέσα στα χαράματα στην πόλη προσφέροντας μερικές δεκάδες ντεσιμπέλ στους κοιμώμενους, πράξη που επαναλαμβάνει συνεχώς ατιμωρητί,

- Ο επικίνδυνος οδηγός, υποψήφιος δολοφόνος εποχούμενων και πεζών, που καταπατά όλες τις διατάξεις του ΚΟΚ, όσο αυστηρός και να είναι, κατακτώντας έτσι την κοινωνική καταξίωση,

- Ο εφοριακός που εκβιάζει και κλέβει,

- Ο κουκουλοφόρος, που καίει αδιακρίτως την περιουσία οποιουδήποτε και συχνά αποπειράται να κάψει ζωντανούς αστυνομικούς και μη,

- Ο αυθαίρετος οικιστής, που βέβαια δεν είναι το φτωχαδάκι της ψωροκώσταινας, αλλά ο ιδρυτής της αισχρής οικογενειακής του βίλλας,

- Ο καταπατητής –και οι συνεργοί του-, που αξιοποιώντας όλα τα κενά του νόμου και τις άκρες των κυκλωμάτων στη δικαιοσύνη (μην μας πει κανένας ότι δεν υπάρχουν ή ότι όσοι εμπλέκονταν μπήκαν στον Κορυδαλλό γιατί δεν υπάρχει διάθεση για ανέκδοτα…), αποκτά με τίτλους την καμμένη πρώην δασική γη, που την πουλά για μερικά εκατομμύρια Ευρώ.

Όλοι αυτοί ΔΕΝ μπαίνουν φυλακή, όχι για να εκτίσουν τερατώδεις ποινές, αλλά μόνον αυτές που προβλέπει ο νόμος.

Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία τιμωρία για μια σειρά σοβαρών και πολύ σοβαρών εγκλημάτων, οπότε το κοινωνικό ρεύμα που μέχρι πρότινος ήταν νομοταγές γλιστράει σιγά σιγά και αυτό προς την ανομία.

Η δύναμη του παραδείγματος είναι συντριπτική: Εκείνοι που έχτισαν στην καμμένη Πεντέλη του 1980 και του 1995, οι άλλοι που έχτισαν στα καμμένα του Νέου Βουτζά του 2005, αλλά και οι προγενέστεροι, όχι μόνο δεν έπαθαν τίποτε αλλά αντιθέτως καταξιώθηκαν κοινωνικά ως επιτυχημένοι.

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πιο σημαντικό πρόβλημα από την ανυπαρξία του ευνομούμενου κράτους. Ο Ροΐδης, σχεδόν ενάμισι αιώνα παραμένει ο επιτυχέστερος πολιτικός επιστήμων της χώρας. Η επιταγή του «εν Ελλάδι, ενός μόνον νόμου που έχομεν χρείαν, του περί εφαρμογής των νόμων», εξακολουθεί να είναι το διαρκώς εκκρεμές αίτημα του κοινωνικού σώματος, αυτού του ελάχιστου που έχει απομείνει και το οποίο εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να χτίσει το δάσος.

Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να γίνει αυτό, δηλαδή να εφαρμόζεται ο νόμος.

Η απάντηση είναι απλή. Δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του έχουν αποτύχει ιστορικά να επιβάλουν την τήρηση του νόμου, όσοι διαφωνούμε και εξακολουθούμε να επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια χώρα ευρωπαϊκή και όχι σε έναν τριτοκοσμικό οχετό έχουμε τρεις πιθανές επιλογές:

- Με βάση τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ να μαζευτούμε όσοι ενδιαφερόμαστε και να μετοικήσουμε συλλογικά σε ένα νησί, π.χ. στην Άνδρο ή στη Λήμνο –ανάλογα με τον αριθμό των ενδιαφερομένων-, να πείσουμε τους εκεί κατοίκους, να σχεδιάσουμε ένα σοβαρό σύνταγμα, να οργανώσουμε ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και να προκαλέσουμε τοπικό δημοψήφισμα με το αίτημα της αυτοδιάθεσης. Στη συνέχεια θα ανακηρύξουμε νέο ανεξάρτητο κράτος και θα υποβάλουμε αίτηση ένταξης στον ΟΗΕ και την ΕΕ.

- Μία άλλη περίπτωση, νομίζω εξ αρχής χαμένη, θα ήταν να συγκεντρωθούν υπογραφές και να διεξαχθεί δημοψήφισμα με θέμα την διάλυση του ελληνικού κράτους και την παράδοση της εδαφικής μας κυριαρχίας σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος. Η έλευση μιας ιταλικής, βελγικής ή προτογαλικής διοίκησης θα δυσκολευόταν στην αρχή, όμως σύντομα θα επέβαλε την πολυπόθητη ευνομία στον τόπο και η κατάσταση της χώρας θα άλλαζε οριστικά.

- Τέλος, υπάρχει πάντοτε και ο μοναχικός δρόμος της φυγής στο εξωτερικό. Η μετακίνηση και εγκατάσταση σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. είναι απολύτως ελεύθερη, ενώ σε πολλές μειονεκτικές περιοχές παρέχονται και σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων (πχ στη Σκωτία και την Ιρλανδία).

Φυσικά η ελπίδα πεθαίνει πάντοτε τελευταία, οπότε μπορεί κάποιος να περιμένει πιθανές σοβαρές πολιτικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα που θα φέρουν το τέλος της νοσηρής εποχής της μεταπολίτευσης και θα δώσουν το έναυσμα σε μια εποχή ουσιαστικής και ευνομούμενης δημοκρατίας.

Επειδή είναι καλοκαιράκι, ας δεχτούμε και την εκδοχή αυτή που στην καλύτερη περίπτωση παραπέμπει σε όνειρο θερινής νυκτός...

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 153 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39060924
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.